„Neptūno” baudžiamoji byla: kodėl dalininkai neginčijo sandorių?

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teisme pabaigos link juda byla, kurioje finansiniais nusikaltimais kaltinami buvęs Klaipėdos „Neptūno” klubo vadovas Osvaldas Kurauskas, lenkas Arkadiusz Krygier ir buvęs Panevėžio „Lietkabelio” klubo vadovas Mantas Ignatavičius.

Pirmadienį vykusio posėdžio metu baigiamąją kalbą sakęs M. Ignatavičiaus gynėjas Aivaras Alimas tikino, kad jo klientui pareikšti kaltinimai yra nepagrįsti tiek fakto, tiek teisės aspektais.

Iš kairės: Mantas Ignatavičius, Osvaldas Kurauskas ir Arkadiusz Krygier. Martyno Vainoriaus nuotr.

Norėtų pasodinti

„Atvira Klaipėda” jau nekart rašė, kad O. Kurauskas yra kaltinamas pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius – didelės vertės svetimo turto iššvaistymu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, neteisingu duomenų apie pajamas pateikimu ir dokumentų klastojimu. Didžiausia bausmė už šiuos nusikaltimus siekia iki 7 metų nelaisvės.

M. Ignatavičiui dar yra pateikti kaltinimai dėl bendrininkavimo bei nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo. Analogiškų kaltinamų sulaukė ir Varšuvos gyventojas A. Krygier.

Kaltinamajame akte teigiama, kad vadovaudamas „Neptūno” klubui O. Kurauskas sudarė fiktyvias sutartis su JAV registruota bendrove „Omega action” ir Estijoje registruota „Reval sport agency” dėl žaidėjų ir trenerių įvaizdžio teisių naudojimo.

Amerikoje registruotos bendrovės faktiniu vadovu esą buvo M. Ignatavičius, o „Reval sport agency” vadovavo A. Krygier. Joms bendrai buvo pervesta daugiau nei milijonas eurų. Vėliau dalį pinigų šios bendrovės pervesdavo į žaidėjų ir trenerių sąskaitas. Anot pareigūnų, dėl neteisėtų veiksmų ir mokesčių nesumokėjimo buvo padaryta daugiau nei 166 tūkst. eurų žala Mokesčių inspekcijai, daugiau nei 67 tūkst. eurų žala „Sodrai” bei beveik 400 tūkst. eurų siekianti žala „Neptūno” krepšinio klubui.

Kaltinimą šioje, dar 2021 m. vasarį pradėtoje nagrinėti byloje palaikanti prokurorė Dalia Stonienė teismo paprašė visus kaltinamuosius pasiųsti už grotų. Tiesa, ne visam bausmės laikotarpiui. O. Kurauskas, anot kaltintojos, yra vertas 3 metų laisvės atėmimo bausmės. Iš karto jis turėtų atlikti 1 metų bausmę, o likusios vykdymas turėtų būti atidėti 2 metams. Analogiškos bausmės prokurorė paprašė ir M. Ignatavičiui. Tuo metu A. Krygier prašoma skirti 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, numatant, kad iš karto reikia pasėdėti laisvės atėmimo įstaigoje pusę metų, o likusios bausmės vykdymas irgi galėtų būti atidėtas 2 metams.

„Visos lėšos teisėtos”

M. Ignatavičiaus advokatas A. Alimas savo baigiamojoje kalboje dėstė, kad jo klientas nepripažįsta kaltės, o kaltinimai tiek fakto, tiek teisės aspektais esą yra nepagrįsti.

Vienas iš kaltinimų skelbia, jog M. Ignatvičius padėjo O. Kurauskui apgaulingai tvarkyti apskaitą ir išmokėti 678 tūkst. eurų 27-iems „Neptūno”  krepšininkams bei treneriams. Dėstydamas, kodėl šis kaltinimas esąs nepagrįstas, advokatas aiškino, kad bendrovę „Omega action” buvo įsteigusi M. Ignatavičiaus sutuoktinė, o jis pats nebuvo net jos darbuotojas. Visgi jis turėjo daug patirties, ryšių, tad prisidėjo prie veiklos, vėliau prisijungė buvęs krepšininkas Jonathan Smith, kuris ir ėmė vadovauti JAV įsikūrusiai įmonei, o pats M. Ignatavičius buvo taip pat pavadintos Lietuvos įmonės direktorius. Kad būtent J. Smith realiai tvarkė visus JAV įsikūrusios įmonės reikalus esą įrodo ir teismui pateiktos su krepšinio klubais „Monaco” ir „Budivelnik” sudarytos sutartys.

