Mirė Petras Šmitas

Veidai

Penktadienio vakarą „Atvirą Klaipėdą” pasiekė žinia, jog staiga mirė žinomas menotyrininkas Petras Šmitas. Šią žinią mums patvirtino architektas ir jo bičiulis Adomas Skiezgelas.

Petras Šmitas. Algirdo Kubaičio nuotr.

P. Šmitą mirtis penktadienį ištiko netikėtai, jam autobusu vykstant į parodą. Vyrui pasidarė bloga, buvo iškviesta greitoji, tačiau medikams klaipėdiečio išgelbėti nepavyko. Liepą jam būtų sukakę 82-eji.

Menotyrininkas P. Šmitas galėtų būti garbingai tituluojamas Klaipėdos meninio gyvenimo metraštininku. Jis buvo sukaupęs didžiulį žinių ir fotografijų bagažą, parašęs ne vieną dešimtį straipsnių apie uostamiesčio dailę, skaitęs paskaitas studentams ir visuomenei.

Dar šį ketvirtadienį jis Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje skaitė meno istorijos paskaitą „Erotika vaizduojamajame mene“.

P. Šmitas buvo ir aktyvus visuomenininkas, Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto pirmininkas. Jo ir bičiulių dėka uostamiestyje atsirado ne viena šio krašto žymiems visuomenės veikėjams skirta atminimo lenta.

P. Šmitas gimė 1941 m. liepos 3 d. Žemaitijos kampelyje tarp Mosėdžio ir Skuodo miestelių. Mokėsi Udralių pradinėje mokykloje, vėliau – Klaipėdos 5-oje vidurinėje mokykloje ir I darbo jaunimo vakarinėje mokykloje. Baigė Telšių taikomosios dailės technikumą, 1968 metais buvo paskirtas dirbti į Klaipėdos 14-ąją vidurinę mokyklą piešimo ir braižybos mokytoju. 1975 m. tuometiniame Lietuvos Valstybiniame dailės institute įgijo menotyrininko kvalifikaciją. 1976 m. pradėjo dirbti Klaipėdos vaikų [dabar – Adomo Brako] dailės mokykloje meno istorijos mokytoju, joje daug metų ugdė jaunuosius menininkus. Meno (dailės ir architektūros) istorijos kursą daugelį metų dėstė Klaipėdos universiteto Pedagogikos fakultete bei Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje.

P. Šmitui sovietmečiu buvo tekę dirbti ir Klaipėdos miesto kultūros paminklų apsaugos inspekcijos viršininku.

Klaipėdos regioniniame valstybės archyve yra jo 1974 m. rašyti raštai, kuriais prieštarauta tuo metu brandintai idėjai nugriauti rotušės pastatą.

„Inspekcija pažymi, kad minimą pastatą /Dangės g. Nr. 15/, buvusį senąjį miesto Magistratą, griauti NEGALIMA. Pastatas turi svarbią istorinę, o taip pat ir architektinę vertę. Jis yra vienas iš seniausių Klaipėdos m. pastatų, kuris yra mažiausiai keistas istorinėje eigoje ir būtina jį išsaugoti bei restauruoti. Statybos trestas naujai numatomą statyti pastatą turi patraukti į didelį ir laisvą kiemą. Naują pastatą reikia įkomponuoti taip, kad jis savo formomis bei masteliu neužgoštų senųjų pastatų”, – miesto vyr. architektui ir rotušės pastate įsikūrusiam Klaipėdos miesto statybos tresto valdytojui Bronislovui Šešplaukiui tada rašė P. Šmitas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Jis su „Atvira Klaipėda” buvo pasidalinęs prisiminimais, kaip bandė išsaugoti senąją gaisrinę, stovėjusią dabartinio viešbučio „Amberton Klaipėda” vietoje Atgimimo aikštėje.

