Viešumas – „Klasco” baubas (atnaujinta)

Svarbu, Uostas ir jūra

Nors ir Civilinio proceso kodeksas, ir Teismų įstatymas užtikrina teismo procesų viešumą, išskyrus tuos atvejus, kai teisėjai priima sprendimą rengti uždarus posėdžius, AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) vadovas Vytautas Štumbergas nusprendė, jog visuomenei nebūtina žinoti, kokiais argumentais išvažiuojamame teismo posėdyje jis įrodinės, kad miestą ir toliau turi „puošti” įmonės pastatytos palapinės.

Uosto direkcija, kuri patikėjimo teise valdo valstybinę uosto žemę, dėl tokios situacijos tik skėsčioja rankomis, bylą nagrinėjanti teisėja irgi tikino negalinti priimti jokios nutarties, kuria užtikrintų viešo teismo posėdžio viešumą. O jokios sankcijos už trukdymą žurnalistams rinkti informaciją teisės aktuose privatiems asmenims nėra numatyta.

„Klasco” vadovas Vytautas Štumbergas pasitinka teisėją ir kitas teismo darbuotojas prie įmonės vartų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Dėl žurnalisto pasidarytų nesaugu?

„Atvira Klaipėda” praėjusią savaitę rašė, kad bylą nagrinėjanti teisėja Audra Hadrovska patenkino Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos (VTPSI) prašymą surengti išvažiuojamąjį posėdį „Klasco” teritorijoje.

Pats bylinėjimasis prasidėjo „Klasco” iniciatyva po to, kai VTPSI dar 2019 m. konstatavo, kad įmonė „2016 metais savavališkai vykdė ypatingojo statinio – sandėlio statybos darbus, neturėdama privalomo statinio statybos projekto ir statybą leidžiančio dokumento, tuo pažeisdama Statybų įstatymo nuostatas”. Kartu buvo surašytas privalomasis nurodymas iki 2020 metų sausio 25 d. nugriauti palapines ir sutvarkyti statybvietę. Tačiau „Klasco” su juo nesutiko ir padavė ieškinį.

Teismui priėmus sprendimą dėl išvažiuojamojo posėdžio „Atviros Klaipėdos” žurnalistas kreipėsi į „Klasco” vadovą V. Štumbergą klausdamas, ar jis sudarys sąlygas stebėti teismo posėdį, nes į įmonės teritoriją galima patekti tik su leidimais. Iš pradžių V. Šumbergas pareiškė, kad apie tai negali būti net kalbos, nes esą posėdis yra uždaras. Patikslinus, kad taip nėra, generalinis direktorius paaiškino, kad tokį sprendimą turi priimti bendrovės valdyba. Pastarąją sudaro jai pirmininkaujanti Lyda Lubienė, Gintaras Balčiūnas, Armantas Gintautas ir Linas Vidauskas.

Sutarus susiskambinti kitą savaitę, kad būtų galima sužinoti valdybos sprendimą, nei šį pirmadienį, nei antradienį V. Šumbergas į skambučius jau nebeatsiliepė. Antradienį popiet sutiktas prie įmonės vartų jis tikino, kad valdyba sprendimą dėl to, ar įsileisti žurnalistą į įmonės teritoriją, patikėjo priimti jam pačiam. Ir jis nusprendė, jog žurnalistas nebus įleidžiamas, nes čia esą gamybinė teritorija, yra atitinkami saugumo reikalavimai.

Beje, pati „Klasco” ne kartą po savo teritoriją leido vaikščioti ir keliolikai žurnalistų iškart – jokių problemų dėl saugumo tada nekildavo. 

Vytautas Štumbergas 2020-ųjų rugpjūtį žurnalistams ir visuomenės atstovams netoli vienos iš palapinių aiškina apie tai, kaip kraunama amonio salietra. Mato Mačiulskio nuotr.

Paklausus prie įmonės vartų atvykusios teisėjos A. Hadrovskos, gal ji galėtų priimti žodinę nutartį, įpareigojančią „Klasco” užtikrinti viešo posėdžio viešumą, ji tikino negalinti spręsti tokio klausimo.

Ar teisėja iš tiesų neturėjo jokių įrankių tokioje situacijoje, „Atvira Klaipėda” paprašė pakomentuoti Nacionalinės teismų administracijos (NTA). 

ATNAUJINTA. Po keleto dienų NTA atsakė, kad neturi teisės vertinti ar komentuoti teisėjo procesinės veiklos, šiuo atveju viešumo principo nagrinėjant bylą išvažiuojamajame teismo posėdyje užtikrinimo, teisėtumo ar pagrįstumo.

