Palanga pasitinka 770-ąjį gimtadienį

Regionas

Palanga – vienas seniausių Lietuvos miestų – šiais metais vietos gyventojus ir svečius džiugins ypatingais renginiais – miestas švenčia 770 metų jubiliejų. Ta proga visus metus kurorte, be jau tradicinių, vyks įvairūs kultūriniai, sporto renginiai, plenerai, konkursai, edukacijos.

Įvažiuojant į Palangą visus atvykstančius pasitinka šventinis, 770-mečiui skirtas Palangos ženklas. Palangos savivaldybės nuotr.

Palangos vardas pirmą kartą 1253 m. balandžio 5 d. buvo paminėtas istoriniuose šaltiniuose – Kuršo dalybų tarp Livonijos ordino ir Rygos vyskupo akte.

Šiemetinį, jubiliejinį, Palangos gimtadienį pažymės ne tik miesto kultūros, švietimo įstaigos, bet ir visi kurorto gyventojai, o kartu apie vieno iš seniausių šalies miestų 770-metį norima pranešti visos Lietuvos gyventojams ir užsienio turistams. Tad jau įvažiuojant į Palangą visus atvykstančius pasitinka šventinis, 770-mečiui skirtas Palangos ženklas. Netrukus Palangos simboliais pasidabins visas kurortas.

„Tiek jubiliejinis miesto ženklas, tiek ir netrukus kurortą papuošiantys Palangos simboliai kiekvienam – ne tik vietos bendruomenei, bet ir kurorto svečiams – visus metus primins, jog šie metai Palangai yra ypatingi. Balandžio 5-oji oficialiai laikoma Palangos miesto įkūrimo data, tad šiais metais jubiliejinį, 770-ąjį miesto gimtadienį minime šventinių renginių gausa“, – pranešime pažymi Palangos kultūros skyriaus vedėjas Robertas Trautmanas.

Palangos dienos

Istorinių, ne tik Palangai, bet ir visai Lietuvai svarbių Palangos istorijos datų pastaruoju metu yra ne viena – vos prieš dvejus metus, 2021 m. kovo 30 d., minėta Palangos grąžinimo Lietuvai 100-metų sukaktis.

Siekiant paminėti šias abi datas, dar prieš 19 metų kilo bendruomenės iniciatyva (iniciatyvos autorius – Palangos miesto garbės pilietis Vitalis Bernardas Litvaitis) laikotarpį nuo kovo 30 d. iki balandžio 5 d. skelbti Palangos savaite ir ta proga kasmet organizuoti kultūrinių renginių ciklą „Palangos dienos“. Nuo 2014 metų, pirmųjų „Palangos dienų“, į šiuos renginius kasmet įtraukiama visa kurorto bendruomenė. Ne išimtis ir šie metai – renginių ciklo „Palangos dienos“ metu vyks vaikų kūrybinių darbų paroda, 3D filmo „Palangos istorijos“ pristatymas, edukacija „Jei būčiau burmistras“, kiti renginiai. Jų metu ypatingas dėmesys bus skiriamas Palangos 770-mečiui.

Visą šventinę savaitę miesto gyventojai, įstaigos ir organizacijos kviečiami savo pastatų fasadus padabinti Palangos miesto vėliavomis.

Gimtadienis – visus metus

Be renginių ciklo „Palangos dienos“, šiais metais numatyta ir daugiau renginių, skirtų jubiliejiniam Palangos gimtadieniui.

Tarp jųprofesionalių akmens skulptorių pleneras-simpoziumas, organizuojamas žinomo skulptoriaus Liutauro Griežės, taip pat – tarptautinis renginys – kūrybinės grupės „Mostas“ ir Jūrmalos dailininkų pleneras. Visą vasarą bei rugsėjį Birutės parke vyks lauko paroda „Istorijos langai“, organizuojama Lietuvos dailės muziejaus, o rudenį kurorte bus rengiama istorinė konferencija ir paroda „Gintaras modernioje Lietuvoje: paveldas ir dabartis“.

Bus ir daugiau Palangos 770-mečiui skirtų renginių, iš kurių bene svarbiausias – birželio 3 d., kurorto šventės metu, vyksiantis šventinis koncertas „Palangai 770“, kurio metu žiūrovai išvys ne vieną scenos žvaigždę.

Palangos jubiliejus bus atspindimas ir visų tradicinių miesto renginių metu. Vienas iš jų – pavasarį vyksianti įspūdinga Jurginių šventė, kuri yra įtraukta į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo registrą. Jurginės Palangoje atspindės senąsias mūsų tradicijas, istorinę praeitį, menančią senus laikus, netgi pirmąjį Palangos vardo paminėjimą.

Vasarą vyks kurorto šventė, o rudenį – tarptautinis folkloro festivalio „Palangos miestely“. Jų metu irgi bus nepamirštas ypatingas, jubiliejinis miesto gimtadienis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - Europos brasbendų čempionatas

Palangoje prasideda ypatinga savaitė: balandžio 27 – gegužės 5 dienomis kurorte vyks Europos brasbendų čempionatas. Gilias tradicijas turintis prestižinis renginys ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Narkotikus nepilnamečiams platino Palangoje

Klaipėdos kriminalistai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių (psichotropinių) medžiagų platinimo nepilnamečiams Palangoje. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar 2023 m. gegužės mėn. ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This