„Dėl gaisrinės buvo didelis triukšmas. Gyčiui Tiškui (viešbučio architektas – red. past.) sakydavau, kodėl tu griauni, negi negali jos įjungti į naują statomą? Aiškino, kad jam neužtenka vietos, nors aš suvokiu architektą kaip žmogų, kuris kuria aplinką, saugo senus pastatus, juos įjungia. Bet architektai ambicingi žmonės – ką užsimano, tą ir padaro. Prieš nugriaunant viršininkas Glemža mane pasikvietė į Vilnių ir sakė, kad reikia man parašo, nes jis jau pasirašė, bet pasakiau, kad nesirašysiu. Jaunas buvau, nelabai susigaudžiau diplomatijoje – sakau, kam to mano parašo bereikia, nes jis nieko nekeičia. Užsigavo, užpyko ir perspėjo, kad dabar bus sunku dirbti. Pradėjo ignoruoti mane, ir išėjau lauk”, – prieš keletą metų pasakojo P. Šmitas.

„Šiandien Jo laukėme. Laukėme „Rūtų“ galerijoje, kur susirinkome pasveikinti Kęstutį Balčikonį, surengusį jubiliejinę parodą. Menotyrininkas Petras Šmitas mirė simboliškai – pakeliui į parodą. Jo kalbėjimai parodų atidarymuose būdavo neilgi, atviri, šeimyniškai intymūs. Teatrališka stovėsena, intonacija čia užkylanti, čia krintanti žemyn, iš veido nepabėganti šypsena ir spyruokliuojanti nuo vienos kojos ant kitos kūno laikysena. Dažniausiai pozityvus ir giedras veidas, kartais nuvejantis graudžios egzistencijos šešėlį. Gal naujosios Atlantidos ir nebeatrasdavo, netgi ir nebeieškojo, sakydamas, kad mažai meistrystės šiuolaikiniame mene, bet savotiškai pats buvo kaip Atlantida, kurią norėjosi atrasti ir nusiraminti, kad ji plaukioja, kad netirpsta, praėjus visą tą sovietijos lydymo krosnį. Petras buvo pasakotojas, pilnas istorijų ir kritiško, bet niekada kito neįžeidžiančio pastabumo.Dar seniau man patikdavo akimis palydėti dvi figūras, lėtai keliaujančias savojo miesto grindiniu – rašytoją Rimantą Černiauską ir Petrą Šmitą. Jie buvo labai artimi. Petras po Rimanto mirties praėjus nemažai laiko, kuo nuoširdžiausiai prisipažino, kaip Jis Jo vis dar ilgisi. Paskutinį kartą Petrą mačiau prieš porą savaičių Dramos teatro juodojoje salėje, kur kultūros bendruomenė susirinko išlydėti aktoriaus ir gero Petro bičiulio Aleksandro Šimanskio palaikų. O šiandien galerijoje Daiva M. tarstelėjo, kad dabar jau visi trys draugai vėl kartu. Radau kelias nuotraukas iš skirtingų įvykių. Visur Petras su fotoaparatu. Ilsėkis ramybėje, Bičiuli, kūrei tarp žmonių tiltus, pats jais keliavai ir kitus kvietei atkeliauti. Susitikimas, ne išsiskyrimas, yra tas žodis, kuris šiandien išlieka mano širdyje, galvojant apie Tave”, – mintimis apie P. Šmitą savo paskyroje socialiniame tinkle vėlų penktadienio vakarą pasidalino Sondra Simana.

INFORMACIJA

Su velioniu bus galima atsisveikinti vasario 13 d. (pirmadienį) 18-20 val. ir vasario 14 d. (antradienį) 9-13 val. Šv. Kazimiero bažnyčios laidojimo namuose (Kretingos g. 40, Klaipėda). Antradienį, vasario 14 d., 8.45 val. bus aukojamos Šv. Mišios Šv. Kazimiero bažnyčioje. Į amžiną kelionę velionio urną išlydės 13 val. Laidotuvės Lėbartų kapinėse.

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius kviečia dailininkų bendruomenę pirmadienį 19 val. ateiti kartu pagerbti velionį.

