Kuršių nerijoje pagaliau pradeda rekonstruoti pėsčiųjų ir dviračių taką

Regionas

Ketvirtadienį surengto pėsčiųjų ir dviračių tako Smiltynė–Nida statybos darbų pradžios renginio metu įkasta kapsulė su laišku ateities kartoms. Darbai pradedami ruože nuo Smiltynės iki Juodkrantės, pagal praėjusiais metais įsigaliojusias dvi sutartis dviejuose tako ruožuose – nuo 2,104 iki 2,956 km ir nuo 2,956 iki 15,567 km.

Atliekant darbus bus įrengtas naujas iki 3,5 m pločio takas, kad esant poreikiui juo galėtų pasinaudoti ir specialiosios tarnybos (šiuo metu tako plotis kinta nuo 2 ik 2,5 m), planuojama įrengti poilsio aikšteles. Teigiama, kad rekonstruojamų ruožų sprendiniai parinkti siekiant išsaugoti kuo daugiau nacionalinio parko esamų želdinių, medžių. Sutvarkius tako dangą ir jį išplatinus, kelionės šiuo taku taps saugesnės ir patogesnės.

Susisiekimo ministerijos nuotr.

Pasak akcinės bendrovės Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovo Remigijaus Lipkevičiaus, darbai pirmuose dviejuose ruožuose, t. y. nuo Smiltynės iki Juodkrantės, galėjo būti pradėti tik gavus suderinimą su Valstybine miškų urėdija, Kuršių nerijos nacionaliniu parku ir kitomis institucijomis. Tako tiesimo darbai bus atliekami laikantis visų minėtų institucijų reikalavimų, siekiant daryti kuo mažesnį poveikį aplinkai.

„Atsakingai planuojame darbų logistiką ir resursus, rekonstrukcijai pasitelksime pažangius metodus bei priemones, visi sprendimai derinti prie nacionalinio parko aplinkos, siekiant išvengti žalos aplinkai“, – žada darbus atliksiančios bendrovės „YIT Lietuva“ vadovas Kęstutis Vanagas.

Tako tiesimo darbus iki Juodkrantės planuojama baigti šiemet liepą.

Bendra sutarčių vertė – 5,8 mln. Eur su PVM.

Kita dalis tako nuo Juodkrantės iki Preilos šiuo metu yra projektuojama. Rangos darbų konkursą numatoma skelbti šių metų viduryje. Likusią dalį planuojama sutvarkyti 2024 m.

Rekonstruojami tako ruožai sutampa su tarptautinių dviračių trasų „EuroVelo 10“ (Baltijos jūros trasa) ir „EuroVelo 13“ (Geležinės uždangos takas) atkarpomis.

Kelių direkcija tvirtina, jog galėjo pradėti šio tako projektavimo darbus tik po to, kai Neringos ir Klaipėdos miesto savivaldybės sutiko pasirašyti bendradarbiavimo sutartis ir gavo savivaldybių tarybų sprendimus, kad po to, kai takas bus sutvarkytas, jį minėtos savivaldybės perims valdyti nuosavybės teise. Po tako sutvarkymo ir perdavimo, Klaipėdos miesto savivaldybei priklausys 850 metrų, o Neringos savivaldybei apie 34 kilometrai tako.

Registrų centro duomenimis, pirmasis šio tako ruožas nuo Pervalkos gyvenvietės iki Pervalkos paplūdimio įrengtas dar 1978 m. Vėliau atskiri tako ruožai buvo tiesiami skirtingu metu. Šiuo metu bendras tako Smiltynė–Nida ilgis yra apie 50 km. Didžioji jo dalis, beveik 36 km nuo Smiltynės iki Preilos, nuo 2019 m. priklauso Lietuvos automobilių kelių direkcijai, likusi dalis – Neringos savivaldybei.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Neringa kviečia į šventinį miškasodį

Neringa savo gyventojus ir svečius pavasarį jau antrąjį kartą kviečia sutikti prasmingai – dalyvauti šventiniame miškasodyje ir taip prisidėti prie ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Tarp prisitaikymo prie klimato kaitos finansavimo - ir dėmesys pajūriui

Aplinkos ministras patvirtino 2022–2030 m. plėtros programos valdytojos Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos aplinkos apsaugos ir klimato kaitos valdymo plėtros programos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Regionas

Ilgąjį savaitgalį Neringa vilios nemokamu įvažiavimu ir renginiais

Neringos savivaldybė skelbia, kad bumbinimo garsų lydimos „Stintapūkio“ šventės proga ir vėl bus taikoma įvažiavimo į jos teritoriją lengvata. Nuo ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This