Jūrų muziejaus paroda – ir nuo jūros nutolusiuose šalies kampeliuose

Aplinkosauga

Lietuvos jūrų muziejaus parengta ilgalaikė kilnojamoji paroda „Nuo Arkties iki Antarkties“ sėkmingai keliauja po atokiausius ir labiausiai nuo jūros nutolusius Lietuvos kampelius. Dabar ji eksponuojam Dieveniškių regioninio parko lankytojų centre, o artimiausiu laiku su ja susipažins Lazdijų ir Vištyčio gyventojai.

Paroda supažindina su jūrų gyvūnams pavojingais klimato kaitos pokyčiais, dėl kurių jau 2040 metais ledo Arktyje bus likę labai mažai, o Žemė nepajėgs atvėsinti kylančios temperatūros. Parodoje pristatomi tie gyvūnai, kurie be ledo negali išgyventi: jūrų vėplys, pingvinas, ruonis ir koralas, tiesiogiai susiję ir su Lietuvos jūrų muziejaus gyvąja ekspozicija.

„Gyvūnų iškamšos šiandien vertinamos nevienprasmiškai, – sako parodos kuratorius, Lietuvos jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė. – Viena vertus, iškamšų gamyba nuo viduramžių primena mums apie begalinį žmogaus norą pažinti, nes tiksliai pagaminta iškamša leisdavo susipažinti su gyvūnais. Tačiau iškamšos siejasi ir su nesenais laikais, kai gamtos muziejuose būtent jos ir buvo eksponuojamos”.

Biologo manymu, šiandien gyvūnų iškamšos nepelnytai užmirštos, nes gajus mitas, kad joms gyvūnai yra specialiai žudomi, tačiau iš tiesų dažniausiai naudojami gamtoje rasti kritę gyvūnai.

Paroda – ne vienkartinė, ne proginė. Mažiausiai penkerius metus ji keliaus po Lietuvą. Numatoma ją eksponuoti mažiausiai 10 skirtingų Lietuvos vietovių, nutolusių nuo jūros.

Parodą papildo dviejų dalių edukacinė programa, ugdanti ekologinį raštingumą, mokanti kurti saugesnį, tvaresnį, švaresnį pasaulį.

Specialiai šiam projektui rengiama ir šiemet bus išleista žaisminga pažintinė knyga „Pingvinas lituanicus, arba lietuviško pingvino istorija“, žaismingai pasakojanti apie Lietuvos jūrų muziejuje gyvenančius pingvinus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Mums rašo

Šarūnas Šarkauskas: kelyje ir judėjime 

Noriu pakviesti jus į Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galeriją, kur tapytojas Šarūnas Šarkauskas eksponuoja paveikslų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This