Klaipėdiečių pramonės milžinas toliau maitina Rusijos sąjungininkės biudžetą

Svarbu, Temos

Pasirodo, kad XXI amžiuje dar nematyto masto ir žiaurumo karą prieš demokratinę šalį vykdančių agresorių biudžetus ir toliau pildo ne tik Kauno mero verslas. Nors Klaipėdoje įsikūrusi viena didžiausių šalies pramonės koncernų VMG grupė buvo suskubusi deklaruoti apie gamybos, o vėliau ir viso verslo stabdymą Baltarusijoje, Mogiliove veikiančios jai priklausančios įmonės vadovai jau po tokių pareiškimų tvirtino, jog keičiasi tik gaminama produkcija ir rinkos. O viena iš jų yra būtent agresorė Rusija.

VMG grupės vadovas Egidijus Mockus tikina, kad tai esą viso labo tik politiniai tų įmonių vadovų pareiškimai, o jos tik dirba minimaliu režimu, kol pagaliau bus rastas baltarusiško verslo pirkėjas.

„VMG Industry” gamykla. Mogiliovo laisvosios ekonominės zonos nuotr.
Kurie žodžiai yra tiesa?

Pernai vasario 24-ąją Rusijai taip pat ir iš savo sąjungininkės Baltarusijos teritorijos užpuolus Ukrainą, kovo pradžioje VMG paskelbė, kad dėl šio karo sustabdė baldų gamybos įmonės „VMG Industry” veiklą Mogiliovo laisvojoje ekonominėje zonoje. Birželio pradžioje grupės vadovas E. Mockus BNS teigė, kad koncernas sustabdė ir naujos gamyklos Vitebske statybas, esą stabdo ir visą savo verslą Baltarusijoje. Kiek vėliau grupės vadovai „Verslo žinioms” tvirtino, kad derasi dėl šio verslo pardavimo.

Tačiau „Atvira Klaipėda” šiomis dienomis sulaukė nuorodos į Mogiliovo apskrities vykdomojo komiteto interneto svetainėje rugpjūčio pabaigoje paskelbtą publikaciją „Kolektyvo išsaugojimas, naujos rinkos ir produkcija: apie „VMG Industry” darbą”. Tokį fotoreportažą galima rasti ir Baltarusijos naujienų agentūros BELTA puslapyje.

Įmonės vadovai žurnalistei Anastasijai Guzovskajai aiškino apie tai, kaip sėkmingai sprendžiamos kilusios kliūtys iš Baltarusijos ir Rusijos pasitraukus pagrindiniam „VMG Industry” klientui – Švedijos koncernui „IKEA”.

„Įmonės administracija deda maksimalias pastangas, kad per trumpiausius terminus pereitų į naujas rinkas, pradėtų visiškai naujų produktų gamybą, ir, svarbiausia, maksimaliai išsaugotų dirbančiųjų kolektyvą”, – rašoma publikacijoje.

Jos autorė kalbino „VMG Industry” vadovą Кirilą Vibornij ir kitos grupės įmonės „Novus management” (anksčiau – „VMG energy”) vadovą Aleksejų Jakovlevą.

„Mes tęsiame savo darbą. Bet mūsų įmonė – lietuviška investicija, todėl po sankcijų įvedimo į mus buvo atkreiptas itin didelis dėmesys. Internete atsirado publikacijos, kad atleisime visus žmones, o turimos patalpos bus parduotos. Iš kur ir kodėl randasi tokios kalbos – atviras klausimas. <…> Mes dabar formuojame naujas rinkas, kuriame naujus produktus. Gamyklos komanda efektyviai sukūrė naujus baldų modelius, sertifikavo juos ir pradėjo gamybą. Pradedame įsisavinti Rusijos rinką, bet jau su savo prekės ženklu. Išvežame produkciją į kitas NVS šalis, tęsiame darbą su europinėmis rinkomis. Tęsia darbą lenktos medienos gaminių cechas. Situacija valdoma ir gerėja”, – cituotas A. Jakovlevas.

K. Vibornij aiškino, kad tuo metu jau buvo išdirbta ir sertifikuota apie 50 naujų baldinių konstrukcijų.

„Be Rusijos rinkos dar vedame derybas su europiniais prekybininkais, nes tokia produkcija nėra sankcionuojama. Klausimas tik, ar nori kompanijos ar nenori dirbti su Baltarusija”, – dėstė jis.

A. Jakovlevas savo ruožtu dar dėstė, jog siekiama sukurti savo prekybos tinklą ir „greitai Mogiliove pagamintus baldus bus galima rasti baltarusiškuose prekybos tinkluose”.

„Net jei esant kokioms nors sąlygos „IKEA” grįš pas mus, dalis mūsų pajėgumų jau bus skirta tiems pirkėjams, kuriuos dabar randame. Tai ir Rusijos rinka, ir NVS šalys, kur mes sukūrėme savo prekybos įmonę ir pradėjome aktyviai pardavinėti produkciją. <…> Dirbame su Rusijos atstovais, ieškome kelių importuoti komplektuojančias detales”, – cituotas A. Jakovlevas.

