Turtingiausi ir skurdžiausi kandidatai užimti Klaipėdos rotušės sostą

Politika, Svarbu

Vadovauti Klaipėdai veržiasi ir turintieji turto už daugiau nei pusę milijono eurų, ir žmogus, ko gero, gyvas vien tik šventąja dvasia, nes deklaravo turįs vos 20 eurų.

Kandidatuojantieji į savivaldą Vyriausiajai rinkimų komisijai privalo pateikti turto ir pajamų deklaracijas, kurios kartu su kandidatų biografijomis bei privačių interesų deklaracijomis yra skelbiamos viešai.

Pažymėtina, jog turto ir pajamų deklaracijos atspindi kandidatų (šeimos) privalomą registruoti turtą (kilnojamąjį ir nekilnojamąjį), pinigines lėšas, vertybinius popierius bei gautas paskolas ne už 2022-uosius, o už 2021-uosius metus. Tad šiuo metu reali turtinė kandidatų padėtis jau gali būti ir pasikeitusi.

Nors daugelis kandidatų neskursta, tačiau net 6 iš 11-os kandidatų yra įsipareigoję bankams – turi nemenkų, šimtatūkstantinių paskolų. Beveik visi, išskyrus du, turi ir nepigiai įkainoto nekilnojamojo turto, ir gana solidžių santaupų banke.

Trys turtingiausieji

Dar prieš rinkimus viešojoje erdvėje buvo kalbama, jog turtingiausias kandidatas į Klaipėdos merus yra politinio komiteto „Ištikimi Klaipėdai” vedlys Arvydas Vaitkus, tačiau pagal skelbiamas deklaracijas aiškėja, jog taip nėra.

Nors prieš rinkimus viešojoje erdvėje buvo kalbama, jog turtingiausias kandidatas į Klaipėdos merus yra politinio komiteto „Ištikimi Klaipėdai” vedlys Arvydas Vaitkus, paaiškėjo jog taip nėra. Martyno Vainoriaus nuotr.

Jį pagal privalomą deklaruoti turtą gerokai lenkia partijos „Laisvė ir teisingumas” atstovas, Seimo narys Remigijus Žemaitaitis. Jo privalomas registruoti turtas įvertintas 379 801 euru, piniginių lėšų banke jis nurodė turįs 127 210 eurų, dar 33 183 eurais įvertintos kitos vertybės, t.y. vertybiniai popieriai, juvelyriniai ar meno dirbiniai.

Bendra šio kandidato deklaruoto turto ir pajamų vertė sudaro 540 194 eurus. Tiesa, R. Žemaitaitis nurodo turįs pasiėmęs ir nemažą paskolą, siekiančią 178 086 eurus. 2021 metais jis valstybei sumokėjo 9596 eurus mokesčių.

Tuo metu antroje vietoje esančio A. Vaitkaus bendra turto vertė – 380 612 eurų. Iš jų privalomas registruoti turtas įvertintas 210 730 eurų, piniginės lėšos – 166 206 eurai, kitos vertybės – 3676 eurai. A. Vaitkaus paskola gerokai mažesnė už R. Žemaitaičio ir siekia 98 451 eurą. Įdomus faktas: 2021 m. A. Vaitkus iš viso mokesčių sumokėjo vos 5668,37 eurus.

Trečioje vietoje turtingiausiųjų sąraše rikiuojasi Darbo partijos kandidatas Giedrius Bindza, deklaravęs turto už 361 526 eurus. Iš jų 270 tūkst. eurų sudaro privalomas registruoti turtas, 55 841 euras – piniginės lėšos, už nemenką – 35 685 eurų sumą jis nurodė turįs ir kitų vertybių. Tiesa, šiam kandidatui irgi buvo suteikta nemenka – 170 448 eurų – paskola. Tuo metu mokesčių 2021 m. jis sumokėjo du kartus daugiau už A. Vaitkų, t.y. 10 712 eurų.

