Klaipėdos koncertų salė: atsiprašymo dėl garsiojo pareiškimo nebus

Kultūra, Svarbu

Praėjus daugiau nei metams po garsiai ne tik mieste nuskambėjusio pareiškimo apie „prišiukšlintos gryčios” valymą Klaipėdos koncertų salės (KKS) vadovas Tadas Grabys pagaliau viešai paaiškino, ką nustatė užsakytas išorinis įstaigos auditas.

Nors penktadienį surengto Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdžio metu politikai vienbalsiai tvirtino, kad audito išvadose nemato jokio kriminalo, T. Grabys teigė, jog nemato, už ką turėtų atsiprašyti buvusios įstaigos vadovės Danutės Žičkuvienės.

Martyno Vainoriaus nuotr.
Ką gi rado?

Posėdžio pradžioje komiteto pirmininkė Laima Juknienė aiškino, kad atitinkamos informacijos išklausymas į darbotvarkę buvo įtrauktas todėl, kad „naujasis vadovas turėjo gana aštrių pasisakymų dėl buvusios vadovės veiklos ir užsakė nepriklausomą auditą”. Tad dabar esą norima išgirsti, kiek jis kainavo, kokie yra rezultatai.

T. Grabys teigė, kad už 11 724,9 eurų po mažos vertės pirkimo procedūrų pasirinkta UAB „Audifina” vertino 2019-2021 m. laikotarpį. Sprendimą pirkti tokias paslaugas esą nulėmė ir tai, kad per visą įtaigos gyvavimo laikotarpį iki tol veiklos auditas nebuvo atliktas, tad buvo siekta išsiaiškinti, ar viskas vyko teisingai, racionaliai, ekonomiškai. Už šias paslaugas, anot direktoriaus, buvo apmokėta iš įstaigos uždirbtų lėšų organizuojant renginius.

Pristatydamas auditorių išvadas KKS vadovas pirmiausiai minėjo, kad dauguma patvirtintų pareigybių pavadinimų neatitiko profesijų klasifikatoriuje nurodytų pavadinimų. Šis trūkumas esą jau ištaisytas.

Anot audito, buvusi vadovybė ne kartą pažeidė Darbo kodekso reikalavimus dėl neterminuotų darbo sutarčių. Jos po dviejų metų turi tapti neterminuotomis, tačiau buvo pratęsiamos kaip terminuotos, nors tokiu atveju įstaiga turi mokėti didesnius socialinio draudimo mokesčius.

Auditoriai aptiko ir atvejį, kai įstaigoje dirba giminystės ryšiais susiję asmenys ir vienas iš jų yra pavaldus kitam. Šiai problemai esą dar ieškoma sprendimo.

Pasak direktoriaus, buvo nustatyta ir tai, kad dažnai iš darbuotojų buvo perkamos paslaugos pagal autorines sutartis, nors tokius darbus pagal pareigybines funkcijas privalėjo atlikti kiti KKS darbuotojai. Taip esą buvo išmokėta apie 54 tūkst. eurų.

Dabar jau ši problema, anot T. Grabio, yra išspręsta – pakeisti pareigybių aprašai, atsisakyta papildomų paslaugų pirkimo iš darbuotojų.

Paprašytas detalizuoti, kokios tai buvo paslaugos, KKS direktorius minėjo, kad vienam iš darbuotojų priklausė rašyti tekstus, bet jis to nedarė, o šį darbą atliko kitas ir gavo papildomų pajamų. Tas pat esą buvo ir su vizualiniais darbais, susijusiais su komunikavimu.

„Jaučiuosi daug tvirčiau, susitvarkėme, pasikeitėme, su darbuotojais dėl autorinių mokėjimų pasikalbėjome, radome konsensusą. Pasitvirtinsime darbuotojų skatinimo sistemą, rasime, tikiuosi, teisingus sprendimus finansinių galimybių ribose”, – sakė T. Grabys.

Paprašyta išsakyti savo nuomonę apie tokį auditą, savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė tikino, kad jai sunku ką nors komentuoti, nes nemato metodų, atrankos.

„Tą mes nustatome nuolat, išskirtinių pažeidimų nematau”, – teigė ji, patikinusi, kad KKS visiškai be auditorių priežiūros nebuvo palikta, esą buvo atliekami darbo užmokesčio auditai.

Komiteto narė Nina Puteikienė savo ruožtu teigė, kad T. Grabys nepaminėjo auditorių išvados, kuri skelbia, kad Savivaldybės administracijos direktorius viršijo įgaliojimus tvirtindamas KKS etatus, nes tai yra savivaldybės Tarybos kompetencija.

„Mažiausiai du administracijos direktoriai pažeidinėjo įstatymą”, – teigė N. Puteikienė.

