KGB apklausa atsirūgo nusprendus dalyvauti rinkimuose

Politika, Svarbu

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmadienį nusprendė išbraukti iš savivaldos rinkimų sąrašų esą slapta su Sovietų sąjungos specialiosiomis tarnybomis bendradarbiavusį ir to nenurodžiusį komiteto „Ištikimi Klaipėdai“ sąraše buvusį Algimantą Petrą Žičkų.

Pastarasis „Atvirai Klaipėdai” sakė esantis nustebęs dėl tokio sprendimo ir vadino jį nežmonišku, nes esą niekada nebendradarbiavo su KGB, o buvo tik apklaustas po sovietmečiu įvykusios kelionės į Švediją.

Algimantas Petras Žičkus. Martyno Vainoriaus nuotr.

A. P. Žičkus minėtajame komitete tarp kandidatų buvo įrašytas 18 numeriu iš 22.

Šio klausimo svarstymo metu nusišalino VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė, nurodžiusi, kad su šiuo kandidatu ją sieja „tolimas giminystės ryšys“.

Posėdžio metu informuota, kad A. P. Žičkus buvo pateikęs prašymą jį išbraukti iš kandidatų sąrašų dėl sveikatos, tačiau komisijos nariai pareiškė, jog „jokiu būdu negalima braukti dėl sveikatos”, nes tam jau praleisti visi terminai.

Dėl klaipėdiečio atitinkamą pranešimą VRK pateikė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Jis buvo pateikęs duomenis ir apie dar du asmenis, tačiau jie jau buvo išbraukti dėl kitų priežasčių – pareiškiminių dokumentų neatitikimo.

Sprendimą dėl A. P. Žičkaus VRK priėmė vienbalsiai.

Po poros dienų 77-ojo gimtadienio sulauksiantis A. P. Žičkus „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog gali pirmiausia tik apgailestauti dėl to, kad iš pradžių sutiko dalyvauti su minėtuoju komitetu rinkimuose, nes turėjo nemažai įvairios vadovavimo patirties, tačiau vėliau suprato, kad visgi dėl sveikatos tai daryti bus per sunku ir parašė atitinkamą prašymą VRK.

„Visą gyvenimą sportavau, bet jau paskutiniu metu ir į varžybas nebevažiavau. Turėjau miokardo infarktą”, – sakė vyras.

Jis tikino, kad su KGB tikrai nebendravo, o esą buvo tik apklaustas po kelionės į Švediją.

„Esu nustebęs. Tai – nežmoniška. Ko gero, politika. Apgailėtina, kad taip elgiamasi. Visi, kas buvo toje kelionėje, grįžę buvo apklausti. Nieko blogo per tą apklausą nesakiau. Kaip tik pabrėžiau, kad lyg į kitą planetą buvome patekę, kad viskas ten labai gražu ir tvarkinga, kad žmonės kultūringi, tvarkingi. Galbūt dėl tokios mano pozicijos ir atsirado koks nors įrašas”, – sakė A. Žičkus.

Pašnekovas pabrėžė, kad pats yra tremtinys, 1991-ųjų sausio 13-osios naktį su kaimynais budėjo Klaipėdoje prie tuometinio Vykdomojo komiteto pastato ir tai esą geriausiai pabrėžia jo laikyseną sovietinio režimo atžvilgiu.

Komiteto lyderis, kandidatas į merus Arvydas Vaitkus „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad jam naujiena buvo tiek VRK sprendimas, tiek ir žinia apie tai, kad A. P. Žičkus buvo parašęs prašymą išbraukti jį iš kandidatų sąrašo dėl sveikatos.

32 Comments

  1. Dovydas

    Skaitykit būtinai „Klaipeda” A.Dykovienės straispnį „Streikas – KGB akiratyje: aktyvistus buvo suplanuota „komandiruoti” į Černobilį”.
    Aprašomi 1988-1990 m Autobuso parko streikai. Ir kaip aktyviai veikė KGB ir komunustų partija. Tuo metu direktorius buvo B. Petrauskas, O komunistų partijos vadovai buvo Gureckas, Greičiūnas..Jau 1992 m. Petrauskas tapo miestu meru. Įdomu kaip tuos metus prisimena Žičkus. Tada jis jau važiavo į Švediją..Kokia laimė kad išsikapstėme iš sovietinio komunistinio jungo. ir žurnalistai tai atskleidžia…

