Kodėl politikai taria „atia“?

Svarbu, Temos

Po kovo 5-ąją vyksiančių rinkimų tikrai pasikeis beveik trečdalis Klaipėdos miesto tarybos –  devyni iš 31 dabartinės kadencijos deputatų nusprendė nebedalyvauti rinkimuose.

Valdyti miesto ir dar ateinančius ketverius metus nebepanoro konservatoriai Rimantas Didžiokas ir Justina Sungailienė, su buvusios Lietuvos centro partijos sąrašu išrinktos Laima Juknienė ir Nina Puteikienė, su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kandidatavęs Viktoras Senčila, rinkimų komiteto „Titov ir teisingumas“ atstovai Ela Andrejeva ir Jurij Šeršniov, su dabartinio mero Vytauto Grubliausko rinkimų komitetu išrinktas Vytis Radvila ir liberalė Alina Velykienė.

Tarp pasitraukiančiųjų yra ir nusivylusių politika, ir esą norinčiųjų užleisti vietą jaunimui, ir atradusių prasmingesnės veiklos.

Pasidomėjus apie tokio apsisprendimo motyvus itin nekalbus buvo V. Radvila. Jis teigė rinkimų tema nenorintis nieko komentuoti.

Vytis Radvila. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Asmeninis apsisprendimas nedalyvauti”, – lakoniškas buvo politinę karjerą baigiantis klaipėdietis.

„Tiesiog politika nebeįeina į mano gyvenimo tikslus”, – nedaugžodžiavo ir V. Senčila.

Viktoras Senčila. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pašnekovas tikino, kad niekas jo nenuvylė, tiesiog esą turi darbą, kitų užsiėmimų, hobių.

Tuo metu Ela Andrejeva teigė taip apsisprendusi pirmiausia dėl to, jog mano, kad į politiką turi eiti jaunimas.

Ela Andrejeva. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Be to, nusivyliau, supratau, kad nelabai ką galiu pakeisti. Bet ir toliau viską stebėsiu, užsiimsiu visuomenine veikla”, – teigė moteris.

Apie jaunimo faktorių kalbėjo ir konservatorius Rimantas Didžiokas: „Užaugo gražaus jaunimo, jis turi eiti. Tokio pačio principo laikausi ir savo darbuose, kad turi pakeisti mokiniai. Per praėjusius rinkimus dar leidausi įkalbinimas, o dabar jau atsilaikiau. Jei reikės, visada pagelbėsiu kuo galėsiu”.

Rimantas Didžiokas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nina Puteikienė sakė, jog iš politikos nesitraukia, tik daro pertrauką. Pašnekovė teigė, jog neturi platformos, su kuria galėtų dalyvauti šiuose rinkimuose, nes su ta, su kuria ėjo į praėjusius rinkimus „nebeturi nieko bendra”, prasilenkia požiūriai. Moteris atviravo, kad tuo metu, kai visi būrėsi į komandas būsimiems rinkimams, ji visą savo laiką skyrė artimiesiems, jos mama išeidinėjo iš šio pasaulio.

„Esu tikriausiai gyvas pavyzdys, kad politikas, turintis tvirtą stuburą ir vertybinį identitetą, yra išimtis politiniame lauke, kuriame šiuo metu geriausiai sekasi tiems, kurie kaip chameleonai sugeba pasikeisti vėliavėlių spalvas. Taip pat gaila, kad tarp kandidatų nematau kultūros lauko, humanitarinio mąstymo žmonių. Politika vis dėlto prasideda nuo žmogaus, o ne nuo pinigų”, – sakė ji.

Nina Puteikienė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Savo sprendimą labiau pauze vadina ir J. Šeršniovas. Anot jo, tai nulėmė, kad Klaipėdoje niekaip nesugebėjo susivienyti rusakalbiai politikai.

„Gal po ketverių metų bus kitaip, nes yra ir norinčių, ir sugebančių”, – sakė politikas.

Jurijus Šeršniovas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Liberalė A. Velykienė teigė, kad tiesiog atrado savo nišą, prasmę bei laimę tame, jog gali ir spręsti žmonių problemas, ir kurti darbo vietas (ji užsiima vadinamuoju namų pridavimu).

„Visų pasaulio problemų aš neišspręsiu, o dabar galiu padėti konkrečiam žmogui, susiduriančiam su labai didelėmis biurokratinėmis problemomis. Tikrai nėra nusivylimo politika, bet ji bent jau dabar tikrai yra praeitas etapas. Juk buvo keturios kadencijos, 16 metų. Tiesiog dabar supratau, kad reikia gyventi savo gyvenimą”, – sakė A. Velykienė.

Alina Velykienė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Visgi ji kartu teigė nežinanti, ar tikrai su politika atsisveikina visam laikui. Esą laikas viską parodys.

L. Juknienė sakė, kad per 25 metus darbo švietimo profsąjungų srityje jai buvo tekę susidurti ir su aukščiausio lygio politikais, tad į politiką prieš ketverius metus buvo nusprendusi eiti ne tik dėl to, kad įgyvendintų išsikeltus tikslus, bet ir kad įsitikintų, ar tiesa yra tai, ką ji tuo metu jautė savo širdyje.