Vidutiniokai

Nelabai nuo darbiečio pagal turtingumą atsilieka kiti du kandidatai – Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos” atstovaujantis Artūras Bogdanovas ir liberalams – Saulius Budinas.

S. Budinas nurodė 2021 m. turėjęs tik 11 905 eurus santaupų. Portalo archyvo nuotr.

Pirmojo privalomas registruoti turtas įvertintas 228 100 eurų, antrojo – 157 650 eurų. Beveik vienodai abu kandidatai deklaravo ir turį piniginių lėšų: A. Bogdanovas – 12 tūkst., S. Budinas – 11 905 eurus.

Tačiau pastarasis vertybinių popierių, o gal ir meno kūrinių turi gerokai daugiau arba jie yra vertingesni, nes įvertinti 31 861 euru, o štai A. Bogdanovo – tik 2896 eurais. Bet jis, skirtingai nei S. Budinas, turi įsipareigojimų bankui – 150 tūkst. eurų paskolą. Bendra A. Bogadanovo turto vertė – 242 996 eurai, S. Budino – 201 416 eurų.

Tuo metu S. Budinas 2021 m. sumokėjo 12 075 eurus mokesčių, o A. Bogdanovas – beveik perpus mažiau, t.y. 6690,35 euro.

Nors Tautos ir teisingumo sąjungai atstovaujantis Naglis Puteikis mėgsta prisistatyti esąs nuskriaustųjų ir vargšų gynėjas, pats jis toli gražu neskursta.

2021 m. bendra jo deklaruoto turto ir pajamų vertė siekė 162 593 eurus, iš kurių 137 935 eurus sudarė privalomas registruoti turtas, 22 469 eurai – piniginės lėšos, kitos vertybės įkainotos 2189 eurais. Tačiau vienintelis iš visų kandidatų jis pats buvo kreditorius, kažkam paskolinęs 4170 eurų. Užtat mokesčių valstybei sumokėjo 9138,5 eurų.

Nors Naglis Puteikis mėgsta prisistatyti esąs nuskriaustųjų ir vargšų gynėjas, pats jis toli gražu neskursta. Martyno Vainoriaus nuotr.

Už N. Puteikį kur kas skurdžiau atrodo dabartinio miesto mero, tapusio socialdemokratu, Vytauto Grubliausko turto ir pajamų deklaracija. Jo privalomas registruoti turtas įvertintas 85 438 eurais, o piniginių lėšų meras nurodė turįs 29 444 eurus. Užtat – nei paskolų, nei jokių kitų vertybių. Bendra V. Grubliausko turo vertė sudaro 114 882 eurus. Mokesčiams jis 2021 m. atseikėjo 9930 eurų.

Kiek daugiau nei 10 tūkst. eurų pagal bendrą deklaruoto turto vertę dabartinį merą lenkia Tėvynės sąjungos – krikščionių demokratų atstovas Audrius Petrošius, bet jis turėjo pasiėmęs net 175 tūkst. eurų paskolą.

Deklaruotas konservatoriaus turtas ir pajamos atrodo taip: 90 900 eurų – privalomas registruoti turtas, 24 272 eurai – kitos vertybės, 10 tūkst. – piniginės lėšos. Mokesčių už 2021 m. jis sumokėjo 8160, 93 eurus.

Konservatorius A. Petrošius 2021 m. buvo gavęs 175 tūkst. eurų paskolą. Martyno Vainoriaus nuotr.
Trys skurdžiausieji

Didžiuoju paradoksu galima laikyti Lietuvos žaliųjų partijos kandidato Arvydo Ekčio turto ir pajamų deklaraciją, kurioje praktiškai – vieni nuliai. Dar didesnis paradoksas slypi tame, jog deklaravęs viso labo turto turįs 20 eurų, mokesčiams šis kandidatas nurodo 2021 m. atseikėjęs net 7489,29 euro.

