Kas padės vienišai apleistai senolei? (papildyta)

Miestas, Svarbu

Aktyvus klaipėdietis visuomenininkas Michailas Andrijanovas socialiniame tinkle pasidalino jautria istorija apie apleistą, socialinių darbuotojų esą neprižiūrimą vienišą garbaus amžiaus moterį.

Tuo metu Klaipėdos miesto socialinės paramos centro direktorė teigia, jog jie daro viską, ką gali, tačiau jų veiksmus griežtai riboja įstatymas ir poįstatyminiai aktai.

Michail Andrijanov nuotr.
Bute – šlapimo dvokas

„Jei dabar nieko nebus daroma, šis žmogus mirs nuo antisanitarinių sąlygų ir bado“, – rašo Michailas, pasidalinęs ir apleisto buto vaizdais.

Jo teigimu, bute jaučiamas šlapimo dvokas, kambariuose kalnai šiukšlių, panaudotos sauskelnės išmėtytos ant grindų.

„Šiame pragare yra gyvybė. Nukarusioje ir pleiskanomis apaugusioje lovoje guli nevaikštanti senutė. Raginu Jus nieko nesmerkti. Bent jau neskubėkite taip elgtis. Mintyse padėkokite moteriai, kuri kartą per dieną atneša maisto. Ir dar vienai, kuri padeda su gydytojo dokumentais. Mintyse paprašykite, kad giminaičiai, jei tokie yra, rastų savyje noro dažniau aplankyti močiutę. Aš nesmerkiu. Bet turiu klausimą socialinių paslaugų darbuotojams: jei matėte situaciją dar gruodį, kodėl iki šiol nieko nepadarėte?” – rašo M. Andrijanovas.

„Atvirai Klaipėdai” M. Andrijanovas sakė, jog po jo apsilankymo trečiadienį situacija pagerėjo. Jis pats teigė išvalęs kambarį, išnešęs visas šiukšles. Apsitvarkyti padėjo ir savanoriškai senolę maitinanti moteris. Be to, į kvietimą padėti senolei atsiliepė net 30 moterų, pasiryžusių neatlygintai prižiūrėti nelaimėlę.

Taip pat pas moterį pažadėjo ketvirtadienį apsilankyti medikai.

„Bet, savaime aišku, kad perimti iniciatyvą turėtų institucijos”, – sakė Michailas, pridūręs, jog, jo žiniomis, prieš Kalėdas socialiniai darbuotojai lankėsi pas moterį ir tvirtino esą situacija yra pagerėjusi.

Eilėje – 71 asmuo

Klaipėdos miesto socialinės paramos centro direktorės Dianos Stankaitienės teigimu, situacija jų darbuotojams yra žinoma.

Pasak centro vadovės, socialiniai darbuotojai prieš Kalėdas lankėsi pas senolę, užpildė visus būtinus dokumentus ir esą įtikino ją priimti pagalbą į namus.

„Šiuo metu jinai pas mus įrašyta 11-tu numeriu eilėje, yra eilė, be eilės nenumato joks įstatymas ar jokie teisės aktai teikimo [paslaugos]. Ji nėra be priežiūros, ją lanko jos sveikatos priežiūros centro slaugytoja ir teikia slaugos paslaugas”, – sakė D. Stankaitienė.

Jos teigimu, moteriai turėtų būti nustatyti specialieji poreikiai, bet ji esą kategoriškai atsisako gultis į ligoninę.

Paklausta, kada moteris, būdama 11-ta eilėje, gali tikėtis sulaukti pagalbos į namus, direktorė teigė negalinti to pasakyti.

„Mes žmogų paimam iš eilės tada, kai, pirma, kurį nors asmenį pasiima artimieji, kai jis yra apgyvendinamas Slaugos namuose, net jei ir terminuotai, ir paskutinis variantas – kai kažkas iš mūsų prižiūrimų asmenų miršta”, – kaip slenka eilė, paaiškino Socialinės paramos centro direktorė, dar kartą pridūrusi, jog jokių išimčių, peršokant eilę, nėra numatyta ir „joks meras negali priimti sprendimo”.

Perskambinusi direktorė patikslino, jog šiuo metu pagalbos į namus Klaipėdoje laukia 71 asmuo, dienos socialinės globos – 4 asmenys.