„Paminėtina, kad kiekvienos situacijos vertinimas priklauso ir nuo faktinių bylos aplinkybių ir byloje pateiktos medžiagos. Tad detaliau dėl Jūsų el. laiške keliamų klausimų, susijusių su teismo proceso organizavimu, siūlytume kreiptis į bylą nagrinėjantį Klaipėdos apylinkės teismą”, – rašoma atsakyme. 

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto įstatymas numato, jog uosto žemė ir uosto akvatorija yra išimtinė Lietuvos Respublikos nuosavybė. Uosto žemę ir uosto akvatoriją patikėjimo teise valdo, naudoja ir jomis disponuoja Uosto direkcija, kuri turi teisę išnuomoti uosto žemę su uosto veikla susijusioms reikmėms.

Praėjusią savaitę „Atvira Klaipėda” klausė ir Uosto direkcijos atstovų, ar „Klasco” nusprendus neįsileisti žurnalisto į viešą teismo posėdį, ji galėtų padėti tai padaryti. Direkcijos atstovai tikino, kad yra bejėgiai tokioje situacijoje. Esą su teise į žemės nuomą uosto kompanijoms perleidžiamas ir saugumo funkcijos užtikrinimas. Neva ir direkcija turi derintis su „Klasco”, kai nori, kad kokie nors jos darbuotojai patektų į įmonės nuomojamą uosto teritoriją. 

Jokios atsakomybės

Administracinių nusižengimų kodekse atsakomybė už trukdymą žurnalistams atlikti profesines pareigas yra numatyta tik valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų vadovams. Už tai numatyta bauda nuo 20 iki 140 eurų.

2021-ųjų rudenį klaipėdietis parlamentaras Eugenijus Gentvilas buvo pateikęs Seimui svarstyti šio kodekso pataisas, pagal kurias analogiška bauda už trukdymą žurnalistams dirbti savo tiesioginį darbą galėtų būti skiriama ir privatiems asmenims.

„Lietuvos žurnalistų sąjungos Žurnalistų teisių gynimo ir stebėsenos komitetas sulaukia nuolatinių skundų, jog praktikoje žurnalistams teisėtai rinkti informaciją dažnai trukdo pavieniai fiziniai asmenys, o kartais ir juridiniai asmenys“, – tada buvo cituojamas E. Gentvilas.

Projektą po pateikimo tada palaikė 76 parlamentarai, prieš buvo 7, susilaikė 27. Pasak E. Gentvilo, ši jo siūlyta pataisa jau nebegrįžo į Seimo posėdžių salę, nes Teisės ir teisėtvarkos komitetas grąžino ją tobulinti.

„Buvo kalbama, kad esą remiantis kitais teisės aktais jau galima spręsti tokią problemą. Po tokios išvados nebesiėmiau tobulinti, nes čia jau tikriausiai reikėtų gilesnės teisinės analizės”, – sakė parlamentaras.

ISTORIJA

„Atvira Klaipėda” palapinėmis vadinamų laikinų sandėlių istoriją buvo aprašiusi dar 2018 m. rugpjūtį. Jos atsirado dėl „Klasco” suplanuoto sandėlio Naujoji Uosto g. 23 kapitalinio remonto. Kai įmonė paprašė Savivaldybės administracijos pritarimo tokiam remontui, jo projekte ir buvo numatyta vykstant šiems darbams įrengti „tris laikinas palapines, kurios išspręs nenutrūkstamą sandėlio produktų sandėliavimą/krovą kapitalinio remonto metu”. Kartu akcentuota, kad šios laikinos palapinės stovės tik dvejus metus, kol vyks sandėlio remontas, todėl nepažeis istorinės Klaipėdos dalies – Naujamiesčio – vertingųjų savybių.

Martyno Vainoriaus nuotr.

2017 m. spalį „Klasco” informavo savivaldybę, kad sandėlis rekonstruojamas „tik iš dalies”, nes kitoje jo dalyje nėra pasibaigusi su klientu sudaryta nuomos sutartis, kurios jis nesutinka nutraukti anksčiau termino, sueinančio 2018 m. gegužę. Pažadėta, kad tada bus pradėti kapitalinio remonto darbai, kurie baigsis 2019 m. lapkritį.

2018 m. vasarą kompanija nuomonę jau pakeitė ir Savivaldybei atsiųstame rašte dėstė, kad „pasikeitus geopolitinei ir rinkos situacijai, keičiantis perkraunamų krovinių tipams, atsiranda papildomų atvirų aikštelių poreikis didesnio krovinių kiekio sukaupimui”, todėl įmonė mato didesnę prasmę ne rekonstruoti minėtą sandėlį, o vietoje jo įrengti aikšteles kroviniams. Dėl to miesto valdžia buvo paprašyta neprieštarauti, jog palapinės būtų eksploatuojamos dar 7 metus, o 2025 m. būtų dar kartą sprendžiama apie tolesnį jų naudojimą.