Pasigirti turtais negali ir jauniausia tarp visų – Laisvės partijos kandidatė Birutė Andruškaitė. Ji nurodė neturinti nei privalomo registruoti turto, nei piniginių lėšų, o visą jos turtą 2021 m. sudarė kitos vertybės, įkainotos 2896 eurais. Tačiau mokesčių ji sumokėjo beveik tiek pat, t.y. 2556, 83 eurus.

Pagal pateiktą deklaraciją išeitų, jog L. Girskienė neturi nei buto, nei automobilio. Portalo archyvo nuotr.

Nors Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė Ligita Girskienė irgi atsidūrė skurdžiausiųjų trejetuke, lyginant su ankstesniais dviem kandidatais ji – tikra turtuolė.

Įdomu tai, jog privalomo registruoti turto L. Girskienė nurodė turinti tik už 45 tūkst. eurų, nors už tokią sumą NT portaluose galima bandyti įsigyti nebent labai apleistą vieno kambario butą miesto pakraštyje. Dar ji nurodė turinti tik 2000 eurų piniginių lėšų.

Be to, L. Girskienė 2021 m. turėjo pasiėmusi paskolą, siekiančią 97,5 tūkst. eurų. Mokesčių Seimo narė sumokėjo 7964,8 eurų.

37 Comments

  1. vaje vaje

    Nebalsuosime už turtingaiusius-populistą Žemaitaitį,Vaitkų-pprisimename visas istorijas, nei už Girskienę-jei meluoja,tai kur gyvena-ant stogo???

    Reply
  2. Laima

    Tai pasirodo p.A.Petrošius konservatorius,kaip išaiškėjo iš tos partijos konservatorių p-e-d-ų (vaikų tvirkintojų partijos).Žmonės,tai ką darysite,už tą partiją balsuosite?Baisiau negali būti.?

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Pedofilija kaltinamas asmuo, kuris yra tik įtariamasis, bet nenuteistas, nebuvo konservatorių partijos narys. Neklaidinkite nei savęs, nei kitų. Jis tik buvo įtrauktas į partijos sąrašus, o patys rinkėjai jį išreitingavo iš beviltiškos 98-os vietos į aukštesnę, taip suteikdami jam galimybę patekti į Seimą.

    • skaitytojas

      Balsuosime..Ar nežinai, Laima,kad įtarimai dar ne kaltinimai, o apie Nekaltumo prezumpciją girdėjai tokią. Ir dar-tai suaugusio vieno žmogaus atsakomybė, tam yra teismai, ir nekomanduok,už ką kam balsuoti.

  3. Fui .... "informacija "

    Parašė , matyt net ne viską pažiūrėjo , kaip paaiškėjo su Girskienės deklaravimu , o dar pakomentavo-pakiršino kaip pati ” žurnalistė suprato ” ? Manau ” nesupratimus ” reikėtų išsiaiškinti su deklaruojančiais ir tik tada , jei yra ką , komentuoti . Skaityti nebeįdomu . Pletkus ?

    Reply
  4. Nesvarbus

    Lietuvio bruožas , skaičiuoti ir domėtis svetimais pinigais .?

    Reply
    • juze

      Jums nesvarbu kas vadovaus Klaipėdai? Jei nesugeba savęs išlaikyti, tai galės valdyti milijonus? Toks rusiško mentaliteo „aš ne politikoj” žmogaus pasisakymas. O paskiau kas kaltas?

  5. Evaldas

    Čia numestas kaulas nelaimingiems alkaniems šunims. Man labiau patiktų skaičiuoti savo pinigus, svetimi manęs visiškai nedomina. Kiek žmogus turi pinigų – tai nieko nepasako apie žmogų. Vienas turi, nes paveldėjo, kitas turi, nes uždirbo, trečias turi, nes sėkmingai apsiženijo. Kaip čia vertinti žmogų pagal jo pinigus?

