Klaipėdos universiteto ligoninė: įsteigimo iššūkis įveiktas, laukia nauji darbai

Politinė reklama

Audrius Petrošius
2023-01-08

Komentarų: 37

Klaipėdos universiteto ligoninė nuo 2023-iųjų metų sausio 1-osios jau pradeda kurti savo istoriją. Aš, kaip klaipėdietis, politikas, su šiuo projektu gulęs ir kėlęsis pastaruosius pusantrų metų, galiu lengviau atsikvėpt ir pasidžiaugti, jog jau turime rezultatą. Tiesa, „de jure“ dar nereiškia susijungimo „de facto“ – integracijai, išsigryninimui dar reikės laiko, bet kryptis ir galutinė vizija aiškūs: Klaipėdoje gimsta naujos kokybės, mokslu ir pažanga grįstas medicinos paslaugų centras, tarnausiantis Klaipėdos miesto ir viso Vakarų Lietuvos regiono pacientų poreikiams!

Pradėjus veikti Klaipėdos universiteto ligoninei savo, kaip atskirų juridinių vienetų, veiklą baigė Klaipėdos universitetinė, Klaipėdos jūrininkų bei Palangos reabilitacijos ligoninės, jos tapo filialais. Tai – laikina būsena, kol bus paskirtas nuolatinis Klaipėdos universiteto ligoninės vadovas. Jis bus išrinktas konkurso būdu 5-erių metų kadencijai ir turės galimybę pertvarkyti gydymo įstaigos struktūrą pagal savo matymą.

Pirmąją naujai įsteigtos Klaipėdos universiteto ligoninės darbo dieną aplankiau ir pasveikinau laikinąjį šios įstaigos vadovą prof. Joną Sąlygą.

Sveikatos apsaugos ministerija jau paskelbė konkursą nuolatiniam vadovui išrinkti. Dokumentus konkursui reikia pateikti iki š. m. sausio 17-osios, tad jau dabar kviečiu visus dalintis šia informacija, kad ji pasiektų potencialius pretendentus, nes nuo įstaigos vadovo kompetencijų ir pasirengimo priklausys daug dalykų, taip pat ir įstaigos plėtros sparta bei sėkmė, galimų pritraukti investicijų dydis.

Žinia, Lietuvos sveikatos apsaugos sistemai reformuoti numatytas kone 800 mln. eurų biudžetas. Manyčiau, kad būtų teisinga, jeigu į Klaipėdos regioną pritrauktume bent 100 mln. eurų, kadangi čia vykdomi pokyčiai yra sisteminiai ir svarbūs valstybiškai – juk Lietuva augina trečiąjį universiteto lygmens sveikatos priežiūros centrą, kuris stoja į vieną gretą su jau esamais medicinos flagmanais Vilniuje ir Kaune.

Lietuviškoje sveikatos apsaugos sistemoje universiteto ligoninės – aukščiausio lygmens gydymo įstaigos, žmonių dažnai vadinamos klinikomis. Be to, kad jose teikiamos aukščiausio tretinio lygio paslaugos, universitetų ligoninės ypatingos ir tuo, jog jų valdyme dalininko teisėmis dalyvauja ir Lietuvos aukštosios mokyklos. Tokiose ligoninėse ne tik gydomi pacientai, bet ir plėtojamas medicinos srities mokslas. Šiuose centruose paprastai gimsta ir praktikoje „patikrinami“ nauji ligonių gydymo ar slaugymo metodai, progresą šioje srityje skatinančios inovacijos. Natūralu, kad vienu iš progreso variklių taps ir naujų specialistų pritraukimas iš kitų miestų ar šalių gydymo įstaigų.

Tikinčius, kad Klaipėda turės galimybę steigti tokio lygmens ligoninę, o KU taps jos steigėju, turbūt buvo galima suskaičiuoti ant rankų pirštų. Įtikinėjimo, diskusijų su oponentais etapas buvo išties intensyvus ir varginantis, bet mano ir Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) komandos Seime lyderystės dėka, partneriams palaikant, pakeitus įstatymą, tokiai reformai vis dėlto buvo atvertas kelias.

