Klaipėdos apskrityje sumažėjo plėšimų, bet padaugėjo nužudymų

Kriminalai ir nelaimės

Per praėjusius metus Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato teritorijoje užregistruotos 4788 nusikalstamos veikos, tai yra apie 13 proc. daugiau nei 2021 m. Tačiau ištirtų nusikalstamų veikų procentas išlieka stabiliai aukštas – siekia beveik 69 proc. Toks laikosi jau trejus metus iš eilės ir yra geriausias per pastaruosius penkerius metus.

Klaipėdos universitete vykusiame renginyje Klaipėdos apskrities VPK vadovai, dalyvaujant Lietuvos policijos generaliniam komisarui Renatui Požėlai, policijos profesinių sąjungų, socialinių partnerių, apskrities savivaldybių ir žiniasklaidos atstovams, pristatė 2022 m. veiklos rezultatus.

Pernai mažiau tyrimų pradėta dėl sunkių ir labai sunkių nusikaltimų (2022 m. –139, 2021 m. –174), taip pat sumažėjo plėšimų (2022 m. – 38, 2021 m. – 50) ir viešose vietose įvykdytų nusikalstamų veikų (2022m. – 429, 2021 m. – 467). Klaipėdos mieste viešose vietose taip pat buvo gerokai saugiau – įvykdytų nusikalstamų veikų sumažėjo net 77-niomis – nuo 272  registruotų 2021 m. iki 195 įvykdytų 2022 m.

Tačiau apskrityje padaugėjo nužudymų ( 2022 m. –13, 2021 m. – 4), vagysčių (2022 m. – 1060, 2021 m. – 704), įvairaus pobūdžio sukčiavimų (2022 m. – 305, 2021 m. – 237) ir elektroninėje erdvėje įvykdytų nusikaltimų (2022 m. –298, 2021 m. – 168). Nusikaltimus elektroninėje erdvėje tiriančių pareigūnų profesionalumo dėka išaiškinama jų taip pat daug – apie 68,5 proc.

Išaiškino tarptautinį narkotikų platintojų ir žmonių grobikų gaują

Klaipėdos kriminalistai jau keletą metų iš eilės yra tarp geriausių šalies kriminalistų – tradiciniame „Metų seklio“ konkurse, kurio nugalėtojai skelbiami minint kriminalinės policijos dieną, Klaipėdos apskrities VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai pelnė antrąją vietą už atliktą tarptautinį, itin didelės apimties tyrimą, kuriame organizuoto nusikalstamo susivienijimo nariai įtariami dideliais kiekiais platinę narkotinę medžiagą – heroiną bei kitus kvaišalus Airijoje ir Šiaurės Airijoje (Jungtinėje Karalystėje bei taip pat vykdę prekybą žmonėmis.

Šis tarptautinis tyrimas atskleidė jau beveik dešimtmetį veikusią organizuoto nusikalstamo pasaulio atstovų gerai sustyguotą prekybą žmonėmis. Aukoms, išvežtoms į užsienį, buvo atimti asmens dokumentai, jų atžvilgiu naudojamas psichologinis, fizinis smurtas, prievarta pratinama prie narkotikų, pastarieji buvo verčiami/ išnaudojami daryti nusikalstamas veikas.

Šiame ilgalaikiame, sudėtingame ir viename didžiausių tyrimų Klaipėdos apskrities VPK KPONTV istorijoje dėka profesionalaus, kruopštaus, atsakingo bei kryptingo visos tyrimo grupės darbo pavyko demaskuoti tarptautiniu mastu trijose šalyse veikusią lietuvių organizuotą nusikalstamą grupuotę (gaują), kuri buvo išvysčiusi milžinišką narkotinių medžiagų platinimo tinklą Airijoje bei Šiaurės Airijoje (JK) ir pasižymėjo brutalumu bei smurtu. Minėtą grupuotę likvidavus, buvo užkirstas kelias tolimesniam žmonių išnaudojimui bei šiuolaikinei vergovei.

Daugiau eismo saugumo pažeidimų

2022 m. Klaipėdos apskrityje fiksuotas didžiausias šalyje smurto artimoje aplinkoje atvejų mažėjimas – 2022 m. pradėti 537 ikiteisminiai tyrimai, arba 89-niais tyrimais mažiau nei 2021 m. Lyginant padėtį Klaipėdos apskrities miestuose ir rajonuose, labiausiai tokio pobūdžio tyrimų sumažėjo uostamiestyje – pernai buvo pradėta 213, arba net 63-mis mažiau nei užpernai.

