Klaipėdoje rinkimų sėkmę lems rusakalbiai

Nuomonės

Nina Puteikienė
2023-01-20

Komentarų: 14

Manau, kad rusakalbis elektoratas Klaipėdoje nėra pakankamai įvertinamas. Ypač šiuose rinkimuose, kuriose nedalyvauja nei viena rusiška partija. Klaipėdoje yra apie 20 proc. rusakalbių rinkėjų ir jie, mano manymu, taps lemiamu veiksniu antrajame rinkimų ture.

Klaipėdos rusų bendruomenė Vytautą Grubliauską vadina „naš mer”. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kodėl?

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad į antrąjį turą pretenduoja trys kandidatai į merus: Arvydas Vaitkus, Audrius Petrošius, Vytautas Grubliauskas. Paskaičiavus jų elektoratą, mano manymu, A. Vaitkus liks už borto. Jis praeituose rinkimuose dalyvavo su valstiečiais. Valstiečiai suskilo, todėl šiuose rinkimuose Klaipėdoje turim dar du kandidatus, kurie pretenduoja į tą patį rinkėją – Ligitą Girskienę (atstovauja valstiečiams), Artūrą Bogdanovą (atstovauja skvernelininkams). Akivaizdu, kad A. Vaitkus praras didelę dalį anksčiau už jį balsavusių.

Tuo metu A. Petrošiaus elektoratas yra pastoviausias – TS-LKD, dar sustiprinta patriotizmo dėl karo Ukrainoje, jam garantuos antrą turą.
Į antrą turą V. Grubliauską išves daug faktorių: politikos sunkiasvoris turi vardą, iškalbą, triūbą ir administracinį resursą. Beje, kaip bebūtų keista, nors akivaizdūs jo žmogiškojo nuovargio ženklai, bet jis demonstruoja savo kalbose žymiai daugiau energijos, negu A. Vaitkus. Akivaizdu, kad A. Vaitkui reikia pasikrauti energetiškai. Bet, ko gero, tai apskritai ne tokio tipažo politikas, kuris geba uždegti, įkvėpti, o išvertus į žmonių kalbą, – apsukti galvą.

Beje, V. Grubliauskas, padaręs neįtikėtiną politinį ėjimą, iš liberalios politikos patraukęs pas socdemus, pasirinko pragmatinį 10-uką. Ekonominiu brangymečiu žmonės tikisi iš politikų socialiai orientuotų sprendimų, tai – socdemų korta, bent deklaratyviam lygmeny. Rinkėjui to tikrai užtenka.

Dar vienas itin vizualus ir ypač Klaipėdai svarbus dalykas. Raudonos socdemų vėliavytės. Raudonas Grubliausko kaklaraištis ir jo žmonos suknelė.

Rusakalbiams tiks ir patiks.

V. Grubliauskas, vienintelis Lietuvoje iš merų, turi savo FB profilį ir rusų kalba. Kodėl? Todėl, kad jame skelbia skirtingą nuo lietuviškojo savo profilio informaciją, skirtą specialiai rusakalbiams. Pamatysite, kokiomis gražiomis tulpėmis ir sovietmečiu alsuojančiu tekstu jis prabils Kovo 8-ąją.

Beje, teko dalyvauti su V. Grubliausku susitikime su rusų bendruomene. Jie jį vadina „naš mer”.

Pažiūrėkite, kaip apsidrausdamas ji priiminėjo sprendimus tiek dėl Kardo nukėlimo, tiek dėl Maksimo Gorkio mokyklos pervadinimo, tiek dėl pagalbos Ukrainos mokyklai.

Už A. Petrošių rusakalbiai tikrai nebalsuos. Pirmiausia ne dėl jo paties, o dėl Tėvynės Sąjungos griežtos pozicijos karo Ukrainoje ir Rusijos atžvilgiu.

Todėl Klaipėdą dar vieną kadenciją valdys V. Grubliauskas.

Beje, jeigu Remigijus Žemaitaitis padarys bent keletą judesių prieš rinkimus, jis gali tapti netikėta staigmena. Į antrą turą jis ir nepretenduoja. Bet dėl to, kad jis Klaipėdoje netikėtas ir nelauktas, ta prasme – naujas, šviežias, nestokojantis žiniasklaidos dėmesio ir vyriško patrauklumo (taip jau yra, moterys balsuoja už simpatiškus vyrus), plius, dėl opozicinių pasisakymų rinks protesto balsus, gali nušluostyti nosį kitiems jau klaipėdiečiams pažįstamiems konkurentams.

14 Comments

  1. klysta ponia

    Rusakalbiai tikrai nebalsuos ,I ture jie balsuos užŽemaitaitį arba Girskienę, o II ture iš viso galimai nebalsuos.