Pasak A. Alimo, „Omega action” Klaipėdos klubui suteikė realias paslaugos, todėl ir buvo išrašytos sąskaitos už jas. Advokatas retoriškai klausė, kodėl dalininkai neginčijo sandorių civiline tvarka, jei buvo kilę kokių nors įtarimų.

Teisininkas taip pat dėstė, kad vien tik atlikti bankiniai pavedimai nesudaro pagrindo laikyti M. Ignatavičių faktiniu „Omega action” vadovu.

Pasisakydamas dėl kaltinimo nusikalstamai gauto turto legalizavimu advokatas tikino, kad daugiau nei 308 tūkst. eurų iš „Omega action” Nerijui Strumilai ir jo valdomoms bendrovėms buvo pervesta už realias teisinių konsultacijų paslaugas, sportinę atributiką. Taip pat A. Alimas retoriškai klausė, kodėl šiam asmeniui ir bendrovėms nepareikšti jokie kaltinimai, jei jau tokios operacijos laikomos nusikalstamo turto legalizavimu.

Anot A. Alimo, visos šios lėšas buvo gautos pagal sutartį, visi mokėjimai vykdyti atliekant realią veiklą.

„Gautos lėšos buvo teisėtos ir nebuvo jokio poreikio jas kaip nors įteisinti. „Neptūnas” jas irgi turėjo teisėtai”, – dėstė gynėjas.

M. Ignatavičiui taip pat yra pareikštas kaltinimas padėjus O. Kurauskui tyčia iššvaistyti didelės vertės svetimą turtą –  378 533 Eur. Esą abu kaltinamieji žinojo, kad klubas realiai nepirks jokių įvaizdžio teisių, bet vis tiek suklastojo tris sutartis, o vėliau buvo išrašytos ir apmokėtos 1,059 mln. eurų dydžio sąskaitos. Iš šios sumos krepšininkams ir treneriams buvo pervesta tik 678 tūkst. eurų.

Kalbėdamas apie šį kaltinimą A. Alimas akcentavo, kad klubas „metai iš metų toleravo tokią situaciją dėl sutarčių”, apie jas žinojo vadovai, ką paliudija ir kai kurių valdybos narių, trenerio Kazio Maksvyčio apklausos.

Teisininkas tikino, kad nepagrįstas yra ir kaltinimas dokumentų klastojimu. Anot A. Alimo, jo klientas nesudarinėjo sutarčių, neturėjo įmonės spaudo – jo teisėsauga ir nerado pas M. Ignatavičių. Pastarasis esą darė tik sutarčių vertimus, nes gerai kalba ir rašo angliškai.

Advokatas prašė teismo jo klientą išteisinti ir atmesti tiek jam, tiek O. Kurauskui pareikštą beveik 400 tūkst. eurų civilinį ieškinį.

Kartu jis akcentavo, kad nors Panevėžio apygardos teismas pernai gegužę M. Ignatavičių pripažinto kaltu dėl krepšinio klubo „Lietkabelis“ lėšų pasisavinimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo, šis nuosprendis yra apskųstas Apeliaciniam teismui, kur procesas dar nėra pasibaigęs. Todėl jo klientas „Neptūno” byloje esą turi būti laikomas pirmą kartą teisiamu asmeniui, kaip ir O. Kurauskas bei A. Krygier.

2 Comments

  1. GGG

    Už žmogaus nužudimą sodina 8 metam, o čia 7 m už veikla kuria vykdė dešimtmečias…tik paskutiniai pakliuvo…kažko neatrodo teisinga. Ar praturtėjo kaltinamieji niekam neidomu…

    Reply
  2. Mažoji Klaipėda

    Ar tuo metu Kurauskas pasidalino pinigus su „Neptūno” klubo valdybos pirmininku Taraškevičium? Labai įdomu….

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

„Neptūno“ pergalių seriją nutraukė kėdainiškiai

Klaipėdos „Neptūnas“ pirmadienio vakarą savo arenoje rezultatu 79:92 (26:24, 20:21, 12:20, 21:27) krito prieš Kėdainių „Nevėžį-Optibet“. Šeimininkai pirmieji truktelėjo į ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

„Neptūnas“ 50 minučių trileryje įveikė „Žalgirį“

Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, trečiadienį nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“. Georgios Vovoro kariauna gausiai susirinkusių uostamiesčio ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This