KRATC skelbia apie permainas komunalinių atliekų surinkime

Aplinkosauga

Klaipėdos mieste kasmet atsiranda naujovių komunalinių atliekų surinkimo srityje, nes atliekų tvarkymo reikalavimai dėl atliekų rūšiavimo nuolat kinta visoje Lietuvoje, įrengiamos naujos konteinerių aikštelės. Ne išimtis ir šie metai – nuo 2023 m. sausio Klaipėdos mieste taip pat įsigaliojo komunalinių atliekų tvarkymo taisyklių pakeitimai.

„Dėl energetinės ir ekonominės krizės praėjusiais metais išaugo daugelis su atliekų tvarkymu susijusių išlaidų, tad, siekiant ateityje išvengti ženklaus atliekų tvarkymo paslaugos pabrangimo, teko optimizuoti atliekų surinkimo paslaugą, sumažinti atliekų surinkimo sąnaudas taip, kad ši paslauga būtų įperkama, tačiau išliktų geros kokybės ir atitiktų aplinkosaugos ir sveikatos saugos reikalavimus. Kiti atliekų surinkimo tvarkos pakeitimai buvo būtini siekiant tvarkingesnės aplinkos mieste ir aktyvesnio rūšiavimo“, – sakė Rasa Jievaitienė, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos aplinkosaugos skyriaus vedėja.

Pagrindiniai pakyčiai yra susiję su žaliųjų atliekų surinkimu, mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteinerių aptarnavimu, antrinių žaliavų surinkimu iš individualių namų.

Šaltuoju metų laiku, nuo gruodžio 1 d. iki kovo 31 d., žaliosios atliekos Klaipėdoje yra surenkamos vieną kartą per mėnesį, nes šiuo periodu įprastai susikaupia mažiau žaliųjų atliekų.  Įsibėgėjus pavasariui, visą vasarą ir rudenį t. y. nuo balandžio 1 d. iki  lapkričio 30 d., žaliosios atliekos iš klaipėdiečių bus surenkamos kaip ir iki šiol – vieną kartą per savaitę.

Nebeleidžiama prie konteinerių palikti palaidų žaliųjų atliekų, t. y. nugenėtų medžių ir krūmų šakų. Tad siūloma naudotis šiomis šakų ir kitų žaliųjų atliekų surinkimo galimybėmis: daugiabučių gyvenamųjų namų bendrijos ar administratoriai turėtų kreiptis į KRATC ir užsisakyti didmaišį ar specialų laikiną konteinerį žaliosioms atliekoms sukrauti; arba gali savarankiškai patys šias atliekas atvežti ir atiduoti tvarkymui į Glaudėnų žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę.

Sugrėbtus medžių ir krūmų lapus, nupjautą žolę klaipėdiečiai kaip ir anksčiau gali sudėti į savo maišus (rekomenduotina – žalios spalvos) ir tvarkingai palikti juos prie konteinerių dieną prieš šių atliekų išvežimą. Prie konteinerių palikti palaidas šias ir kitas žaliąsias atliekas draudžiama.

Pastebėta, jog Klaipėdos individulių namų gyventojai kasmet vis aktyviau rūšiuoja antrines žaliavas ir išmeta mažiau atliekų į mišrių komunalinių atliekų konteinerius. Todėl nuo sausio 1 d. yra pakoreguota mišrių komunalinių atliekų iš individualių namų surinkimo tvarka: vasaros laikotarpiu nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 31 d. mišrių atliekų konteineriai bus ištuštinami – vieną kartą per savaitę, kitu laikotarpiu – kas dvi savaites.

Keičiamas konteinerių plovimo ir dezinfekavimo dažnumas. Daugiabučių kiemuose esantys kolektyviniai konteineriai bus plaunami ir dezinfekuojami kartą per ketvirtį, kai vidutinė paros temperatūra aukštesnė nei +8. O individualių namų mišrių komunalinių atliekų surinkimo konteinerius atliekų surinkėjai išplaus vieną kartą per metus.

Šiemet planuojama Klaipėdos individualių valdų gyventojus aprūpinti papildomu konteineriu stiklinių pakuočių ir stiklo antrinių žaliavų rūšiavimui. Atskiru konteineriu surenkant stiklą, daugiau vietos liks plastiko ir popieriaus atliekoms, todėl pagerės kitų pakuočių atliekų ir antrinių žaliavų rūšiavimo sąlygos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kur nemokamai palikti naudotas padangas?

Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ar servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų-paliekamų padangų kiekis ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Maisto atliekų kol kas prašo nerūšiuoti: prasidės tik balandį ar dar vėliau

Nors dalyje daugiabučių kiemų jau atsirado maisto atliekoms skirti konteineriai rudu dangčiu, ji kol kas yra užrakinti, nes kaip praneša ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This