Ką verslui žada kandidatai į Klaipėdos mero postą?

Politika, Svarbu

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA), trečiadienį surengusi susitikimą su politikais, norinčiais ateinančią kadenciją užimti uostamiesčio mero pareigas, įteikė jiems šešis konkrečius pasiūlymus ir panoro išgirsti kandidatų nuomonę apie juos bei kitas įžvalgas.

Į dar sausio 24-ąją išsiųstą kvietimą sureagavo bei susitikti su verslo bendruomene, prie kurios prisijungė ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Vidmantas Janulevičius, atėjo dešimt iš vienuolikos kandidatų. Nepasirodė tik dabartinis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas – jo darbotvarkėje nurodoma, kad miesto vadovas vasario 8-9 dienomis yra išvykęs į Briuselį dalyvauti Europos regionų komiteto plenarinėje sesijoje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Ko nori pramonininkai?

KPA kandidatams ant popieriaus išguldė šešis pasiūlymus. Pirmasis iš jų pavadintas „Kėdė verslui”.

„Steigti prie Klaipėdos miesto savivaldybės Verslo tarybą, vadovaujamą mero; bendradarbiavimui su verslu paskirti koordinatorių iš mero komandos”, – rašoma KPA rašte.

Pasiūlymą gyvai pakomentavusi KPA administracijos direktorė Jolanta Girdvainė akcentavo, kad šią kadencijai Trišalė taryba mieste taip ir nebuvo atnaujinta bei nė karto neposėdžiavo. Pernai nė karto neposėdžiavo Smulkiojo ir vidutinio verslo taryba.

„Siūlome nekurti darinių, kurie tik imituoja veiklą, o sukurti verslo tarybą, kuri būtų patariamasis organas, kaip kad yra kituose miestuose”, – sakė J. Girdvainė.

„Žaliasis koridorius“ investuotojams – taip buvo pavadintas antrasis iš KPA siūlymų.

„Įveiklinti priemonių paketą – „Žaliąjį koridorių“ investuotojams, kurio tikslas – spartesnė regionų plėtra bei siekis skatinti naujų darbo vietų kūrimą. Siekiant sklandžių procesų būtina mero lyderystė ir įsitraukimas”, – siūlo asociacija.

Siūlymą plačiau pakomentavęs Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega” vadovas Laimonas Rimkus teigė, jog mieste turėtų būti skurtos nediskriminuojančios paskatos kurtis ar plėstis verslams – tiek esamiems, tiek naujiems, tiek užsienietiškam, tiek vietiniam kapitalui.

„Klaipėda ID” yra puikūs tikslai, gairės, bet lyderystės turi imtis meras. Kad investuotojai būtų pervedami per visų institucijų koridorius. <…> Kol kas prioritetą turi užsienio investuotojai, bet reikia atsižvelgti ir į vietinius verslus, kurie nori išaugti. Tarp „Klaipėda ID” prioritetų turėtų būti simbiozinė uosto veikla, apimanti ir logistiką, ir visus kitus gretutinius verslus. Tai duotų privalumą Klaipėdai ir ji gali stipriai išlošti. Dabar manoma, kad uoste ir taip gerai gyvenama, nors turime įvairių iššūkių. Kviečiame būsimą merą būti geru ūkininku, ūkvedžiu, o mes būsime kartu”, – kalbėjo L. Rimkus.

„Atsižvelgiant į atsinaujinančios energetikos projektų plėtrą Vakarų Lietuvoje, peržiūrėti Klaipėdos ekonominės plėtros – Mėlynojo proveržio strategiją 2030”, – dar vieną pasiūlymą pateikė KPA.

Kitas iš siūlymų – daugiau dėmesio skirti grįžtančių į Lietuvą emigrantų ir jų šeimos narių pritraukimui gyventi bei dirbti Klaipėdoje, jų integracijai.

Komentuodama šį pasiūlymą advokatė Regina Derkintytė-Kaupienė teigė, kad Klaipėdoje praktiškai iš kiekvienos įmonės galima išgirsti, jog jai trūksta darbuotojų, o atsivežti juos iš kitų šalių esą yra labai sudėtinga.

„Pradėkime nuo grįžtančių emigrantų integravimo į visuomenę”, – ragino ji.

KPA būsimam miesto vadovui taip pat siūlo steigti Klaipėdoje išgrynintą inžinerinę gimnaziją. Šį siūlymą detalizavęs bendrovės „Grigeo Klaipėda” vadovas Tomas Eikinas teigė, jog uostamiesčio verslo iniciatyvos dėka Baltijos gimnazijoje sukurtos inžinerinės klasės nuo 18 moksleivių pastaraisiais metais išsiplėtė iki 90.

„Baltijos gimnazija išaugo savo marškinėlius ir tikimės inžinerinio profilio gimnazijos. Ji galėtų būti skirta viso regiono moksleiviams. Tikimės lyderystės, bet ir prisidėsime. Esame tam pasiruošę, pribrendę”, – sakė T. Eikinas.

„Kviečiame imtis lyderystės buriant mokslą-verslą-savivaldą miesto ir regiono augimui. Esame pasiruošę kartu generuoti idėjas ir drauge įgyvendinti projektus, kurie prisidėtų prie bendro tikslo – kurti pridėtinę vertę čia gyvenantiems, kuriantiems ir dirbantiems žmonėms”, – taip skamba paskutinis iš KPA siūlymų.

Jį J. Girdainė palydėjo komentaru, kad verslui pastaraisiais metais nebeliko vietos Regioninėje taryboje, jo atstovams palikta tik stebėtojų rolė.

