Jubiliejinė „Palangos stinta“ stebins skoniais, pramogomis ir rekordais

Regionas

Palangoje virte verda pasirengimo Stintų šventei darbai – iki žvejiško festivalio, kasmet į kurortą atviliojančio itin gausų būrį pramogautojų, liko mažiau nei mėnuo. Keptomis stintomis Palangoje pakvips jau vasario 10-12 dienomis.

Jubiliejinė „Palangos stinta“

Pasak vieno iš festivalio „Palangos stinta“ organizatorių, Stintų ordino kanclerio Nerijaus Stasiulio, pasirengimas artėjančiai Stintų šventei vyksta itin atsakingai. „Apsilankyti garsiojoje Stintų šventėje daugeliui šeimų jau tapo tradicija, be kurios nemaža dalis šalies gyventojų nebeįsivaizduoja vasario mėnesio. Negalime nuvilti šventės svečių, tad rengiame itin turiningą, atraktyvią ir netikėtumų kupiną žvejiško festivalio „Palangos stinta“ programą“, – kalbėjo N. Stasiulis.  

Surengti įspūdingą ir išskirtinę šventę šiemet norima ir dėl kitos labai svarbios priežasties – šiais metais „Palangos stinta“ kurorte šurmuliuos jubiliejinį, jau dvidešimtąjį kartą.

Pasak N. Stasiulio, per dvidešimt šventės organizavimo metų jau nusistovėjo atrakcijos, kurias Stintų šventės svečiai yra labai pamėgę, ir be kurių jau neįsivaizduoja šios šventės. „Kalbu ne tik apie įvairiais būdais paruoštą ir tiesiog po atviru dangumi, J. Basanavičiaus gatvėje, pateikiamą stintą, bet ir apie svečiams siūlomas atraktyvias varžytuves, kurioms nereikia jokio išankstinio pasirengimo. Tarp tokių pramogų – ir ant jūros tilto rengiamos garsiosios stintų meškeriojimo varžybos, ir stintų valgymo čempionatas, ir inkaro laikymo varžybos, kitos pramogos“, – kalbėjo šventės organizatorius.

Atrakcijų gausa

Įdomių veiklų žvejiško festivalio organizatoriai siūlys ir daugiau – šeimos galės pasinerti į etnografines pramogas, kaip ir kasmet, smalsuolius vilios Amatų, Žemaitiško kastinio ir kuršiškos, stintienės, Silkės ir humoro kiemai, o Jūratės ir Kastyčio skvere savo išmonę ir meistriškumą demonstruos Baltijos regiono žuvies barbekiu turnyro dalyviai.

Neabejotinai didelio smalsuolių dėmesio sulauks ir garsiosios ruonių maudynės – ledinio vandens nepabūgę sveikuoliai, kaip ir kasmet, žiūrovų akivaizdoje pasiners į žiemiškos Baltijos bangas.

Be jau minėtų atrakcijų, šventės „Palangos stinta“ metu skambės linksma muzika, o norintieji galės ir patys pamiklinti kojas šokio sūkuryje. Stintų šventės svečių lauks šventinis koncertas „20 Stintos bučinių“, kurio metu, be kitų atlikėjų, scenoje išvysime ansamblį „Jonis“, grupę „Kitava“ bei Jurgą Šeduikytę.

Šventės naujovės

Tačiau vien tradicinėmis pramogomis neapsiribojama – siekdami nustebinti svečius, kasmet organizatoriai pasiūlo ir naujovių. Viena iš jų yra tai, kad šiais metais šventės „Palangos stinta“ metu, be žvejiškų atrakcijų, bus akcentuojama ir kurortui labai svarbi sukaktis – Palanga šiemet švenčia savo 770 metų gimtadienį. Tai atsispindės Stintų šventės kultūrinėje programoje.

Akcentuodami istorinius įvykius, šventės organizatoriai nepamirš ir šiandienos aktualijų – dėmesys bus skirtas ir nuo karo kenčiančiai Ukrainai. „Jubiliejinėje, dvidešimtojoje, Stintų šventėje sieksime naujo Lietuvos rekordo ­– „Didžiausia žuvies ir jūrų gėrybių paelija“. O užfiksavę jį, kviesime visus norinčius paragauti šio rekordinio patiekalo, o kartu ir prisidėti aukomis prie pagalbos Ukrainai – surinktos lėšos bus skirtos Palangos miestui partneriui Ukrainoje – Bučai – paremti“, – kalbėjo N. Stasiulis.

