KU miestelio prancūziškąjį periodą primins atminimo lenta

Fotoreportažai, Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Uostamiestyje minint Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-metį Klaipėdos universiteto (KU) miestelyje atidengta atminimo lenta, primenanti, jog 1920–1923 metais tuometėse miesto kareivinėse buvo įsikūręs Prancūzijos kariuomenės XXI pėsčiųjų šaulių batalionas.

Iniciatyvos įamžinti šį istorijos faktą ėmėsi Prancūzijos ambasada Lietuvoje. Atminimo lentos atidengimo ceremonijoje dalyvavo Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje p. Alix Everard bei gynybos atašė Frederic Lemoine, Prancūzijos karių atminimą saugančios organizacijos „Souvenir Francais“ prezidentas generolas Serge Barcellini, kiti garbūs prancūzų bendruomenės Lietuvoje atstovai bei  mūsų šalyje NATO oro policijos misiją vykdantys šios šalies kariškiai. Į renginį atvyko ir  Vokietijos ambasadorius Lietuvoje p. Matthias Sonn, Seimo nariai, Lietuvos kariuomenės atstovai.

Ant centrinio KU aikštės pastato pritvirtintą atminimo plokštę, liudijančią permainingą XX-ojo amžiaus pradžią Klaipėdoje, atidengė p. Alix Everard ir KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas. Jis pasidžiaugė, jog nuo Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos praėjus 100-ui metų KU vėl kuria bendrą istoriją su prancūzais, tik šįkart mokslo srityje.

„Drauge su Prancūzijos Le Rošelės universitetu ir dar 8-ių valstybių universitetais esame partneriai ir kuriame Europos universiteto aljansą EU-CONEXUS. Mūsų partneriams iš Prancūzijos bus malonu KU pamatyti bendros istorijos ženklų“, – sakė rektorius.

Atminimo lentą sukūrė klaipėdietis skulptorius G. Jonkus. Rusvo granito lentoje lietuvių ir prancūzų kalbomis iškaltas istorinį faktą liudijantis tekstas, plokštėje įkomponuotos abiejų valstybių vėliavos, pulko ženklas su valiūkiško velniuko atvaizdu bei prancūzų kariškio šalmo siluetas.

Atidengus atminimo lentą, renginio dalyviai buvo pakviesti į KU Stasio Vaitekūno auloje eksponuojamą parodą „Prancūzai Klaipėdoje 1920–1923 m.“ Ją bendradarbiaudamas su istorijos tyrinėtoju iš Prancūzijos p. Bernard Jusserand parengė Mažosios Lietuvos istorijos muziejus. Ekspozicijoje – gausi nuotraukų, surinktų iš XX-ojo pradžioje Klaipėdoje tarnavusių prancūzų karių šeimų archyvų, kolekcija, pasakojanti ne tik apie karišką darbotvarkę, bet ir laisvalaikį, pramogas, netgi laidotuves.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This