    Reply
  2. Tiesa

    Po truputį, bet judam į priekį. Sovietinės okupacijos laikotarpio tradicijas net po 30 metų padeda atskleisti tokie vyrukai kaip Žičkus. Jis „sudegė” . „Sudegino” ir savo žmonelę „žymią” miesto kultūros veikėją. Ilgai bandė Klaipėdoje karaliauti Žičkus įtartinas savo sąžiningumu . Ir štai – suklupo. Daug informacijos visoje LIetuvoje apie tai kaip Žičkus aiškinasi…. Pasirodo net pamiršo kur dirbo tuo laiku kai išvyko į Švediją… Ir štai toks buvęs įtakingas vyras daug ką pamiršęs trokšta vėl prie lovio patekti…. Sužlugdė save ir Vaitkaus šansus tapti meru. Pavojus yra miestui vėl dėl gerų pokyčių. Šis ir sportininkas, ir buvęs KGB ir keletoje galingų įmonėje dirbęs nesigilina į LR įstatymus, į buvusių KGB veikėjų dabartinį „statusą” .O reikėjo tik paskaityti ,ką nuo pernai rugsėjo buvę KGB-istai turi pasakyti apie save. Tai parodo, ne tik Žičkus , bet yra tokių ir kitų partijų sąrašuose „erelių” kuriems dzin jų nuodėmės ir jų nepripažinimas.. Štai , pasirodo tiesa laimi….

    Reply
  3. Husky

    Kaip čia taip gaunasi,kad „kgb” sąrašai dar įslaptinti,o čia pyst ir paskelbė,kad „bendradarbiavo” ? Ten pusę Seimo su tokiu bendradarbiavimu mažiausiai,ko tada tyli tos „spec.tarnybos” ? Fas nebuvo iš „senolio” pasakyta?

    Reply
  4. ai

    Kartais kai pamatai 30-40-mečius: chamiškai dideliu greičiu manevruojančius gatvėse lik skubėtu i lėbartus, ar bestatančius auto prie prekybos centro kada būtinai sukaišiojant juos neleistinose vietose bet būtinai prie įėjimo durų nes tipo presiukus ar pupytes pranešti 100 metru yra tingu ir negarbinga, ar tipo šiuolaikiškos moteriškes vairuotojos sustojusias prie šviesoforo būtinai suskubs maigioti telefono klaviatūrą lik atsisveikinimo rašteli rašytu, kol užsidegs žalia spalva o užsidegus žaliai šaunant lik prie sankryžoje butu viena, ar bare besėdinčius su draugais, draugėmis ir vienas per kita garsiau rėkiančius, belenktyniaujant kas garsiau sauks o ne kalbės nes greičiausia kas garsiau sauks tas bus kietesnis ir tt. Tad galima daryti viena prielaida, 30-40 mečiai tai kažkas su beždžionių veiksmais džiunglėse susijęs faktas kada jos draskosi, tiek dėl ėdalo, tiek dėl viršenybės. O šiaip tokie paprasti 30-40-meciu veiksmai parodo jų elgsena, gyvenimo kultūra ir tt. Kaip liaudyje sakoma jei gatvėje esi chamuko vaidmeny, vadinasi ir darbe ar artimoje aplinkoje esi toks pat ir tau „kaifas“ kai lipi per kitu galvas nes save įsivaizduoji kad esi pasaulio bamba taip ir su bandymu pasityčioti iš vyresniu. Kai paskaitai straipsnio komentarus apie amžių, pirma versija kad tuos komentarus rase 30-40-meciai, antra supranti kad Klaipėda turi labai labai jau daug džiunglių atstovu. Žinoma džiunglių atstovu yra ir tarp 70-mečiu bet jie ne tokie pribloškiantys kaip tai daro 30-40 mečiai. Tad už sviesios ateities beždžionių ir bananu šaly!

    Reply
  5. Mano

    Mano metai yra mano turtas, pasakytų klasikas ! Noriu dalinuosi, noriu ne !

    Reply
  6. Antanas

    Dingo mano komentaras, tačiau jaunimo žygdarbiai įspūdingi, ką šitie kandidatai gali duoti žmonėms ? Brutalumą, daugiau nieko. Puolami veteranai, manau, kad be reikalo, savivaldoje turi būti ir jaunų , ir augesnių. Čia ne viešnamis, kur nebūtinai turėti galvą, o pakanka tik galvutės.

    Reply
  7. aš apakęs

    A. Žičkus buvo strateginės Lietuvos įmonės „Klaipėdos nafta” vienu iš direktorių. Tai klausimas, kur LT saugumas žiūrėjo, kad su TOKIA biografijos dėme leido jam dirbti? Kodėl 2015 m. rinkimuose jam leido dalyvauti, o dabar jau nebe? Juokas ima iš tokių LT spec. tarnybų ir tokio VRK vertinimo. Tai susidorojimas, o ne teisingumas.

    Reply
    • Anonimas

      Mane irgi tarde ir verbavo del dzinsu ,kuriuos latviu jureiviai atvezdavo , 1983m dirbau klaipedos nafta, vadinasi as bendradarbiavau su KGB?

