Prancūzišką pėdsaką Klaipėdos krašto istorijoje įamžins atminimo lenta KU miestelyje

Švietimas

Sausio 15-ąją, sekmadienį, Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečio renginiai vyks ir Klaipėdos universiteto miestelyje.

16.30 val. visuomenė kviečiama dalyvauti atminimo lentos, primenančios, jog 1920–1923 metais tuometėse Klaipėdos kareivinėse buvo įsikūręs Prancūzijos kariuomenės XXI pėsčiųjų šaulių batalionas, atidengimo ceremonija. Šis karinis dalinys trejus metus nuo 1920 m. vasario iki 1923 m. vasario pagrindinių sąjunginių valstybių vardu atliko misiją Klaipėdos krašte. Iniciatyvos įamžinti prancūzišką pėdsaką permainingoje Klaipėdos istorijoje ėmėsi Prancūzijos ambasada Lietuvoje.

Prancūzų kariškiai Klaipėdos kareivinėse.

„Nuo 1920 m. iki 1923 m., kai Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos, jį valdė prancūzai. Šis laikotarpis yra bendras epizodas lietuvių ir prancūzų tautų istorijoje. Šiandien tiek Prancūzijoje, tiek Lietuvoje šis mūsų šalių istorijos momentas yra beveik išnykęs iš atminties. Saugodami ir puoselėdami atminimą, galėsime geriau suprasti mūsų šalių likimus ir istorijos vingius atlaikiusius mūsų glaudžius ryšius, kurie leido mums ir Europos Sąjungai tapti tuo, kuo esame dabar“, – sako Prancūzijos gynybos atašė Lietuvoje papulkininkis Frederic Lemoine.

Granito akmens atminimo lenta pritvirtinta ant KU Aulos ir Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto pastato. KU miestelio lankytojams istorinį faktą ji liudys lietuvių bei prancūzų kalbomis. Atminimo lentą sukūrė klaipėdietis skulptorius Gintautas Jonkus. Joje akylas stebėtojas įžvelgs ne tik prancūzų kario šalmo siluetą, bet ir pamatys pagal istorinius šaltinius atkurtą Prancūzijos XXI pėsčiųjų šaulių bataliono ženklą su valiūkišku velniuku. 

Atminimo lentos atidengimo ceremonijoje planuoja dalyvauti Prancūzijos ambasadorė ponia Alix Everard bei gynybos atašė Frederic Lemoine, reziduojantys Lietuvoje, kiti garbūs šios šalies bei uostamiesčio bendruomenės atstovai.

Po iškilmių lauke susirinkusieji bus pakviesti į KU Stasio Vaitekūno aulą. Čia 17 val. bus pristatyta drauge su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi parengta paroda „Prancūzai Klaipėdoje 1920–1923 m.“. Paroda veiks iki sausio 29 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This