Tikina, kad programos atitinka verslo lūkesčius

Visi kandidatai tikino, kad jų programos iš esmės atliepia tokius KPA suformuotus lūkesčius.

„Atvira Klaipėda” pateikia konkrečius teiginius, kuriuos pavyko išgirsti kiekvieno iš kandidatų pasisakymo metu (juose, kaip ir įprasta politikams, netruko ir abstrakcijų).

Laisvės partijos atstovė Birutė Andruškaitė teigė, jog „Klaipėda ID” regi kaip sostinės įstaigą „Go Vilnius”. Partijos rinkiminėje programoje, anot jos, yra numatyti „Talentų namai”, kurie atvykstantiems į Klaipėdą vieno langeliu principu suteiktų reikiamą informaciją ir pagalbą. Žadamas ir „e-savivaldos” sprendimas.

Birutė Andruškaitė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Giedrius Bindza, Darbo partijos kandidatas tvirtino, kad koordinuoti santykius su verslu turėtų būti paskirtas konkretus vicemeras. Anot jo, saulės energijos kolektoriai turi būti įrengiami kiekvienoje vietoje, kur įmanoma juos pastatyti. Vienodos paskatos, politiko nuomone, turi būti sudarytos ir grįžtantiems emigrantams, ir persikeliantiesiems gyventi į Klaipėdą iš kitų šalies savivaldybių.

Giedrius Bindza – centre. Martyno Vainoriaus nuotr.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos” kovoti dėl mero posto deleguotas Artūras Bogdanovas tikino, kad didžiausia spręstina problema yra projektų valdymas ir pateikė pavyzdį, kad jam dirbant Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriumi bendrasis planas buvo patvirtintas per pusantrų metu, nes tai buvo aukščiausias jo prioritetas, pasitarimai vykdavo kas savaitę. Taip pat jis dėstė, jog turi būti peržiūrėtos skatinimosi kurtis Klaipėdoje programos, kad jos būtų orientuotos į trūkstamas profesijas.

Anot liberalo Sauliaus Budino, „Klaipėda ID” veiklos peržiūra yra reikalinga, esą galimi struktūriniai pokyčiai arba kelių savivaldybės įstaigų apjungimas. Vienas iš svarbiausių jo darbotvarkės klausimų esą būtų bendros energetinės iniciatyvos su kaimyninėmis savivaldybėmis, nes pačioje Klaipėdoje nėra tokiems projektams reikalingų valstybinės žemės sklypų. Kandidatas taip pat tikino, kad dėtų pastangas įtikinti centrinę valdžią perleisti Klaipėdos miestui dalį akcine bendrove tapusios Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos akcijų.

Saulius Budinas ir Artūras Bogdanovas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Arvydas Ektis aiškino, kad priimant sprendimus pirmiausia būtina atsiminti konstitucinę nuostatą, jog viso ko pagrindas yra tautos darbas ir ūkis, tad būtina nuolat bendradarbiauti su verslu. Taip esą galima išspręsti ir tokius niekaip neišjudančius klausimus, kaip Atgimimo aikštės, kurią kandidatas vadino tarybiniu Leninio pavadinimu, rekonstrukcija. A. Ekčio nuomone, meras galėtų padėti spręsti verslui kylančias problemas su darbo jėga išjudinant įvairias iniciatyvas per savivaldybių asociaciją.

Arvydas Ektis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ligita Girskienė savo ruožtu tikino, kad jos komandos nariai Algimantas Šniepis ir Raimondas Tamošauskas puikiai išmano visas problemas, su kuriomis susiduria verslininkai. Anot kandidatės, jos atstovaujama polinė jėga specialistus į Klaipėdą bandytų pritraukti plėsdama municipalinio būsto fondą. Kartu ji informavo, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nepalaiko „Tūkstantmečio mokyklų” idėjos, nes laikomasi nuomonės, kad kiekvienam jaunam žmogui turi būti sudarytos vienodos starto galimybės.

Ligita Girskienė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Konservatorius Audrius Petrošius žadėjo plėtoti naujas teritorijas, skirtas švariajai pramonei, gerinti miesto santykius su centrine valdžia bei tikino, kad turi puikius santykius tiek su koalicijos partneriais, tiek su opozicijos atstovais. Anot jo, Klaipėdos merui Vilniuje reikėtų praleisti žymiai daugiau laiko, tad jam užėmus šias pareigas juostelių karpymo pačiame uostamiestyje būtų žymiai mažiau. Jis taip pat reiškė abejones dėl galimo Lietuvos aukštosios jūreivystės prijungimo prie Vilniaus TECH (Vilniaus Gedimino technikos universiteto). Šis kandidatas žadėjo regioninę lyderystę, ypač energetinių projektų srityje.

Audrius Petrošius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Naglis Puteikis, pirmiausią pažėręs kritiką valdančiajai daugumai dėl krypties į Taivanį pasirinkimo vietoje Kinijos ir neva labai skubotą sprendimą dėl sankcijų „Belaruskalij”, kaip konkretų mero darbą minėjo geoterminės jėgainės veiklos atgaivinimą. Tai esą duotų ir darbo, ir lėšų, ir būtų nauda Klaipėdos universitetui. Jis taip pat kaip sąrašo lyderį pristatė kandidatą Tomą Meškinį.

Arvydas Vaitkus savo pasisakymą skyrė tik dabartinės miesto valdžios veiksmų kritikai, minėdamas konkrečius pavyzdžius – stingantį „Tech Zity” projektą buvusioje „Švyturio” alaus gamykloje, neparengtą „Geotermos” atgaivinimo verslo planą, nepatvirtiną naują autobusų maršrutą į Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną. Anot jo, miestas yra paskutinėje vietoje pagal paraiškas „Tūkstantmečio mokyklų” programai.

