Nuo baudos už „kovidinę” Jūros šventę neišsisuko

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Ir Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad buvęs uostamiesčio savivaldybės VšĮ „Klaipėdos šventės” vadovas Liutauras Galinis yra vertas piniginės baudos už tai, kad nepaisė pandemijos valdymo reikalavimų per 2021-ųjų Jūros šventę.

Liutauras Galinis. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad dėl pažeidimų per minėtąją šventę, kai sergamumo koronaviruso rodikliai Klaipėdoje buvo prasčiausi visoje šalyje, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) buvo pradėjęs administracinio nusižengimo procedūrą. Pernai rugpjūtį L. Galiniui už tai, kad nepaisė sveikatos apsaugos ministro ir valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu numatytos tvarkos, centras nusprendė skirti baudą.

Buvo konstatuota, kad L. Galinio vadovaujama įstaiga renginiuose, kuriuose buvo daugiau nei 1000 žiūrovų, erdvės nepadalino į sektorius, nevaldė žiūrovų srautų, daugiau nei dvi valandas trukusių koncertų, automobilių parodos, krepšinio turnyro metu nevykdė žiūrovų registracijos ir taip sukėlė pavojų plisti ypač pavojingai infekcinei ligai.

Už tokius nusižengimus L. Galiniui buvo paskirta 3750 Eur dydžio bauda.

Nesutikdamas su tokiu NVSC sprendimu L. Galinis pateikė skundą Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmams. Jų teisėja Lina Šakarnienė lapkritį konstatavo, kad įrodymų, jog buvęs įstaigos vadovas pažeidė minėto ministro sprendimo reikalavimus, buvo pateikta užtektinai. Tačiau kartu teismas sutiko su L. Galinio pozicija, jog jis nubaustas per griežtai ir sumažino baudą iki minimalios tokiam atvejui – 1500 eurų.

Visgi vyras buvo nelabai patenkintas tokia bylos baigtimi ir pasinaudojo galimybe sprendimą apskųsti Klaipėdos apygardos teismui. Esą tokia bauda vis tiek yra per griežta. Tačiau skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Dalius Jocys konstatavo, kad jis yra nepagrįstas.

„Skirta sankcijos vidurkį atitinkanti, o apylinkės teismo sumažinta bauda yra individualizuota tinkamai. <…> Nors ir pirmą kartą L. R. Galinis padarė tokį administracinį nusižengimą žmonių sveikatai ir gyvybei, tačiau nėra pagrindo jam inkriminuotos veikos vertinti kaip atsitiktinės. L. R. Galinis šioje situacijoje veikė kaip juridinio asmens vadovas, taigi turėjo teisę ir pareigą būti itin atidus ir laikytis teisės aktais nustatytų reikalavimų. L. R. Galinis organizavo šventę, į kurią kiekvienais metais plūsta žmonės iš visos Lietuvos ir net užsienio šalių. Aplinkybė, jog jis šventę organizavo konsultuodamasis ir su Klaipėdos miesto savivaldybe, kuri, apelianto teigimu, pritarė visiems organizaciniams sprendimams, nereiškia, kad už jo padarytą administracinį nusižengimą atsakomybėn kartu su juo turi būti patrauktas ir juridinis asmuo – savivaldybė”, – rašoma neskundžiamoje nutartyje.

L. Galinis artimiausiu metu vėl turės reikalų teisme – tik šįkart Vilniuje. Generalinė prokuratūra gruodžio viduryje pranešė, kad surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje vyras kaltinamas kyšininkavimu. Kaltinimai papirkimu pareikšti ir renginių techniniu aptarnavimu užsiimančios įmonės RTA grupė direktoriui Michailui Moldavskiui bei juridiniam asmeniui – jo vadovaujamai įmonei.

Specialiųjų tyrimų tarnybos atlikto ikiteisminio tyrimo duomenimis, buvęs „Klaipėdos šventės“ vadovas, pasinaudodamas savo įgaliojimais ir kita, tikėtina, įtaka, susitarė priimti ir priėmė kyšį įmonės teikiamomis renginių techninio aptarnavimo paslaugomis, kurios buvo įvertintos 1000 eurų.

Įtariama, kad už šį galimai neteisėtą atlygį buvo siekiama, kad verslininko vadovaujamai ir su juo susijusioms bendrovėms būtų sudarytos išskirtinės sąlygos dalyvauti bei laimėti 2021 metų Jūros šventės renginiams skirtos įrangos ir paslaugų įsigijimo viešuosius pirkimus. Organizuodamas šiam renginiui reikalingos įrangos bei paslaugų viešąjį pirkimą, L. Galinis, manoma, veikė neteisėtai, neužtikrino objektyvių ir skaidrių pirkimo procedūrų, davė neteisėtus nurodymus tiesiogiai pavaldiems asmenims, kad verslininkui atstovaujamų ir susijusių įmonių teikiamoms paslaugoms būtų pritaikytos viešųjų pirkimų techninės specifikacijos bei sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti viešuosius pirkimus.

Anot prokuratūros, bendra su šio verslininko vadovaujama ir su juo susijusiomis įmonėmis sudarytų sutarčių vertė viršijo 47 tūkst. eurų.

L. Galiniui, kuris buvo ir prezidento Gitano Nausėdos patarėjas, gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 7 metų. Asmuo, kuris susitarė duoti arba davė kyšį valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 5 metų.

Ši baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This