Žurnalistikos studentai kviečia į filmo „Sakmė apie karo laivą“ premjerą

Švietimas

Klaipėdos universiteto Stasio Vaitekūno auloje (H. Manto g. 84) ketvirtadienį, sausio 19 d. ,16.30 val., įvyks dokumentinio filmo „Sakmė apie karo laivą“ premjera.

Anot juostos autorių, žurnalistikos III kurso studentų, tai – avangardinė juosta, kurioje panaudota nemažai atgimimo laikotarpio archyvinių kadrų, leidžiančių į dabartį pažvelgti kitu kampu.

Vienas pirmųjų, pamatęs šį filmą, buvo Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto dekanas, humanitarinių mokslų daktaras, profesorius Rimantas Balsys, kuris negailėjo pagyrų jauniesiems kūrėjams.

„Džiugu, kad jaunoji karta nepamiršta istorijos, domisi, ieško savo tiesos grūdo. Džiugina ir objektyvus įvykių matymas, nes dažnai mes dažome istoriją viena spalva, pagal to laikotarpio madas. O istorija juk turi visokių atspalvių, tik reikia gebėti juos visus pamatyti. Tad kūrėjų požiūris į tą patį iš įvairių kampų, į tą pačią problemą yra labai vertingas ir sveikintinas. Netgi kai kurie iš to galėtų pasimokyti, ypač tie, kurie turi išankstinį nusistatymą kokiu nors klausimu ir jau tada nebesvarbu, ką pasako liudininkas. Ir dar sužavėjo pagarba pašnekovams, laisva galimybė jiems išsakyti savo išgyvenimus ir mintis be baimių ir trukdžių, nenutraukiant, neperkalbant. Tai yra kertiniai vertybiniai šio darbo stulpai“, – pabrėžė R. Balsys.

Pasak jaunųjų kūrėjų, nors jų filmas nepretenduoja į patriotinį epą, Klaipėdos gyventojams jis turėtų būti įdomus bent jau tuo, kad tarp prieš daugiau nei prieš 30 metų nufilmuotų svarbių uostamiesčiui įvykių dalyvių kai kurie atpažins save.

Juostoje panaudotas istoriniu tapęs užpernai mirusio klaipėdiečio, atgimimo laikų kronikininko Romo Pletkausko archyvas, kurį studentams mielai sutiko leisti naudoti jo dukra Gabrielė.

Dauguma interviu įamžinti dar 2021 m. rudenį, taigi iki pernai vasario 24 d. Rusijos invazijos į Ukrainą. Po šio įvykio filmo kūrėjams teko keisti sumanymą ir scenarijų, ieškoti naujos siužeto ašies, o kaip jiems tai pavyko padaryti, galima bus sužinoti jau šį ketvirtadienį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This