Vilniečiai Klaipėdoje kurs modernų prekybos ir pramogų centrą

Svarbu, Verslas

Uostamiestyje tarp Naujojo turgaus ir miesto poliklinikos stūksantis pastatas, kuriame sovietmečiu buvo įsikūrę vadinamieji buities rūmai*, žada atgimti lyg feniksas iš pelenų.

Prieš tai jau gerokai aptrupėjęs, žmonių iki šiol tiesiog „buitiniu” vadinamas pastatas, šiuo metu apsuptas šiukšlynų bei šabakštynų, bus nugriautas, o jo vietoje išdygs naujas modernus prekybos ir paslaugų centras, pretenduojantis tapti šio mikrorajono gyventojų traukos vieta.

Šis pastatas bus nugriautas, o vietoj jo atsiras naujas. Palmiros Mart nuotr.
Projektuotojų vizualizacija

Tokius planus puoselėja pastatą įsigiję vilniečiai, bendrovės „Oslo nekilnojamasis turtas” savininkai.

Prieš pradėdami projektavimo darbus jie kartu su „2L Architects” atstovais, projektuojančiais naująjį statinį ir jo aplinką, į susitikimą sukvietė aplinkinių gyvenamųjų rajonų gyventojus, siekdami, jų teigimu, ne tik supažindinti juos su savo planais, bet ir norėdami išgirsti pastarųjų pageidavimus bei lūkesčius. Akcentuota, jog tai yra pirmas ir kol kas neoficialus būsimo centro pristatymas.

Ką siūlys gyventojams?

Pasak būsimo centro savininkų, šitoje vietoje planuojama pastatyti modernų naujos kartos multifunkcinį paslaugų, prekybos ir laisvalaikio centrą, kuris skatintų gyventojus jame užsibūti ilgesnį laiką. Dėl to vietoj nugriauto pastato iškils naujas dviejų aukštų statinys su požemine automobilių stovėjimo aikštele.

Pirmąjį aukštą planuojama skirti prekybai – parduotuvėms, vaistinei, kavinėms, o antrąjį – pačioms įvairiausioms paslaugoms.

Čia turėtų atsirasti bene didžiausias sporto klubas mieste, vaikų laisvalaikio centras su batutų parku ir kitomis pramogomis, taip pat kavinių ir restoranų zona. Be to, čia planuojama įkurti kino teatrą bei medicinos paslaugas teikiantį centrą – esą dėl to jau vyksta derybos su keliais kino teatrais ir medicinos klinikomis.

Planuojama, jog iš viso naujajame centre turėtų įsikurti apie 200 įvairių verslo subjektų.

„Pastatas iš daug veiklų, daug paskirčių, kad šitame rajone žmonės turėtų kur nueiti, ką veikti, kad vaikams, mamoms būtų draugiškas komercinis pastatas, kuris įsikomponuotų į aplinką, kad nebūtų vizualiai netinkamas, nepritapęs”, – į susitikimą atėjusiems klaipėdiečiams kalbėjo „Oslo nekilnojamojo turto” direktorius Mindaugas Treigis.

Jį papildydami projektuotojų atstovai Kamilė Baltrušaitienė ir Giedrius Stogis sakė, jog pastatas bus apie 19 metrų aukščio, priderintas prie klaipėdietiško raudonų plytų stiliaus, todėl apdailai bus naudojamos rūdinto metalo plokštės. Jungtis tarp atskirų pastato blokų žadama apželdinti.

Projektuotojų vizualizacija

Pagrindinis įvažiavimas į požeminį parkingą, kuriame numatyta apie 550 vietų, projektuojamas iš Taikos prospekto, o dar du įvažiavimai – iš Šturmanų ir Raudonės gatvių. Iš parkingo į centrą bus patenkama liftais.

Šalia žadama įkurti ir elektromobilių pakrovimo stotelę.

Tuo metu pėstiesiems pagrindinis įėjimas numatytas nuo poliklinikos, autobusų stotelės pusės, dar du įėjimai projektuojami ir iš turgaus pusės.

Taip pat bus sutvarkyta naujojo statinio aplinka – nutiesti nauji šaligatviai, šalia einantis dviračių takas patrauktas arčiau pastato. O šiaurinėje teritorijos dalyje žadama įkurti nedidelę poilsio zoną – aikštę-parką. Jame planuojama pasodinti naujų medžių ir krūmų, įkurti vaikų žaidimo aikštelę, pastatyti suoliukus ir kt.

Pasak G. Stogio, poilsio aikštė projektuojama kaip kitoje Taikos pr. pusėje esančios pėsčiųjų promenados tęsinys.