Reaguodamas į tokį prašymą tuometinis savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas priminė „Klasco” jos 2017 m. spalio raštą ir nurodė, kad miesto valdžią tenkina tik ten minimas palapinių stovėjimo terminas – 2019-ųjų lapkritis.

2019 m. vasarą veiksmų dėl šių palapinių, kuriose laikomi grūdai, ėmėsi VTSPI. 

„Klasco” pradėjus bylinėjimosi procesą iš pradžių buvo aiškinamas dėl to, kuriame teisme turi būti nagrinėjama byla. Šis klausimas keliavo iki pat Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, kuris nurodė, kad bylinėjimasis turi prasidėti uostamiesčio teismuose.

Pagaliau prasidėjus bylinėjimuisi dėl esmės 2021 m. rugpjūtį Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Kristina Sušinskaitė paskelbė, kad įmonės skundas atmetamas kaip nepagrįstas – anot teismo, tokie sandėliai yra nekilnojamojo turto objektas. Tačiau apeliacinį „Klasco” skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas 2021 m. gruodį konstatavo, kad nėra pagrindo daryti vienareikšmiškos išvados, ar palapinės yra nekilnojamieji daiktai, taip pat buvo įžvelgtas pagrindas skirti pakartotinę ekspertizę ir byla perduota pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo. Čia byla devynis mėnesius buvo sustojusi dėl pakartotinės ekspertizės.

21 Comments

  1. Darvienas.

    Karpyt nagus tam klasco. Kai parazitinė erkė mūsų gimtame mieste. O savivaldybėj pilna impotentų, kurie su savo minkštu tik paprastą žmogeli išpi.ti temoka.

    Reply
  2. Visuomenė

    Ačiū žurnalistams, kurie viešnia KLASCO juodus darbus.

    Reply
    • Paveldėtojos

      Baisu, kai mirus Gerbiamam Bronislovui Lubiui, Jonavoje kraniste ar laborante kažkada dirbusi antroji žmona Lyda, kasdien naikina signataro iškiliusius darbus, labdaros, kultūros, švietimo projektus, žlugdo dirbančius, leidžia sau teršti miestą, ignoruoti žurnalistus… Skaudu, nes legendiniam Lubiui bendrovių, įmonių darbininkas buvo svarbus. Niekada nepemiršiu, kaip bendrovėje sutikau moterį, kuri po vyro , buvusio KLASCO darbuotojo jau anskčiau įvykusios mirties, prislėgta, nedrąsiai po kelerių metų kreipėsi pagalbos pas Gerbiamą Bronislovą . Ir jai nebuvo atsakyta, o i našlė verkė iš dėkingumo. Bet ar tai rūpi turtingai Lubienei ir turto paveldėotai V. Lubytei. kažin, ar dar kalbančiai lietuviškai, gyvenančiai ne Tėvynėje?

  3. Vidas

    Nesuprantu kam jos maišo??? Iš tų palapinių pinigai eina valstybės biudžetą

    Reply
    • Pinigai pinigai

      Gal tau Vidai gyvenime tik pinigai rūpi?
      Tarša vizualinė ir reali netrukdo?
      Ar kvėpuotum tu ir tavo šeima geležies, chromo ir kt. dulkėm už pinigus?
      Marių pamatyt kartais nesinori pro pajuodusias nuo taršos palapines?

    • baubas

      Makabriškas vaizdelis, po 5 metų. Vido dukrelė klausia tėčio: Tėveli, o kodėl klasėje aš tik viena plaučių vėžiu sergu, o kiti vaikai ne?
      Vidas: Supranti, dukrele, kiti vaikai prie Klasco negyveno, gal todėl. O mes gyvenam, taip, teršia jie, o tu sergi, nes kvėpuojam visokiais chromais, geležim ir sunkiaisiais metalais, bet juk čia pinigai eina į valstybės biudžetą, vaikeli, taip reikia…

  4. Svarbiausiai

    ” Neisileisti ” i uostą RUSU..

    Reply
  5. (Ne)nustebęs

    Štai kodėl KLASCO šiuo metu ieško – skelbia konkursą ryšių su visuomene atstovo pareigoms užimti. Kompanijos valdžia pavargo kariauti su žurnalistais…. 🙂

    Reply
    • Trūksta info

      O kur buvusi atstovė, talentinga žurnalistė Vida Bortelienė? Kur ją” padėjo”? . Vis atsimenu jauną mamą, kuri gyveno šalia KLACKO sandėlių. Abu su vyru Linu taip aštriai, taip pilietiškai taršė krovos kompaniją. Ir nutilo, ikeleri metai ” Nė cypt”… Išsikėlė iš vargano, užteršto rajono į brangiausią kurortą gyvent. Gal pilietiškos, drąsios redakcijos bendradarbiai žino gal loterijos loterijos laimėjimą išlošė, ar lobį kokį brangų rado?