Visgi Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis tvirtino, kad savivaldos teisininkai nesutinka su tokia auditorių išvada. Jis akcentavo, kad miesto Taryba administracijos direktoriui tokią teisę pavedė tvirtindama KKS nuostatus. Be to, laikomasi nuomonės, kad ši įstaiga nevykdo viešojo administravimo funkcijų. Kartu jis akcentavo, kad nuo kovo keičiasi įstatymas ir toks etatų klausimas jau labai aiškiai liks tik Tarybos kompetencijai, tad viskas ir šiuo atveju automatiškai išsispręs.

Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vyresnioji patarėja Julija Paulikienė savo ruožtu pabrėžė, kad KKS nuostatus buvo revizavusi Vyriausybės atstovo tarnyba ir jokių pastabų neteikė.

Politikų įžvalgos

Vicemeras Arvydas Cesiulis, priminęs T. Grabiui, kad jis prieš daugiau nei metu „rėžė gerą kalbą, kad reikia išsivalyti, išsikuopti”, klausė, ar pavyko tai padaryti. Taip pat jis teiravosi, ar T. Grabys nemano, kad dabar, kai aišku, jog „nėra nieko kriminalinio”, ar nereikėtų atsiprašyti buvusios KKS vadovės D. Žičkuvienės.

Manau, kad mūsų komandos veikla yra pagerėjusi, yra padidėjęs lankomumas, kai kitose kultūrinės įstaigose vadovai nuogąstauja, kad nelabai po kovido nori grįžti žmonės. Matome visuomenėje atpažįstamumą, padidėjusį susidomėjimą Koncertų salės veikla. Vertinčiau, kad sekasi viskas gerai. Aš nelabai žinau, už ką turėčiau atsiprašyti ir ko atsiprašyti”, – sakė T. Grabys.

Reaguodamas į tai A. Cesiulis pareiškė, kad padidėjęs lankomumas nebūtinai yra geresnio darbo pasekmė, nes po pandemijos žmonės patys gausiai eina į teatrą, koncertus.

„Jei neturit dėl ko atsiprašyti, tai aš nekomentuosiu”, – mestelėjo vicemeras.

Reaguodama į tai N. Puteikienė replikavo, kad „kaip kultūros lauko dalyvis supranta savo padėtį”, taip jau supranta ir jokie Tarybos nario pastebėjimai čia esą nepadės.

Tuo metu L. Juknienė, nesulaukusi aiškaus atsakymo dėl to, ar įstaigoje veikia Darbo inspekcijoje registruota Darbo taryba, žėrė priekaištus T. Grabiui, kad jis taip esą priiminėja vienasmenius sprendimus.

Judita Simonavičiūtė ir Edmundas Kvederis savo ruožtu pasigedo tvarkos, kada biudžetinės įstaigos gali užsakinėti tokius auditus.

„Yra 150 biudžetinių įstaigų, jei kiekvienas naujas direktorius pradės norėti daryti tokius auditus, kokios lėšos. O ir metodikos gali būti skirtingos. Direktoriai ir patys gali įvertinti taisytinas vietas. Kas nedirba, tas neklysta, ir pats direktorius dabar daro klaidas. Nuomonių gali būti įvairių ir tada pereiname į politikavimą”, – sakė J. Simonavičiūtė.

N. Puteikienė savo ruožtu dar paprašė T. Grabio pakomentuoti kultūros bendruomenėje esą sklandžiusias kalbas, kad jis nori pabėgti iš Klaipėdos.

„Mano tęstinumas yra. Kalbos lieka kalbomis, darbai yra darbai”, – teigė T. Grabys.

14 Comments

  1. Daug kas nesupras

    Gal kam ir atrodo keista, bet aukštojo meno erdvės (operos teatrai, koncertų salės, paveikslų galerijos, muziejai ir pan.) ilgainiui suformuoja savo aurą. Į jas įėjus pajunti tam tikrą atmosferą, meno buvimo dvelksmą. Tose erdvėse (pvz.: La scala, Bairoito, Paryžiaus ir kt. operų teatrai, Luvro, Prado muziejai, Italijos paveikslų galerijos ir kt.) žmonės net elgiasi pagarbiai, sukauptai, kultūringai.
    Klaipėdoje tokia erdvė per beveik 20 metų formavosi Koncertų salėje. Jutome jos pakylėjančią aurą, rimtį, žinojome, kad čia rimtosios muzikos buveinė. Dabar gi, neretai net nebesinori eiti į šią salę. Nes žinai, kad vakar šioje scenoje plyšavo popsas, skambėjo menkaverčių dramos vaidinimų lėkšti tekstai ar savo instrumentus „kankino” tam dar nepasirengę žmonės. Erdvė nebe ta…

    Reply
  2. Cha

    ar jums neatrodo kad tas Grabys žino kur kas daugiau už visus kitus? :D) Ką visi nutyli ir glaisto? Taigi auditas auditui nelygus P.S.Siūlau pasižiūrėti kokius darbotvarkės klausimus svarsto tokie miesto tarybos komitetai /Youtube prieinama kiekvienam/ Toks ,, Kaip sudegė degtukas”lygis vadinamas darbo imitacija ir išsigalvojimais kad rodyt procesą Keičiami kažkokiu nuostatėliu sakinėliai ir pan…Tikrai pasijuoksit stebėdami kas dabar yra svarbu mūsų savivaldybės valdantiesiems :D)

    Reply
  3. Irute

    kai tokiu būdu pasodinamas į vadovo poziciją, kai yra taip globojamas, o padorumo nerasta, nestebina .