Ypatingas kermošius

Kokia gi šventė be kermošiaus? Jis tiesiog būtinas, kad pramogautojai galėtų ne tik patys pasimėgauti prekiautojų siūlomomis gėrybėmis, bet ir pasirūpinti lauktuvėmis namuose likusiems artimiesiems ar bičiuliams. Tuo Stintų šventės organizatoriai taip pat pasirūpino – žvejiško festivalio metu šurmuliuos Žuvies ir Tautodailės mugės, kuriose savo gaminius bei produkciją siūlys rekordiškai daug tautodailininkų, individualių kūrėjų, kulinarinio paveldo meistrų.

Organizatoriai džiaugiasi, kad kermošiuje dalyvaus ir rekordinis skaičius žvejų – ne tik iš pajūrio, bet ir iš Rusnės, Kintų, Šilutės bei kitų miestų. „Žvejai atvyks su savo rūkyklomis, stintų kepimo įranga, receptais. Beje, šventėje sulauksime ir kulinarinio paveldo meistrų įš Latvijos, kurie pristatys, kaip stintą ruošia mūsų „broliukai“, – kalbėjo N.Stasiulis.  

Šventės laikraštis

Kai šventės programa tokia turtinga, ne vienam pramogautojui kyla klausimas – kaip  visur suspėti ir viską išbandyti? Jaudintis neverta, kadangi šventės organizatoriai skuba į pagalbą­ – savotišku Stintų šventės gidu taps specialiai šiai jubiliejinei „Palangos stintai“ išleistas laikraštis „20 stintos bučinių“.

Šiame laikraštyje bus ne tik pateikta išsami Stintų šventės renginių programa, bet ir primenama šios šventės atsiradimo pradžia, pirmieji organizatorių žingsniai bei pagrindiniai įvykiai. Dėmesys bus skiriamas ir Palangos 770-ajam gimtadieniui. Pramogautojus pradžiugins ir tai, kad laikraštyje bus pateikta gerų, išbandytų receptų, kaip įdomiai ir skaniai galima paruošti Stintų šventės metu įsigytą šviežią stintą. „Norime, kad įsigijusieji šviežios stintos neturėtų sukti galvos, kaip skaniai ją paruošti“, – teigė N. Stasiulis.

Svarbiausia – stinta

Tad, kad ir kokių įvairių atrakcijų bei pramogų „Palangos stintos“ svečiams siūlys šventės organizatoriai, svarbiausia šio žvejiško festivalio metu buvo ir išliks stinta – įvairiais būdais pagamintą, ją šventės svečiams siūlys geriausi kurorto kavinių ir restoranų virtuvių meistrai, žvejai kvies įsigyti šviežios, ką tik iš tinklų išraizgytos stintos. Vyks įvairių su stintomis susijusių konkursų bei atrakcijų, o kermošiaus dalyviai siūlys įsigyti „stintiškų“ suvenyrų – tokių, kokių jokios kitos šventės metu negausite.

Šventės metu norintieji parašyti savo linkėjimus bus laukiami Vytauto gatvėje, kur įsikurs tautodailininko Lino Žulkaus pagaminta įspūdingo dydžio Didžioji stinta. Šeštadienio pavakare vyks teatralizuotos Didžiosios stintos palydos kartu su Stintų ordino riteriais bei perkusine grupe ir Didžiosios stintos sudeginimo misterija „Jūros dvasia“ kartu su fakyrais pajūryje, ties Palangos tiltu.

2 Comments

  1. Cha...

    Eilinis pasipinigiavimas…

    Reply
    • Anonimas

      Vis pramoga ir proga išeiti ar atvykti į Palangą

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Regionas

Palangoje - Stintų šventė

Nuo penktadienio Palangoje prasidėjo šventė „Palangos stinta“ – Vytauto gatvėje išsirikiavo tautodailininkų kermošius, o J. Basanavičiaus gatvėje sklando stintų kvapas. ...
2024-02-10
Skaityti daugiau

Regionas

Skelbiama „Palangos stintos" programa

Vasario 9-11 dienomis visi žvejiškų atrakcijų pasiilgę pramogautojai skubės į Palangą – čia vyks tradicinė, jau 21-oji, šventė „Palangos stinta“. ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

Regionas

Tęsiasi registracija į stintų meškeriojimo varžybas

Iki garsiosios „Palangos stintos“ likus lygiai mėnesiui, azartiški žvejai jau kviečiami registruotis į tradicines stintų meškeriojimo varžybas Mero taurei laimėti, ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This