    Reply
    • Anonimas

      Pritariu 100 proc. Ir jei deklaraciją pildai kaip asmens, o ne šeimos, tai turtas dalijasi perpus. Todėl ir gali būt aritmetinis skirtumas, kuris nieko neparodo – vienas kandidatas užpildo kaip šeimos ir atrodo turtingesnis, o kitas kaip asmeninę deklaraciją ir atrodo skurdesnis, tai vertinti pagal tas deklaracijas yra nesąmonė…

    • Anonimas

      Turbūt labiau pasako labai maži sumokėti mokesčiai ir labai mažas deklaruotas turtas, kurio net negalima pateisinti sutuoktinio ar šeimos bendranuosavybe.

  6. Kl

    S arbu dudoriaus neišrinktu.Nieko gero nenuveikė.

    Reply
  7. Auditorius

    Arvydas Ektis nera skurdžiausias, jo pajamos didesnes uz daugelio kandidatu:)
    Klausimas kodel zmogeliukas slepia, kad turi pinigu, nes vargu, jog viskas pravalge.

    Reply
    • Arvydas Ektis

      Privalomo registruoti turto 2021 m. neturėjau, 2022 m. gavau dovanų žemės ruoželį (54 arus) (su žmona). Visą darbo užmokestį sunaudoju šeimai bei investicijoms (kurios ateity turėtų duoti grąžos) bei šeimos poreikiams. Taip ir stumiuosi nuo 0 padėties, išėjęs iš vaikų namų. Neturiu tėtuko ar mamytės, senelio ar bobutės, kurie man galėtų ką palikti… tokia gyvenimo realybė.

    • Anonimas

      Investicijas šiaip jau irgi reikia deklaruoti. O šiaip nelabai ką įtikinsite, kad turite 0 Eur piniginių lėšų, nes tai arba melas, arba didelio finansinio neraštingumo rezultatas. Ir nė viena iš šių priežasčių jūsų reputacijai nėra naudinga.

    • Andrius > Arvydas Ektis

      Neturiu tėtuko ar mamytės, senelio ar bobutės, kurie man galėtų ką palikti… ir tuo tarpu 2022m. gaunu dovanų 54a. Dviprasmiška situacija sakyčiau.

  8. Oi vei

    Graudu žiūrėt kaip visi prie pinigų šaltinio ištroškę braunasi.

    Reply
  9. Rimantas

    Ligita Girskienė dirba seime atstovauja lietuviams, klaipėdiečiams. Neturi nei buto, nei mašinos. ? Dabar nori būti Klaipėdos meru? Jei savo pinigais nesusitvarko – ką sutvarkys Klaipėdai??

    Reply
    • Skaitytojas

      Norėjot pasakyti, kad jei nespėjo prisivogt, tai nemoka tvarkyti finansų?

    • Mano nuomone

      Galvoju, jog iš viso, ne Girskienės nosiai mero postas. Liūdnai ji atrodo, kažkokia susikuitusi, nepasitempusi…Apart rėkimo kad smirdi, daugiau nieko. Reikia ne tik norėti, bet ir galėti…

    • Ligita Girskienė

      Ligita Girskienė ir jos vyras yra deklaravę visą šeimos turtą. Nemokate žiūrėti deklaracijų. Mašina (nuvažiavusi apie 500 tūkst.km) yra registruota vyro vardu ir matoma deklaracijoje. Kandidatės deklaracijoje nurodyta pusė dviejų kambarių buto Bandužiuose vertė. Kita pusė buto – vyro nuosavybė. Deklaruotas ir kitas turtas vyro vardu, kuris pagal povedybinę sutartį priklauso tik vyrui. Kadangi Seimo nario atlyginimas 2168 eurai, atiduodam paskolas ir sutaupyti nepavyksta smarkiai. Galit neieškoti skandalų, mieli oponentai.

    • Gėda

      Tai kur dingo jos mašina, butas? Keista?..

    • Ligitai Girskienei

      povedybinę sutartį politikai sudaro paprastai tam, kad galėtų neviešinti didžiosios dalies turto. Jūsų atvejis toks pat? Ar tiesiog ištekėjote už milionieriaus? 🙂

  10. Oho

    Klaipėda turi rotušę?

