Ar sugrius pasaulis?

Nuomonės

Vytautas Valevičius
2023-01-09

Komentarų: 5

Visi taip mėgsta prognozuoti, kad darosi keista, jog tos pranašystės niekada neišsipildo.

Paklausai vadinamųjų ekspertų ir supranti, jog kalbama, kad tik kalbėti. Turi tas veikėjas pasirodyti viešai, kad publika jo nepamirštų. Nesvarbu, kad jis vadinasi banko analitiku, politiniu vadovu ar žurnalistu – nebūsi matomas, negausi balsų per rinkimus, nepakels atlyginimo, negausi naujos pareigybės.

Paskutiniu metu vis mąžta pasitikėjimas tais „ekspertais“. Paklausai profesoriaus ir supranti, kad pats gali pasakyti tą patį ir ne pirmus metus, tai kam klausyti titulo, posto ar drabužio.

Marco Verch (flickr.com) nuotr.

Lietuvoje infliacija yra apie 20 procentų. Aukšta. Galima kaltinti Vyriausybę, kad mažai padarė, mažokai dėjo pastangų. Dabar pažiūrėkime į kaimyninę Lenkiją, kuri dėjo milžiniškas pastangas infliacijai pažaboti. Ką tik buvo paskelbti gruodžio duomenys, jog infliacija sumažėjo nuo 17,9 iki 17,5 procentų. Skirtumas tarp mūsų šalių ne per didžiausias, nors trečdalis šios šalies kaimynų vis bandė pasipirkti Lenkijos parduotuvėse, nes ten pigiau. Manau, kad negrius nei mūsų, nei mūsų kaimynų ekonomika, nežiūrint į vyriausybių pastangas.

Viena iš didžiausių pasaulinės infliacijos priežasčių – energetinių resursų kainų šuoliai, nors pasaulyje dujų ar naftos bei jos produktų yra perteklius. Vadinasi, priežastis ne trūkumas, o sugebėjimas valdyti (vadyba). Sugebėjimai priklauso nuo kompetencijos.

Europos Sąjunga (ES) dar nesurado to mechanizmo, kuris suvaldytų tuščio pelno siekėjus. Tikėtina, jog su laiku tai pasiseks, nors išankstinės garantijos niekas neduos. Tiesa, čia veikia ir vadinamasis žaliosios energetikos faktorius, kuris mažina iškastinio kurio poreikį ir didina valstybių savarankiškumą.

Pasaulio ekonomika ilgą laiką vystėsi be didesnių nuosmukių ir tik epidemija sudavė labai didelį smūgį. Sistema išsiderino ir tampa aišku, kad teks struktūrą perdaryti, nes tie ekonominiai ryšiai, kurie buvo akivaizdūs, taps ir kitokiais, ir laikinais.

Kinijos ekonomika kaip pradėjo lėtėti, taip ir toliau lėtės dėl visai objektyvių priežasčių. Diktatoriški režimai per kiek ilgėlesnį laiką priima keistus sprendimus, kurie mažina vystymąsi ir didina klaidų galimybes. Aišku, kad Kinijos ekonomika dar kiek laiko išliks viena iš svarbiausių pasaulio ekonomikos dalių, bet tikėti iš jos ekonominių šuolių nebereikia. Vadinasi, tarp buvusių trijų centrų – JAV, Kinijos ir ES rasis kitokie santykiai, rasis naujas balansas. Koks jis bus, dar neaišku, bet jis pakis.

Matoma raidos tendencija, orientuota į savipakankamumą, t.y užsitikrinimas būtinų prekių ir paslaugų geografinėse vietose. JAV perkelia gamybą iš Kinijos ir kai kurių Azijos šalių namo, matyt, ir ES lauks ta pati tendencija. Vietinės rinkos labiau garantuos darbo vietų skaičių, todėl rasis didesnė galimybė mažinti socialinius skirtumus, nes užtikrins vietos gyventojų pajamas.

Apibendrinant reikia teigti, kad pasaulis nesugrius nei 2023, nei 2024 metais ir taip toliau. Sunkumai yra ne tik netektys, bet ir galimybės. Daug, kas sena, turi mirti, tai, kas nauja ir naudinga, turi augti ir vystytis.

5 Comments

  1. autorius

    Ačiū už rimtas pastabas, nors norėtų jų turiniui, o ne formai

    Reply
  2. Pensininkas.

    Senių pasakos vaikučiams. Pirma atsakyk į klausimą, kas yra „pasaulis” tau ir kiekvienam. Po to analizuok kiek ir kieno „pasaulis” sugriuvo, o kas gyvena „rojuje”, ar „pekloje”, ir kaip tą „rojų „pasiekti. Tik „nesuok” kad įtemtu darbu. Ne, tik apgavystėmis, suktumu, ir kito „išdulkinimu” bei „suėdimu”. „Demokratija” pagal ameriką tai tinkamiausia, visą tai rodė vakar filme per Lietuvos televiziją „Valdžia”, apie „demokratišką” jav viceprezidentą čeinį, žioplį bušą jaunesnijį,”demokratijos” „pergalę” Irake ir t.t.
    SĖKMĖS RYJANT VIENAS KITĄ.

    Reply
  3. Nezabitauskas

    Klaidos! Pirmame sakinyje trūksta kablelio. Antras su paplitusia klaida – kad su bendratimi. Trečiame norėta parašyti – „nepamirštų”. Penktame nemokėta parašyti – „mąžta”… Gal užteks?

    Reply
    • Manas

      Jūs Lietuvių kalbos komisojoje gal dirbate? 🙂

    • Palmira Martinkienė

      Str. perskaičiau tik dabar, klaidas ištaisiau, ačiū už pastebėjimus. 🙂 „Kad tik kalbėti” – yra toks sustabarėjęs posakis, kalbininkai, mano žiniomis, šiuo metu dar diskutuoja dėl kad su bendratimi naudojimo ateity, panašu, kad tai nebus laikoma didele klaida. Įprastai taisau, bet ne šiuo atveju. Be to, autoriniuose str. už klaidas atsako autoriai, atskiro redaktoriaus etato neturime, bet stengiamės 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Mums rašo

Senoliai ir vaikai: trys pasauliai

Nenoriu galvoti apie tolimas šalis, matau tai, kur dabar gyvenu. Vaikai, jų tėvai ir jų seneliai gyvena labai skirtinguose pasauliuose. ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This