Jis taip pat dėstė, kad įmonė ieško naujų pirkėjų medienos drožlių plokštėms.

Direktoriaus pavaduotoja personalui Irina Kočeulova tvirtino, kad nors dalį darbuotojų ir teko atleisti, bet kai situacija stabilizuosis, jie bus kviečiami grįžti.

Keliolika nuotraukų iš gamybos iliustruotame fotoreportaže kalbinti ir kai kurie darbuotojai.

„Niekas nepasikeitė, turime tokias pat sąlygas kaip ir iki sankcijų. Aš tikiu, kad viskas bus gerai. Vadovybė nesėdi rankas sudėjusi, jie stengiasi ieškoti rinkų, paleidžia vis ką nauja”, – tvirtino devynis metus įmonėje dirbanti Irina Beliašina.

Tiek pat dirbanti jos kolegė Jelena Parfionova teigė, kad darbuotojai yra apkrauti darbu, nes gamina naują baldinę produkciją.

„Dirbame toliau, nedaug pasikeitė detalių išvaizda, šiek tiek dydžiai, kai kur – spalvos. Bet sunkiau dirbti nepasidarė. Su mumis administracija visada kalbėjo atvirai, neslėpė, kad bus nelengva, kad ieškosime naujų rinkų, su laiku produkcijos apimtys tik augs, grįšime prie keturių pamainų, o vėliau susigrąžinsime ir žmones, kuriuos teko atleisti”, – cituotas linijos operatorius Jevgenijus Galinskis.

Lapkričio pabaigoje baltarusiškoje žiniasklaidoje buvo paskelbtas Mogiliovo regiono Valstybės kontrolės komiteto pirmininko pavaduotojo D. Zacharovo pranešimas apie tai, kad buvo nagrinėta „VMG Industry” padėtis.

„Nustatyta, kad Vakarų sankcijų taikymas turėjo itin neigiamą poveikį bendrovės finansinei ir ekonominei būklei. Sumažėjo bendrovės gamybos apimtis, pardavimo pajamos, eksportas ir grynasis pelnas. Nepilna apimtimi veikia lenktos medienos gaminių ir baldų gamyba, iš dalies sustabdyta medžio drožlių plokščių gamyba, centrinio sandėlio, medienos žaliavų sandėlio, techninio aptarnavimo, centrinės laboratorijos veikla, sumažintas darbuotojų skaičius. Tuo pat metu bendrovė modernizavo kai kuriuos gamybos įrenginius, toliau aktyviai ieško naujų klientų ir rezervų pagrindinių produktų gamybai didinti”, – rašoma šiame pranešime.

„Tik kad išgyventų”

Baltarusijoje VMG be minėtųjų Mogiliove veikiančių įmonių dar priklausė Borisove esanti „Swoods Export”, kurią sudaro lentpjūvė, baldų bei medienos granulių fabrikai, ir Vitebske kartu su „Ikea“ įkurta įmonė „VMG WoodArt”, kuri turėjo statyti medžio drožlių ir granulių, o vėliau – pjautinės medienos ir medžio masyvo baldų gamyklą.

Paklaustas, ar VMG grupė vis dar valdo verslus Baltarusijoje, jos vadovas E. Mockus „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad jie vis dar neparduoti, nes nerasta pirkėjo.

Pašnekovas tikino, kad „VMG Industry” ir kitos įmonės esą dirba tik minimaliai, „kad išgyventų”. Anot jo, cituojami įmonių vadovų pasisakymai esą yra labiau politiniai ir kitokie kaimyninėje šalyje negali būti.

„Baltarusijos verslai yra atskirti nuo grupės, paruošti pardavimui”, – teigė E. Mockus, tikinęs, jog negali net prognozuoti terminų, kada toks sandoris gali įvykti.

Savo interneto svetainėje VMG jai vis dar priklausančių verslų Baltarusijoje visiškai nemini. Rašoma tik, kad ji vienija 25 įmones, kuriose dirba daugiau nei 5 tūkst. darbuotojų. Tarp veikiančių Lietuvoje minimos „Klaipėdos mediena”, „Sakuona”, „VMG Technics”, „Eurovesta”, „VMG Akmenės baldai”, „VMG Lignum Construction“, „VMG Lignum Systems”, Klaipėdos aerouostas.

Kaip gali paaiškinti faktą, jog vis dar vyko verslą šalyje, sudariusioje sąlygas Rusijai užpulti Ukrainą iš šiaurės bei iki šiol teikiančioje įvairią pagalbą agresoriui, iš paties VMG grupės savininko Sigito Paulausko sužinoti nepavyko – jis į skambutį neatsiliepė.