Arvydas Vaitkus ir Naglis Puteikis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Itin greitai žodžius bėręs ir taip gana sunkiai suprantamu savo pasisakymą pavertęs Remigijus Žemaitaitis taip pat laikėsi pozicijos, kad už santykius su verslu turi būti atsakingas konkretus vicemeras arba patarėjas. Jis tikino, kad miestas turi per 160 priskirtų valstybinių, neinventorizuotų sklypų, kuriuos galima naudoti įvairiai plėtrai. Kandidatas dėstė ir apie būtinybę koreguoti tvarkas dėl neprižiūrėtų pastatų, senamiestį atgaivinti esą būtų galima įvairiomis mokestinėmis lengvatomis, tokios paskatos, anot jo, turi būt taikomos ir kuriantiems naujas darbo vietas.

Remigijus Žemaitaitis – pirmame plane. Martyno Vainoriaus nuotr.

Taip pat, šio kandidato nuomone, turi būti sukurti papildomi prioritetai dėl miestiečių vaikų patekimo į švietimo įstaigas.

60 Comments

  1. Memelanderis

    Panašu, kad teks rinktis atmetimo būdu. Gerai, kad puse kandidatų iš karto atkrenta.Seimo nariai Girskienė, Petrošius, Puteikis ir Žemaitaitis ne tik nebaigę vieno darbo jau kito nori imtis, bet ir laužo priesaiką.
    Nedėkokite.

    Reply
  2. Reikia balsuoti

    Tik už Birute.Vistiek tas postas nieko nereiškia.Ji bent gražiai juosteles karpytu.

    Reply
    • To reikia balsuoti

      Aš irgi už Birutę. Būtų viena gražiausia tarp visų Lietuvos merų. Nu už Šimašių tikrai mano galva gražesnė. ( ir žymiai).

  3. Vaitkus

    https://www.lrt.lt/naujienos/lrt-tyrimai/5/244331/arvyda-vaitku-rinkimuose-paremusiu-verslininku-sekme-uoste-verslo-salygu-gerinimas-zeme-be-konkursu-ir-laimeti-pirkimai-ii-dalis

    LRT Tyrimų skyrius dar sausį skelbė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų kampanijai 44 tūkst. eurų paaukojo verslo santykiais susiję asmenys, pavyzdžiui, tarp jų – baltarusiškų trąšų karaliumi pramintas klaipėdietis verslininkas I. Udovickis ir jo sutuoktinė.

    Be to, kampaniją maksimaliomis beveik 8,8 tūkst. eurų sumomis parėmė su uostu susiję verslininkai – I. Udovickio ir „Belaruskalij“ valdomo Birių krovinių terminalo vadovas Vidmantas Dambrauskas bei „Kamineros grupės“ savininkas Arūnas Tuma. Pastarieji su „valstiečių“ sąrašu taip pat išrinkti į Klaipėdos miesto tarybą.

    Reply
  4. Toks

    Vaizdas,kad Klaipėdoj vien verslas ir verslininkai randas,o ką ponai pretendentai žąda gyventojam,kaip gerins gyvenimą,švarins miestą,spres parkavimo problemas?Visi tik dėl verslo pergyvena,o kad uostas plėsis dar labiau, išrinkus Vaitkų,niekam nė motais.
    Sakote taršias įmones į lezą sukelt,o bepagalvojat,kad pietinėj miesto pusėj irgi žmonės gyvena?Užtenka mum Jūrininkų pr. su furom ir Draugystės stoties su geležinkeliu,Rimkų pervažos.Ką darysit su tais visais kenkėjais?
    Apie konservą valdžioj net kalbos negąli būti,lai jie vienaragius krainoj gano,kartu su liberastais,Girskienė irgi netinkama į šį postą,ne apie miestą ji galvos.Vien žo,nėra nei 1 tinkamo kandidato į mero postą.

    Reply
  5. Lyda

    Kad tik ne tas skandalininkas tinginukas Žemaitaitis… Jam labiau influenceriu būti, nei meru. Jam dzin ta Klaipėda, niekada jo balso dėl Klaipėdos problemų nesigirdėjo nei seime, nei ne seime.

    Reply
  6. Mintis

    Siūlau „Žaliąjį koridorių”, kuris leistų lengviau iš miesto centro išsikelti taršiems verslams, pavyzdžiui KLASCO iš Žiemos uosto į Smeltės pusiasalį, Grigeo į LEZ’o tolimiausią pakraštį, visas įmones iš Dangės pakrančių į LEZ’ą ir t.t. Skardiniai sandėliai daug nekainuoja, o miesto centre geriau žmonėms gyventi.

    Reply
    • Lyda

      Pritariu. Žmonės nebenori tų taršių verslų ir pramonės miesto centre. Klaipėda yra miestas prie vandens, kuris paradoksaliai beveik neturi priėjimo prie vandens.

      Beje, visi žinom, kaip Vidmantas Janulevičius kaišiojo pagalius į ratus dėl KLASCO taršos, šiuo žmogumi ir jo organizacija, kaip socialiai atsakingu verslu negalima pasitikėti.

