„Klaipėdos nafta” keičia ilgalaikę strategiją pasitelkdama tarptautinius ekspertus

Uostas ir jūra

Naftos ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų operatorė „Klaipėdos nafta“ (KN) išsirinko tarptautinius ekspertus, kurie konsultuos rengiant naują ilgalaikę bendrovės veiklos strategiją. KN skelbtą konsultantų konkursą laimėjo visame pasaulyje veikianti konsultacijų bendrovė „Simon-Kucher & Partners“.

Dabartinė KN verslo strategija buvo rengta 2019 m. laikotarpiui iki 2030 metų, tačiau nebeatitinka pasikeitusios verslo ir geopolitinės aplinkos, kurioje veikia bendrovė. Per paskutinius kelerius metus įvyko net keletas iš esmės veiklai ir, atitinkamai, strategijai įtakos turėjusių įvykių: COVID pandemija, įvykiai Baltarusijoje, pagaliau, 2022 metais prasidėjęs karas Ukrainoje bei kaip jo pasekmė paspartėjęs žaliosios transformacijos tempas.

Anot Dariaus Šilenskio, KN generalinio direktoriaus, bendrovė jau kuris laikas faktiškai išgyvena transformaciją, kurios metu vis aktualesni tampa lūkesčiai dėl tolesnės diversifikacijos, efektyvumo, valdomos infrastruktūros veiklos tęstinumo ir svarbos viso regiono energetiniam saugumui, taip pat tvarumo ir dekarbonizacijos poreikio.

„Turime didelį iššūkį savo veiklą transformuoti taip, kad teikiamos paslaugos atitiktų ateities poreikius, o veikla būtų visiškai neutrali klimatui. Suprantame, kad artimiausiais dešimtmečiais pasaulis turės pereiti nuo vis dar populiaraus iškastinio kuro vartojimo energetikoje ir transporte prie kitų energijos rūšių. Visada buvome ir norime likti svarbia ateities energetikos tiekimo ir vertės grandinių dalimi, tuo pačiu metu toliau sėkmingai kuriant vertę energetikos sektoriuje tiek užtikrinant energetinį saugumą, tiek finansinę grąžą akcininkams ir Lietuvai. Visame šiame kontekste turime žvelgti į gerokai tolimesnę ateities perspektyvą, peržiūrėti dabartinį verslo modelį ir priimti ilgalaikius sprendimus siekiant užtikrinti konkurencinį pranašumą ir didesnį mūsų veiklų pelningumą ateityje. Tai ir padės padaryti mūsų kartu su ekspertais naujai kuriama strategija“, – pažymi KN vadovas.

KN viešai skelbtame konkurse iš viso dalyvavo trys potencialūs tiekėjai, konsultacijų bendrovė „Simon-Kucher“ pasirinkta kaip labiausiai atitinkanti pirkimo sąlygose numatytus kriterijus, tarp kurių svarbiausi buvo konsultantų kompetencija ir paslaugų kaina.

„Simon-Kucher & Partners“ yra pasaulinė konsultacijų įmonė, turinti daugiau nei 2 000 darbuotojų, dirbančių daugiau nei 30-yje šalių, ir kurios pagrindinis tikslas – skatinti subalansuotą augimą, užtikrinantį tvarias pajamas ir pelną. Daugiau nei 37 metų įvairių komercinių kompetencijų patirtį turinti bendrovė yra tarp pasaulyje pirmaujančių konsultantų, padedančių bendrovėms auginti pajamas ir pelną. 

„Renkantis konsultantus mums buvo svarbios ne tik jų technologinės žinios, verslo vadybos kompetencijos, bet ir KN aktualaus regioninio konteksto supratimas, įsigilinimas į tarptautinių energetikos sektoriaus organizacijų strategijas, ekspertinės žinios apie mums aktualius verslo segmentus. Jei norime sėkmingai eiti transformacijos keliu, atrasti naujas aukščiausią finansinę grąžą užtikrinančias augimo galimybes ir savo veikloje padaryti šuolį, mums reikalinga pridėtinė vertė, kurią ir gausime iš aukštos kvalifikacijos konsultantų, disponuojančių ekspertine informacija, rinkos žiniomis bei matančiais platesnį horizontą verslo nišose, kurių mes dar nesame įsisavinę ar net nežinome“, – teigia D. Šilenskis.

„Bendradarbiavimas su KN dera su mūsų misija siekti tvaresnio augimo. Pelnas ir augimas neturėtų būti pasiekiami bet kokia kaina. Matome, kad KN leidžiasi į šią pokyčių kelionę aiškiai siekdama ilgalaikės pusiausvyros tarp tiekimo saugumo ir aplinkosaugos aspektų“, – sako dr. Andreas Jonason, „Simon-Kucher“ partneris bei naftos ir dujų padalinio vadovas.

Strateginiai konsultantai padės papildomai įvertinti bendrovės vadovų jau išplėtotas strategines kryptis, organizuos strategines sesijas, atliks vidaus ir išorinės aplinkos veiksnių analizę, remdamiesi geriausia vadybos praktika bei naujausiais standartais padės parengti strategijos projektą, kuris atlieptų keliamus lūkesčius.

Naujai rengiama bendrovės ilgalaikė strategija apims 2023-2050 m. laikotarpį, tačiau jis bus išskaidytas į tris skirtingus etapus: trumpalaikį (2023 – 2030 m.) arba dabartinės evoliucijos, vidutinės trukmės (2030 – 2040 m), kuriame bus koncentruojamasi į KN vaidmenį pereinamojo laikotarpio energetikos rinkoje, bei ilgalaikį (2040 – 2050 m), apimantį bendrovės veiklos planavimą judant link visiško klimato  neutralumo.

Ilgalaikė strategija turės apimti keturias pagrindines KN veiklas – dabartinių naftos terminalų teikiamas paslaugas, SGD terminalų Klaipėdos uoste ir regione verslą, pasaulinę SGD verslo plėtrą teikiant SGD terminalų eksploatavimo ir priežiūros paslaugas ir dalyvaujant investicijose į SGD terminalų projektus bei naujas verslo kryptis, tokias kaip vandenilis ir alternatyvūs energijos nešėjai , anglies dioksido surinkimas ir saugojimas ir kt.

Į šių pagrindinių keturių KN verslo segmentų ilgalaikį planavimą turės būti įtrauktos tvarumo ir žaliosios transformacijos, personalo, mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros (R&D), inovacijų ir skaitmeninimo bei rinkodaros dalys.

Tikimasi, kad nauja KN strategija bus parengta pirmąjį 2023 m. pusmetį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Pasirašyta sutartis dėl „Independence“ techninio operatoriaus

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad pasirašė sutartį su UAB „Hoegh LNG Klaipėda“, pagal kurią ši bendrovė tampa suskystintųjų ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This