SBA įmonė nedirba

Mogiliovo laisvojoje ekonominėje zonoje, šalia „VMG Industry” veikė ir kitam Lietuvos koncernui – SBA – priklausanti baldų gamykla „Mebelain”. SBA tą pačią dieną, kaip ir VMG grupė padarė pranešimą, kad stabdo šią gamyklą. Apie kokią nors jos veiklą po to baltarusiškoje žiniasklaidoje pranešimų aptikti nepavyko.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Koncerno SBA viceprezidentas Egidjus Valentinavičius „Atvirai Klaipėdai” teigė, kad situacija nuo praėjusių metų kovo „Mebelain” gamykloje nėra pasikeitusi – žmonės atleisti, ji stovi be darbo, liko tik minimalus skaičius darbuotojų.

Paklaustas apie šios įmonės likimą, ar bandoma ją parduoti, E. Valentinavičius teigė, jog „nesinorėtų spekuliuoti”.

„Aktyvių pardavimo veiksmų nevykdome”, – sakė jis.

19 Comments

  1. Petras

    UZDARYTI IR SKUBIAI, NEGALIMA REMTI KOMUNISTU REZIMA!!!

    Reply
  2. Ava

    Baltarusijoje kaip tarybų sąjungoje: kai blogai, turi sakyti kad viskas gerai. Kitaip baudžiamoji byla vadovams. Cituoti oficialų Baltarusijos propagandos ruporą ir daryti išvadas – žemas lygis.

    Reply
  3. Anonimas

    Dėkui Vainoriui

    Reply
  4. Taip yra.

    Komentaruose vietiniai Solovjovai tegu loja kiek tik nori.
    Bet , rusijos mylėtojai , žinokite, kad Putin chuilo! Ir to išsigimèlio tarpkojyje jums vieta.

    Reply
    • tu gal eik

      pelėsį iš beretės išsiplaut ir savo vienintelę raukšlę smegeunėj pasitikrint?Čia, padorių žmonių diskusijoj neambrinęs? Kol dar niekas nesako kokiam tarpkojį tu jau 30 metų tūnai ir kieno korupcinę sikną laižai

    • to tu gal eik

      Tu kartais nesumaišei adreso?? Naudingi idijotai laukiami kitam laikraštyj.

  5. Bum

    Pilni Maskvoj prekybos centrai vakarietišku prekiu tame tarpe ir lietuvišku , Amerikonai varo ginklu bizni su Rusija milijardinėm sumom nafta teka per Kinija ir Indija į Europos rinka tame tarpe ir į Lietuva o čia vietinius verslininkus prie kryžiaus kala kad ten versla toliau vysto. Nejuokink korespondente su tokiu apmokėtu straipniuku.

    Reply
    • Troliui

      O būtų galima patikrintų šaltinių nuorodų apie tą JAV ginklų biznį su Rusija? Nu ir apie naftą dar. Ačiū.

    • To Troliui

      Patikrintas šaltinis Solovjov TV. 🙂

    • Pensininkas.

      Kas ten vieni kitus į kosmosą skraidina, pasikeisdami tai su slibinu tai su sojuzu ???

  6. kraupu

    Baisu būtų gatvėje sutikti orką Egidijų. Kodėl jis dar Lietuvoje?

    Reply
  7. Kur tik pažiuri

    Per visus plyšius lenda rusiškas verslas.Užsidare,nedirba ir bankrutuoja tik lietuviški verslai.

    Reply
  8. Klaipėdietis

    VMG Grupė – spekuliuojančių vergvaldžių siautėjimo rezultatas

    Reply
    • Pritariu

      Visiškai pritariu Jums. Plečiais į visas puses, lobsta, o darbuotojams algas vis mažina.

  9. Klaipėdietis

    Klaipėdos Oro Uostas tuoj liks tik istorija. Neaiškiomis aplinkybėmis 2003m prichvatizuotas objektas. Suėjus 20 metų terminui nuimami visi ribojimai žemės paskirties keitimui. Vyksta virsmas į pramonės zoną.

    Reply
  10. Vaiaidas vaidauskaz

    Retal baltik ir rusu verslas

    Reply
  11. Egidijus

    Labai gerai,kad mūsų verslininkai ir toliau vykdo veiklą Baltarusijoje ir Rusijoje,nežiųrint ką mekena mūsų pseudo patrijotai ir sorososinė Ltv.

    Reply
    • Ne vatinis

      Švenčioniene, čia tu?

    • Čia, tur būt,

      pats Paleckis iš cypės

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Ne tik apie litvinizmą

Ar pamenate, kas laimėjo Saulės mūšį 1236 metais? Jei pamiršote, apie tai jums primins Lenkijoje registruotas baltarusių informacinis portalas Chartija ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Mums rašo

Naudingi ir (ne)tikri idiotai

Apie pirmuosius rašė daugelis, net aš pats. O apie paskutinius – beveik ne. Neaiškinsiu paties žodžio kilmės – kam įdomu, ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This