  7. Anonimas

    Arvydas Vaitkus yra geriausias pasirinkimas! Nesuprantu, ko čia triūsia purvo pylėjai, nuomonės nepakeisit, kuo labiau varot, tuo daugiau už jį žmonių balsuos 🙂 Nes pildimi purvą patys apsikleckiojat 😉

    Reply
  8. siaips

    Kažkoks vaiku darželis o ne išsilavinusiu su strateginiu mastymu miesto atzvilgiu asmeniniu susirinkimas ar busimu miesto politiku susibūrimas, Vienas apie batus, kitas apie roges. O iš esmes miestui nulis su mazu pliusiuku. Iš straipsnio herojų pasisakymu galima susidaryti prielaida jog chebra susirinko bare ir pradėjo diskutuoti apie orą ir baigė apie kosmini laivą, nors nei apie viena dalyką nieko dorai nesigaudo bet esme tame kad diskusija virto kas garsiau sauks perkeltina prasme o ne kalbės, bus kietesne asmenybe. O šiaip vien pagrindinis klausimas dėl verslo tarybos steigimo ar kažko panašaus prie mero institucijos parodo kiek populizmu užsiima to klausimo pateikėjai. Na žinoma diskusijos iniciatoriai iš verslo norėjo save parodyti kas yra mieste, ir turi balsą, ir kieti. ypač kai tokios įmonės Bega ar Grigeo Klaipeda kalba. Šiaip KPA tai lobistine organizacija. O lobizmas ne visata yra teisinga kryptis. O poniai iš KPA – jei per metus nei karto verslo atstovai ar tai butu iš Klaipedos pramoninku asociacijos ar iš Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatu rūmu, nepavyko ar nevyko smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos posėdžiai, tai jums jau laikas atsistatydinti dėl neveiklumo, nes kad miesto valdžia nebendrauja su verslu, skaitytojas, jūsų aliarmą turėto girdėti ne praėjus metams o maksimumui po poros mėnesiu. Šiaip iš klausimo galima susidaryti prielaida kad gal lobizme reikiamu metu ir laiku patylėjimas ar pataikavimas valdžiai o gal tylą duoda daugiau naudos? O kada yra galimybe, įvertinus aplinkybes dėl galimo įkandimo efektyvumo ir jėgos parodymo, reikia suaktyvinti ta veiksmą.

    Reply
  9. Atvira Klaipėda - plentvolis

    „Atviros Klaipėdos” uždavinys sukompromituoti Arvydą Vaitkų. Maždaug jis neturi jokių minčių, jokių idėjų, vien tik buvusių, beveik idealių miesto šeimininkų kritika. Atvira Klaipėda „važiuoja” per Vaitkų kaip su plentvoliu. Vien komentarai kokie. Tingiu betikriti kiek pasikartojančių IP adresų….

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ar buvote šiame susitikime? Jei buvote tai pasakykit, ko neparašiau iš Vaitkaus pasisakymo. O jei nebuvot, tai patylėkite. Kai kurie liberalai verkia, kad neva ant jų š pilam, Ligita burokėlius atveža, kai kurie konservatoriai irgi nelaimingi, laivūnai irgi piktinosi, o skundus per VRK gauname dėl neva Vaitkaus reklamavimo. Tai labai jau platus tas mūsų plentvolis 🙂 O ką skaitytojai komentuoja, tai jau atsiprašau, mes čia nieko dėti.

    • Pensininkas.

      Pagarba Jums, taip toliau. Tegul visas purvas plaukia į paviršių, juk pavasaris, juk rinkimai, visiems svarbu žinoti kas yra KAS ???

    • Stebėtojas

      Jeigu A.Vaitkus būtų pats dalyvavęs, kuriant ar bent perskaitęs Mėlynojo provetžio strategiją miestui, turėtų ką pasakyti. Dabar, gi, apie medžius skultūrų parke, ar senamiečio duobeles gali kalbėti. Aišku, kad S.Budenas žino tiek ilgalaikes tiek kasdienes miesto problemas ir galėtų iš karto jas spręsti. Visi kiti , trintukai.

    • Patylėsiu...

      Palauuuk. Kas čia rašo : – buvęs sovietinis operatyvinis instruktorius būtų didžiulis stabdis miestui ir panašiai, ir t.t.

    • Klounams

      Tai kad čia Vaitkaus bėda, kad yra tuščias, kaip kibiras. Penktus metus tauzuija apie kažkokius neva saugomus medžius parke. Kiek suplanavo tiek ir nupjovė. Ka jis saugo? Ir gerai, kad supuvusius nupjauna. VAITKUS YRA VISIŠKAS NULIS, tada jau geriau EKTIS.

    • Atvira Klaipėda

      tai vienintelis laisvo žodžio skleidėjas Klaipėdoje.Kliūva nuo jo visiems , ir dabartiniams valdantiesiems ir tiems, kurie vis bando, bet niekaip nepatenka į šilčiausią miesto krėslą.Už tai ir gerbiam

    • Pensininkas.

      Jooo…, čia tik viena simonavičiutė apsimetusi stebėtoja „viską” žino, juk ne veltui visą gyvenimą sijoną savivaldybėje trynė, ir ką pritrynė ???, tuščia bačka tik garsiai dunda, Budiną pardavusi, po Budino sparnu palindo, dabar vėl iš Budino „lesalo” tikisi, o Budinas ne kvailas, savo priešus arčiau savęs laiko, iš arti stebi, kokia „kiaulę” eilinį kartą pakiš. Štai čia tai „politika”, štai kas ruošiasi toliau „valdyti” Klaipėda, neduok Dieve, jooo….

    • Martynas Vainorius rašo : patylėkite

      Ponas Martynai paskaitykite savo straipsnį ir atidžiai perskaitykite savo parašytą sakinį: ”Visi kandidatai tikino, kad jų programos iš esmės atliepia tokius KPA suformuotus lūkesčius”. Pabrėžiu VISI KANDIDATAI. O toliau (žemiau) rašote : ”Arvydas Vaitkus savo pasisakymą skyrė tik dabartinės miesto valdžios veiksmų kritikai”. Kaip čia išeina, kad VISI KANDIDATAI atliepia KPA lūkesčius. O Arvydas Vaitkus tik kritikavo dabartinės miesto valdžios veiksmus. Reiškia ArvydasVaitkus su savo programa kaip ir neatliepia KPA lūkesčių. Kur jūsų straipsnio logika? Ir ponas žurnaliste, prašome išsitaisyti gramatines klaidas. Gėda.