„Dabar jau mąstau, kad nelabai ką gali padaryti. Nebent tik smulkmenas. Per daug bent jau Klaipėdoje visų medžių šakos yra taip susipynusios. Jas išmazgyti ar nukirsti – ne mano jėgoms. Suprantu, kad vienas negali nieko daug pakeisti, o daugelis tokio noro neturi. Tiesa buvo tai, ką tada jaučiau širdyje. Visgi savo minimalius tikslus tikrai pasiekiau. Ir dėl dviejų etatų darželiuose, ir šiek tiek daugiau bus specialių pedagogų, nors tikrai to nepakankamai – tokių vaikų vis daugėja. Domėjausi ir naujos mokyklos statybomis, nes daug artimųjų dirba statybose ir turiu šokį tokį supratimą. Prisidėjau ir prie skaidresnio sporto finansavimo modelio – kai buvau paskirta į atitinkamą darbo grupę, aklai nepasirašiau to, ką siūlė, ir vėliau atsirado kriterijai, formulės, pagal kurias skiriamas finansavimas. Tikrai dabar yra skaidriau nei anksčiau, kai, kaip girdėjau, būdavo atnešami konkretūs skaičiai ir atsirasdavo atitinkamas finansavimas”, – kalbėjo L. Juknienė.

Laima Juknienė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ji sakė, kad ir būdama politike nenutraukė ryšių su profsąjunga, nes tai leido teisės aktai, tad ir toliau liks aktyvi šioje veikloje, kur dažnai tenka bendrauti su politikais.

„Liksiu šalia”, – taip apie būsimą santykį su politika sakė pašnekovė.

Su J. Sungailiene susisiekti bei sužinoti jos motyvų nepavyko.

Justina Sungailienė. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Pasakė, kad dėl asmeniniu priežasčių nenori ar negali dalyvauti rinkimuose ir daugiau nesigilinau. Visad gerbiu žmonių apsisprendimą”, – komentavo konservatorių kandidatas į merus Audrius Petrošius.

7 Comments

  1. Dėkui, Alinai r Ninai

    Nuoširdus dėkui Ninai Puteikienei ir Alinai Velykienei. Jos , kaip politikės buvo protingos, vertos pagarbos ir aktyvios. Rinkėjas visada joms buvo svarbus, nevengė reaguoti, padėti, atsakinėdavo, kaip žmonės kreipdavosi. Kiti, paprašyti, net neatsakinėdavo į laiškus, apsimesdavo kurti ir akli. Elektroninis paštas jiems gal neegzistavo? Dvi moterys politinių savo pažiūrų nekeitė, skirtingai nuo tos profsąjungietės Juknienės. Niekada nesuvoksiu, kodėl vienas politikas, tikrai nebiednas, daug metų meru buvęs, sėdi toje Taryboje ir vel kandidatuoja, artėdamas prie 75-mečio? Ar toks vertingas, ar dar tų kūrybinių jėgų dėl draugų tiek daug?

    Reply
  2. Nuomonė

    Puteikienė, Velykienė, Juknienė tai tik garsiai šaukiančios moterėlės Taryboje buvo…Manau, nuostojis nebus didelis Klaipėdai.

    Reply
    • Atvirkščiai

      Jos kaip tik dirbo puikiai – skaitė, nagrinėjo, teikė pasiūlymus. Ir konstruktyviai. Kritikos bijo tik administracijos tinginiai. O kiek taryboje diedų, kurie tik rankas kilnoja, nė vieno svarstomo dokumento dorai neperskaitę..bet tokie veržias į politiką vėl

  3. Nebalsuosiu už Vaitku

    Nors norėjau, bet šalia Taraškevičius, siaubas niekada nebalsuosiu už Vaitku

    Reply
  4. Šiukšlės

    Konservatorius,buvęs KU prorektorius, Bilotaitės globėjas atsisako vėl tapti tarybos nariu. Juokingi jo aiškinimai -kodėl…. Tai juk neseniai miesto spauda pranešė kad jis ilgai nemokėjo už šiukšlių išvežimą. Todėl KRATC padavė jį į teismą ir sukauptą skolą net per 10000 E jis teisme pasižadėjo ją apmokėti….Štai koks tėvynes ,krikščionių partijos narys ‘sąžiningas”. Kandidatas į merus liberalkonservatorius iki seimo buvo įstatytas dirbti KRATC,e. Keista ,kad nepadėjo mokslininkui ir nepamokė kaip reikia mokėti už savo namų šiukšles….

    Reply
  5. Rimas

    Ką reiškia Puteikienės pasakymas „neturiu politinės platformos”? Ogi tai, kad jos niekas nepriėmė, užtat ir pasitraukė 🙂 užtat jos estafetę puikiai perėmė Vaitkus

    Reply
    • Nuolanki rinkeja.

      Geriausia is visu politike ir Tarybos nare buvo Puteikiene.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Politika

Prisiekė naujas Klaipėdos miesto tarybos narys

Nuo ketvirtadienio Klaipėdos miesto tarybos valdančioji dauguma turi naują narį – priesaiką davė Ramūnas Mika, pakeičiantis mandato atsisakiusį Steponą Venckų, ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This