    Reply
    • Nejaugi

      tik dabar sužinojot?Tamsta iš Marso?

    • Anonimas

      Turi. Rotušė yra prie kažkokios šlykščios gatvės, apstatytos sovietinėmis chruščiovkėmis, posovietiniais kartonnamiais netoli upės ir tokio šūdpastačio, kuris kadaise vadinosi „Klaipėdos viešbučiu“. Galima ir nepastebėti.

  11. Agurkas

    Beprasmis rašinėlis.

    Reply
  12. R

    Tai kiek suprantu, jei turi būstą su sutuoktiniu, deklaruoji pusę vertės? Nes kitaip nesueina galai su Petrošiaus kotedžu.

    Reply
    • Žinantis

      Tai, kad Petrošius nėra vedęs. Gyvena susimetęs…

  13. kavalauskas

    laba diena nagi is klauseme visu norincius kaditatus i merus netitinka nei vienas prasome jumis atiziau atsizvelkti i juos nes ira melagai vagys ira konkrcai nes ju kisenese pilna ira euriu nes jie ir sieke eiti i merius nes kadangi pasuos ira banko kortelese pilna pinigu ir todel jie ir braunasi eiti i merus.dabar taip einantis i merius kaditatas turi tureti tik viena turta lietuvoja ir negali buti joks turtas useni turejimo ir kanditatas einantis i merus jio atliginimas tureti buti ne daugau kaip 1000.56 eriu gaves i kortele tada gali eiti i meriu isakimas ira pagal lietuvos respublikos istatime aiskei ira nurodita kad einantis i merius turi buti mazesnes pajemos.pasyraso lietuvos respublikos prezitantas gitanas.nauseda

    Reply
    • Regizas

      O nėra įstatymo, kad rašyti viešai gali baigęs bent 4 klases?

    • :)

      Visai beraštis komentatorius. Pradinės mokyklos matyt nebaigė.

  14. Cirkas

    Nemokejo jie jokiu mokesčiu,jie ka individualias veiklas užregistrave gal?

    Reply
  15. Autorei

    Atleiskite, bet neadekvačiai atrodo lyginimas, kiek kuris kandidatas sumokėjo mokesčių ir dar kontekste, kai lyginama, maždaug tas sumokėjo mažiau nei anas. Matyt nebėra apie ką rašyt… gal tie, kurie sumokėjo mažiau, tiesiog turėjo tais metais mažesnes pajamas, o gal dirba ne samdomą darbą, o verčiasi individualia veikla, kur mokesčiai kitokie. Svarbu, kad visi mokėjo mokesčius.

    Reply
    • juze

      Aš irgi dirbu pagal individualią veiklą, bet kažkodėl moku 4 kartus daugiau mokesčių nei Vaitkus. Kaip galima patikėti miestą valdymui, kai per mėnesį sumoki tik 450 eurų mokesčių?

    • neringa

      Man mokesčių sumokėjimas yra svarbus rodiklis ir prilygsta sąžinei. Jei uždirbti – turi deklaruoti ir mokėti. Jei neuždirbi ir nemoki mokesčių, tai akivaizdu, kad į valžią brauniesi nes 1) nerandi darbo arba 2) vagi ir tiesiog nori vogti daugiau. Abu variantai prasti. Taigi mokesčių vengimas daug ką parodo.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Remigijus Žemaitaitis atsisako Seimo nario mandato

Priesaiką sulaužęs ir šiurkščiai Konstituciją pažeidęs parlamentaras Remigijus Žemaitaitis atsisako Seimo nario mandato. Pirmadienį politikas pateikė prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

ELTA

Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankaus Klaipėdos teismo sprendimo

Į Klaipėdos merus kandidatavęs, dabar prezidento posto siekiantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankios teismo nutarties dėl jo paskelbtos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This