Klaipėdos šviesų festivalis – su išskirtiniu sprendimu

Miestas, Svarbu

Po viešų abejonių, ar šiuo brangymečiu Klaipėdoje bereikia rengti Šviesų festivalį, jo organizatoriai visgi ryžosi ir šiemet vasario pabaigoje miesto centrą užlieti meniškomis šviesomis.

Nors išlaidos elektros energijai renginio metu sudaro tik apie 1 proc. sąmatos, šįkart buvo nuspręsta jas vis tiek mažinti – nuo pirmadienio Atgimimo aikštėje jau stovi menine instaliacija tapęs saulės elektrinių blokas, iki kovo vidurio pagaminsiantis apie trečdalį renginiui reikiamos elektros.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Festivalį organizuojančios VšĮ „Klaipėdos šventės” komunikacijos ir rinkodaros vadovė Živilė Putnienė antradienį surengtos spaudos konferencijos metu teigė, kad suprasdama, jog pasaulis pasikeitė energetine prasme, komanda nusprendė jį padaryti išskirtiniu, „pavyzdžiu visai Europai” – jis šiemet atspindės tvarumo, ekologijos temą. Kertiniu šios idėjos pagrindu tapo nuo pirmadienio Atgimimo aikštėje rėmėjų dėka atsiradusi 50-ies saulės energijos kolektorių konstrukcija „Monolitas”, iki kovo vidurio pagaminsianti apie trečdalį festivaliui reikalingos elektros.

Pasak įstaigos projektų vadovo Iljos Gun, šios instaliacijos idėjos įkvėpėjas – 1968-ųjų filmas „2001 m. Kosminė odisėja“ (angl. 2001 A Space Odyssey), režisuotas Stenlio Kubriko.

Eglė Šulskė, VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorė, teigė, jog jau pernai vasarą buvo suprasta, kad festivalis turi keistis, jei norima, kad jis įvyktų. Vykstant didelėms diskusijoms su miesto valdžia buvo suskaičiuota, kad pernykštės festivalio dekoracijos sunaudojo 5200 kilovatų elektros energijos – išlaidos už ją sudarė apie 1 proc. viso biudžeto.

Šiemet planuojama sunaudoti apie 3000 kilovatų ir apie trečdalį reikiamos energijos pasigaminti minėtosios instaliacijos dėka.

E. Šulskė pasakojo, kad lapkričio pabaigoje buvo pradėta dirbti su ESO ir šios bendrovės specialistai iš pradžių nelabai suprato, ko norima, nes laikinos saulės elektrinės iki šiol dar nebuvo jungtos prie tinklo. Planas buvo startuoti sausio 2-ąją, tad nuo jo nutolta tik porą savaičių.

Saulės kolektorius laikinam naudojimui suteikusios bendrovės „Laba energija“ direktorė Monika Saltonė teigė, jog ši 19,5 kW jėgainė elektrą gamina net ir apniukusią dieną. Jei ji veiktų visus metus, pagamintos elektros energijos užtektų dviem-trims tokiems festivaliams.

Saulės kolektorius į instaliaciją sumontavusios bendrovės UAB „Globalita“ projektų vadovas Julius Miknius sakė, jog gavosi metro pločio, 5 m ilgio ir 10 m aukščio konstrukcija, kuriai stabilumą užtikrina apie 20 tonų svorio atotampos taškai.

Jėgainę į instaliaciją pavertęs šviesos menininkas Oskaras Stirna teigė, jog ji švies trimis skirtingais režimais – skirtais rytui, dienai ir vakarui. „Monolitas” švies iki 1 val. nakties, šviesas lydės garso takelis (autorius – Pijus Džiugas Meižis). Instaliacijai reikalingą elektros energiją pasigamins ji pati.

Pasak Ž. Putnienės, Klaipėdos sprendimą jau apžiūrėjo kolegos švedai ir panaši atsiras Karlskronoje.

Už meninės instaliacijos sukūrimą „Klaipėdos šventės” sumokėjo pernai spalio pabaigoje įkurtai MB „Erdvės erdvės erdvės” 13 733,5 Eur.

Ką pasiūlys vasario 23-25 dienomis šiemet vyksiančiam šviesos festivaliui, organizatoriai dar neatskleidžia, nes derasi su savivaldybe dėl galutinio biudžeto – idėjų esą jau yra prisirinkta tiek, kad užtektų dviem festivaliams. Pasak E. Šulskės, festivalio metu tikrai bus instaliacija, skirta Ukrainai palaikyti.

3 Comments

  1. Varnos

    Triam! Kokia diena pasirinkta šviesų festivalio pradžiai- vasario 23, ruskyno armijos dieną. Kodėl ne vasario 24, ruskyno karo pradžios Ukrainoje dieną pažymint? Ką dar ruskyno 5-ji kolona sugalvos?

    Reply
  2. Anonimas

    Savivaldybės klerkai dirba tris dienas savaitėje, nes taupo elektros energiją, žmonės į darbą ir iš darbo vyksta patamsyje, nes miestas taupo ant apšvietimo, o čia šviesų festivalį sugalvojo, sako elektrą gaus iš Saulės elektrinės, bet ji per rūką tik lašelį elektros gali pagaminti, sako švedams patiko, tai pas juos elektros kaina kita, reziumė puota maro metu, Klaipėda, kur Tu eini ?

    Reply
  3. Anonimas

    Galvojam apie šviesos festivalius, bet gatvių apšvietimas išjunginėjamas mieste…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas

Sulaukta penkių pasiūlymų Atgimimo aikštei rekonstruoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog ketvirtadienį atplėšti vokai su pasiūlymais konkursui dėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos su požeminės automobilių saugyklos įrengimu: gauti ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This