    • Anonimas

      Klausykit, anonime, prieš pradedant drąsiai aiškinti ir mokyti reikėtų pirmiausia turėti drąsos tai daryti neanonimiškai. Na, ir dar reikėtų turėti drąsos atsakyti į užduotą klausimą. Bet kadangi nedrįsote, leisiu sau padaryti prielaidą, kad esat koks kandidatas, nes būtent politikams būdinga bandyti nusimuilinti nuo konkrečių atsakymų.

      Taip, man susidarė įspūdis, kad visi kandidatai tikino, kad jų programos iš esmės atliepia tokius KPA suformuotus lūkesčius. Tai liečia ir Vaitkų. O skaitėte teksto vietą, kurioje rašau, kad pateikiu „konkrečius teiginius, kuriuos pavyko išgirsti kiekvieno iš kandidatų pasisakymo metu”. Ne abstrakcijas, tuščiažodžiavimą, o konkrečius teiginius. Visi konkretūs A. Vaitkaus teiginiai, kuriuos man pavyko išgirsti, buvo tik kritika. Jei jis būtų pasakęs – atgaivinsiu „Geotermą”, paleisiu maršrutą į LEZ, pateiksim dešimt projektų „Tūkstantmečio mokykloms”, išduosim trūkstamus leidimus „Tech Zity” tai būčiau ir parašęs, kad davė konkrečius pažadus, o ne kritikavo.

      O gėdyti mane dėl klaidų galėsit, kai bent metus laiko padirbsit tokiu krūviu ir tempu, kaip aš dirbtu pastaruosius pusšeštų metų. Supratingi žmonės naudojasi klaidų pranešimo funkcija, esančia prie kiekvieno straipsnio, o ne rašinėja moralus.

    • Martyno Vainoriaus nurodymas

      Martynas Vainorius nurodo man Lietuvos Respublikos piliečiui, kad aš turiu patylėti. Apeliuoja į komentatoriaus anonimiškumą. Ar jūs ponas Vainoriau turite teisę reikalauti, kad po straipsniu komentuojantis žmogus atskleistų savo vardą ir pavardę. Kiek pamenu dėl pavardės atskleidimo jums teko ”padraugauti” su teismais. Pasiilgote panašios praktikos?

    • Martynas Vainorius

      Kad ir Zimbabvės Respublikos pilietis būtumėt, vis tiek pasiūlyčiau patylėti jei nebuvote susitikime ir negalite nurodyti, ko gi aš neparašiau.

      Aišku, kad neturiu teisės reikalauti, kad po straipsniu komentuojantis žmogus atskleistų savo vardą ir pavardę, bet apgailestauju, kad neturim galimybės padaryti funkcijos, jog galėtų komentuoti tik užsiregistravę skaitytojai ir galiausiai baigtųsi čia tas anoniminių „drąsuolių” šou. Tokius kaip tamsta, kurie sugeba pamokslauti tik anonimiškai, tiesiai šviesiai vadinu elementariausiais bailiais.

      O ar pamenate, kaip baigėsi tas mano ”padraugavimas” su teismais? Žinokit teismai anoniminių skundų nepriima, ten jau reikėtų savo asmens duomenimis pateikti 🙂

    • Ponui Martynui Vainoriui

      Nu ponas Vainoriau pasiduodu. Girdėjau esate labai stiprus. O mano šonkauliai labai silpni. Jūs nugalėjote ir mane paguldėte ant menčių. Sveikinu su pergale.

    • Martynas Vainorius

      Še tau, boba, ir Devintinės. Nu tikrai konkretus bailys tamsta esate, nereikėjo klausytis kažkokių gandų apie mano jėgą – turiu teismo eksperto išvadą, paneigiančią tą perdėtą mano šlovę. Ateitumėte kada į svečius – parodyčiau, bet suprantu, kad nesulauksiu. Tai tada jau sakau viso gero.

    • Šveikas

      Juk vis tiek kai nors turi būti, juk negali nieko nebūti.

    • Šveikas

      Klausimėlis. Kodėl negalima komentuoti po rusų kalba parašyto straipsnio (šio straipsnio išversto į rusų kalbą). Kodėl?

    • Zimbabvė

      Eina kalba apie Klaipėdą. Apie kandidatus į mero postą. O čia šast ir iš kažkur išlenda Zimbabvės Respublika, kažkokie komentatoriai BAILIAI. Čia dabar labai mėgstama patyčių praktika? Jūs laikraščio redaktorius kviečiate į ”drąsumo” dvikovą senjorą, kuris išsakė savo nuomonę? Čia iš serijos: ”viena partija – viena tiesa. ” Kuri čia ta partija? – kiba liberalai su savo kompanija: Masiuliu ir kitais žinomais žmonėmis.

    • Martynas Vainorius

      Pensininkui dėstant teiginius , o ne nuomonę ir ne po kaldra, o labai plačiu mastu visuomenės informavimo priemonės komentarų skiltyje, derėtų atsiminti, kad net nuomonei mūsų šalyje teisės aktais ir teismų sprendimais yra taikomi konkretūs reikalavimai.

      Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra nurodęs, kad juridinio asmens dalykinė reputacija gali būti pažeista ne tik paskleidžiant tikrovės neatitinkančius duomenis, žeminančius dalykinę reputaciją, bet ir paskleidžiant nuomonę, kuri yra nesąžininga, neturinti pakankamo faktinio pagrindo, suponuojanti neigiamas visuomenės nuostatas dėl asmens, apie kurį reiškiama nuomonė, yra įžeidžianti.

      Taigi, kaip su tuo teiginiu “Atviros Klaipėdos” uždavinys sukompromituoti Arvydą Vaitkų”? Kur faktinis pagrindimas? Ko aš neparašiau apie Vaitkaus pasisakymą šio susitikimo metu? Kaip pagražinau tekste kitų kandidatų pasisakymus? Kas ir kada suformulavo tokį uždavinį? Jei turėčiau noro, galėtumėte šiuos klausimus panagrinėti ne tik viešai, bet ir su teisėsaugos institucijų pagalba ir jau ne anonimiškai. Taip kad pasilieku prie savo pasiūlymo kartais geriau patylėti nei viešai drabstytis purvais.

    • Pensininkas.

      Gerb. Martynai, jei Jūs taip padarysit dėl komentarų kaip grasinat, Jūsų laikraštis taps delpio priedu ir jame komentarus rašys tik idiotai. Geriau nereikia.

    • siaips

      nera gerai kai tinklapio redaktorius isivelia i tokias diskusijas su komentatoriais. Pirmas ispudis lik redaktorius butu zaidymu kad ir krepsinio aikštelėje ir pradeta ginčiotis su tokiais pad nemokančiais žaisti. Nesolidu. Redaktoriaus kartele turetu but aukštesne nei komentatoriu emocijos. Siaip redaktorius turetu džiaugtis kad skaito ji, komentuoja ir nesvarbu kad tie komentatoriai neastojo jo išprusimo lygmes. Ivairi informacija yra svarbi. Tokia ta kasdienybe, ne kieviena diena žmogus buna pasipuoses. Tačiau jei redaktorius planuoja ir svajoja apie tik registruotus komentatorius, tai jo lygmuo keliauja link geltonosios žiniasklaidos delfi, kada to portalo ziniasklaida labai aiskai užsiima vienos socialinės grupės ir vienos politinės jėgos propogavimui. O tai kas? diktaturos stumimas ir nieko daugiau. Siaip AK anksčiau buvo solidesne , tačiau joje atsiradus keletai senu rasytoju, AK tapo izulesne, daugiau skeptizmo ir pasaipos ir kartais pasityciojimo is savo heroju. Tai nėra grazu ir gerai.

    • Pensininkas.

      Malonu kad ne man vienam delpis nepatinka, tačiau išlaikyti aukštą AK lygį reikia pinigų. Manau skaitai, rašai komentarą, tai 5 eurus įmesk į AK taupyklę, įmesčiau ir aš, bet ten prašo vardo, pavardės, o aš nenoriu viešintis (baisūs laikai, nežinai kas gali užpulti tave ar tavo šeimą), tai būtų gerai , kad galėtume paremti AK anonimiškai (o gal ir galima, bet aš nemoku,- pensininkas aš, pamokinkit, prašau.)

    • Martynas Vainorius

      Žinoma, kad galima vadovautis patarle duok durniui kelią, tačiau, ar Jūs, pavyzdžiui, norėtumėte būti viešai išvadintas vagimi, nors nieko nepavogėte? Arba kyšininku, nors nepaėmė jokio kyšio? Nuomones, kad nebeįdomi AK, nebesolidi ir t.t., žinoma, kad toleruoju ir gerbiu, nes kiekvienas turi teisė į nuomonę, kad ir nepagrįstą žiūrint mano akimis, bet žmonės turi jausti atsakomybę tokį savo viešą „viduriavimą” nieko nepagrįstais kaltinimais, kaip kad pareiškimas, jog AK turi užduoti kompromituoti A. Vaitkų.

      Labai teisingai neseniai parašė komentatorius pensininkas. Kas man iš tos laimės ir iš tos garbės, kad AK gausiai skaitoma ir komentuojama? Kaip pradėjome veiklą, kasdien viltingai žiūrėjau, kaip auga skaitančiųjų skaičius, kaip daugėja komentarų. Na ir kas iš to? Ar bent šimtąją dalimi to augimo padidėjo remiančiųjų AK skaičius? Kadangi mes reklamos nepardavinėjame, skaitomumo, klikų, duomenų, kiek praleidžiama puslapyje, niekam nekaišiojame, tai man dabar beveik nusišvilpti į tą „daug skaito ir komentuoja”, nes matau, kad tai nelemia rėmėjų skaičiaus augimo.

      O gerbiamam Pensininkui dėl rėmėjų anonimiškumo galiu patikinti, kad tuos duomenis saugome. Žinau tik aš, buhalterė ir, aišku, finansinės įstaigos, per kurias atkeliauja parama. Na, dėl visiško anonimiškumo, tai gali paprašyt, kad koks draugas pervestų, o jūs su juo atsiskaitykit.

  10. Vasiukai

    Balsuokite už Grubliauską. Jis Briuselyje, o iš tolo viskas geriau matosi. Tik už Grubliauską – gyvensime kaip Briuselyje (Vasiukuose).

    Reply
  11. Gerdas

    Šiaip žinant, kad dabar mero institucija bus vykdomoji, tinkamiausias kandidatas yra Budinas, nes turi patirties ir išmano, ką daryti, o kiti tik politikuoja

    Reply
    • O kas yra tas Budinas?

      Ar čia tas Budinas – buvęs Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius, kurį 2018 m. miesto taryba iš tų direktorių išmetė kaip apgavusį tarybą?..