35 Comments

  1. Edita

    Oho kokios aistros verda. Kaip ne gėda žmonėms kaltinti centro vadovus ar darbuotojus? Ar patys bent kartą per gyvenimą savanoriavote, dirbote neatlygintinai? Jūs siūlote darbuotojams pažiūrėti į situaciją empatiskai ir ne valdiškai, o ar suprantate, kad visi tie darbuotojai tai daro kasdien teikdami paslaugas apleistiems, vienišiems asmenims? Jie kaip kempinės sugeria visą skausmą, vargą, problemas ir parsineše į namus po darbo dar ilgai tuo gyvena. Kokią reikia turėti širdį prižiūrėti pasiligojusius, savimi negalincius pasirūpinti senukus? O juk ne visi jie yra mieli ir besišypsantys ?‍♀️?‍♀️ žmonės savo senų tėvų ar senelių nenori proziureti, sako per sunku, o čia svetimi laniau rūpinasi ir dar sulaukia visuomenės priekaištų. Manau, kad tai sunkiausia ir nedekingiausia, visuomenės ne įvertinta profesinė veikla.

    Ir ne tik šiai senolei reikia pagalbos. Jei suteikti paslaugas šiai senutei, vadinas nesuteikti kažkam, kas jas šiuo metu gauna arba savanoriškai po darbo, be atlygio, aukojant savo ir savo šeimos laiką.
    Tai dar kart paklausiu, kiek iš jūsų, smerkianciu socialines tarnybas ir ju darbuotojus savanoriaujate ir dirbate be atlygio?

    Reply
  2. Diana St.

    Teisės aktai neturi empatijos.. Kaip besistengtumėte „paskatinti” pažeisti teisės aktus,teks nusivilti. Seniūnaitiei V.M. (žr. socdemų sąrašą) tai tik eilinė nemokamos reklamos priemonė. M.A. renka lėšas ir ne tik, ir kurpia eilinį keršto planą, prieš D.St. ir komandą. Tai vyksta keli metai…1

    Reply
    • Žmogus

      Ar jus savo prote? !!!!! M.A. žmogus, kaip super menas, ateina į pagalbą, kai tokie kaip jus nedarote NIEKO!!!!! Ar jums “gerbiamoji” neatsirado noras atvažiuoti pas senolę į namus ir padėti? Ar tik atsirado noras iš nevilties, kad dar yra gerų žmonių, taškitis nuodais!!!! Turėkite gėdos!!!!

    • Olga

      Širšiu lizdas pas jūs, o ne komanda. Nedarykit sau gėdos, rašydama tokius komentarus. Tik kliauzas ir mokat sukurti

  3. Pamąstymui.

    Kodėl niekam nekyla pyktis ant vaikų darželių ar mokyklų, kai į jas patekti būna eilės? Visi žinome, kad už jų finansavimą atsakingos savivaldybės. Tai kodėl taip stipriai ima pyktis ant Paramos centro ir ten dirbančių darbuotojų, kai socialinių įstaigų finansavimas irgi yra savivaldybių reikalas? Ar socialinių įstaigų kaltė, kad joms skirto finansavimo neužtenka padėti visiems norintiems? Ir ar tai darbuotojų žmogiškumo klausimas, jeigu teisės aktuose nenumatyta išimties tvarka, pagal kurią pagalbą pirmiausia gautų tas, kam labiausiai reikia? Pamąstymui.

    Reply
    • Tikrai taip

      Labai formalus, valdiškas požiūris į pagalbos reikalingą ŽMOGŲ. Toks visiškai šaltas. Žinome, bet nieko nedarome. Tai gal ir Stankaitienės nereikia, jei nieko negali, bet svarbiausia, NEVEIKIA! Atbukote , gerbiamosios! Gyvūnų prieglaudose daugiau supratimo, nei iš Klaipėdos nebegalinčiais savimi pasirūpinti žmonėmis turinčių valdžiagyvių! Per daug ten jūsų, popieriukus dėliojančių!

    • Realybė

      Kaip lengva smerkti ir kaltinti darbuotojus. Pabandykite Jūs patys ateiti teikti pagalbos tokiam žmogui? Kas to nedirbo nedirbo- tik smerkti gali, Yra tokių klaikiai apileidusių senukų, kurie net slaugei taupumo sumetimais neleidžia naudotis savo tualetu, nuolat įtarinėja, apvagina…Kai toks apsileidimo lygis- vienišas senolis tikrai turi nūti gydomas, į psichiatrijos ligoninę talpinamas priverstinai ne tik dėl neįgalumo nustatymo, bet ir siunčiamas į globos namus pagl jo susirgimą.

  4. Nesuprantu

    Kodėl niekas neieško anūko ? To , kuriuo taip džiaugiasi senolė ?