Nelengvas diskusijų kelias drauge su kolegomis ir bendraminčiais nueitas ir Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje. Paradoksalu, bet kai kuriuos politikus reikėjo įtikinėti, jog sprendimas Sveikatos apsaugos ministerijai perduoti milijoninę savivaldybės ligoninės išlaikymo naštą taip atveriant kelius investicijoms į sveikatos apsaugos sritį, yra racionalus ir išmintingas. Kaip aktyvus visų šių įvykių dalyvis šiandien galiu pasidžiaugti, kad nors kone kiekviename žingsnyje buvo tariamasi ir ieškoma priimtinų sprendinių, procesas netruko nė metų.

Reorganizaciją pavadinčiau greita ir tikslia, nesukėlusia oponentų prognozuotos sumaišties.

Pirmąją naujai įsteigtos Klaipėdos universiteto ligoninės darbo dieną aplankiau ir pasveikinau laikinąjį šios įstaigos vadovą prof. Joną Sąlygą. Palinkėjau stiprybės ir sėkmės įveikiant reformos iššūkius. Kaip vieną iš pirmųjų darbų, nors ir simbolinių, pasiūliau demontuoti dvi ligonines skiriančią tvorą, nes iki tol Klaipėdos ligoninių miestelyje vyravusią konkurencijos dvasią turi keisti bendradarbiavimo ir sutelkto darbo pacientų labui nuotaikos. Tikiu, kad skandalingos istorijos apie pacientus, vežiojamus iš vienos įstaigos į kitą, netolimoje ateity pasimirš lyg slogus sapnas.

Ką pasakyti skeptikams, kurie ir dabar mato juodesnį vaizdą nei jau egzistuojanti realybė? Darkart ir darkart siūlau stumti į šalį emocijas, išankstines nuostatas ar net pyktį. Klaipėdos miesto gydymo įstaigų reformos poreikį padiktavo ne politinės fantazijos ar ambicijos, bet kitokios – modernios ir žmonėms tarnaujančios medicinos įstaigos poreikis. Tokią ją turime sukurti iš kiekvienos reorganizuotos įstaigos paimdami tai, kas geriausia, pasitelkdami pasitvirtinusias lietuviškas ir užsienio šalių analogiškų gydymo įstaigų patirtis, sudarydami sąlygas mokslui bei inovacijoms, atverdami kelią jaunų specialistų karjerai.

Nuoširdi padėka visiems, kurie tikėjo ir drauge dalyvavo reformos procese – LR Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkui Antanui Matului, parlamentarams Linui Slušniui bei Jurgitai Sejonienei, įstatymo projektą Seime parėmusiems kolegoms, proceso vedliams ir įgyvendintojams iš LR Vyriausybės bei Sveikatos apsaugos ministerijos, ypatingai – ministrui Arūnui Dulkiui, viceministrei Danguolei Jankauskienei ir kanclerei Jurgitai Grebenkovienei. Ačiū Klaipėdos miesto tarybos nariams, kurie balsavo už Klaipėdos universitetinės ligoninės perleidimą valstybei.

Didelė padėka Klaipėdos universiteto rektoriui prof. dr. Artūrui Razbadauskui už lyderystę bei skirtingus požiūrius vienijančias pastangas, kurių dar, matyt, reikės ir ateityje. Už ilgus tarnystės metus gelbstint žmonių gyvybes bei teikiant jiems pagalbą dėkoju reorganizuotų
įstaigų vyr. gydytojams bei personalui.

Visi dabar esame didelio kelio pradžioje. Nedrąsiai spėju, jog apčiuopiamais rezultatais galėsime džiaugtis jau artimiausią penkmetį, jeigu ir toliau nelėtinsim darbų tempo. Aš ir komanda šiam iššūkiui pasiruošę!

Politinė reklama apmokėta iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Klaipėdos miesto rinkimų kampanijos sąskaitos. Užs. Nr. 2022/01/06

37 Comments

  1. Jolė

    Juk jis iš dabartinės šaikos, matomi jų nuveikti darbai. Gaila kad jis nežada miestui suteikti rudnosiukų statuso. Jokių jo darbų nemačiau išskyrus kad skundėsi kad dirbdamas seime jis turi materialinį nuostolį. Tiesa simatiškas vaikis. Bet jei jis iš konservatorių tai jų devizas: ėsk kiek apžioti, š… kiek pžergi

    Reply
  2. Ne -partijoms

    Reikia nepartinio,kuris tiesiogiai atsiskaitytų Klaipėdos žmonėms,o ne partijai .