13 Comments

  1. Stasys

    Kaip gaila, kad netekom Petrelio … Dūšioje didelis liūdesys … Amžiną Jam atilsį. Užuojauta šeimynai ir artimiesiems !!

    Reply
  2. Birutė

    KASDIEN…Tik vienintelį kartą mes IŠĖJĘ pro tas pačias duris atgal jau nebegrįšime…Nebemąstysime… Nebekalbėsime…Tylėjimo…Nebesimelsime… Užuojauta artimiesiems.

    Reply
  3. Baiste

    Užuojauta šeimai

    Reply
  4. Vitalija

    Man begalo skaudu,kad tokie žmonės kaip Petras palieka šį pasaulį.Pažinojau jį nuo Tarybinių laikų.Tai buvo begalo nuostabus žmogus.Šeimai užuojautos.

    Reply
  5. Virginija Jurgilevičienė

    Mums, Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos
    krašto skyriui, pirmininko netektis yra didžiulis smūgis. Mūsų nevyriausybinės organizacijos tikslas įamžinti
    paminklinėmis lentomis Tilžės akto signatarus, kurie vėliau gyveno Klaipėdoje. Petras rinkdavo medžiagą, rašydavo prašymus ir dalyvaudavo visose Žymių žmonių komisijos posėdžiuose, kuriuose buvo svarstomi jo surašyti prašymai. Visada gerų žodžiu prisimindavo laiką, kai komisijai vadovavo Vytautas Čepas. Paskutiniu laiku kiekviename MLRT Klaipėdos krašto susirinkime reiškė rūpestį, kad būtų pastatytas paminklas faktiniam sukilimo vadui Budriui – Polovinskui.
    Petras Šmitas aktyvus, veiklus ir labai reikalingas buvo ne tik mūsų organizacijai, bet miesto visuomenei, kuriai skaitė paskaitas bei įamžindavo svarbiausius miesto įvykius, menininkų bendruomenei, o labiausiai žmonai, šeimai, kurią labai mylėjo. Kaip sunku suvokti, kad Petras Šimtas išėjo amžinybėn,

    Reply
  6. Vytautas Čepas

    Neįtikėtina! Tik neseniai šnekėjomės. Toks šviesus, linksmas, geras žmogus buvo, didelis Klaipėdos, Mažosios Lietuvos patriotas. Visi daug ko netekome. Užuojauta ištikimiausiai jo bendražygiai – žmonai, visiems artimiesiems ir jį pažinojusiems. Be galo gaila ir neteisinga.

    Reply
  7. Reneta

    Skaudi ir netiketa zinia…
    Nuosirdi uzuojauta zmonai Irenai ir seimai.

    Reply
  8. Irena

    Užuojauta šeimai ir artimiesiems. Jis buvo didis žmogus, malonus ir visad
    besišypsantis gyvenimui

    Reply
  9. Vida

    Užuojauta šeimai.
    Belieka tik prisiminimai…

    Reply
  10. Daiva

    Sunku patikėti. Didžiulė šviesaus žmogaus netektis. Užjuojauta šeimai, bičiuliams.

    Reply
  11. Birutė

    NUOŠIRDI UŽUOJAUTA . A+A ŠVIESUOLIUI

    Reply
  12. Joris

    Nepaprastai liūdna… Iškeliavo šviesulys.

    Reply
  13. Buvusi dailės mokyklos mokinė

    Labai labai gaila, buvo nuostabus žmogus, puikus Dėstytojas, užuojauta šeimai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas

Remontuos miesto rotušės stogą

Kitą savaitę startuos istorinio Klaipėdos pastato – miesto rotušės atnaujinimo darbai. Pradedamas kapitalinis stogo remontas, kuris, numatoma, truks apie pusę ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Miestas

Sulaukta penkių pasiūlymų Atgimimo aikštei rekonstruoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog ketvirtadienį atplėšti vokai su pasiūlymais konkursui dėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos su požeminės automobilių saugyklos įrengimu: gauti ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This