Atgimimo aikštės su požeminiu garažu reikalai ir toliau stringa

Miestas, Svarbu

Nors paskutinio miesto Tarybos posėdžio metu buvo užsiminta, kad dar sausį tikimasi paskelbti konkursą dėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos, viltys neišsipildė. Savivaldybė užsakė papildomas parengto projekto ekspertizės paslaugas, tad konkurso paskelbimas atidėtas. 

Projektuotojų vizualizacija

„Atlikti Atgimimo a., Danės g. 17B, Klaipėdoje, įrengiant požeminę automobilių saugyklą, rekonstravimo techninio projekto susisiekimo dalies ekspertizės paslaugą pagal pateiktą pasiūlymą, kurio vertė 726,00 Eur”, – rašoma sausio 23 dieną pasirašytame susitarime su UAB „Statybos ekspertų biuras”.

Kiek laiko šiai ekspertizei skirta, neskelbiama.

Pagrindinę sutartį su šia bendrove savivaldybė pasirašė pernai, liepos pabaigoje. Ji galioja iki 2025 m. liepos 26 d.. Sutarties vertė – 11,4 tūkst. eurų.

Atgimimo aikštės rekonstrukcijai iš pradžių buvo numatyti 1,5 milijono eurų. Vėliau, 2019 metais, parengus techninį aikštės su požeminiu garažu rekonstrukcijos projektą, paaiškėjo, kad jo įgyvendinimas kainuos 16,5 mln. eurų. Tuomet savivaldybėje buvo nuspręsta, kad ši kaina yra per didelė – reikia ją sumažinti.

2019 metais savivaldybė užsakė neva neracionalaus projekto auditą. Auditavo UAB „Hidrosfera“. Sutartį su projektuotojais iš Panevėžio statybos tresto, sumokėjusi ir už projektą, ir už auditą, savivaldybė 2020 metais nutraukė.

Naują sutartį dėl Atgimimo aikštės techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų savivaldybė pasirašė 2021 metų liepos 26 d. su UAB „SRP Projektas”. Sandorio vertės – 132,8 tūkst. eurų. Sutarties galiojimo terminas – 2024 m. liepa. Tai yra, iki šios datos UAB „SRP Projektas” įsipareigojo prižiūrėti pagal jos techninį projektą vykstančias statybas. Tačiau skeptikai iš pat pradžių sakė, kad šis terminas nėra realus.

Šiemet baigiamas rengti antrasis techninis projektas rodo, kad darbų kaina padidėjo iki 20,3 mln. eurų, tačiau bus įrengta daugiau automobilių stovėjimo vietų: vietoje 157 žadama įrengti 231.

Savivaldybė taip pat papildomu susitarimu jau antrą kartą pratęsė ir 2021 m. birželį pasirašytą sutartį su UAB „Cloud architektai“ dėl aikštės antžeminės dalies rekonstravimo techninio projekto parengimo. Pagal jį sutarties terminas pratęstas iki šių metų balandžio 5 d. Šios sutarties vertė yra 12 tūkstančių eurų. Joje numatyta kad UAB „Cloud architektai“ iki 2024-06-23 teiks ir projekto įgyvendinimo priežiūros paslaugas.

ISTORIJA

Aikštėje stovėjusi Lenino skulptūra buvo demontuota 1991 m. rugpjūčio 23-iąją, po nesėkmingo Maskvos pučo.

Tuometinis Klaipėdos meras Povilas Vasiliauskas, kalbintas Lenino paminklo nukėlimo proga, dienraščiui „Klaipėdai” tvirtino, kad „jau prieš metus projektuotojams duota užduotis išspręsti šitos aikštės architektūrines problemas”.

Judėti aikštės sutvarkymo link buvo pradėta tik 2014-aisiais, kai buvo patvirtintas Klaipėdos miesto viešo naudojimo erdvių miesto istorinėje dalyje detalusis planas, kuris leido dalyje aikštės atkurti kai kuriuos buvusius ar statyti naujus pastatus. Vadovaujantis šio plano sprendiniais buvo suformuoti nauji komercinės paskirties sklypai.

Tais pačiais metais Savivaldybės administracijos užsakymu UAB „Eurointegracijos projektai” pradėjo rengti aikštės ir gretimybių raidos galimybių studiją. Jos metu buvo suformuluoti keturi galimi aikštės sutvarkymo variantai: iš dalies (palei Herkaus Manto ir Danės gatves) atkurti buvusį užstatymą pagal galiojantį detalųjį planą; išplėsti aikštę iki upės be jokio užstatymo; atkurti Biržos gatvę kartu su daliniu užstatymu; užstatyti šiaurinę aikštės dalį. Visais atvejais po aikšte siūlyta įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę.

Vėliau dėl pateiktų galimų raidos variantų buvo surengta klaipėdiečių apklausa. Jos metu savo nuomonę išreiškė 497 miestiečiai. 70 proc. respondentų pasisakė už antrąjį variantą – kad aikštė nebūtų užstatyta.

20 Comments

  1. Komentarui

    Projektas tikrai labai gražus, tik kodėl tas Šulcas pyksta , matosi dėl to , kad jo vicemeravimo metu pastatytam laiveliui aleliuja….

    Reply
    • Liudvika

      Kur matote projektą?

  2. Komentaras

    Bent vienas geras darbas šioje kadencijoje.
    Labai gražus projektas. O tai tikra ar vėl mistika kaip iki šiol buvo ? Kada atvažiuos ekskavatorius ?

    Reply
  3. Edis

    Tikri klounai.ar patys nors suprantą,kad juokina .