  8. Nuomonė

    Būkim bėdni, bet teisingi, ne Vainorius tuos KGB žabangus sugalvojo . Ne Vainorius tokį sprendimą priėmė, o tik skelbti naujienas, nežiūrint ar jos geros, ar blogos, žurnalistų duona.Tokia VRK pozicija, jie taip supranta bendradarbiavimą, jei iš tiesų Žičkus buvo tik tardomas, negalėtų būti pripažintas bendradarbiu. Mano kartos daug žmonių buvo tardomi saugume, buvo verbuojami, bet būti tardomam ir nesutikti būti užverbuotam, nemanau, kad tai bendradarbiavimas. Turėtų būti pateikti aiškūs įrodymai, kad tikrai bendradarbiavo, o nebuvo pakviestas tardymui.

    Reply
  9. Klaipėdiškis

    Kažkur buvo komentaras pusę kandidatu į užtarnauta poilsi , o likusius patikrinti melo detektorium . Tada gal nebūtu nei vaikų tvirkintoju nei asmenų susijusiu su narkotikais . Bet to tikrai nebus , ir ko jie visi ten puola .

    Reply
  10. Pagarba p. Martynui

    Laikas senukams į poilsį ,neįtiketina, kad dar tiek šių senolių braunasi į valdžią čia ne senelių namai, gal sumaiše?

    Reply
    • Faktas

      Kai jau niekur nebetinka,tada eina pamiegoti i miesto taryba,pensijos tai „mažos”.

    • Klaipėdos miesto gyventojas

      ’Senukai’sulaukę 70 metų nurašyti, kaip atliekos? Palaukit ponai , o kiek metų turi Lietuvos vadovas (iki šiol realiai vadovaudamas) ponas Vytautas Landzbergis. Ogi kiek – 90 metų. Tai minimi subrendę 70 metų vyrai tinka V.Landzbergiui į sūnus. Kiek metų ponui Adamkui, kiek metų JAV prezidentui Joe Biden – ogi 80! Jungtinės karalystės karalienė Elžbieta II sulaukė 96 metų! Yra apie ką pagalvoti, kas turi galvą ant pečių. Ogal jūs norite jaunų ”vadybininkų”, tokių kurie ”sutvarkė” Lietuvos paštą, Lietuvos geležinkelius? Žmonių teisė rinktis, nereikia per ”Atvirą Klaipėdą” piršti savo nuomonės. Čia jau seniai nebe ”ketvirtoji valdžia”, deja.

  11. Jaunimas :)

    Patirtis yra 🙂 Taraškevičius- 73 metai, Idzelevičius -75 metai, Andziulis- 76 metai, Eikštis – 67 metai, Kontautas – 62 metai, Žickus- 77 metai, Makūnas- 70… Kandidatas į merus- gyvena Klaipėdos rajone – Žaliajame slėnyje, kita sąrašo kandidatė Regina Žemaitienė – ar tik ne Vilniaus rajone? Verslas gi tenai….

    Reply
    • Gal pakaks?

      Nesu už šiuos kandidatus. Tačiau kai komentaruose liejasi neapykanta senyvam
      amžiui – tylėt sunku. Juk patys pražilsit, pasensit, garbaus amžiaus žmogus – nereiškia kvailas! Gerb. Martynai, kitur neapykantą lyčiai, tautybei, amžiui ir kt. skleidžiančius komentarus blokuoja. Ar Jūs neplanuojat? Ar čia platforma reikšti pyktį?

    • Martynas Vainorius

      Žmonės turi teisę taip aštriai pasisakyti ir apie kandidatų amžių, ir išsilavinimą, ir kitus aspektus. Nemanau, kad tai yra neapykanta, nors ir nesutinku su tokiais komentuotojais.

    • Kažkas nepadoraus

      Yra kur liežuvius pagaląsti, jie galimai kritikuotini ne dėl amžiaus, o dėl to, kad dabar nebemadingi… Būtų pupuliai, niekas nekritikuotų dėl amžiaus. Dabar pupuliukai neliečiami, o daugeliui jauniklių reikėtų pasislėpti , tie žmonės turi išminties, turi patirties , yra daug padarę miestui ir žmonėms. O už persekiojimą ir diskriminavimą dėl amžiaus turėtų įvertinti teisėsauga, jei tokia dar Lietuvoje yra.

    • Pensininkas.

      Pagarba ir didelis ačiū Martynui, tai ne sušiktas delpis.

  12. Nezabitauskas

    75 – tai metai, kada galva ne tiktai pražyla, bet ir tampa išmintinga. Tarybos posėdžiai, jaunime, tai ne futbolas ar meilės žaidimai, kur jaunystė tikrai pranašesnė. Be to, man regis, tokio amžiaus žmogus jau nėra godus svetimų pinigų, nes ir savų turi pakankamai arba jau yra įpratęs prie kuklaus gyvenimo.