    Reply
  5. Anonimas

    Straipsnyje gi aiskiai parasyta, kad senole pati nenori i gydymo istaiga/ globos namus. Matyt nera dar taip blogai. Kai tikrai bedos prispaus – nesbesiskerycios.

    Reply
    • Dovilė

      Kas čia Jūsų per leksika? „Nebesiskeryčios”. Jeigu neturi ką užjaučiančio pasakyti, negali jokios pagalbos pasiūlyti, tai geriau užsičiaupk!

  6. Rėmėjas

    Kai tiek nuveiksite socialinėje srityje kiek D. Stankaitienė, tada galėsite loti.

    Reply
    • qwer

      o ką ji stebuklingo nuveikė?

    • Mama

      O kiek ji nuveikė? Gal ir daug, nesiginčysiu ! Bet gal dar daugiau kažko kas priklausė NENUVEIKĖ???!!!

  7. Diana to "aš kitaip galvoju"

    Paskutiniai rinkimai, kuriuose dalyvavau su liberalais buvo prieš 10 metų. Ir šią informaciją galite surasti VRK puslapyje. Nesu nei vienos partijos narė.

    Reply
    • Gal ir prieš 10 metų

      2015 m. kovo 1 d. savivaldybių tarybų rinkimai

      Diana    Stankaitienė

      Savarankiško politinės kampanijos dalyvio duomenys

      Savivaldybė: Klaipėdos rajono (Nr. 21)
      Iškėlė: Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis
      numeris sąraše: 46

  8. Nesvarbu

    Mieste, kaip ir kitur Lietuvoje, yra nemažai tokių senjorų, kurie visiškai neturi jokių artimųjų. Jie arba numirė, arba emigravo, arba žmogus dėl objektyvių priežasčių niekada neturėjo vaikų…Dėl nepakankamos senolių priežiūros kalta ne Stonkaitienė ( ji – tikrai gera vadovė) , o valstybės politika ir skiriamos lėšos. Pasaulyje egzistuoja toks posakis:” Valstybės moralę apsprendžia jos pažiūra į silpnesniuosius”. Pagal tai, Lietuvos moralė labai ir labai šlubuoja. Daugiau soc.klausimais turėtų domėtis ir meras. Ne po balius lakstyti, ne vien linksmybėmis ir savo fotosesijomis rūpintis, bet ir senyvų žmonių priežiūros reikalais domėtis.

    Reply
    • O aš galvoju kitaip ,

      ponia vadovė Stankaitienė aktyviai rinkimuose dalyvauja su liberalais . Pažiūrėkite vrk puslapį . Klaipėdos ” valdymas ” nuolat buvo liberalių valdyme . Merai , tarybos daugumos , o dabar ir seimo dauguma bei vyriausybės kabinetas liberalus . Tai gal ponia vadovė turėtų aktyviau rūpintis ? Panašu jai ” viskas gerai „? Algą gauni ir tiek žinių ….Paaimanuoji , o tie senukai …

  9. Klaipėdos miesto socialinės paramos centras

    Socialiniai darbuotojai už tai, kad nebūtų eilių socialinėms paslaugoms: yra paslaugų poreikis, tuomet ir skiriamos lėšos paslaugoi teikti. Tam būtina, kad būtų pakeistas finansavimo modelis, lėšos skiriamos priėmus sprendimą, kad asmeniui paslaugas teiks konkreti įstaiga. Didžioji dalis klaipėdiečių, kurie yra įrašyti į eiles, yra vieniši. Jų artimieji dažnai gyvena kituose miestuose ar kituose šalyse. Sakydami, kad negalime teikti socialinių paslaugų be eilės, turime omenyje, kad tie, kiti asmenys, įrašyti eilėje, turi tokį pat poreikį gauti pagalbą į namus ar kitą socialinę paslaugą.

    Reply
    • Be eiles

      Mielas centre, yra ekstriniai atvėjai. Kai pagalba reikia teikti ne del to kad „eile parejo” o iš žmogiškumo. Na negalima žiūreti kaip žmogus guli savo išmatu pilnose sauskelių kruvose ir pastringauti apie tai, kad ir „kitį turi poreiki”. Tiesiog iš žmogiškumo. Jei neturite reikiamu resursu praneškit – visuomenė padės. Atsiras kas išvalys. Be eiles.

  10. Verst lauk mera ir

    Matyt slaugytojai akli kaip ir miesto meras kuris ziuri i miesta pro aklinus langus.