    Reply
  3. ramunė

    Dorianas Grėjus 2 tas Petrošius. Šulcas savo straipsnyje jį geriau įvardijo . Nuotraukoje matosi šypseną seime atidirbęs iš neturėjimo ką veikti .
    Šitas toli eis, tarp mūsų merginų pasisekimą turi , ne taip kaip Grubliauskas .
    Pvz. ponia Bilotaitė , savo gražumais visos Lietuvos statutiniams pareigūnams vadovauja ir ką, kenčia žmonės. Pakentėsime ir mes. Grubliauską 3 kadencijas atkentėjome.

    Reply
  4. Patirtis

    Ne, tikrai netinkamas į merus, nes kad miesto infrastruktūroje būtų pokyčiai, kuriais būtų patenkinti gyventojai – nebuvo. Vadinasi savivaldai jokių galių paveikti neturi. Tokių veikėjų, kurie vien kalba, giriasi ir reklamuojasi – jau buvo begalės. Ne, ne ir dar kartą ne….
    Ligoninės ateitis nuo šio seimūno tikrai nepriklauso!

    Reply
  5. Elena

    Pagaliau žmogus, kuris nori iš tikrųjų miestui kažką gero padaryti ir nestokoja jėgų ir energijos tam. Būtų puikus meras, toks kokio Klaipėdai verkiant reikia po tiek metų Gribliausko stagnacijos….

    Reply
    • Klaipėda

      ELENAI ,Visiškai pritariu,kad Audrius tikrai stengiasi dėl Klaipėdos, tik už Audrių ir jo komandą.

  6. Girinis

    Man būtų gėda fotografuotis šalia ūsuoto bebro, kuris ligoninei vadovauja (tiksliau sėdi) nuo … 1992 metų. Tiesa, tai geriau nei šalia to, kuris kitai ligoninei vadovavo (tikiuosi tai praeityje, todėl rašau būtuoju laiku) nuo berods …1976 metų !!!

    Reply
  7. Jone

    Audrius ir tik Audrius!

    Reply
  8. Objektyviai

    Galit mėgt Audrių, galit nemėgt, bet kad Klaipėda pagaliau turi rimtą atstovą Vilniuje, tai akivaizdu. Gal kartais ir nepastebimai, bet rimti klausimai sprendėsi. Klausimas, kodėl neturėtume to paties tikėtis ir valdant miestą.

    Negali patikti visiems, bet nuneigt jo dėmesį miestui būtų sudėtinga!

    Reply
    • Klaipedietis

      Pritariu,kad Audrius daug klausimų Vilniuje išsprendė dėl Klaipedos,ir manau,kad jis butų puikus meras.Aš už Audrių Petrošių.

  9. Jons

    Taip ir toliau.

    Reply
  10. Liudininkas

    Teko matyti, kaip šitas jaunas žmogus dirbo Seime, kad klausimas būtų priimtas sėkmingai. Negali nesižavėti. Klaipėdai pasiseks, jei toks bus Klaipėdos pasirinkimas. Aukštas pilotažas

    Reply
  11. Klaipeda

    Audriaus Petrošiaus darbai yra matomi ir girdimi.Aš už Audrių Petrošių ir komandą!Geros nuotaikos,gerų darbų dėl KLAIPĖDOS gyventojų!!!

    Reply
  12. Anonimas

    Mūsų šeima tikrai palaiko Audrių Petrošių ir jo komandą ir balsuos už jį.

    Reply
  13. Rinkėjas

    Tik už Audrių ir jo komandą.

    Reply
  14. Analfabetui

    Klaipėdos universitetinė ligoninės steigėjas buvo ne SAM, o Klaipėdos miesto savivaldybė. Toks raštingas, kad neperskaitai elementarių sprendimų, kuriais jau eilę metų tai po milijoną, tai po 5, tai po 15 skiriama buvo iš miesto biudžeto.

    Reply
  15. Bandom

    Tikrai atsibodo seniai. O už nesusigaudančią blondinę ranka nekiltų balsuoti. Kaip ir už psichiatro neprižiūrėtą garbanių. Nėra už ką balsuoti be Audriaus. Vienintelis normalus.

    Reply
  16. Genadij

    As nezinau kitu bet Audrius daznai atvazioja ir matosi rupinasi miesto reikalais. Jau dabar kaip meras. Reik duot dirbt jam pilnai ir padarys tikrai tvarka.

