Klaipėdos ligonių reformos efektas – eilės prie durų lauke?

Nuomonės

Miesto valdžia, dykai atidavusi savo ligonines Vilniui, tyli it kačiukas į miltus pridirbęs, kai visoje Lietuvoje gaudžia skandalas apie šąlančius eilėse prie Jūrininkų ligoninės durų žmones. O juk ši ligoninė visada buvo valdoma Sveikatos apsaugos ministerijos. 

Raimondos Zaborės (facecook.com) nuotr.

Konservatorių inicijuotos reformos tikslas buvo ne Jūrininkų, o Klaipėdos universitetinė ligoninės užvaldymas… Esą, toji prastai dirbo. O skandalas tai kilo visai kitoje vietoje. Tai ką reikia pakarti?

Iš kalno reikia pridurti, kad visoms į reformos mėsmalę patekusioms ligoninėms vadovavo patyrę aukščiausios kvalifikacijos gydytojai. Mūsų ligoninės veikė tikrai geriau nei dauguma Lietuvos gydymo įstaigų – tai pripažino visi buvę sveikatos apsaugos ministrai. Ir visa Klaipėda, išskyrus konservatorius.

Sisteminės tiek mūsų, tiek visos šalies gydymo įstaigų bėdos – būtent sveikatos sistemos valdymo iš stipraus centro Vilniaus impotencija. Užuot apsiriboję metodika visi ministrai siekė smulkmeniškai reguliuoti kiekvieną net ir menkiausią procesą, procedūrą. Ir valdyti tiesiogiai, viską pasiimti į savo rankas. Jokios laisvės.

Taip pat elgiasi ir dabartinis sveikatos apsaugos ministras. Ir dabar springsta savo reformos padariniais. Tiksliau, nepadaryto darbo vaisiumi. 

Juk net šimtamečiui senoliui aišku, kad opiausia Lietuvos sveikatos sistemos bėda yra patekimas pas gydytoją. Per 30 metų šalyje atnaujintos beveik visos gydymo įstaigos, nupirkta joms naujausios technologijos, instrumentai. Įstaigose dirba itin aukščiausios prabos profesionalai. Tik, va, patekti pas juos – misija neįmanoma. Beveik.

Kokių tik kelių nesusigalvoja žmonės, kad patektų pas mylimą daktarėlį! Pasiruošę yra ir pinigą mokėti, ir net paskutinei vištai galvą nusukti bei daktarėliui nešti. 

Nors galvas reikėtų sukti sveikatos apsaugos ministeriams ir premjerams. Už idiotišką, niekad nesibaigiančią sveikatos apsaugos reformą, kurioje nepasitikima gydytojais, vadovais. Ir norima, kad viską valdytų ponas iš sostinės. Esą, kitur žmonės yra kvaili. 

Į priekaištus dėl eilių pas specialistus gydymo įstaigų vadovai atsako: gydytojų yra per mažai. Ir tai yra tiesa. Gydytojų ir kitų sistemos darbuotojų darbo krūviai – milžiniški. Daugiau gydytojų pasamdyti trūksta pinigų. O ir samdinių trūksta. Tad akys krypsta į ministeriją ir į Vyriausybę.

O juk iš ten konservatorių lakštingalomis (atsiprašau, kregždutėmis) skriejo pažadai auksu apipilti Klaipėdos ligonines, kad tik miesto valdžia atiduotų jas ministerijai.

Klaipėdos valdžia taip ir padarė. Tačiau aukso kalnų nėra. Yra mėnesių mėnesius laukiantys eilėse žmonės. Tad mūsų valdžia sėdi ir tyli it kelnes pridirbę. Prisidirbo, tačiau ir vėl veržiasi į valdžią.

Matyt, dar yra turto Klaipėdoje, kurį norima išparceliuoti. Pavyzdžiui, pagrindinę miesto vandenvietę, pajūrio paplūdimius.

9 Comments

  1. Nuomonė

    Praradome savo ligoninę, bet nenusiminkite. Aš Jums pasakysiu didžiausią paslaptį: Lengviausia į ligoninę patekti yra per morgą.

    Reply
  2. cha cha cha

    Įdomu, kokia čia LIGONIŲ reforma..tokios tai tikrai nežinome

    Reply
  3. Nezabitauskas

    Eilių už durų nebūtų, jei registruotų ne vieną dieną per mėnesį, o kiekvieną dieną. Tai ir arkliui aišku. Kodėl taip nedaroma? Todėl, kad reikia galutinai diskredituoti ir pribaigti valstybinę sveikatos apsaugą. Privatizuota sveikatos apsauga bus ir jau yra neišsemiamos aukso kasyklos biznieriams. Tai yra visa ko darymo ar nedarymo tikslas, o autorius čia šaudo ne tik pro šalį, bet ir visai ne į tą pusę.