Planuojama, jos naujasis centras uostamiestyje duris turėtų atverti apie 2025-ųjų vidurį.

Projektuotojų vizualizacija
Viešas pristatymas – maždaug po mėnesio

Vos tik užsiminus apie tai, kad dėl pakitusių transporto srautų bei naujų statybos reikalavimų gali tekti šiek tiek siaurinti Šturmanų ir Raudonės gatves, tarp pristatyme dalyvavusio būrelio gyventojų kilo nepasitenkinimas. Esą ir dabar čia esanti sankryža yra viena iš avaringiausių mieste, o gatves susiaurinus, jos net tik užsikimš, bet taps dar nesaugesnės. Replikuota, jog vilniečiams būdinga siaurinti gatves. Esą dėl to bus kreiptasi į savivaldybę.

Į gyventojų pateiktas pastabas projektuotojai pažadėjo pagal galimybes atsižvelgti, rengdami jau galutinį techninį centro projektą.

Jo viešą pristatymą visuomenei greičiausiai jau nuotoliniu būdu pažadėta surengti maždaug po mėnesio. Apie konkretų pristatymo laiką ir vietą bus paskelbta Klaipėdos savivaldybės tinklapyje.

*INFORMACIJA

Buitinio aptarnavimo rūmai su pobūvių sale pagal architekto Eugenijaus Arkušausko projektą buvo pastatyti 1979-1981 metais.

Audroniaus Ulozevičiaus (Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos archyvas) nuotr.

Jų statybą užsakė „Pajūrio” buities tarnybų įmonių susivienijimas.

54 Comments

  1. 100%

    Jeigu kvadratura bus mažesne už Akropolio tada nieko gero,bus dar vienas Bigas kuris visada apituštis.

    Reply
    • monaco

      kas blogai su Big? atvaryk savaitgali bet kokia diena ir pamatysi,antras akropolis,zmoniu kaip skruzdeliu,vienas prie vieno su akropoliu,bet tik savaitgaliais

  2. Marta

    Na va.Ir vel pajūrio kraštan veržiasi turtingieji vilniečiai,kauniečiai ..Kokia Klaipedos istorinė aplinka jie dažnai nesidomi nes jausmų tam kraštui neturi..O po senuosius rajonus nevaikščiojo net dabartiniai miesto gyventojai todel pastatų iš raudonų plytų nemate ir mano kad Klaipeda atsirado tik rusų laikais po 2 pasaulinio karo…

    Reply
    • pritariu

      Būtent.

  3. Ok

    Liuks

    Reply
    • Anonimas

      Baisus naujas.

  4. Nezabitauskas

    Su kuo lyginsi… Jei su dabartiniu vaizdu, matomu pirmoje nuotraukoje, kur pastatas prichvatizavimo eroje subjaurotas, sudarkytas visokiais „naudingo ploto padidinimais”, o jo aplinka neprižiūrėta 30 metų, tai bus viena. Bet jei su pirminiu vaizdu iš paskutinės juodai baltos nuotraukos, tai rezultatas nebus projekto naudai. Kubeliai buvo ir liks kubeliais, kaip tu juos besudėliotum. Vienerių metų vaiko dėlionės lygis. Belieka stebėtis, kaip senieji architektai su jų kukliomis techninėmis ir finansinėmis galimybėmis sugebėdavo suprojektuoti visai neblogus pastatus. Gal jie turėjo kūrybinės fantazijos, skonio, žinių, ko aiškiai stinga dabartiniams kompiuterinių programų vartotojams, kažkodėl vadinantiems save architektais?

    Reply
    • Darius

      Jus visiskai teisus, tarybiniais laikais state zmogui o ne vien del verslo interesu (pinigu), kompleksiskai komponuodavo greta esancius pastatus: buities rumai, jurate ir kastytis, III poliklinika. Gaila kad sulygins su zeme. Vietoj to pastatys kubus, viduje kuriu irengs kilnojamas sirmas (gardus) atskiru subjektu veiklai.

    • Pritariu

      architektūros požiūriu – nauja dėžė be fantazijos – ir tiek.

  5. Algis

    Galetu ir 3 pol. nugriauti.Tas gargaras senai gadina vaizda.Kam sitoki pastata islaikyti,jei puse jo tuscias.

    Reply
    • Anonimas

      Sovietine griuvena kaip sakote zymiai graziau atodo nei nauji dauguma pastatu..