    Reply
  4. Savivaldybė

    nutarė, kad mieste gyventi liko vieni idiotai. Ant tų šlaitelių sėdės ir maketu grožėsis. Visą rudenį, žiemą, pavasarį. Min dar 3metų. Šlapiomis šiknom, nuo ryto lig vakaro studijuos namelių proporcijas. O karštomis vasaros dienomis kaip avinai vartysis ant šlaitelių šieno, šutindamiesi saulėje viešbučio užuovėjoje. Tik va, pilies šlaitų dar nesugeba nei palaistyti nei nušienauti – ir kiek ten kasdien daug žmonių. Gal geriau čia kokį sudaužytą ruskių tanką. Ar du- masė žioplių garantuota. Ir pigu. O jeigu dar hidro ekspertai paskaičiuotų….

    Reply
  5. Na

    Nepatikėsiu, kad į šią plyną aikštę rinksis žmonės ir būriuosis būriuosis…Tuo metu važiuos ir važiuos automobiliai į požeminę aikštelę – ir tai bus reginys susirinkusiems! ? Vizualizacijoje neparodyta (gal nematau?) įvažiavimo vieta. Aš taip pat pritariu, kad senieji pastatai atgimtų, o baisusis Amberton būtų nugriautas. „Mažosios Lietuvos Forumas” facebook dažnai įkelia nuotraukas su šioj aikštėj stovėjusiais namais. Graži erdvė buvo ir gyva…

    Reply
  6. Tai apversto bliūdo jau nebus?

    Ar teisingai įžiūriu makete, kad bliūdas bus ant viršaus? ,,Lėkštė – plostkė”:D) Jei rimtai tai mane erzina kai dėl vieno turtuolio užgaidų turėt bizniui centre požeminį parkingą, aukojama pagrindinė miesto aikštė. O kur želdynai -želdiniai? Kas ,,įkalė” kad tuščios ir nykios erdvės yra gražiau už daugiamečių kaštonų pavėsį ir žydinčius plotus? Vėl gerai kainuojančius ,,kūstarnikus susabačinsit” ir visi turės apsimest kad labai gražu? Ir kaip jums, valdžiažmogiai miesto ir jo žmonių negaila?Kas per geležinis cinizmas?

    Reply
  7. Viskas

    Viskas tvarkoje, sutvarkys tą aikštę su parkingu ir visi apsidžiaugs, prasidės pagyros !

    Reply
    • Anonimas

      Deja bet klystate, dar labiau išdarko miesto senamiestis

    • juze

      Anonimui,
      Atgimimo aikštė yra Naujamiestis, o ne senamiestis.

  8. Nezabitauskas

    Istorija kiek kitokia. Dauguma apklausos dalyvių pasisakė už aikštės sutvarkymą be jokių požeminių ar antžeminių statybų. Svarbiausią apklausos išvadą (garažui miesto centre – ne!) p. Šulcas kažkodėl nutylėjo.

    Reply
  9. Asta

    Labai modernus projektas, Klaipėdai reikia tokių patrauklių projektų, kad pritrauktų patogumu ir modernumu tiek gyventojui, tiek turistui!

    Reply
    • Silkė

      Turistai? Kas jie? Triušeliai, Priekulė, Kretinga, Gargždai? Ar tie iš kruyzinių laivų išlipę velnias žino kurios šalies piliečiai- paėję kelis metrus pamatę- mūsų pasididžiavimą“Sūduvį” vietinių kavinių kainas ir išsigandę mikliai bėgantys atgal į savo laivą nemokamai paėst ir pamiršt ,kad čia buvo? Šis modernus projektas Jiems? Ar Jums ? Gal pamenat kada ten paskutinį kar buvote ir ką ten veikėte?

    • Astai

      Asta o kuo tu sergi?

  10. tomas

    Vėliau dėl pateiktų galimų raidos variantų buvo surengta klaipėdiečių apklausa. Jos metu savo nuomonę išreiškė 497 miestiečiai. 70 proc. respondentų pasisakė už antrąjį variantą – kad aikštė nebūtų užstatyta. Sunku tuo patikėt, nejaugi visiems reikia dar vienos bevertės plynaukštės su išbraižytais buvusio miesto kontūrais ant grindinio?

    Reply
  11. O gal

    Siaurinam gatvę ir užstatom aikštę buvusiais namais.
    Puiki reprezentacinė aikštė galėtų būti senajame turguj ją rekonstravus

    Reply
    • Gal ne

      O ką su Amberton viešbučiu darom? Dar su K ir D ką? Tai va. Planas nepaeis.

    • Anonimas

      Nesuprantu, ką siūlai su jais daryt ir kodėl? Šiaip geriausia būtų nugriaut – miestas tik pagražėtų. Deja, taip nebus. Tai siūlau su pastatytais pastatais nieko nedaryt. Na, arba bent daryt viską, kad jie kuo mažiau kenktų aplinkai vizualiai ir infrastruktūriškai.

  12. Nerimas

    Tiesiog nematoma jėga saugo aikštės gėlių laivelį/piratėlį! Labai įdomu kiek 2023 metų biudžete numatyta skirti jo išlaikymui: brangioms našlaičių ir petunijų kompozicijoms, dar šviečiančių girliandų nuvalymams ir t t

    Reply
    • Anonimas

      O taip, laivelis kaip force majeure – nenugalima jėga 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Vicemerė apdovanota „už asmeninį išskirtinį indėlį”?*

Net 171 Klaipėdos savivaldybės klerkas buvo paskatintas ir apdovanotas, įvertinus jų veiklą per pirmąjį šių metų ketvirtį „kaip viršijančią lūkesčius”. Ir net 49 ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos savivaldybė perka paslaugas ir iš neviešinamų asmenų (atnaujinta)

Nors Klaipėdos meras anksčiau piktinosi, kad saugomas kultūros projektus vertinusių ekspertų anonimiškumas ir dėl to bei noro sutaupyti jų paslaugų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This