Rinkliava už atliekas: skubėti džiaugtis neverta

Miestas, Svarbu

Klaipėdiečiai, gavę sąskaitas už atliekų tvarkymą 2023 metais, neturėtų džiaugtis, kad jos nepadidėjo. Net ir sumokėję rinkliavą už visus šiuos metus po kelių mėnesių miestiečiai gali gauti papildomas sąskaitas.

Palmiros Mart nuotr.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) jau parengė sąskaitas gyventojams už atliekų tvarkymą 2023 metais. Pranešimai patalpinti e-savitarnos sistemoje https://mano.kratc.lt/. Vėliau rinkliavos pranešimai bus siunčiami tiems, kurie pasirinko juos gauti elektroniniu paštu, o vėliausiai informacija pasieks klientus, besinaudojančius spausdintais popieriniais pranešimais.

Nors Klaipėdos miesto savivaldybės politikai prieš rinkimus pabūgo didinti šią rinkliavą 25 procentais visiems fiziniams ir juridiniams asmenims, nuostoliai, būtinosioms sistemos sąnaudos, padidėjusios apie 33 procentus, niekur nedingo. Rasa Jievaitienė, Savivaldybės administracijos Aplinkosaugos skyriaus vedėja, duoda suprasti, kad nereikia puoselėti iliuzijų, jog kažkas iš šalies už klaipėdiečius gali dengti šiuos nuostolius. Pasak jos, klausimas dėl rinkliavos didinimo į miesto Tarybą grįš tikriausiai jau kovo mėnesį.

„Bandysime”, –  nedrąsiai sako ji. 

Tad sprendimo tikimasis jau po savivaldybių tarybų ir merų rinkimų. Liks tik klausimas, ar sprendimo projektą svarstys jau naujos, ar dar senos sudėties Taryba.

R. Jievaitienė sako, kad kol kas dar naudojamos turimos vietinės rinkliavos pajamos. Taip pat paprašyta KRATC ieškoti galimybių susimažinti koncesijos mokestį. 

Vedėja mano, jog yra tikimybė, jog dar šiemet atliekų tvarkymo kainų nustatymą perims Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT). Tokiu atveju savivaldybė tarsi nusikratytų atsakomybės už rinkliavos didėjimą. Tačiau atliekų tvarkymo sistemos kaštus vis tiek reikės apmokėti klaipėdiečiams.

VERT jau dabar  nustato vandens ir bazines šilumos tiekimo kainas, tad vietos politikams nebereikia priimti nepopuliarių sprendimų. Tačiau jiems išlieka atsakomybė už savivaldybių įmonių veiklą, o bendrąja prasme – ir už kainodarą.

Pagal politikams anksčiau jau pristatytą sprendimo projektą, kurio meras net nedrįso teikti Tarybai tvirtinti, individualiems namams Klaipėdoje  atliekų tvarkymo kaina metams didėtų nuo 74 iki 89,9 Eur, daugiabučių namų gyventojams – nuo 8,2 iki 10 Eur/kv. m. Verslui rinkliava atitinkamai didėtų nuo 7,5 iki 9,4 Eur/kv. m.

Pernai buvo teigiama, kad 2023 metais būtinosios sistemos sąnaudos didės 33 proc. – iki 6,5 mln. eurų, o pagal dabartinius tarifus būtų surenkama tik 5,1 mln. eurų. Dėl to esą reikia rinkliavą visų kategorijų mokėtojams didinti beveik 25 proc.

4 Comments

  1. Irute

    Kada baiksis skaiciavimas uz kvadratura,o ne uz zmones,nemaciau dar tokio atvejo kad kvadratura siukslintu,bet tai sudetingas darbas,kam galvoti jei galima atlyginima gaut uz sedejima kedeje

    Reply
  2. Anonimas

    KRATC nauja direktorė, o reikalai prastėja, viską optimizuoja, o išlaidos auga, netvarka !

    Reply
  3. klaipėdietis

    Kodėl tiek daug atliekų laidojama sąvartyne? Jeigu atliekos būtų perdirbamos, nereiktų mokėti valstybei už jų laidojimą. Dėl šios priežasties didėja rinkliava. Kas už tai atsakingas?

    Reply
    • Kaip tai kas ? Liberalus ministras S.Gentvilas

      tik panašu jo kompetencija ir šiuo klausimu abejotina ___Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas tenkino „valstietės” Ligitos Girskienės pareiškimą, pasirašytą ir kai kitų Seimo narių, bei panaikina aplinkos ministro Simono Gentvilo įsakymą dėl dvigubo gyventojų apmokestinimo už pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymą.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Vydmantuose sutvarkytas atliekomis užterštas sklypas

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad šiemet vasarį „Tvarkau Lietuvą“ interaktyviajame žemėlapyje gavus pranešimą dėl netinkamo statybinių atliekų laikymo Vydmantuose, Kretingos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This