  6. Ąžuolas

    Nors žodis apie siaurinimą, šoferiai ima rėkti

    Reply
  7. Perspektyva

    Daug dar Klaipėdoje liko sovietinės architektūros bjaurasties: PC „Šilas”, buvęs kino teatras „Jūratė ir Kastytis”. Kada šituos transformuos į padoresnį pavidalą?

    Reply
    • Darius

      Kas tas padoresnis pavidalas – kubeliai? – gaila kad viskas griaunama, neliks ne zenklo buvusios miesto istorijos, kad ir tarybines, gerai bent kad muzikinio teatro nesulygino su zeme, o paliko fasada toki pati. Tikru klaipedieciu nera nes visi evakavosi po karo, o ko tiketis is atejunu verslininku. Seni buities rumai man grazesni ir idomesni, pastatas idomiai ikomponuotas laiptuotas su nuzemejimu.

    • Mantas

      Vaziuok tu dariau i celiabinska, arba i minska, ten tokiu graziu ir ekonomiskai subalansuotu kompleksu kaip buities rumai ir kastycio kinoteatras pilna. Tavo laikas praejo, pasenai, todel pasitrauk i sona ir uzleisk vieta kitai kartai su kitom vizijom ir poreikiais, kurie nori gyventi geriau ir patogiau nei tu gyvenai sovietmeciu. Tavo pamastymams ir tavo fantazijoms cia vietos nebera.

    • Zoro

      Mantai iš beraščio snarglio keista girdėti sapaliojimus kieno laikas praėjo o kieno atėjo .Ir kur kam reikia važiuoti…. Va Tau ,kad reik pavaikščioti į Lietuvių kalbos pamokas tai faktas….

    • Iš ten

      @Mantas, tiesiog be žodžių – iš kokios intelektualinės baudžiavos lagerio rašai? Visiškai be padorumo. Dabar į temą, architektūrine prasme naujas pastatas nulinės vertės lyginant su buities rūmais. Tačiau esama rūmų buklė yra apverktina ir pats pastatas sudarkytas ir be funkcijos. Dėja metas atsisveikinti. Dar prie to paties, pridėsiu, kad kas yra statoma ir griaunama atspindi klaipėdos gyventojų poreikius ir požiūri į miestą.

    • Skirta Zoro

      Matosi, kad jus Manto argumentas sužlugdė, jei jūs prikibote prie to, kad be lietuviškų raidžių parašė komentarą… Taip, šiais laikais tai yra dažna taip rašyti komentarus, bet paukšteliai ar taškeliai ant raidelių argumento nepastiprina. Juo labiau, kad jums su skyryba yra milžiniškos problemos. Nenorite ir jūs kartu nueiti į lietuvių kalbos pamokas?

      Teisingai jis sako, juo labiau, kad senienoms Klaipėda jau nebe vieta. XXI amžius jau, o ne sovietmetis. Pastatai sensta, juos reikia naujinti, kad neįstrigtume šiukšlyne.

      Kas beraštis, tai JŪS. Kablelių nesugebate padėti…

  8. Ina

    Kai naujienų badas, bet kokia vizualizacija užvirina kraują. Gal geriau girkitės kai bus statybų leidimas arba inkariniai nuomininkai. Nes dabar tik gasdinate kitus labiau potencialius

    Reply
  9. Vietinis

    Smagu girdėti. Prašymas ir palinkėjimas kuo greičiau sutvarkyti tas sovietines griuvenas ir šiukšlynus. Linkiu sveiko užsispyrimo kuo greičiau įgyvendinant projektą

    Reply
    • Anonimas

      Sovietine griuvena kaip sakote žymiai gražiau (architektūriniu požiūriu) atrodo nei naujas. ps. kada baigsis džiugesiai naujais prekybcentrenriais?

  10. Vava

    Pastatus reikia prižiūrėti,o nelaukti kol pradės griūti,savininkas ar administratorius tiesiog neprižiūrimi jo

    Reply
  11. Čerlis

    Tai valio toks sovietinis gargaras tokios vietos nepuoše klaipėda labai išgražintas, malonus vaikščioti senamiestis atgyja ačiu protingiems žmonėms kurie kure stato ir tvarko kad musu miestas butu patrauklus

    Reply
    • Anonimas

      Anaiptol naijinama senoji Klaipėda, deka nesugebėjimo islaikyti senuju pastatu

  12. Ferrari

    Ruda spalva ne sovietmiecio, bet tiesiog klaipedos m. spalva (nezinau ar pasikeite klaipedoje vyr.archytektas ar ne, cia yra jo tokia koncepcija). Nes kai mes stateme nauja pastata (imones spalvos yra melyna-balta), tai mus priverte iterpti ruda spalva (turejo buti arba rudi langi remai, ar dar kazkas), tai teko per visa pastata ruda dryziu padaryti (graudu)