    Reply
  17. Juozas

    Šitas vaikis atrodo perspektyvus, tai ne kaimietis keikūnas ar pensininkas su triūba

    Reply
  18. ziggy

    Pagyvensim,pamatysim,taciau medicininiu kolchozu laikai jau senai tapo istorija. Visame pasaulyje tai istorija.

    Reply
  19. Klaipedietis

    Teko bendrauti su Audrium Petrošiumi,labai apsišvietęs ir korektiškas . Turi labai daug gerų idėjų, ir komanda gera.Aš tikrai balsuosiu už Petrošių.

    Reply
    • Ir aš balsuosiu

      Pritariu Jums. Bent kažkas dėl Klaipėdos padaryta Vilniuje. O kaip matėme, reikėjo įveikti visą vilniečių ir kauniečių medikų klaną, kurie tikrai nebuvo suinteresuoti, kad ie Klaipėda turėtu jų lygio universitetinę ligoninę. Pagarba. Noriu tokio mero ir tokios jo komandos. Mano šeima balsuos, raginu ir kitus.

  20. Gyventojas

    Gerai įmitęs, gerai įvaldęs reklamos galias šis jaunuolis šalia daktaro jau švyti kaip miesto meras, bet pirma reikia duoti norint gauti, o davėjas tik reklaminiuose stenduose, šypsenos ir beribių konservatoriškų tauškalų neužtenka. Klaipėdiečiams reikia tikro šeimininko, o ne pseudo patrioto.

    Reply
    • Nepykit

      Jums gal dėl to ir pikta labiausiai, kad jis mažai kalba, bet darbai Klaipėdai matuojami laimėjimais ir didelėmis sumomis, skirtomis miestui?

    • Tokio kaip turime dabar?

      Kokio tikro šeimininko? Tokio, kaip sėdi galybę metų, o miestas baigia sutręšti?Gal Jums tokia Klaipėda patinka, o mums, ne.

  21. Romualdas

    Laikas parodys ,bet būtų gerai paskaityti dirbančių gydytojų nuomonės.Geležinkelius irgi triukšmingai reforma OT matom kokie puikūs rezultatai.

    Reply
  22. Nuomonė

    Manau, kad kol ši komanda sukasi, neprapulsime, bet kai nauja komanda stos, gali padaugėti mirčių koridoriuose atvejų.

    Reply
  23. Trolių komentarų gausa nestebina

    Troliai „dirba”. Visos jėgos konservatoriams juodinti. Nestebina

    Reply
    • Beretei

      Konservai- blogiausia, kas nutiko Klaipėdai. Užsiklijuokite etiketę sau. Gal beretė tiktų?

  24. U

    Geras bičas! Gerai dėlioja ir lūpos neblizga 🙂

    Reply
    • Nulis

      Tikrai geras… Jaunas, kaitaliojantis politines partijas, įžūlus, prisiskiriantis nuopelnus sau… Iki skausmo atgrasus konservatorius. Pasitikėjimo, mano balso negaus.

  25. Stebėtojas

    Kas čia Petrošiaus politinė reklama? Jeigu jau kandidatuoji į merus, tai pasiimk atostogas kaip seimo narys. Negražu sėdėti ant dviejų kėdžių ir reklamuotis/

    Reply
    • Analfabetai

      Juokinga – kokius ligoninės išlaikymo pinigus konservatoriai skirs poliklinikom išlaikyt? Juk ligoninė išlaikoma iš PSDF, ne iš savivaldybės pinigų. Žmonės, būkit geri, nerinkit į valdžią konservatorių, kurie net būdami valdžioje to suprast nesugeba…

    • Pritariu

      Būtent.

    • Klaipedos gyventojas

      Nuliui.NULIS ir esi ,nes matosi, kad smegeninė tuščia. Petrošius daug padarė dėl universiteto ligoninės įsteigimo. Aš tikrai palaikau Petrošių,ir balsuosiu už jį.

    • Abu vienodi

      Reklamuojasi už konservatorių pinigus? Jei čia Petrošiaus geras darbas, tai jau nežinau…..Nuotraukoje, atrodo abiems nuskilo asmeniškai….

  26. Xxx

    Ir kodėl jumis netikiu, kalbos išukiai viskas gražu iš šono, jūs nors žinote kas ten darėsi iki šito susijungimo? Mes tai žinom stebim, prikurta visokiu etatu su dideliais atlyginimais lojalus vienai pusei kiš pagalius naujam vadovui. Po kol yra sena komanda nieko gero nebus

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This