    Reply
  4. Vytautas Čepas

    Gerb. Danute, nuoširdžiai atsiprašau Jūsų už pernai Kultūros komiteto posėdyje mano išsakytas mintis. Pripažįstu, kad išsireiškiau nekorektiškai taip pažemindamas Jus ir daug metų Jūsų vadovautą kolektyvą. Dabar negaliu paaiškinti kodėl taip atsitiko, gal tai dėl mano jauno amžiaus, per didelio entuziazmo, susijaudinimo, o gal noro pasipuikuoti prieš miesto tarybos narius…Nežinau! Tačiau tai, bet kokiu atveju, neturėjo būti pretekstas elgtis nekorektiškai. Dabar tai supratau ir tikiuosi, kad Jūs man atleisite. Tai buvo man didžiulė pamoka ir galiu garantuoti, kad ateityje ji nepasikartos. Labai apgailestauju.
    Pagarbiai
    Tadas Grabys

    Reply
    • Irena

      Kas čia? atsiprašo ar tik šposas?

    • Lina Šimulytė

      Na matai, kaip nesunku tai padaryti. Ir tauru, ir teisinga. Tik kam taip ilgai tempti reikėjo?

  5. Birutė

    Gėda danartiniam direktoriui, jam iki didžiai Gerbiamos Danutės Žičkuvienės Vadybinio Talento taip toli, kaip iki Everesto viršukalnės!

    Reply
    • T

      Nei ji didžiai gerbiama nei ką,nelyskit i s….ę

  6. Hansas

    Atsakymas įtemą: siūlau nueiti nors į vieną koncertą ir įsitikinti.

    Reply
    • Hansui

      buvau ne kartą studentų koncertuose. Bet nedžiugina 🙁
      Nėr ką lyginti su Žičkuvienės era, kai reguliariai atvykdavo Aleksander Palej, David Gering ir kiti pasaulio grandai.

  7. Į temą tp

    Domina, bet akademinės muzikos lygis, po naujojo vadovo atėjimo, – NE! Metas pervadinti Klaipėdos koncertų salę Komedijų ir pigaus popso sale. Pasižiūrėkite į repertuarą. Tarp klasikinės muzikos atlikėjų tik studentai, orkestro muzikantai. Gruodžio mėnesį buvo atgaiva, tikrai keli puikūs koncertai. Bet dabar – BADAS. Koncertų pristatymai, aprašymai – košmaras. Net atliekamo repertuaro, kompozitorių, nesugeba tinkamai aprašyti, lyg rašytų koks mokinukas, nežinantis nei muzikos istorijos, nei ką girdėjęs apie tą muziką, epochą ir jos autorius. Matosi Klaipėdos koncertų salės meninė kryptis – giliai žemyn, atgal 20 metų, kai akademinės muzikos klausytojai rinkdavosi Konservatorijos salėje. „Naujasis” salės vadovas gali girtis augančiu lankomumu, tačiau, matyt, nieko nesupranta apie kokybę ir kokiam tikslui ši salė buvo skirta. Nežinau, kiek Bačkus su savo charizma (ir kantrybe) temps, bet „Aukuro” išdraskymas gero nežada. Sugriauti, išmėtyti kūrėjus, galima greitai. Bet sukurti meninę kokybę, pritraukti aukštos prabos atlikėjus į Klaipėdą (pripažinkim, nuošalią meno provinciją), reikia sveikos nuovokos ir išmanymo. Deja, šitas „direktorius” to dar neparodė.

    Reply
  8. Ne į temą

    Aš ne apie audito išvadas. Bet po chamiškų įžeidimų direktorius (jei jis išsiauklėjęs žmogus) turi atsiprašyti. Viešai.
    Jei ir padidėjo KS lankomumas, tai tik popsinių renginių dėka. Ši Salė buvo steigta kaip akademinės, iškiliosios muzikos erdvė. Kaip filharmonija. Dabar gi, ji tapo pusiau kultūros namais, pusiau arena ir šiek tiek Koncertų sale. Labai liūdna ir gaila.

    Reply
    • Į temą

      Įdomu, ar klaipėdiečius domina „akademinė, iškilioji muzika? Labai akivaizdu, kad ne.

    • Klaipėdiečius

      domina „iškilioji akademinė” mizika!Pažiūrėkite į lankomumą, prieš kelis metus, kai koncertuodavo ne tik šalyje žinomi kolektyvai.Kalbėkite už save. Popso mėgėjams yra kitos scenos, o ši tegul lieka klasikinei muzikai. Pn. Grabys negaili 11000 siekdamas sukompromituoti buvusią vadovę, tad pinigų lieka tik studentų honorarams.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This