  12. žinantis

    tik už Arvydą Vaitkų, kuris pats gyvenime viską pasiekė. Jam kurtis gerovės ir tarnauti partijoms ar kažkam kitam jau seniai nereikia, skirtingai nei kitiems. Jei norite sutaupytų milijonų iš korupcinių projektų ir kad būtų prasmingai panaudoti prikelti miestą ir miestiečių interesams, tai turite tikriausiai paskutinį šansą. Jei nenorite, nebalsuokite, bet paskiau kaltinkite patys save – kokios alternatyvos – pletkininkė Ligita, visus vagimis vadinantis Puteikis su Žemaitaičiu? Išsisėmęs Grubliauskas? pas konservatorius pabėgęs Petrošius?

    Gerai, kad Arvydas per tiek metų darbo mieste turi susikūręs platų pažįstamų žmonių ratą, kurie kalba su kitais ir jokie pletkininkai ir šmeižikai nesusuks proto savo teorijomis.

    Reply
    • Atsikniskit jūs nuo to Vaitkaus!

      Viskas pas tą Vaitkų yra gerai: viską jis žino, viską jis moka. Jį tik iš uosto direktorių už kažką tai negero išmetė. O šiaip… Vaitkus net programą turi, o jūs, peckeliai? Pavydit? Taip jums ir reikia.

    • Aha

      Jo, jo, Vaitkus, Dambrauskas, Taraškevičius, puiki šutvė. Ar yra kaži daugiau korumpuotų?

  13. 100% Faktas.

    Kas kiek pinigu sukišo i reklaminius stendus mieste ir dar kažkur,….tas ir visa tai bandys veliau susigražinti trigubai kitais būdais.

    Reply
  14. Rinkimai tai loterija

    ir tik laikas parodys kokią valdžią išsirinkome.Jau žinome tuos, kurių nebeverta rinkti, nes naudos iš jų kaip nebuvo , taip ir nebus.Pvz. Grubliauskas net nemato reikalo dalyvauti susitikime, jam daug įdomiau Briuselyje.Ko tikėtis iš Budino,Puteikio Vaitkaus taip pat galima numanyti – jau daug metų ten kėdes trina. Logiška būtų rinkti naują žmogų , kuris nebūtų susiįjęs su dabartine ir praėjusiomis valdžiomis.Na, kad ir Žemaitaitį.Jaunas,energingas, visos šalies masto politikas tikrai sujudintų tą dvokiančią ,korumpuotą pelkę , vadinama Klaipėdos valdžia.Gal, nors ką padarytų dėl parkavimo pietinėje dalyje, gal kada nors būtų sutvarkytas senamiestis, suremontuoti,bent, namų fasadai Manto gatvėje ir tt. ir t.t. Pagaliau išvalytas miestas nuo griuvėsių!!!Karas baigėsi prieš beveik 80 metų!!! Siūlau klaipėdiečiams rinkti NAUJĄ valdžią, kad būtų atnaujinta ne tik miesto taryba, bet ir savivaldybės administracija – ten kai kurios asabos sėdi nuo prieštvaninių laikų.Naivu būtų tikėti jų rinkiminiais pažadais.Ypač Grubliausko – tris kadencijas trimitavo, o griuvėsių mieste tik daugėja!

    Reply
    • Nuolanki rinkeja.

      Ne tik trimitavo.bet ir „vadovavo orkestrui”.

  15. Puteikis

    visai tame Vilniuje nupušo. Liūdi jis mat udovickio trąšų ir kad dar neužplūdo miesto kiniečiai. Ir tokių kaip Ektis, Birutė, Binza, Žemaitaitis aplamai mieste niekas niekada nematė jokiu klausimu. O klausimų buvo.

    Reply
  16. rinkėjas

    Kokia graži kandidatė Birutė Andruškaitė. Jeigu pagal grožį , duočiau 1-ą vietą..
    O jei čiut, čiut rimčiau , liūdesys . Norėtųsi , kad kandidatai mums prasčiokams pasižadėtų bent kokį paprastą darbelį padaryti, kaip kad visus košmarinantį kioską Lideikio g. nugriauti ar kokį greičio matuoklį H.Manto g. nukabinti, ar kad nevogs ir sau gatvių neasfaltuos, kaip dabartiniai ir negers darbo vietoje…. Va tada žinotume už kurį prabalsuoti. O dabar vienas jaunas ir sau labai gražus visą miestą SAVO portretais nusikabinėjęs ir greičiausia įtikėjęs , kad dėl to yra ir kitiems gražiausias . Čia juk ne gražiausio Klaipėdiečio rinkimai, čia dar ir smegenų turėti reikia.

    Reply
    • Nuomonė

      Tikrai graži ir protinga, bet pažiūrėkite į vyrus, ąžuolai, o ne vyrai. O jeigu jų kojas pamatytum, jei ką nors išmanai apie vyriškų kojų grožį, liktum be amo. Siūlau balsuoti už tą , kurio gražiausios kojos. Reikia skubiai surengti kandidatų į merus kojų grožio konkursą ir nugalėtojas bus aiškus.

  17. Anonimas

    labai daug pasako, kad nebuvo grubliausko. Briuselis, žinoma, smagiau, negu savo vadovaujamo miesto bėdos. Juolab, kai pats už jas atsakingas.

    Reply
  18. Irute

    Žmogus , buvęs sovietinis operatyvinis instruktorius būtų didžiulis stabdis miestui…Visą kadenciją nerūpėjo miestas, nei verslas. Uostininkais gal ir pasirūpins, o miestiečisms nieko jis nepadarys kaip nieko iki šiol nepadarė.Tikiuosi , kad neteks jam

    Reply
  19. Regina

    Straipsnis Vaitkaus negiria, bet Vaitkus yra vienintelis rimtas tinkamas kandidatas. Visi kiti kažkokie mėgėjai.
    Jaunimas perpektyvus, bet dar turi pasimokyti ir įgauti svorio.

