Teismas pasisakė dėl advokato teisės rinkti informaciją

Konsultacijos

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjų kolegija priėmė sprendimą administracinėje byloje, kurioje buvo ginčijamas Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) sprendimo pagrįstumas ir teisėtumas. Inspekcija buvo pripažinusi, kad pareiškėjas, būdamas advokatu ir rinkdamas įrodymus, reikalingus apginti savo atstovaujamųjų klientų teises, pažeidė duomenų kiekio mažinimo principą, t.y. Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) 5 straipsnį – neva advokatui reikėjo gauti tik vieno iš trečiųjų asmenų turimo nekilnojamojo turto skaičių.

Dėl to VDAI advokatui pareiškė papeikimą. Advokatas šį sprendimą apskundė teismui.

Išnagrinėjęs administracinę bylą apeliacine tvarka, LVAT konstatavo, kad, vadovaujantis Advokatūros įstatymu ir Nekilnojamojo turto registro įstatymu, advokatai turi teisę gauti Registre tvarkomus duomenis, reikalingus teisinėms paslaugoms – teisės konsultacijoms (patarimams teisės klausimais), teisinę reikšmę turinčių dokumentų rengimui, atstovavimui teisės klausimais, gynybai bei atstovavimui bylų procese.

Pasak teismo, teisė gauti registrų (taigi ir Nekilnojamojo turto registro) turimą ar tvarkomą ir teisinėms paslaugoms teikti reikalingą informaciją, duomenis (įskaitant specialių kategorijų asmens duomenis), dokumentus, jų nuorašus, yra viena pagrindinių advokato teisių.

Nagrinėjamu atveju sprendžiant dėl VDAI sprendimų pagrįstumo ir teisėtumo, buvo būtina įvertinti pareiškėjo pateiktus įrodymus dėl Registro duomenų reikalingumo, t. y. jų ryšio su teisinių paslaugų teikimu.

„Pareiškėjo pateikti procesiniai dokumentai civilinėse bylose bei pateikti paaiškinimai patvirtino, kad pareiškėjas Registro duomenis naudojo, siekdamas įrodyti konkrečias aplinkybes civilinėse bylose, t. y. pareiškėjas pagrindė Registro duomenų reikalingumą, jų ryšį su teisinių paslaugų teikimu. Atsižvelgęs į advokato diskreciją pasirinkti konkrečias priemones kaip ir (arba) kokia apimtimi konkreti teisinė paslauga turėtų būti teikiama, ir įvertinusi tai, jog nagrinėjamu atveju pareiškėjo naudoti Registro duomenys civilinėse bylose nėra akivaizdžiai nesusiję su šiose bylose įrodinėtinomis aplinkybėmis, LVAT padarė išvadą, kad pareiškėjas negalėjo būti laikomas pažeidusiu BDAR 5 straipsnio 1 dalies c punkte įtvirtintą duomenų kiekio mažinimo principą”, – rašoma teismo pranešime.

Įvertinusi visas byloje esančias aplinkybes, LVAT teisėjų kolegija VDAI sprendimą panaikino ir priėmė naują sprendimą – pareiškėjo skundą patenkino.

1 Comment

  1. vigis

    smagu, kad advokatui pavyko panaikinti VDAI skirtą papeikimą. Panašu, kad KSPC direktorei sekasi truputi blogiau. Bet kodėl nepasibylinėjus už valdiškus pinigus.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Teismas: smėlio ir žvyro karjero Klaipėdos rajone projektas sustabdytas teisėtai

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjų kolegija trečiadienį administracinėje byloje dėl Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sprendimo nepritarti UAB „Dantora“ planuojamai ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Konsultacijos

LVAT: skirtingas mokestis Klaipėdos rajono savivaldybėje už privačių darželių lankymą - neteisėtas

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjų kolegija paskelbė nutartį byloje dėl norminio administracinio teisės akto dalies teisėtumo. Pareiškėjas – Vyriausybės ...
2023-06-29
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Apeliacinis teismas: klaipėdietis teisėtai laikinai išbrauktas iš praktikuojančių advokatų sąrašo

Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs civilines bylas, kuriose buvo sprendžiama dėl Lietuvos advokatūros Advokatų tarybos priimtų sprendimų, paliko nepakeistus apygardos teismo ...
2023-05-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This