Klaipėdos užterštumo stebėsena: sunkiai iriamasi pirmyn

Aplinkosauga

Per praėjusius metus Klaipėdoje taip ir neatsirado penki stacionarūs oro taršos matuokliai, tačiau sudaryta sutartis dėl aplinkos oro stebėsenos aktyviaisiais sorbentais. O dirvožemio bei paviršinio vandens monitoringo paslaugų savivaldybei vis nepavyksta įsigyti.

Pasak Rasos Jievaitienės, Savivaldybės administracijos Aplinkosaugos skyriaus vedėjos, tokio profilio viešuosiuose pirkimuose tiesiog niekas nedalyvauja. Kai kurie vietos politikai mano, kad taip yra todėl, kad Klaipėdoje aplinkos stebėsenos srityje įmonės nesiveržia dirbti, nes žino čia esant padidintą vietos bendruomenių dėmesį ir ne visuomet racionalių diskusijų gausą.

Aplinkos stebėsenos paslaugos nėra ir pigios. Praėjusių metų pabaigoje Klaipėdos savivaldybė sudarė 340 tūkstančių eurų vertės sutartį su UAB „Darnaus vystymosi institutas“ dėl 2022 – 2026 m. aplinkos monitoringo vykdymo paslaugos. Pagal ją „numatoma vykdyti sistemingus gamtinės aplinkos komponentų stebėjimus, siekiant gauti išsamią informaciją, kad būtų galima vertinti ir prognozuoti aplinkos pokyčius bei galimas pasekmes, teikti informaciją specialistams ir visuomenei”. Tačiau tik dėl oro stebėsenos aktyviaisiais sorbentais. O dirvožemio monitoringui, kurio programoje numatyta įvertinti Klaipėdos miesto dirvožemio užterštumą  sunkiaisiais metalais ir naftos produktais skirtingos paskirties teritorijose, rangovų nerasta – paieškos bus tęsiamos.

Taip pat toliau bus ieškoma ir paviršinio vandens monitoringo paslaugų teikėjų. Šioje programoje numatyta įvertinti Klaipėdos miesto paviršinių vandens telkinių ekologinę būklę/ekologinį potencialą.

R. Jievaitienė teigia, kad jau yra įsigyta ir triukšmo stebėsenos paslauga.

3 Comments

  1. AJ

    Teršėjus reikia iškelti toliau nuo miesto, ty gamybinės įmonės idealu jei galėtų išsikelti.

    Dideliems fabrikams mieste ne vieta. Uostas užterštas, smirda dažnai ir net nėra pritaikytas pasivaikščiojimams.

    Kas iš tos taršos stebėjimo? Tai pasityčiojimas iš gyventojų. Planai iškelti gamybą iš miesto. Kur jie?

    Reply
  2. Taršą reikia šalinti, o ne dešimtmečiais ją "stebėti".

    Ne stebėti metai iš metų reikia kas ir kiek priteršė, o šalinti tuos taršos šaltinius iš miesto. Taršos „stebėjimas” labiausiai patinka patiems teršėjams: jie (uostas, LEZas ir kt.) ir toliau sėkmingai vykdo savo veiklą, nuolat teršdami miestą, jo aplinką, na, o mes ir toliau intensyviai tą teršėjų teršimą stebime. Ir visi patenkinti.

    Reply
  3. Kosmosas

    Savivaldybės AA skyriaus vadovė Jievaitienė nesugeba pateikti ataskaitos apie aplinkos oro stebėjimo projektus net savivaldybės tarybos komitete. Jų posėdžiai dažnai viešai transliuojami. Tai ką gero ji gali atsakyti į žurnalisto klausimus? Ji teigia ,kad aplinkos stebėsenos paslaugos yra brangios… Kas to nežino? Geriau ši ilgametė . miesto gyventojų mokesčių apmokama aplinkos kokybės „sergėtoja” geriau pasakytų, kokios taršos priežastys, kas tie nuolatiniai teršėjai ir kaip jie baudžiami? Tada tuos pinigėlius gal reiktų panaudoti apmokant tuos brangius stebėjimus…. Jau senai atėjo laikas, kad Jievaitienė sistemingai pateiktų miestiečiams atsakaitas apie savo darbus, apie esamą miesto aplinkos būklę. O kada nei dabar, kai nauji metai, tai jau pats laikas jai tai pradėti.. Galėtų ir žurnalistas tai paskatinti… .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This