Streikuojančių Žemaitijos ūkininkų pienas – ir klaipėdiečiams

Fotoreportažai, Svarbu, Verslas

Visą savaitę įvairiose Žemaitijos vietose vykstanti ūkininkų protesto akcija, nukreipta prieš žemas pieno supirkimo kainas, savaitgalį pasiekė ir Klaipėdą.

Šeštadienį dar prieš akcijos pradžią, nebodami lietaus ir vėjo, nemažai klaipėdiečių, apsiginklavusių įvairaus dydžio talpomis, buriavosi prie Naujojo turgaus. Atvykus pienininkams iš Telšių ir Šilalės rajonų bei Rietavo, prie jų nusidriekė kelios ilgos žmonių eilės.

Mama Alina ir sūnus Gediminas Tulčiai iš Varnių buvo gerai nusiteikę. Palmiros Mart nuot.

Paklaustas, kiek iš viso per akciją jau išdalinta pieno, ūkininkas, Tulčių šeimos iš Varnių sūnus Gediminas sakė, jog su šiandiena vien tik jų ūkis iš viso bus išdalinęs 14 tonų.

„Šiandien mes atsivežėme 1750 litrų, o kiek tiksliai kolegos – nežinau, turėtų apie penkias tonas būti”, – sakė G. Tulčius.

Jo mama Alina, paklausta, ar negaila pusvelčiui dalinti žmonėms pieno, teigė, jog smulkieji ūkininkai kitos išeities nebemato, kaip tik streikuoti ir tokiu būdu atkreipti politikų ir prekybininkų bei pieno perdirbėjų, pasiimančių didžiąją pieno kainos dalį, dėmesį.

Kartu moteris pasidžiaugė, jog gyventojai atsilygina ūkininkams simbolinėmis sumomis, nes, pasak ūkininkės, „visiškai veltui atiduoti pieną būtų tas pats, kas jį išpilti lauk”.

Teigiama, jog pieno kaina pasiskirsto maždaug taip: apie 20 proc. atitenka gamintojams, apie 30 proc. – perdirbėjams ir apie 40 proc. – prekybininkams.

Vadinamąjį pieno streiką ne tik Žemaitijos, bet ir visos Lietuvos ūkininkai yra suplanavę tęsti iki vasario 17 d.

Palmiros Mart nuotr.

Kreipėsi į ES žemės ūkio komisarą

Dėl padėties pieno sektoriuje penktadienį žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas kreipėsi ir į Europos Sąjungos žemės ūkio komisarą Janusz Wojciechowski prašydamas nedelsiant imtis sprendimų situacijai Lietuvos pieno sektoriuje stabilizuoti.

Oficialiame rašte ministras atkreipia komisaro dėmesį į tai, kad Lietuvos rinka yra išskirtinė, nes eksportuojama daugiau kaip 60 proc. pieno produkcijos. Sumažėjus paklausai eksporto ir vidaus rinkose, išliekant dideliems gamybos kaštams, sektorius susiduria su sunkumais.

Per tris pastaruosius mėnesius žalio pieno supirkimo kaina sumažėjo apie 17 proc., o vasarį gali dar labiau sumažėti.

„Lietuvos pieno gamintojai šiuo metu gauna apie 40 proc. mažesnę žalio pieno supirkimo kainą negu ES vidurkis“, – teigiama išsiųstame rašte.

Jame pabrėžiama, jog įtemptoje situacijoje atsidūrė ir stambieji, ir smulkieji pieno gamintojai, kuriems už pieną šiuo metu mokama mažiausiai, o būtent jie dominuoja mūsų šalyje.

Ministerijos pranešime taip pat informuojama, jog artimiausiu metu ūkio subjektai, įskaitant pieno gamintojus, galės pasinaudoti lengvatinėmis paskolomis apyvartiniam kapitalui papildyti. Tam iš viso skirta 30 mln. eurų. Šiuo metu atrenkami finansiniai tarpininkai.

7 Comments

  1. Simas

    Supraskit pieno perdirbejai, prekybininkai ir veterinarijos valdzia visi korumpuoti. Prisiminkim kiek veterinariojos vadu ir dabar neseniai buves buvo sulaikyti uz korupcija. Perdirbejai ir ypac prekybininkai moka veterinarams (vadovams), kad jie prikurtu visokiu kliuciu, visokiu neivykdomu reikalavimu, kad neduok dieve ukininkas negaletu prekiauti savo produkcija. Ukininkai priversti pusvelciui ja atiduoti perdirbejams. O apie prekybininkus, kurie visa Lietuva apraizge prekybos centrais is vis nera ka kalbeti. Jie su vietiniu biurokratu komanda sunaikino smulkiuosius prkybininkus, kad galetu gauti ta 40 proc antkainio.

    Reply
  2. Anonimas

    Nuo kada ūkininkai yra melžiami ir duoda piena , ankščiau tai pienas karviu būdavo ????

    Reply
  3. Sara

    Reiktu isteikti daugeu ukiniku pardutuvėliu

    Reply
    • Žemaitė

      Tikrai taip,ūkininkų patduotuvėlių reikia verkiant-juk ten natūralus pienas būtų!
      O svarbiausia-kad jie visi kooperuotųsi,išsispręstų jų problemos…

    • Amoralūs valdantieji

      Puiku, mielai būčiau pirkusi, varškės pasidariusi… Amoralu, kai žiniose pasirodo „veterinoriai’ ir šaukai, kad nuo tokio žalio pieno galiam užsikrėsti. Demagogai, normalio mamos tokį pienuką būtinai pavirs, ir tik tada naudos. Stiprybės ŪKININKAMAS. Ši valdžia daro viską, kad tik nuvarytų lietuvį nuo žemės, o beraštis mažasis Gentviliokas derlingiausias Suvalkijos lygumas sieka paversti beverčiu nacionaliniu parku… Kokiu nenuovokiu reikia čia būti?

  4. Rv

    Vaikystėje atveždavo pieną į kiemą ir mes pirkdavome jį atsinešę savo stiklainiis. Buvo begalo skanus šviežias pienas, galėtų gruįžti prie to. Gi daug tvaresnis dalykas, ir pašalinami visi tarpininkai ir mažiau šiukšlių ir dar susipažįsti su kaimynais – tikras gėris.

    Reply
    • Taigi

      kiek pamenu akyli kaimynai dėl ” sanitarijos ” skundė . Skundikų patryyyjotai siaučia .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Šiais metais pievų atkurti ūkininkams nereikės

Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryba pritarė Europos Komisijos (EK) priimtam deleguotojo reglamento papildymui, pagal kurį šiemet daugiamečių ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Politika

Griežtinama iš padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolė

Reaguodama į situaciją regione, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) imasi griežtinti iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolę. ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

ELTA

Seimas svarstys akcizo mažinimo naftos dujoms klausimą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtina, kad pirmadienį parlamente teikiamas Vyriausybės siūlymas mažinti akcizo suskystintosioms naftos dujoms (SND) tarifą iki 41 ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This