STT: ESO ir LITGRID parengti aprašai rizikingi antikorupciniu požiūriu

Konsultacijos

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atsižvelgdama į energetikos sektoriuje vykstančius ir didelį atgarsį visuomenėje turinčius procesus, skelbia savo iniciatyva atlikusi antikorupcinį vertinimą dėl ESO ir LITGRID parengtų ir viešosioms konsultacijoms pateiktų Pasinaudojimo elektros tinklais aprašų projektų.

Teigiama, jog nustatyta ydinga teisėkūros procedūra, kai patys operatoriai, rengdami tokius aprašus, sau nusistato taisykles, nėra reglamentuotas elektros tinklų pajėgumų didinimo etapas, elektros kaupimo įrenginių naudojimas papildomoms paslaugoms teikti, sudaromos galimybės operatoriams savo nuožiūra keisti gamintojų ir vartotojų prijungimo prie elektros tinklų sąlygas. Be to, patys operatoriai nusistatydami taisykles, kuriomis savo veikloje vadovaujasi ir patys vykdo tų taisyklių įgyvendinimo kontrolę, jas dar ir suderina su Valstybine energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Siekiant objektyvaus VERT funkcijų įgyvendinimo proceso, siūloma, kad taisykles rengtų ir priimtų aukštesnio lygio valstybės valdymo institucija (ministerija), kadangi taisyklėmis reglamentuojamas valstybės kritinės infrastruktūros, užtikrinančios viešąsias paslaugas, naudojimas.

Vertinimo metu nustatyta, kad siūlomas teisinis reglamentavimas ydingas antikorupciniu požiūriu, sudarantis sąlygas neskaidriam elektros tinklų galių ir pralaidumų rezervavimui bei suteikimo procesui.

„Operatoriams taip pat sudaromos sąlygos savo nuožiūra keisti gamintojų ir vartotojų prijungimo prie elektros tinklų sąlygas, jeigu šioms sąlygoms dar neišduotas statybą leidžiantis dokumentas arba projektas dar nesuderintas, neatsižvelgiant kokius veiksmus tinklų naudotojas jau yra atlikęs. Tai motyvuojama būtinumu, tačiau neatskleidžiama kokios aplinkybės laikytinos būtinomis. Tokiu būdu operatoriams suteikiama absoliuti laisvė visas aplinkybes vertinti, kaip būtinumą ir vienašališkai keisti prijungimo sąlygas”, – rašoma STT pranešime.

STT Antikorupcinio vertinimo išvadą dėl pasinaudojimo elektros tinklais aprašų projektų pateikė VERT, operatoriams ir Energetikos ministerijai. Projektų rengėjai per 2 mėnesius turi viešai paskelbti, kaip atsižvelgta ar numatoma atsižvelgti į STT pateiktas pastabas ir pasiūlymus.

Susipažinti su antikorupciniu vertinimu galima čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

ESO biuras Klaipėdoje įsikurs Liepų parke

Tarptautinė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“ praneša apie sėkmingai užbaigtus AB „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) biurų atnaujinimo sandorius Klaipėdoje ir ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This