Nelegalūs sąvartynai – didėjantis neišvengiamas blogis?

Aplinkosauga, Svarbu

Kovai su nelegaliais sąvartynais Klaipėdoje nesimato pabaigos: vos tik likviduojami vieni, netrukus randasi kiti – toje pačioje arba jau naujoje vietoje. Kasmet jiems tvarkyti išleidžiama apie 100 tūkstančių eurų.

Tačiau šiais metais skirta rekordinė suma – 217 tūkstančių eurų. Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Aplinkosaugos skyriaus vedėjos Rasos Jievaitienės, taip yra todėl, kad reikia sutvarkyti ir teritoriją Kaštonų gatvėje, kurioje nukelti buvę garažai.

Nelegalūs sąvartynai tvarkomi tik tuomet, kai tai daryti savivaldybė nurodo savo rangovui. Kasmet pavasarį savivaldybė sudaro nelegalių sąvartynų, pavienių užterštų teritorijų, naudotų padangų atliekų susikaupimo vietų sąrašus, kurie vėliau, reikalui esant, patikslinami. Tuos patikslinimus nulemia nelegaliems sąvartynams tvarkyti skirtas finansavimas.

Šiuo metu Klaipėdos miesto savivaldybė prognozuoja, kad per trejetą metų reikės surinkti ir išvežti į legalų sąvartyną 600 tonų statybinio laužo. Dar 50 tonų bus perduota tolimesniam apdorojimui. 10 tonų, manoma, bus surinkta iš atliekų surinkimo aikštelių ar konteinerių stovėjimo vietų. Beveik 10 tonų statybinio laužo planuojama rasti Smiltynėje. 

Be to, prognozuojama, kad nelegaliuose Klaipėdos sąvartynuose per trejetą metų bus rasta per 30 tonų komunalinių atliekų ir apie 80 tonų biodegraduojančių (sodo) atliekų. Numatoma, kad  iš tokių sąvartynų reikės surinkti apie 600 tonų ir stambiagabaritinių atliekų.

Klaipėdos mieste per metus randama per 50 tonų neleistinose vietose išmestų automobilių padangų. Per trejetą metų, manoma, jų bus rasta apie 175 tonas.

Nors kasmet tiek savivaldybė, tiek jos valdomas Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras skiria nemažai lėšų gyventojams informuoti apie atliekų tvarkymo peripetijas, Rasa Jievaitienė mano, kad nelegalių sąvartynų atsiradimą lemia ir žmonių nežinojimas. Esą būtent todėl žmogus išveža atliekas ir išmeta toliau nuo namų, užuot patogiai ir dykai jas palikęs atliekų surinkimo aikštelėse.

„Galimai nelegaliai atliekomis atsikrato smulkios statybos ir remonto įmonės, nes priduodant atliekas į legalų sąvartyną jiems reikia mokėti”,- sako R. Jievaitienė.

Ji neatmeta galimybės, kad neseniai valstybei ženkliai padidinus legalių sąvartynų vadinamąjį vartų mokestį, nelegalių atliekų sąvartų Klaipėdoje padaugės.

4 Comments

  1. Kameros

    Pastebėjus besiformuojantį sąvartyną, toje vietoje, reikia įrengti stebėjimo kameras ir bausti nusižengėlius, o ne leisti stichiškai šiukšlinti !

    Reply
    • kamerūnas

      Tai kad tų vietų kaip priš…ta – visur kamerų neužteks, o ypač laukuose ar miškuose

  2. Lolas

    Normaliai miesta reikia tvarkyti, vystyti infrastruktūra, o ne laukti kokia statybos kompanija didesnį otkatą duos, tai ir „laimi” konkursą. Todėl visas miestas aplestas. Ne tas Kretingos g. galas netvarkingas, yra daug ir kitų vietų, kur visokių šudų prikrauta.

    Reply
  3. KraC

    Britų mokslininkai įrodė, kad netvarkinga aplinka skatina netvarką.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Jono Sąlygos paieškos savivaldybei kainavo 4235 eurus*

Už tai, kad prisikviestų žinomą mediką Joną Sąlygą vadovauti Klaipėdos miesto poliklinikai, savivaldybė sumokėjo 4235 eurus. Tiek mokesčių mokėtojams kainavo UAB ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dviračių takui į Melnragę remontuoti jau ieškoma rangovų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė dviračių ir pėsčiųjų takų kapitalinio remonto Prano Lideikio gatvėje, nuo Liepojos iki Molo gatvių, rangos darbų konkursą. Nors ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

„Turbo žiedo” Baltijos ir Taikos prospektų sankryžoje nebus

Klaipėdos miesto vadovai, nutraukę konkursą dėl Baltijos ir Taikos prospektų sankryžos, svarstė ir kitą variantą – įrengti čia „turbo žiedą”. Tačiau ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This