    Reply
  11. Nuotrauka

    21 amžius, vaizdas iš gyvenimo Europos Sąjungoje, viename geriausių miestų gyventi???? Kokia čia socialinė globa? Gyvūnai prieglaudose labiau prižiūrimi, nei seni žmonės. Stankaitienei situacija žinoma ir kąąą? Užmiršo, iš ko duoną valgo ir kad jai atlyginimą moka?

    Reply
  12. Klaipėdos miesto socialinės paramos centras

    Centras 2022 m. paslaugas suteikė 399 asm. arba vidutiniškai 313 asm. per mėnesį.
    Centre yra tokios eilės:
    • pagalbai į namus – 71 asm. Tam, kad 71 asm. pradėti organizuoti ir teikti pagalbą į namus būtinos papildomos pareigybės: socialinis darbuotojas – 1,5 pareig. ir individualios priežiūros darbuotojų 10 pareigyb.;
    • dienos socialinei globai asmens namuose – 4 asmenys.
    Pagalbą į namus Klaipėdoje teikia 4 įstaigos biudžetinės ir privačios įstaigos. Visi socialinių paslaugų teikėjai turi didžiules eiles. Apie asmenų, įrašytų eilėse visoms socialinėms paslaugoms, skaičių ir priežastis, informaciją turi KMSA socialinės paramos skyrius.
    Dėl eilių socialinėms paslaugoms ir kitų prieinamumo priemonių praeitoje ir šioje kadencijoje teikėme šiuos siūlymus:
    • perimti eilės administravimą KMSA socialinės paramos skyriui;
    • suvienodinti socialinių paslaugų kainas visoms biudžetinėms ir privačioms organizacijoms, skaičiuojant jas iš praeitais metais įstaigų faktiškai patirtų išlaidų (taip numato kainų skaičiavimo metodika);
    • užtikrinti asmenų teisę pasirinkti socialinių paslaugų įstaigą, o jam pasirinkus įstaigą, užtikrinti finansavimą pasirinktai socialinių paslaugų įstaigai (pvz. krepšelis).

    Reply
  13. Blondinė

    Stiprios sveikatos Jums, Michailai ir neišsenkančios energijos.

    Reply
    • Viltis

      Būtent Michailui ir jo savanoriams. Nekaaltinkite socialinėsųparamos centro, kit7 socialines paslaugas yeikainčių įstaigų. bėda tų ĮSTAIGŲ< GLOBOSNAMŲ< PALIATYVINĖS slaugos ligoninių trūkumas… Kodėl buvo panaikinta Trspublokinės ligoninės trisdešimties vietų VIP paliatyvinės slaugos skyrius, kur būdavo net studentai vedami? Trejus metus veikė tokia išskirtinė palaityvinė slauga? Suprantama, tokio syriaus reikia ir Respublikinės ligoninės Psichiatrijos departamento pacientams. Slaugos ligoninių trūksta, todėl problema, kai visuomenė semsta -tik gilės. Bet tai neaktulu miesto politikams, turtuoliams- kurie savo artimuosius be papaildomo užmokesčio grūda saviškius " pirmu ešelonu", gaudami atskiras palatėles galimai UŽ dovanėles'… Lygybės čia niekada nebus, nebent Naujas Miesto Meras (merė_) pasižiūrės į tai iš esmės.

  14. Laima

    Iš Soc. darbuotojų naudos-pagalbos, kaip iš ožio pieno!!!
    Turėjau tokią „laimę „! Situaciją žinau ir nepatariu čia kreiptis. Stonkaitiene despotas kolektyve, visos darbuotojos jos bijo!
    Bendravimo kalba: rėkimas, šaukimas! O ir darbuotojos-pensininkės dirbti tingi, pačios ligotos, tik pliotkais užsiiminėja, dingsta daiktai, pinigai…
    Tai daro, tai nedaro- jų atsakymas, jei ko paprašysi.
    Siaubas, o ne pagalba neįgaliam žmogui!..

    Reply
    • Individ.priež.darbuotoja

      Dvylikti metai mano darbo stažo šioje įmonėje. Tikrai turiu daug patirties su Paslaugų Gavėjais ir kaip yra vadovaujama Klaipėdos soc.paramos centre – kažkaip nesu girdėjusi, kad D.Stankaitienė rėktų – mane visada žavi itin ramus ir malonaus tembro balsas. Stipraus charakterio ir išmintinga – tokia ir turi būti Vadovė. Tikrai nebijau, galiu kreiptis bet kada patarimo ar pagalbos.
      Ir nei vienas Paslaugų Gavėjas manęs neatsisakė, nusiskundimų neturėjau.