Eismo saugumas taip pat yra vienas iš didžiausių Klaipėdos apskrities policijos prioritetų, deja, padėtis apskrities keliuose, palyginti su 2021 m., šiek tiek blogėjo – įvyko 385 įskaitiniai įvykiai – 36-iais daugiau nei 2021 m. Per juos žuvo 17 žmonių (2021 m. – 15), sužeista 470 asmenų (2021 m. – 425). Neblaivūs vairuotojai sukėlė  14 įskaitinių eismo įvykių – 4-iais mažiau nei užpernai.

Itin didelį dėmesį savo veikloje Klaipėdos apskrities VPK pareigūnai skiria ir prevencijai – per 2022 m. visoje apskrityje surengti 2069 įvairūs prevenciniai renginiai, vaikams ir jaunimui skaitytos 1143 paskaitos, per metus įkurta 15 naujų saugios kaimynystės grupių, o iš viso jų apskrityje veikia 271. Viena iš jų – uostamiestyje veikianti „Smiltelės g. 9 bendruomenė“ – pernai respublikiniame konkurse „Veikliausia saugios kaimynystės grupė“ užėmė trečią vietą.

Džiaugėsi žmonių pasitikėjimu

Apibendrindamas pernai nuveiktus pareigūnų darbus, Klaipėdos apskrities VPK viršininkas Alfonsas Motuzas ypač džiaugėsi nuolat augančiu visuomenės pasitikėjimu policija.

„Metai nebuvo lengvi – itin daug iššūkių kėlė Rusijos sukeltas karas Ukrainoje, nuo jo bėgančių žmonių srautų sureguliavimas ir jų saugumo užtikrinimas. Policija visur ėmėsi lyderystės, tą darys ir ateityje. Džiugu, kad visuomenė tai supranta ir vertina – naujausios gyventojų apklausos rezultatai rodo, kad pasitikėjimą policija išreiškė 82 proc. šalies gyventojų. O Klaipėdos apskrities gyventojų pasitikėjimas policija šalies vidurkį lenkia ir siekia net 86 proc.“ – sakė Klaipėdos apskrities VPK viršininkas A. Motuzas.

Pagrindinės Klaipėdos apskrities VPK veiklos kryptys 2023 m., pasak Alfonso Motuzo, bus sunkių ir labai sunkių, ekonominių bei elektroninėje erdvėje vykdomų  nusikalstamų veikų tyrimas ir atskleidimas. Taip pat Viešose vietose vykdomų teisės pažeidimų prevencija ir bendradarbiavimo su bendruomenėmis, seniūnijomis bei socialiniais partneriais stiprinimas.

Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, vertindamas praėjusių metų veiklos rezultatus, taip pat džiaugėsi augančiu visuomenės pasitikėjimu, kuris pasiekė rekordines aukštumas.

„Per dešimtmetį registruojamų nusikalstamų veikų skaičius šalyje sumažėjo maždaug perpus. Tačiau kad ir kokie būtų geri statistiniai rodikliai, jie yra niekas, jei žmogus, kuriam prireikė policijos pagalbos, patirs negatyvių potyrių – atjauta aukai, nukentėjusiam asmeniui, liudininkui, supratimas, išklausymas – visada turi būti svarbiausi ir nuolat tobulinami aspektai pareigūnų veikloje“, – sakė generalinis komisaras R. Požėla.

1 Comment

  1. Pamatyti policininką

    Kas nors gal yra palaimintas ir gal matė mieste gyvą policininką? „Gulinčių policininkų” daug, bet visi gulintys, o kur tikri? Jie visi užsibarikadavę Kauno gatvėje ir bijo atvėsti. Pravažiuoja kai kada per miestą, tačiau nemato, kas darosi už namo fasado. Ten klesti prekyba narkotikais, buvau pagerbtas-pasiūlė jaunikaitis įsigyti dozę. Už fasado vyksta daug įdomių dalykų, galėtų policija bent retkarčiais pasidomėti. Taigi, kaimyno anūkų didžiausia svajonė -pamatyti gyvą policininką, esu jam pažadėjęs parodyti, bet pats jų nesutinku.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Parengė saugią vaiko paėmimo iš šeimos tvarką

Vaiko teisių gynėjai ir policijos pareigūnai pasirašė susitarimą dėl bendrų veikimo algoritmų sudėtingais vaiko perkėlimo į saugią aplinką atvejais. Tai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Sulaikė trispalves niekinusį vyrą

Sulaikytas Lietuvos vėliavas Klaipėdoje išniekinęs asmuo. Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla trečiadienį surengtos spaudos konferencijos metu teigė, kad sulaikytasis yra ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Pernai sukčiai Klaipėdos apskrityje išviliojo 1,5 mln. eurų

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovai penktadienį pristatė 2023 m. veiklos rezultatus: per praėjusius metus buvo užregistruota 4816 nusikalstamų veikų, ...
2024-02-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This