    Reply
    • Anonimas

      net nežinau kas blogiau -vaitku ar grubliauskas. Gal net vaitkus. nes grubliauskas tiesgio nieko nedaro, o vaitkus aktyvus savo sponsorių atidirbėjas. tik miglą pučią tiems, kas nemoka galvoti ir skaičiuoti. visi vaitkaus pinigai yra ne jo, bet uostininkų. ir interesai jų visai ne miesto naudai.

    • Pensininkas.

      Irutei ir kitiems abejojantiems dėl Vaitkaus patarčiau prisiminti, kad tik UOSTAS sukūrė Klaipėdą, o tai būtų buvusi šilutė ar darbėnai, ir važiuotumėt dirbti į Liepoją. Tegul tik Vaitkus rūpinasi uosto reikalais, bus darbo, bus žmonių, bus darželių ir mokyklų, bus gyvenamų namų ir bus platesnės ir šviesesnės gatvės.
      Nebus uosto, gyvensit kaip Šilalėje ar Skuode, gaivus vėjas pūs, vieversiai čiulbės ir….. stovėsit eilėse prie seniūnijos labdarinio maisto davinių.
      TEGYVUOJA UOSTAS ir Meras Vaitkus.

  20. Pala pala ,

    O ką miestui siūlo verslas ?

    Reply
    • atsakymas

      verslas miestui moka mokesčius ir kuria darbo vietas. Beje, kaip ir žmogus renkasi, taip ir kapitalas renkasi, kur geresnės sąlygos jam dirbti. ne visi dirba savivaldybėje, mokykloje ar yra pensininkai

    • Equalizer to Atsakymas

      Verslo tikslas nera darbo vietu kurimas, jo tikslas pasamdyti tik tiek kiek reikia ir moketi kiek imanoma maziau.

  21. Irute

    blogiausias pasirinkimas Vaitkus.Ne veltui 1988m įgyttas operatyvinio inspektoriaus diplomas ….Tikrai atidirbinėja rėmėjui Udovickiui,jo pastangomis sudarkytas Skulptūrų parko projektas, panaikintos parkavimo a. , krepšinio a…
    O balsuoti reikia už vieną iš trijų jaunų vyrukų , protingi , ambicingi ir atrodo laimingi. Tik laimingas ir mokantis šypsotis žmogus gali sukurti kažką teigiamo

    Reply
    • Irute , jūs tikra ?

      Su Udovickiu ” pasirašė” liberalas Budinas kol dirbo administracijos direktoriumi . Švieskitės , o ne pletkinkite .

    • Buvo visko

      Su Budinu buvo visko, ir su Udo….ickiu sutartį pasirašė, ir numatė, kad pastarasis sutvarkys infrastruktūrą apie jo namus parke. Paskui leido netvarkyti. Bet, Budinas buvo ir tikrai tikiu, kad jis negali būti išrinktas meru, daugelis prisimena (tikiuosi) jo pasiputimą ir aroganciją kai jis buvo administracijos direktorius. Kalbėti reikia apie Vaitkų, kuris akivaizdžiai bando atstovauti Udo..ickį, ir jo sąraše yra milijonieriai kuriems miesto valdžia, manytina, reikalinga tik tiek, kiek reikalinga patenkinti jų asmeninių poreikių. Vaitkus yra tik jų statytinis, žaisliukas, kuriam norisi valdžios, norisi dėmesio savo asmeniui, moka pakalbėti, bet turės vykdyti visas savo ponų užgaidas, ir miesto interesai taps antraeiliais ar dar tolimesniais, jei tai nesutaps su jo ponų interesais. Man darosi baisu jei Vaitkus taptų meru, prisiminkime, kaip jis stūmė giliavandenio uosto projektą kai buvo gavęs nurodymą, reikia pripažinti vykdytojas yra geras. Kiek būtų iškirtęs medžių, sunaikinęs gamtos, dabar jis kovotojas už medžius parke, kur gyvena sponsorius. Išverstaskūris jis, todėl nepatikimas.

    • neringa

      visiškai pritariu.

  22. Tinkamiausias

    Aš manau, kad Merui veiklos sričių ir krypčių yra begalės, ir nuspėti kas gali duoti gerą postūmį šiuose baruose yra svarbiausias rinkėjų pasirinkimas, aš manau, kad Arvydas Vaitkus tam yra tinkamiausias ir kompetetingiausias kandidatas, turi darbo patirtį Vilniuje ministerijoje, Klaipėdos uoste ir Klaipėdoje, miesto Taryboje !

    Reply
    • neringa

      Nepamirškime, kad Vaitkus yra Baltarusijos milionieriaus Udovickio pasiuntinys. Dirba ir dirbs jam, ne miestui. Uostas ne Klaipėda. Vaitkus tinka tik tiems, kas už pinigus parduotų miesto interesus.

    • Neringai

      kas čia tokią informaciją teikia ar čia pati kuriate?

      už šmeižtą net ir komentaruose gresia atsakomybė

  23. asas

    deja nieko konkretaus kaip visada,,, ir neaiįku už ką balsuot, nors tikrai ne už Grublią

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Remigijui Žemaitaičiui - ir baudžiamoji atsakomybė

Vilniaus apygardos prokuratūra praneša penktadienį baigusi ikiteisminį tyrimą, kuriame Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pareikšti įtarimai dėl neapykantos skatinimo bei kurstymo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This