    Reply
    • Nesutinku, pone Nezabitauskai

      Kas pasikeis jei registruotis galėsi kiekvieną dieną ? Na , tik nestovėsi lauke ! Viskas . Medikų trūksta , pacientų padvigubėjo . Džiugu, kad žmonėms nebeteks šalti gyvoje eilėje, bet laukimo laiko iki patenkant pas kardiologą tai nesutrumpins. ____P.S. Tarkime , man reikia vizito pas kardiologą. Skambinu kasdien ir kasdien girdžiu ” talonėlių nėra ar jau nėra ” ? Kas žino ” teisybę ” ? 🙂 Kas kontroliuoja ? O pacientams ,KASDIENIS STRESAS , sveikatos nepridės .

    • Nezabitauskas

      Talonėlių nėra vasariui? Tai talonėlių turi būti kovui. Specialistų nepadaugės? Teisingai, tačiau jei laukiančiųjų eilė nutįs iki gruodžio, bus aiškus specialistų trūkumo mastas. Dabar, kai talonai dalijami tik šiam mėnesiui, koks yra tikrasis specialistų poreikis, lieka nežinoma. Visa ta talonėlių problema yra iš piršto laužta. O kokiais tikslais iš paprasčiausių ir lengvai sutvarkomų dalykų yra kuriamos problemos, pabandžiau atsakyti komentare.

    • Nesutinku, pone Nezabitauskai

      dėl Jūsų siūlomo registracijos modelio . Nors labai norėčiau , paskambinti bet kurią dieną ir gauti talonėlį pas specialistą . 🙂 . Aš skaičių nežinau , todėl remiuosi straipsniu iš Klaipėda diena . Supratau , tokios eilės DVIGUBAI + susidarė po taip konservatorių kandidato Petrošiaus ” nemiegotų naktų ” ir „rūpesčio ” klaipėdiečių sveikata ir ligoninių ” sujungimo ” ? Balsavo visi seimo daugumos liberalieji ! ___ Tokio didelio antplūdžio kaip vakar mūsų ambulatorija dar nebuvo sulaukusi. Įprastinę išankstinės konsultacijos dieną būna iki 400 pacientų, vakar paskaičiavome apie 900 laukimo eilėje“, – sakė N. Rimdžiuvienė _____Jūrininkų ligoninės teigimu, tokia eilė nusidriekia apie 8 val. ryto, prieš prasidedant darbo dienai, ir registratūrai pradėjus darbą, jos nelieka per maždaug 20 minučių. Antradienį, ligoninės duomenimis, pas kardiologus gyvai ir telefonu į eilę užregistruota 850 pacientų._____Šiuo metu ligoninės kardiologai per mėnesį atlieka iki 400 konsultacijų.___P.S. manau tuos 850 pacientų užregistravo ne tik kovo mėnesiui ? Eilė į eilę užsiregistruoti ? Manau niekas , visiškai niekas nepasikeis , jei galėsi registruotis kasdien . Tik stresas . Yra toks anekdotas 🙂 Pacientas skambina į registratūrą ir prašo užregistruoti pas , tarkime , kardiologą . Registratorė sako , gerai . Jums tiks trečiadienis ? Pacientas , taip . Registratorė – puiku , registruoju 2035 spalio 15 , trečiadienį . 🙂 .

    • Ponui Nezabitauskui

      o dėl bandymo diskredituoti ar net sužlugdyti, visomis galimomis reformomis , sveikatos sistemą – PRITARIU . Todėl ir nebalsuosiu nei už vieną iš miesto tarybos ar seimo daugumos – kurie ” legalizavo ” žlugdymą ir vadina ” gėriu ” klaipėdiečiams bei nori tapti miesto merais .

  4. Tikslu ,

    o apie tai koks bus ” gėris ” labai gyrėsi ir kandidatas į Klaipėdos merus konservatorius Petrošius . Tiesiog ” dovana ” klaipėdiečiams nuo konservatoriaus . Niekada už jį nebalsuosiu . Niekada už jokį liberalų , kurie seime balsavo ” už” .

    Reply
    • Nebalsuosiu

      ir nei už vieną partijų ar susibėgusiųjų sąrašą , tų iš buvusių miesto tarybos narių , kurie balsavo už ” atidavimą ” . Jūs , mano galva , klaipėdiečius išdavėte .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Valstybės lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teises pragėręs kapelionas prašo teismo malonės 

Vieną šių metų vasario sekmadienį lengvai išgėręs prie vairo sėdęs ir policijai pakliuvęs Jūrininkų ligoninės kapelionas ir Palangos Švč. Mergelės ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sveikata

Registruotis širdies ir kraujagyslių patikrai - specialiu telefonu

Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) filialo „Jūrininkų ligoninė“ kardiologai daugiau nei mėnesį pacientus tikrina pagal Širdies ir kraujagyslių ligų prevencinę programą. ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This