Nutraukiant santuoką notarine tvarka yra numatyta ir kreditorių interesų apsauga

Konsultacijos

Julija Viktorija Flis, advokatė
2023-01-09

Komentarų: 0

Jei sutuoktiniai neturi bendrų nepilnamečių vaikų, daugiau nei metus neveda bendro ūkio ir yra susitarę dėl santuokos nutraukimo sąlygų, nuo 2023 metų sausio 1 d. pastarųjų santuoka gali būti nutraukiama supaprastinta tvarka – pas notarą.

Nereta situacija, kai sutuoktiniai turi bendrų jų abiejų kreditorių arba vienas iš sutuoktinių turi kreditorinių įsipareigojimų, todėl nutraukiant sutuoktinių santuoką yra itin svarbi kreditorių interesų apsauga.

2023 m. sausio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos civilinio kodekso nuostatos, reglamentuojančios kreditorių interesų apsaugą nutraukiant
santuoką notarine tvarka.

Ką privalo žinoti sutuoktiniai bei pastarųjų kreditoriai apie santuokos nutraukimo notarine tvarka kreditorių interesų apsaugą?

1. Kreditorių informavimo pareiga – sutuoktiniai, prieš kreipdamiesi į notarą, turi raštu informuoti visus žinomus bendrus jų abiejų ar vieno iš jų kreditorius apie santuokos nutraukimo procesą notarine tvarka. Kreditoriams siunčiamas pranešimas, sutarties dėl santuokos nutraukimo pasekmių projektas, taip pat notaro, į kurį ketinama kreiptis, kontaktiniai duomenys. Sutuoktiniai notarui turi pateikti įrodymus apie kreditorių informavimo pareigos įvykdymą. Savo ruožtu notaras klausimą dėl santuokos nutraukimo bendru sutuoktinių sutikimu sprendžia ne anksčiau nei kad pasibaigia 30 dienų terminas. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad pagal įstatymą 30 dienų terminas skaičiuojamas ne nuo pranešimo išsiuntimo, o nuo to momento, kai kreditorius gauna pranešimą.

2. Kreditorių teisė pateikti prieštaravimus. Sutuoktinių kreditoriai turi teisę per 30 dienų nuo pranešimo gavimo dienos sutuoktiniams ir pranešime nurodytam notarui raštu pateikti motyvuotus prieštaravimus dėl santuokoje įgyto turto padalinimo ar kitų santuokos nutraukimo pasekmių nuostatų, galinčių pažeisti sutuoktinių bendrų kreditorių ar vieno iš jų kreditorių interesus. Kartu su prieštaravimais turi būti pateikti pasiūlymai dėl santuokos nutraukimo pasekmių sutarties sąlygų.

3. Jeigu kreditoriai pateikia savo prieštaravimus, į kuriuos sutuoktiniai nesutinka atsižvelgti ir pagal juos pakeisti sutarties dėl santuokos nutraukimo pasekmių sąlygas, notaras, įvertinęs kreditorių prieštaravimų pagrįstumą, sutarties dėl santuokos nutraukimo pasekmių netvirtina ir sutuoktiniai turi teisę dėl santuokos nutraukimo kreiptis į teismą.

4. Kreditoriai turi teisę ginčyti santuokos nutraukimo pasekmių sutarties sąlygas teisme. Vieno ar abiejų sutuoktinių kreditoriai, kurie nebuvo informuoti apie sutarties dėl santuokos nutraukimo pasekmių sudarymą ar šios sutarties pakeitimą ir kurių teisės buvo pažeistos dėl sutarties dėl santuokos nutraukimo pasekmių sąlygų, turi teisę per vienerius metus nuo dienos, kurią sužinojo apie sutarties dėl santuokos nutraukimo pasekmių sudarymą ar jos pakeitimą, šias sąlygas ginčyti teismo tvarka ir reikalauti atkurti pažeistas teises.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Alina Velykienė švenčia antrą pergalę prieš tarnautoją

Ir Klaipėdos apygardos teismas patvirtino, kad jau buvusi miesto Tarybos narė Alina Velykienė nepažemino Savivaldybės administracijos Transporto skyriaus vedėjo Rimanto ...
2023-10-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismas: Alina Velykienė nepažemino tarnautojo garbės ir orumo

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau paskelbė sprendimą dar praėjusių metų pradžioje uostamiesčio savivaldybės administracijos Transporto skyriaus vedėjo Rimanto Mockaus užvestoje byloje, ...
2023-06-20
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Alina Velykienė tebevarsto teismų duris

Nors kadenciją baigusios Klaipėdos miesto tarybos nare buvusi Alina Velykienė jau pasitraukė iš politikos, dėl savo politinės veiklos ji vis ...
2023-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This