Dėl Krovinių terminalo veiklos išplėtimo*

Mums rašo

Alina Andronova, Asociacijos Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją prezidentė
2023-01-17

Komentarų: 1

Susipažinome su poveikio aplinkai vertinimo ataskaita dėl Klaipėdos miesto UAB Krovinių terminalas vykdomos veiklos išplėtimo. UAB Krovinių terminalas planuoja teritorijoje tarp esamo talpyklos parko ir Burių g.  įrengti naują talpyklų parką ir pastatyti šešis 1000 kub. m talpos talpyklas. Visų šešių saugyklų paskirtis – saugoti acetoną, benzeną, piperileną, bioetanolį.

KIDE asociacijos žiniomis, Vitės rajone, šalia kurio įsikūrusi aukščiau minima įmonė, gyventojai jau dešimtmetį kenčia nuo naftos kvapų ir triukšmo taršos, kuri sklinda iš šalia įsikūrusių uosto įmonių. Aplinkos ir visuomenės sveikatos apsaugos institucijos nepajėgios suvaldyti ir kontroliuoti šią taršą dėl teisės aktuose esančių spragų.

UAB „Estonian, Latvian & Lithuanian Environment“ 2019 m. liepos – rugsėjo mėn. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos užsakymu atliko Klaipėdos miesto oro kokybės tyrimus, kurių metu nustatytas cheminių medžiagų, sukeliančių blogus kvapus, ribų viršijimas: didžiausios leidžiamos NH3 koncentracijos vasaros laikotarpiu užfiksuotos rugpjūčio mėnesį Sportininkų g. (Vitė), Minijos g. ir Naujojoje Uosto g. esančiuose taškuose. Didžiausios cheminių teršalų koncentracijos užfiksuotos Sukilėlių g. ir Malūnininkų g. (Vitė) taškuose, esančiuose vakarinėje miesto dalyje.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento duomenimis 2017 – 2021 m. dėl triukšmo, blogų kvapų gyvenamojoje aplinkoje, Klaipėdos miesto gyventojai kreipėsi 4172 kartus. Tuo tarpu 2012-2017 m. laikotarpiu į NVSC buvo kreiptasi tik 25 kartus.

Pramoninių įmonių, esančių šalia gyvenamųjų rajonų, ūkinės veiklos plėtra ženkliai blogina klaipėdiečių gyvenimo kokybę. Todėl Krovinių terminalo plėtra Vitės rajone yra negalima, nes dar labiau pablogintų Vitės rajono gyventojų gyvenimo kokybę, sudarytų didžiulę grėsmę jų psichinei ir fizinei sveikatai, padidintų pavojų saugumui sprogimo įmonėje atveju.

Vitės rajone yra įsikūrusios ir trys vaikų ugdymo įstaigos: Vaikų lopželis-darželis „Bitutė”; „Vaivorykštės tako” gimnazija, Klaipėdos Vitės progimnazija. Plečiant ir didinant UAB Krovinių terminalas ūkinės veiklos apimtis, bus didinama grėsmė kelių tūkstančių vaikų sveikatai ir saugumui.

Todėl prašome Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ir Klaipėdos miesto Tarybos vadovaujantis Lietuvos Respublikos poveikio aplinkai vertinimo įstatymo 8 straipsnio 5 punktu  priimti neigiamą motyvuotą sprendimą dėl planuojamos UAB Krovinių terminalas ūkinės veiklos galimybių, ko pasekoje poveikio aplinkai vertinimo procedūros negalės būti tęsiamos tol, kol galios savivaldybės Tarybos priimtas neigiamas motyvuotas sprendimas.

*Kreipimasis į Klaipėdos savivaldybės administraciją, Klaipėdos miesto tarybą

1 Comment

  1. mh

    Benzinas tai ne mazutas jei bus avarija puse Klaipedos neliks. Miesto centre sutikti statyti benzino talpas tai tik bepročiu tikslai. Kodėl klaipėdiečiai turėtu gyventi ant parako dėžės? O ar UAB Krovinių terminalas nėra Klasco įmonė? Ten kur Klasco ten būtinai kuriamos ekstremalios situacijos Klaipėdos miestui. Kodėl uosto direkcija nuomodama uosto teritorija kad ir tai pačiai Klasco negali įtakoti kad tokie dalykai nebūtu net svarstomi? O gal pakištukai egzistuoja?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Lietuviškajam Žiemos uostui – 90 (II dalis)

Šią gruodžio 17-ąją sukako lygiai 90 metų, kai Klaipėdoje oficialiai buvo atidarytas rekonstruotas Žiemos uostas. Minėtosios sukakties proga „Atvira Klaipėda” ...
2022-12-18
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Tyrimas: kaip klaipėdiečiai kenčia nuo kvapų, triukšmo ir dulkėtumo

Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją KIDE pirmą kartą atliko tyrimą, susijusį su tuo, kaip pramoninė tarša (kvapai, triukšmas, dulkės) ...
2022-12-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This