Suvaidins prefektūros šturmą

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Jau šį savaitgalį, sausio 14-15 dienomis, Klaipėda kviečia minėti prisijungimo prie Lietuvos 100-metį. Ta proga mieste vyks tradiciniai ir specialūs renginiai: iškilmingas minėjimas prie paminklo „Už laisvę žuvusiems“, parodų „1923-ieji. Klaipėda ir Lietuva: istorija, politika, diplomatija“ bei „Prancūzai Klaipėdoje 1920–1923 m.“ atidarymas, bus aukojamos Šv. Mišios už Klaipėdos kraštą, vyks koncertai.

Klaipėdiečiai 1923-iųjų sausio 15-ąją prie prefektūros pastato. Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Vienas svarbiausių sausio 15-osios renginių – teatralizuota rekonstrukcija – „Prefektūros šturmas“.

Anot renginio organizatorių, tokia Klaipėdos krašto prijungimo rekonstrukcija, kokią sausio 15-ąją išvys šventės dalyviai, Lietuvoje vyks pirmą kartą. Atkartojamo sukilimo metu vyks inscenizuotos sukilėlių kovos, lydimos imitacinių šūvių ir sprogstančių granatų triukšmo. Bus galima stebėti ne tik teatralizuotas, aikštėje vykstančias scenas, bet ir ekrane pasakojamą istoriją.

Renginyje dalyvaus karo istorijos klubas „Grenadierius“, karo istorijos mylėtojai iš Lenkijos ir klaipėdiečio, karybos istorijos entuziasto, Egidijaus Kazlauskio, komanda. Pagrindinius mūšio dalyvius vaidins Klaipėdos dramos teatro aktoriai Donatas Švirėnas, Linas Lukošius ir Vaidas Jočys. Renginyje dalyvaus Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro folkloro ansamblis „Alka“, Karinių jūrų pajėgų orkestras bei Klaipėdos choras „Aukuras“.

Teatralizuotos rekonstrukcijos metu bus galima grožėtis senoviniais automobiliais iš Albino Monstavičiaus, būsimo senovinių automobilių ir motociklų muziejaus Klaipėdoje fundatoriaus, kolekcijos.

Organizatoriai žada įspūdingą renginį, kuris žiūrovus nukels šimtmečiu atgal ir atskleis to meto autentiką, kovos reikšmę ir Klaipėdos susigrąžinimo svarbą. Taip bus pagerbti žuvę savanoriai ir įprasminti 1923-ųjų sausio 10 – 15 d. įvykiai. Teatralizuota rekonstrukcija „Prefektūros šturmas“ vyks Teatro aikštėje ir Turgaus gatvėje. Renginys nemokamas.

INFORMACIJA

Nuo sausio 13 dienos visoje Sukilėlių gatvėje, Sukilėlių ir Tomo gatvių sankirtoje bei dalyje Turgaus g. nebus galima statyti automobilių. Apie draudimus įspės pastatyti kelio ženklai.

Nuo sausio 15 dienos ryto iki vakaro eismas bus draudžiamas Sukilėlių g., Tomo g. ir dalyje Turgaus gatvės.

Visa renginių programa – čia.

1 Comment

  1. Juozas

    O ne tik datą, bet ir laiką galėjo parašyti…..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dešimtą kartą atgis eglučių kiemelis

Artėjant Kalėdoms Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios biblioteka jau dešimtus metus organizuoja vadinamąjį eglučių kiemelį, kasmet suburiantį bendruomenes ir kuriantį ypatingą ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

Laiškai iš jūros, Svarbu

Donatas Švirėnas: „Tai, kad aktoriaus karjerą iškeičiau į darbą jūroje – režisūrinis sprendimas iš aukščiau“

Donatas Švirėnas – daugeliui puikiai žinomas Klaipėdos dramos teatro aktorius. Daug kam buvo netikėta, kad kelias dešimtis vaidmenų teatre sukūręs ...
2023-08-11
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

„Storo sąsiuvinio“ mintis pakoregavo ir karas Ukrainoje

Jau šį penktadienį Klaipėdos dramos teatre įvyks ilgai laukto Jokūbo Brazio režisuojamo spektaklio pagal Agotos Kristof romaną „Storas sąsiuvinis“ premjera. ...
2023-02-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This