Rinkėjo kognityvinis įgalumas yra ribotas

Nuomonės

Linas Poška
2023-01-26

Komentarų: 4

Šią savaitę lietuviams pradėjo nebepatikti Seimo narys Kristijonas Bartoševičius. Dalis nepatenkintųjų, ir nebūtinai tai yra tik politiniai oponentai, tą nepasitenkinimą Kristijonu uždriekia ir visai konservatorių partijai, jai primeta visą politinę atsakomybę už tokį frakcijos narį.

Man atrodo, kad tai nėra labai teisinga. Atsakomybe už K. Bartoševičiaus patekimą į Seimą kartu su TS/LK vadais turėtų dalintis ir rinkėjai. Partija sąraše „Saulių Pošką” įrašė beveik šimtuoju, faktiškai brolių kapų lokacijoje, iš kur politikui prisikelti į Seimą yra neįmanoma. Bet balsuodami reitinguotojai padarė tą neįmanomą dalyką: valingu veiksmu iškėlė K. Bartoševičių iš beviltiškos 98-os pozicijos į praeinamą 43-iąją.

Pretenzijos partijai būtų pagrįstesnės, jeigu Landsbergis ar Vyšniauskas – ar kas ten pas juos kandidatus rikiuoja – būtų K. B. įrašę kokiu 20-uoju, o rinkėjai reitinguodami sąrašą būtų stūmę stūmę Kristijoną žemyn, pailsę bestumdami, tenustumtų tik iki tos pačios 43-osios. Tada taip: darėm ką galėjom, bet partiniai bosai pasirodė stipresni. Bet nutiko ontrep: alternatyviai edukuotas 2 941 reitinguotojas stropiai rausėsi sąrašo uodegoje, surado vis tik ten Kristijoną (žiba, žiba jiems auksas pelenuose!) ir išrašė jam kelialapį Seimą.

Šita istorija yra liūdna, tačiau nėra unikali. Sprendimų priėmėjai nuolat pervertina savo kognityvines galias. Pinigų stygiumi skundžiamės dažnai, o proto trūkumu tai jau nelabai. Apie tai senovėje buvo net susuktas filmas. Ne visi mano skaitytojai supranta užsienietiškai, tai čia to epizodo dialogą
išversiu. Apstulbęs lietuvis: „Atleiskite, bet kaip gi Kristijonas Bartoševičius galėjo patekti į Seimą?!…” Profesorius Gabrielius: „Nežinau. Aš jo ten nesiunčiau. Rekomendacijas išrašė reitinguotojai; jiems tą klausimą ir adresuokite.”

Dėl ko parūpo čia dabar apie tuos dalykus man rašyti? Na, greitai ir mes Klaipėdoje turėsime galimybę energingai pareitinguoti. Tai gal prieš tai nebūtų blogai ir iš nacionalinės patirties ko nors pasimokyti.

4 Comments

  1. orvel

    Vienas netikslumas. Bet DIDELIS. Ne „rinkėjai”, o „TS-LKD rinkėjai”. Juk reitinguoti gali tik tą sąrašą, už kurį balsuoji. Tad, be reikalo autorius, permetė kaltę VISIEMS.

    Reply
  2. Petras

    Taip ir būna, kai partijos trolina rinkėją. Kai rinkėjas ima trolinti partiją, maža nepasirodo. Taip sakant, už ką kovojo, ant to ir užsirovė.

    Reply
  3. Virginija Jurgilevičienė

    Bartoševičius, kuris „Dviračio žiniose” vaidino Saulių Pošką ir ekranuose rodydavosi vos ne kiekvieną savaitę, įgijo žinomumą. Konservatoriai ji pasikvietė, kad pakeltų jų reitingus ir ištemtų į Seimą. Šiandien tai daro Socialdemokratai pasikviesdami Vytautą Grubliauską, o Vaitkus – Taraškevičių. Manau, kad tai daro visus partijos ir komitetai. Tai ką reikia kaltinti? Rinkėją ar partiją? Partijos, o tai Gabrielius Landsbergis, nusimetė atsakomybę ir perkėlė ant rinkėjų pečių. Gerai skamba, kai mes dėl reitingų, dėl vietos į Seimą darome ką norime, o jus, rinkėjai, esate kvaili ir todėl mus renkate. Kai puolė Konservatoriai į politinį purvą, tai net nenori iš jo išlipti. Apsivalymas būtų – atsiprašymas, kad pakvietė į sąrašą dėl to, kad žinomas,kad kiekvieną dieną sėdėjo televizijoje,bet ne todėl, kad dirbo partijoje daug metų. Atsiprašo žmonių ir prisipažįsta, kad tai bus pamoka ir į sąrašą nekvies dėl aukštesnio reitingo televizijos žvaigždžių, kurie nesusiję su partijos veikla.

    Reply
  4. MArijus

    Mano nuomone, ši partija tokia ir man atrodė nuo pat pradžios. Priiminėjami Parnerystės ir narkotikų įstatymai – tai man tik patvirtindavo.
    Baisiausia, kad matau, kad apgaudinėjamas rinkėjas pavadinimu. Koncervatoriaus bevadinama partija atstovauja visai ne koncervatoriškas idėjas, o liberalias.
    Oficialus pavadinimas sako, kad ši partija yra Lietuvos Krikščionys demokratai. Kiekvienam krikščioniui, o taip pat ir man- Biblija yra neatsiejamas religijos pamatas, o ji Gėjus ir visas sąjungas ne tarp vyro ir moters prilygina vienai didžiausių nuodėmių, kuri šaukiasi dangaus keršto. Kitas žodis pavadinime yra Demokratija. Akivaizdus Majausko pavyzdys rodo, kad tai yra DIktatūra (kaip Rusijoje) paremta partija, partijos lyderiai liepė ir visi turi užmiršti Demokratiją. Akivaizdu, kad tyčinis nedalyvavimas balsavimuose ir kortelių traukinėjimas yra irgi nieko bendro su demokratija neturintis bruožas.
    Man Tėvynė ir Krikščionybė, bei demokratija yra esminiai doro gyvenimo principai, tik ši partija besivadinanti tuo pavadinimu nam neturi nieko bendro su vertybėmis kurios yra pavadinime.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Spyglys

Ugnius Radvila - nebe opozicijos lyderis*

Mes „visi valdantieji norim”, – tokia fraze ketvirtadienį prieš Klaipėdos miesto tarybos posėdį savo pasisakymą iš tribūnos užviršavo opozicijos lyderis ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos konservatorių spindesys ir skurdas*

Mūsų miestelio konservatorių spindesys, tiesą sakant, yra apgailėtinas, – sako garsus politologijos profesorius Spyglys. Nes dauguma neva opozicinės Tėvynės sąjungos ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This