    Reply
    • AHA

      Ypač kaip jau ir Putinas ,jau tapo ir kuklus ir visai ne godus ..?

    • Nezabitauskas

      Putinas pirmuoju Rusijos valdžioje tapo ir pirmąjį savo karą Čečėnijoje kariavo kada? 2000-aisiais, kai jam buvo 48 metai. Tuomet jam dar reikėjo visko, tame tarpe, ir svetimų pinigų.

  13. O aš jau pradedu abejoti tomis " pažymomis "

    tikrai , pagooglinau ir matau ponas Žickus jau dalyvavo 2015 m rinkimuose su liberaliais ir nieko ? Pašalintas dėl to , kad ” bendradarbiavo ” nebuvo ? 🙂 O dabar po 7 metų – ” bendradarbiavo ” ? O kas dėl amžiaus , gal tikrai reikėtų gyventi tik sau 🙂

    Reply
  14. Lapė

    Gerb. Vainorius tik patogiai pamiršo paminėti, kad p. Žičkus jau prieš tai du kartus dalyvavo rinkimuose ir niekam neužkliuvo.
    Dar p. Vainorius galėtų pridėti nuorodą į oficialų VRK sprendimą.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gerb Vainorius tik pranešė naujieną, o ne atlikinėjo tyrimą apie kandidato praeitį ar tokios informacijos sklaidą. Jei p. Žičkus būtų paminėjęs tą faktą, būčiau parašęs. Apie jo ankstesnį kandidatavimą nežinojau.

  15. Vytautas

    Reikia ne terorizuoti žmones tuo bendradarbiavimu su KGB, bet paskelbti visų bendradarbiavusių sąrašą kurį konservatoriai įslaptino 75 metams. Dabar tai žaidimas katės su pele – lįsi kur nors, nepatiks kam nors – paskelbs. Taip ir su Žičkumi. Jei tikrai būtų bendradarbiavęs tai tikrai neitų į valdžią, nedurnas juk.

    Reply
    • Pritariu Jūsų komentarui

      SENIAI reikėjo paskelbti sąrašą , kurį eilinį kartą įslaptino konservatoriai ir liberalieji .

  16. Pagarba

    Ši svarbų žodį PAGARBA skiriu AK.lt vadovui žurnalistui Martynui Vainorius. Tai jis visada operatyviai paskelbia tokias žinias, info kurios daugelį metų buvo slepiamos … Ir iki šiol apie tai mažai žinių apie tai kas buvo…. Taip drąsiai, atvirai paskelbtos tokios žinos yra labai svarbios visiems piliečiams.
    Labai gaila kandidato į merus A.Vaitkaus. Ko gero jis kaip politikas dar iki šiol nesupranta, kaip svarbu savo komandoje turėti 100 proc. be priekaištų , žmones. Reiškia tokie kaip Žičkus ir dar keletas A.Vaitkaus komandoje nėra protingi vyrai, kad nesupranta kaip svarbu jiems būti su nepriekaištinga praeitimi. Reiškia jie nepasako visos tiesos apie praeities nuodėmes.. Arba galvoja kad jų tos nuodėmės buvo nereikšmingos? Pvz. Makūno šeimos narių „Kl. vanduo” darbai, pareigos… Nejaugi dar 30 m. reikia laukti kad savivaldybėje darbuotųsi žmonės be jokių praeities negražių šešėlių, kad būtų laisvi nuo ir mažiausių korupcinių praeities ryšių, drąsiai ir atvirai rodytų savo darbus miestiečiams.

    Reply
    • Anonimas

      Niekas nieko neskelbs, kad savivaldybeje, kaip ir parlamente sedi gimines, artimieji, draugai ,verslo partneriai, kurie bet kokia kaina stengiasi isisavinti miestui skirtas lesas! KLAIPEDA PALAUKS NES GYVENTOJAI PATENKINTI IR SYPSOSI, KAI SIKA ANT JU GALVU!

  17. Anonimas

    kad ir jauna komanda pas Vaitkų – 77 metai čia vidurkis:)

    Reply
    • Bebrai

      Dieve, tai ko tie „tamados”, kaip pas uzbekus puola su infarktais į Tarybos narius? Aštuntą dešimtį baigiantis ” sportininkas” Žickus, prie 75-mečio datos priartėjęs kitas ūkiškas eksmeras? Kas ten tuos senus funkcionierius traukia, koks… medus? O dėl to bendradarbiavimo -labai abejoju.

  18. Baikit juokus

    77 metu ,ir dar lysti i valdžia.Ilsekites pagaliau.

    Reply
    • Anonimas

      Pensija maza.O valdzioje dirbti nieko nereikia, o ir is sono pasidarytiti galima, kaip sovietiniais laikais, cia darbas pensininkui pats tas!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This