    Reply
    • Ann

      Klaipedos miesto vyr. architektas seno tarybinio sukirpimo asmuo, gal jo gyvenimas toks niūrus, kad spalvų jis ginasi kaip nelabasis kryžiaus

    • ezys

      Decatlono spalvos yra melyna balta ir vaziuojant Baltijos pr. atrodo kaip koks spuogas salia Arenos, Baseino ir Stock office pastatu, kurie labai graziai dera tarpusavyje… Na bet skonio reikalas, yra zmoniu, kuriu vienas batas ryskiai zalias, o kitas oranzinis – jiems grazu 😉

  13. Va

    Ypatingai džiugina Šturmanų, dalies Kalnupės, Raudonės gatvių gyventojus, padidėsiantis ir taip nemenkas automobilių srautas, kuris sumažėdavo poilsio dienomis ir po Naujojo turgaus darbo valandų. Kelio ženklai ribojantys greitį iki 30 km/h, vairuotojų nedomina, lekia greičiu, kas kokio pageidauja. Kas bus, kai atsiras naujas pramogų centras, dirbantis be poilsio dienų iki vėlaus vakaro… Kokiu būdu vietiniai gyventojai buvo kviečiami būsimo projekto aptarimui? Kada tai įvyko? Tikrai būtume dalyvavę.

    Reply
    • Jo

      „Jo viešą pristatymą visuomenei greičiausiai jau nuotoliniu būdu pažadėta surengti maždaug po mėnesio. Apie konkretų pristatymo laiką ir vietą bus paskelbta Klaipėdos savivaldybės tinklapyje.” Straipsnio, aišku, neskaitėt, vizulkes pažiūrėjot ir pirmyn prie klaviatūros.

    • Va

      Mielas”Jo”. Straipsnį skaičiau. Idėmiai. Neskubėkite su išvadomis.”Po muštynių kumščiais nemojuojama”. Ar jūs tikite, kad po mėn projektavimų, bus atsižvelgta į vietinių gyventojų pastabas?

    • Jo

      Netikiu, bet pabandyti galite, visvien naudingiau, nei aimanos komentaruose.

    • Anonimas

      to „Jo”

    • Emociškai

      to „Jo”. Komentaruose komentuojam, džiaugiamės, aimanuojam… tai leistina, svarbu nežeminti ir neįžeidinėti. Nepasakyčiau, kad jūsų komentarai yra malonūs…bet komentuojate, kaip sugebate. Ir dar. Suprastės mano gyvenamos vietos kokybė. Supras tas, kas atsiduria panašioj situacijoj…

    • Jo

      „Kokiu būdu vietiniai gyventojai buvo kviečiami būsimo projekto aptarimui? Kada tai įvyko? Tikrai būtume dalyvavę.”- rašėte pirmame savo komentare. Todėl ir klausiu, ar tikrai skaitėte straipsnį? Stengiuos neįžeidinėti , žeminti komentuojančių, visada rašau tai, ką ir į akis pasakyt galėčiau. Malonu ar ne, čia jau jums spręsti. Ir būkite aktyvūs bendruomenės nariai, aktyviai dalyvaukite projektų pristatymuose, neįsižeiskit, bet nebūkite banda. O jei įdomūs miestui pristatomi projektai, visad galite rasti: https://www.klaipeda.lt/lt/projektiniai-pasiulymai/9126

    • ezys

      Jei tos pastabos logiskos ir pagristos, kodel neatsizvelgt? Bet „padides automobiliu srautas, gatveje, kurioje as gyvenu” nera argumentas – jei tai butu argumentas, tai mieste stovetu tik vienas namas, o visas kitas statybas panasiais argumentais vadovaujantis galima butu blokuoti. O gal visi tos gatves gyventojai jau ant dviraciu persedo, ir prie automobiliu srauto savo (ir visose likusiose gatvese) neprisideda, drisciau suabejoti.

    • Ežiui

      Gal išduosite paslaptį, kas yra logiškos ir pagrįstos pastabos?

  14. Skaitytoja

    Puiku, kad bus nauja erdvė aplinkiniams gyventojams, ir ne tik…Bet kodėl neatsikratoma sovietinio ” raudonų plytų stiliaus” Klaipėdoje? Negi tai privaloma? Pakeiskite pastato spalvą ir atrodys kur kas patraukliau!

    Reply
    • Kelmelis

      Ar jau tiek nukvakai, kad net plytų spalvos baidaisi?