    Reply
  2. Ninai

    Kad į antrą turą paklius V.Grubliauskas, neabejoju. Tačiau, kas bus antras, Vaitkus ar Petrošius, nekreipčiau dėmesio į ankstesnius rinkėjų lektoratus. Tiesiog Vaitkus yra žinomesnis.

    Reply
  3. Nerijus

    Juk balsuos KLAIPĖDIETIS- Lietuvis,Rusas,Ukrainietis,Baltarusis,Armėnas,Azeras,Totorius,….-Juk Jie balsuos UŽ MIESTĄ!!!! KURĮ MES MYLIM,MYLĖSIM IR NORIM KAD JIS BŪTŲ DAR GRAŽESNIS! JIS PAS MUS TOKS SENAS,BET AMŽINAS!!!

    Reply
  4. Vuriausybės klaidos

    Visai Ninokas tu ne į temą. Manau 3 bus: Vaitkus, Girskienė, Bogdanovičius/Grubliaukas. Bogdanćikas Skvernelio altoriaus berniukas, Klaipėdos miestui nežinomas.

    Reply
  5. ziggy

    Reto kvailumo str ir tiek ziniu

    Reply
  6. manau

    Udovickis turės lememą žodį

    Reply
    • tiesa

      Ne į temą, Igoris Udovickis į tokius „žadidimėlius” nelenda. Jis turi savo vardą, svorį, ne tik dabarties, bet ir ateities verslą geriamą vandenį. O dėl Grublaiusko laviravimo , dviveidiškumo, Puteikienė visiškai teisi! Ne Vytautas Grubliauskas niekada nebuvo jokiame Sąjūdyje, jokiuose patriotiniuose judėjimuose, visada laukė, stebėjo ir visada buvo liberalų malonintas vadovas. Toks slidus, ir šiais laikais turėti rusišką paskyrą fb aiškiai rodo: JIS YRA „i našim i vašim”. Taigi Ninos Puteikienės įžvalgos ir perspėjimai- aukso vertės. Neapsigaukit. Teks balsuoti tik už Vaitkų, nors bijau, kad jiedu su „trubadūru” vis tieks sulips. Meras ir vicemeras su dūda( jei nelaimės) eis sutartinai drauge…

    • Kai

      Nina Semionova pasako bus tas pat meras , reiškia bus .

  7. Алина

    Puteikienė eilinį kartą bando sukirštinti Klaipėdos gyventojus, padalindama juos į rusakalbius ir teisingus. Neša labai jau naudinga priešiškai šaliai infotemą, prisidengdama pseudoteisuoliška pozicija. Kažkodėl sprendžia už žmones, padalindama juos pagal gimtąja kalba/ pagal baigtą mokykla/ pagal tautybę. Tai šlykštu ir būtent tai yra „sovietiška”.

    Beje, aš baigiau Klaipėdoje rusakalbę mokyklą, esu Lietuvos patriotė ir balsuosiu tik už Petrošių.
    Ir meldžiuosi, kad grubliausko su puteikiene nebeliktų valdžioje ir jie nebežlugdytų mano mylimo Klaipėdos miesto.

    Reply
    • Suklydot, gerbiamoji,

      tai rusakalbiai patys atsiribojo nuo Lietuvos ir Klaipėdos ,sukurdami savo politinę partiją, tautybės pagrindu.Tai tūkstančiai rusakalbių ir jų vaikų, gimusių po 1990m taip ir neišmoko valstybinės kalbos ir garsiausiai rėkia kaip pribaltai ir labusai juos skriaudžia.Grubliauskas vienas iš nedaugelio politikų, siekdamas jų balsų, pataikavo rusakalbiams, dalyvavo pobiedobiesijos karnavaluose, todėl ir laikomas savu jų tarpe.Lietuviai niekada nediskriminavo rusakalbių ir nekliudė jų atstovams dalyvauti politikoje, net atviras rusofašistas Titovas, sunkiai renkantis lietuviškus žodžius , gali kandidatuoti į miesto Tarybą.Manau, jis bus pagrindinis Grubliausko varžovas rusakalbių tarpe.

  8. Anonimas

    Nu jei dar ukrainiečiai balsuos. o jų tai daug, nedirba , visur laksto, aišku eis…

    Reply
    • Primityvas

      Pabėgėliai balsavimo teisę neturi, švieskitės, beraščiai.

  9. Anonimas

    Vieni politikai teigia, kad 30 proc. Klaipėdos gyventojų rusakalbiai, kitiems 20 proc. 😀 Gal nespekuliuokit nežinoma informacija 🙂

    Reply
  10. Vaje

    Ninočka taip pat iš rusakalbių, tai va kodėl tokią reklamą daro tam pavargusiam…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This