  6. Tik viešumas

    Klasco visada bijojo viešumo ir toliau tegul bijo, nes nieko kito nesulauks – kiek terš ir meluos tiek ir bus viešinama.

    Reply
  7. Anonimas

    KLASCO ir bet kokia kita imone jeigu nori egzistuoti Klaipedoje. Privalo, as pakartosiu, privalo pradeti bendrauti su miestu. Ir vienas is budu tai pasiekti – byla nagrineti viesai. Kitu variantu tiesiog nera.

    Reply
    • Anonimas

      ir bendrauja-paremia ir klasco ir KVJUD jazz festivalį ir to užtenka, kad šūdą maltų toliau

    • Lyda L.

      Dvylika metų nebendravau ir ateinančius dvylika bendrauti neplanuoju.

  8. Dokininkas

    Įdomu, ar nors vienas kandidatas į merus pareikš savo poziciją dėl šio chroniško Klaipėdos skaudulio: KLASCO – tarša – slapstymasis – nesibiagintys teisminiai procesai visomis formomis ir lygiais, na ir taip toliau ir panašiai.

    Reply
    • Būtent

      Būtent, tyla kažkodėl tuo klausimu.. Tai už ką balsuot?? 🙂

    • Anonimas

      niekas jiems patiems netrukdė apie tai kalbėti ir iki rinkimų ir dabar per debatus. Tik net tokio klausimo „debatų vedantysis” nebando išstenėti. Ir niekas neužduos ir niekas neatsakys ir nieko nedarys. Klasco jau matyt visus po truputi parėmė kaip ir darė visada iki šiol -a.a. Lubys visada rėmė visas partijas, dėl viso pikto. Tradicijos gyvos ir šiandien ir bus rytoj. Jei neremsime viešumo.

    • Nepareikš,

      nes Klasco remia visus kandidatus

  9. P A R E M K

    Kasdien „Atvira Klaipėda” skaitome kaip tyčiojamasi iš mūsų. Apie betvarkę mieste, savivaldybėje, korumpuotus politikus, įmonių vadovus, kaip nuodijamas miesto oras, vanduo, mūsų ir mūsų vaikų sveikata. Komentuodami reikalaujame žurnalistinių tyrimų ir viešumo tačiau portalas neišgali net algelių dirbantiems žurnalistams kas mėnesį sumokėti – Martynas nuolat viešina kiekvieną centą ir savo juokingas išlaidas. O miestui rašančių, tiriančių, mums viešinančių reikia jau dešimčių žurnalistų. Ne nauji vėl išsirinkti gelbėtojai į miestą atneš pokyčius, o tik viešumas ir TAVO parama. Perskaitęs tau patikusį, tau svarbų straipsnį tuoj pat imk ir PAREMK A.K. nors 5eur. ir taip daryk nors kartą per mėnesį. Jei metus skaitei- pervesk 60 eurų. Jei nori, kad mieste kas nors imtų keistis – viskas mūsų pačių rankose https://www.atviraklaipeda.lt/parama/ .

    Reply
    • Agnė

      Pritariu 100%.

  10. Anonimas

    Raštiškai prašykite teismo įpareigoti išvažiuojamojo posėdžio prašiusią Klasco sudaryti sąlygas posėdį stebėti to pageidaujantiems asmenims. Teismas turėtų pareikalauti atsiliepimo iš Klasco ir priklausomai nuo atsakymo spręsti klausimą iš naujo dėl viešojo posėdžio rengimo vietos. Priešingu atveju, bus pažeistas teismo posėdžio viešumo principas. LR Konstitucijos 117 aiškiai nurodyti atvejai, kuomet gali būti rengiami uždari posėdžiai : „Visuose teismuose bylos nagrinėjamos viešai. Teismo posėdis gali būti uždaras – žmogaus asmeninio ar šeimyninio gyvenimo slaptumui apsaugoti, taip pat jeigu viešai nagrinėjama byla gali atskleisti valstybinę, profesinę ar komercinę paslaptį.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū už patarimą. Pabandysime išnaudoti visas galimybes ir apginti visuomenės teisę žinoti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Stringa konkursai dėl vandenilio gamyklos statybos Klaipėdoje

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, paleidimą, pasiūlymų pateikimo ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This