    • jonas

      Negraziai tos raudonos plytos atrodo.

    • Anonimas

      Taip taip l.nuobodu vienas ir tas pats koloritas,nejau atsaki ngiems asmenims visai fantazija atšokusi?

    • Anonimas

      Ne nauja erdve, bet dar vienas prekybcentis lyg ju butu mazai Klaipėdoje.

    • Anonimas

      Vokiečių stilius tos raudonos plytos

  15. Robertas

    Saunu! Tie kurie nepatenkinti, nustokit p*st prota internete ir skustis kaip viskas blogai. Rasykite i savivaldybe, eikite i konsultacijas.

    Reply
    • Anonimas

      Radote kuom džiaugtis;) ..prekyncentriu… Kur kitos paskirties pastatai, mokykos darželiai?? Tetrai muziejai.. beto neaiskinkite kitiems ka reikia daryti ir ka sakyti.

  16. Gaila

    Nieko originalaus, labai panašus į Debreceno PC, kvepia sovietmečiu, nėra jokio žavesio ir dizaino, bus tiesiog molio ( surūdijusios skardos ) gabalas…gaila…

    Reply
    • Gailai

      Taigi bus viešas projekto aptarimas, gulk kryžiumi, gal ką pakeisi. Siūlyk ne komentaruose, o aptarimuose.

    • Cezaris

      Ką blt?? Tu gal iš kosmoso?

  17. Anonimas

    Smagu, kad atgaivins senus pastatus. Vaikams bus pramogų . O ,,baisiai idėjai” reikėtų pasiūlyti pačiai ką nors vertingo… Ko gero pasiūlys baisias idėjas!!!

    Reply
  18. Baisi įdėja

    Oo puiku…turėsime kur išleisti barankų skylutes?Ir vėl sovietmečio spalvos?‍?raudonų plytų…ir vėl prekybos centras?‍? ir vėl ne klaipėdiečiai kuria ir investuoja. Ir dar viena „chrusčiovkės” vizualizacija. Ar nėra geresnių įdėjų…

    Reply
    • "Įdėjai" baisiai

      Matai, kai mokykloje mokytis nelabai sekėsi, kas akivaizdu, ar galima tikėtis iš tamstos protingų minčių? Tik dar vienas būdas patenkinti dėmesio trūkumą.

    • AntiGrigeo

      Susitvarkyk savo gyvenimą ir žiūrėk į viską pozityviau 🙂

    • Anonimas

      Apsimesiu vietiniu ir pareikalausiu zaliu plytu pastato. Kas su manim?

    • Trispalvė

      Valstybinės lietuvių kalbos karstas. Atkreipkite dėmėsį į visus užrašus ant pastato! Lietuva sistemingai, metodiškai naikinama. O jauniems mankurtams noriu priminti, kad raudonų plytų pastatų spalva- tikrai ne sovietinis reliktas.

    • Trispalvei

      Negi taip sunku suprast, jog tai tik vizualizacija? Tikrai nei vieno šio užrašo ant pastato nebus, bus kiti, ir tikrai nebūtinai lietuviški. Bet supraskit, įsikurs tarptautiniai vardai, kurių nesulietuvinsi. Pvz, labai Klaipėdoj laukčiau Peek and Clopenburg parduotuvės, kaip ją siūlytumėt pervadinti?

    • ezys

      Raudonos plytu pastatai Klaipedoje stovejo, kai dar Leninas gimes nebuvo 🙂 Kareivines, Pedagoginis fakultetas, Pastas, Teismo rumai, Sandeliai Zveju g. tikrai ne sovietmecio kuriniai 😉

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Naujojo pramogų ir prekybos centro dar teks luktelti

Klaipėdietis Simonas kreipėsi į „Atvirą Klaipėdą,” klausdamas, kodėl iki šiol nematyti jokių būsimos rekonstrukcijos darbų ties buvusiais apleistais buities rūmais, ...
2023-10-06
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Prekybos centras vietoje buities rūmų galėtų būti ir dvigubai didesnis

Nors į nuotolinį buvusių buities rūmų transformacijos projekto pristatymą prisijungė nedaug miestiečių, nuogąstavimų dėl verslo planų neišvengta. Žinia, sovietinį pastatą ...
2023-07-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje atsiras antras „Akropolis"?

Klaipėdoje, pusiaukelėje tarp prekybos centro „Molas” ir „Akropolio”, neilgai trukus turėtų iškilti dar vienas laisvalaikio, prekybos ir paslaugų centras. Planus ...
2023-06-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This