Šokio spektaklio „Flocking“ premjera – jau šį penktadienį

Kultūra

Paryžiuje gyvenanti australų kilmės choreografė Joanne Leighton kuria spektaklį „Flocking“ (liet. būrimasis į pulką, pavyzdžiui paukščių), kuris yra Klaipėdos Šeiko šokio teatro ir WLDN (Prancūzija) koprodukcija.

Oleksii Korotych nuotr.

Spektaklio premjera – jau šį penktadienį, sausio 27 dieną, Kultūros fabrike Klaipėdoje bei sausio 28 dieną „Menų spaustuvėje“ Vilniuje.

Daugiau nei dešimtmetį Joanne Leighton kruopščiai renka įvairias žmonių sambūrių nuotraukas iš viso pasaulio. Šį nuotraukų atlasą choreografė naudoja kaip vizualinę partitūrą, nuo kurios atsispiria kurdama universaliems mus vienijantiems judesiams dedikuotą spektaklį.

„Susitikome su tikra šokio aristokrate. Apie žmogaus prigimtį, pasirinkimų priežastis ir pasekmes ji kalba nešaukdama, neprovokuodama, nebandydama įrodyti savo tiesos. Šiuolaikiniame šokyje nėra įprasta šokinėti iš vienos būsenos ar išraiškos į kitą, tad šokėjams tenka nelengva užduotis tapti gyvais pasaulio įvykių fiksavimo liudininkais, atgaivinti tiek siaubingų, tiek gražių įvykių ženklus“, – apie J. Leighton kūrybos braižą pasakoja Šeiko šokio teatro meno vadovė Agnija Šeiko.

Momentines akimirkas scenoje įkūnija aštuoni šokėjai, kurdami demonstracijų, ritualų, šokio ir linksmybių scenas. Šokėjuose tarsi apsigyvena nuotraukose užfiksuoti prisiminimai. Vaizdų kartojimas, gretinimas ir sluoksniavimas scenoje kuria judančią kartografiją, o judesys, nors ir šiuolaikiškas, tarsi grąžina gestus, kurie liudija žmonijos pradžią, todėl „Flocking“ vienu metu šiuolaikiškas ir pirmapradis, o šokio kalba ir tiksli, ir netramdoma.

„Flocking“ garso takelis ir kostiumai taip pat pabrėžia žmonių susibūrimuose užkoduotą universalumą ir atsparumą laikui. Garso takelyje sluoksniuojama nauja ir sena muzika: skamba šiuolaikinė Peter Crosbie, 7-ojo dešimtmečio protestų Niujorke įkvėpta minimalistinė Steve Reich muzika ir lietuviškos sutartinės. Pastarosios čia skamba neatsitiktinai – J. Leighton dažnai naudoja šalies, kurioje stato spektaklį, tradicinę muziką, norėdama sustiprinti bendrystės ir žmogaus būties cikliškumo jausmą. Tuo metu Sandros Straukaitės kostiumuose susipina 90-ųjų rankdarbių žurnalų madų įkvėpti nertiniai ir gatvės bei sportinio stiliaus drabužiai.

Choreografės J. Leighton komandoje jungtinis prancūzų-lietuvių kūrėjų kolektyvas: kostiumų dizainerė Sandra Straukaitė, šviesų dizaineris Romain de Lagarde (Prancūzija), šokėjai Dovilė Binkauskaitė, Niels Claes (Belgija), Gintarė Marija Ūsė, Mantas Ūsas, Ema Senkuvienė, Inga Kuznecova, Viktorija Zobielaitė, Rūdis Vilsons (Latvija), Šeiko šokio teatro meno vadovė Agnija Šeiko ir prodiuserė Goda Giedraitytė.

Bilietus į premjerinius spektaklius platina bilietai.lt.

INFORMACIJA

„Flocking“ – Lietuvos ir Prancūzijos šiuolaikinio šokio bendradarbiavimo programos „KlaipėDAnse” dalis. Anot A. Šeiko, kūrybinės kolaboracijos su tokiais kūrėjais kaip J. Leighton, teikia daug gilesnę naudą, nei vien repertuaro papildymą nauju spektakliu, bet taip pat leidžia jausti Europos šiuolaikinio šokio pulsą bei brandina Šeiko šokio teatro kūrėjus, skatina dar atviresnį, laisvesnį mąstymą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos lėlių teatre - šokio premjera suaugusiems

Kovo 21, 22, 23 d. Klaipėdos lėlių teatre vyks šokio ir šešėlių monospektaklio suaugusiesiems premjera „Kontūrai“. Tai – Klaipėdos lėlių ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Byloje dėl šmeižto ant menčių paguldė tik vieną konservatorių

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, siekęs, kad buvusių tarybos narių konservatorių Rasos Petrauskienės ir Alfredo Šiaulio teiginiai apie ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos lėlių teatras 2024-iesiems suplanavo dvi premjeras

Klaipėdos lėlių teatras skelbia, kad pirmoji jo šių metų premjerą vyks kovą. Tai bus lėlių (šešėlių) ir šokio monospektaklis suaugusiesiems ...
2024-01-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This