LAT: nutraukiant santuoką, teismui privalu patikrinti sutarties teisėtumą

Konsultacijos

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) išnagrinėjo civilinę bylą, kurioje, teismui nutraukus santuoką bendru pareiškėjų sutikimu ir patvirtinus jų sudarytą sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių, vienas iš pareiškėjų apskundė teismo sprendimą, teigdamas, jog teismas neįvertino tokios sutarties sąlygų teisėtumo. LAT perdavė bylą pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

LAT pranešime teigiama, jog sudaryta sutartimi sutuoktiniai buvo susitarę, kad po santuokos nutraukimo moteriai atitenka jos vardu registruoti du automobiliai, taip pat nekilnojamasis turtas, o vyras atsisako kompensacijos už atitekusį turtą.

Pirmosios instancijos teismas prašymą nutraukti santuoką tenkino ir patvirtino sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių. Apeliacinės instancijos teismas, išnagrinėjęs bylą pagal vyro skundą, sutiko su pirmosios instancijos teismo pateiktais argumentais dėl sutarties patvirtinimo.

Pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai, išnagrinėję bylą rašytinio proceso tvarka, nustatė, kad byloje abiem pareiškėjams atstovavo advokatai, šalys žinojo apie teismo posėdžio vietą ir laiką, todėl galėjo iki to laiko prieštarauti dėl sutarties, kurią patys buvo pateikę teismui tvirtinti, turinio, atsiimti pareiškimą, keisti, tikslinti sutarties sąlygas ar naudotis kitomis procesinėmis teisėmis, tačiau tokių veiksmų neatliko. Kadangi pareiškimą dėl santuokos nutraukimo teikė abu pareiškėjai, teismai nusprendė, jog nebuvo pagrindo preziumuoti, kad tarp pareiškėjų vyko interesų konfliktas.

Kreipdamasis į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą vyras teigė, kad teismai nenustatė viso sutuoktinių turto balanso, taip pat neatsižvelgė į tai, jog buvo prašoma patvirtinti tokią santuokos nutraukimo pasekmių sutartį, pagal kurią visas sutuoktinių turtas atiteko tik vienai pareiškėjai, o kitas sutuoktinis atsisakė kompensacijos. Pareiškėjas taip pat argumentavo tuo, kad teismai netyrė ir nevertino, ar sutartis dėl santuokos nutraukimo pasekmių atitiko abiejų sutuoktinių interesus.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pažymėjo, kad, vadovaujantis suformuota teismų praktika, tokiu atveju, kai teismui pateikiama tvirtinti sutartis, kuria sutariama iš esmės visą santuokoje įgytą turtą paskirti vienam sutuoktiniui, kitam neskiriant jokios kompensacijos, teismui kyla pareiga patikrinti, ar tokia sutartis neprieštarauja imperatyviosioms teisės normoms, nepažeidžia vieno sutuoktinio ar kitų asmenų teisių ir teisėtų interesų, taip pat išsiaiškinti, dėl kokių aplinkybių tarp sutuoktinių bendroji jungtinė nuosavybė dalijama nevienodai (nukrypstant nuo bendro turto lygių dalių principo).

„Tokią pareigą teismas privalo įgyvendinti nepriklausomai nuo aplinkybės, ar pareiškėjai yra atstovaujami advokato ir ar byla gali būti nagrinėjama rašytinio proceso tvarka, esant atitinkamam šalių prašymui”, – rašoma LAT pranešime.

Jame taip pat teigiama, jog bylą nagrinėję pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai turėjo galimybę sutarties dėl santuokos nutraukimo teisinių pasekmių teisėtumo patikrą atlikti surengdami žodinį bylos nagrinėjimą, tiesiogiai teismo posėdžio metu išklausyti pareiškėjus ir išsiaiškinti priežastis, dėl ko nukrypta nuo sutuoktinių bendro turto lygių dalių principo, arba šią pareiškėjų poziciją išsiaiškinti kitais būdais (gaudami papildomus rašytinius paaiškinimus ir pan.), tačiau to nepadarė.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, išnagrinėjęs bylą, panaikino pirmosios ir apeliacinės instancijos teismų procesinius sprendimus ir perdavė bylą pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

INFORMACIJA

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra vienintelis kasacinis teismas įsiteisėjusiems bendrosios kompetencijos teismų sprendimams peržiūrėti. Kasacinio teismo pagrindinė paskirtis – užtikrinti vienodą bendrosios kompetencijos teismų praktiką valstybėje. Remdamasis procesą reglamentuojančiais įstatymais, kasacinis teismas, neperžengdamas kasacinio skundo ribų, patikrina apskųstus sprendimus teisės taikymo aspektu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Aukščiausiasis Teismas dar kartą atsisakė stabdyti nuosprendžio vykdymą Eligijui Masiuliui

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antrą kartą atmetė „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kalėti pusšeštų metų nuteisto buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio ...
2024-02-27
Skaityti daugiau

Konsultacijos

LAT: asmenys pagrįstai nuteisti dėl žiauraus elgesio su gyvūnais

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį priėmė nutartį baudžiamojoje byloje, kurioje asmenys apeliacinės instancijos teismo nuosprendžiu nuteisti baudomis už žiaurų elgesį su ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kada už stogo terasos remontą turi mokėti visi

Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) išnagrinėta byla pagal daugiabučio namą administruojančios įmonės prašymą priteisti iš butų savininkų skolas, susidariusias už terasos, ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This