    • Neteiskim

      Jau čia sutirštinot spalvas! Sutinku, kad pas Dianą Stankaitienę gal daugiau vadovaujančių, nei senukus, neįgalius prižiūrinčių darbuotojų, kad tikrai kolektyvą piktina vadovės nelabai pagrįsti, abejones keliantys nuolatiniai pertekliniai „mokymai”… Bet socialinės paramos centre kasdienį darbą dirba daug nuostabių darbuotojų, nes teikti paslaugą senam, piktam, sergančiam, Išėjimą iš gyvenimo suvokiančiam pacientui- be galo sunku…. Neteiskite, nesusidūrę. Neretai artmieji tik ir laukia senuko to išėjimo.

    • Gėdykitės

      Na, čia jau tikrai šmeižtas…

  15. N. Puteikienė

    Pagrindinis klausimas – ar nustatyti specialieji poreikiai? Tam nebūtina gultis į ligoninę. Reikia, kad socialinis darbuotojas dėl šios močiutės kreiptųsi į jos šeimos gydytoją ir koordinuotų dokumentų tvarkymą. Akivaizdu, kad jai priklauso bent vidutinis specialiųjų poreikių lygis. Nustačius jį gali būti taikoma dienos socialinė globa asmens namuose. T. y. bus tvarkomas butas, gaminamas maistas, rūpinanasi higiena. Ir šias paslaugas puikiai teikia ir privačios viešosios įstaigos, kur eilės žymiai mažesnės. Svarbiausia – sutvarkyti spec. poreikius, kad būtų skirtas finansavimas.

    Reply
    • Anonimas

      Deja, savivaldybės biurokratams socialinės paramos centre tai nedašunta dėl savalaikės ir efektyvios pagalbos suteikimo esamų laiku. Juk neskauda biurokratui, kad „stovėdamas” eilėje žmogelis šlapinasi į kelnes ir gyvena šiukšlių krūvoje.

    • patikslinimas

      Be specialųjų poreikių nuo 70 m. asmuo gali gauti 10 val per savaitę paslaugų. Bėje paslaugos mokamos (priklauso nuo pajamų)ir turi sutikti jas gauti.

    • Nesvarbu

      O kaip ta močiutė pati tuos dokumentus sutvarkys?

    • Realybės grimasos

      Gerb Nina, socialinis darbuotojas tai gali daryti, atsirasti kaip pagalbininkas , tik kai asmuo ilgą laiką guli psichiatrinėje ligoninėje. O kai jis namuose, kai tų spec. poreikių dar neturi- ŠEIMOS GYDYTOJAS kratosi tokio darbo kaip maro… Jūsų atvejis su Jūsų ATAMamyte veikė pagal kitus dėsnius… Panašiai kaip vieno rlgamečio ligoninės v Rimanto adovo Jono, buvusio mero mamutėmis. Jei nesutinkate- aš Jums paskambinsiu ir paprašysiu padėti!!! Kol dar esate Tarybos arė, kol nepalikote politikos!. _ Tokias problemą išspręsti gauti tuos spec poreikius – REALYBĖJE Sizifo darbas,. Kalbu apie konkretų atvejį : apie padoią, bevaikę senutę, kuri 48 metus išdirbo vienintelėje darbovietėje- baldų įmonėje ambulatorijos punkto vedėja. Moterytė raudonu diplomu baigė anuometę medsesučių mokyklą. O Senutės , buvusios felčerės Irenos buto paveldėtojui gal nuoširdžiai norisi, kad… senoji 89 -erių” baba”pagaliau išeitų!

    • Niekas neakivaizdu

      Kaip Jūs galite teigti, kad ,,Akivaizdu, kad jai priklauso bent vidutinis specialiųjų poreikių lygis”. Ar bandėte kreiptis dėl specialiųjų poreikių? Kol ant lovos žmogus neguli ir į pampersą nedaro, neskiria JOKIŲ specialiųjų poreikių. Sakau Jums iš savo artimojo patirties.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Mums rašo

Padovanokime senam žmogui, nugyvenusiam kančios kupiną gyvenimą, savo šilumą ir šiltą lovą

Prieš daugiau nei pusę amžiaus Gerardas, dešimtmetis berniukas iš lietuvių ir vokiečių šeimos, smalsumo vedamas, sutiko išgerti vieno iš suaugusiųjų ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Mums rašo

Apie Žmogų

95 metų Kotryna net 30 metų gyveno savo vagonėlyje šalia Klaipėdos Joniškės kapinių. Be šviesos, šilumos, tualeto, vandens. Ji atsidūrė ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This