Lietuvos aukštajai jūreivystės mokyklai – 75-eri

Švietimas

Lietuvos aukštosios jūreivystės mokykla vasario 25 d. mini garbingą 75 metų veiklos jubiliejų.

Dabartiniu metu LAJM vykdomos 6 koleginių studijų programos, studijuoja daugiau nei 800 studentų, dirba daugiau nei 70 dėstytojų. Palmiros Mart nuotr.
Istorija

Šios aukštosios mokyklos istorija siekia 1948 metus, kai vasario 25 d. tuometinės TSRS Ministrų Tarybos nutarimu bei TSRS žuvies pramonės ministerijos ir TSRS aukštojo mokslo ministerijos įsakymu buvo įsteigta Klaipėdos jūreivystės mokykla – šiandieninės Lietuvos aukštoji jūreivystės mokyklos(LAJM) pirmtakė.

Tuometinėje mokykloje veikė trys skyriai: Laivavedybos, Laivų mechanikų ir vidaus degimo variklių bei Laivų statytojų. Priešingai nei dabar, mokykloje buvo griežtai laikomasi karinės tvarkos, todėl ir besimokantieji buvo vadinami kursantais.

Pirmaisiais metais į mokyklą buvo priimti 126 kursantai, pradėjo dirbti 21 dėstytojas. Įdomūs faktai: būsimieji laivavedžiai pirmąją jūrinę praktiką atliko tuomet mokyklai priklausančiame burlaivyje „Meridianas“, o laivų mechanikai ir laivų statytojai – Klaipėdos laivų remonto gamykloje.

Šiandiena

LAJM yra neatsiejama šalies ir tarptautinės jūrinės bei akademinės bendruomenės dalis. Per 75 metus LAJM parengė iš viso 5 173 laivų mechanikus, 4967 laivavedžius, 683 uosto ir laivybos vadybininkus, 382 jūrų verslo įmonių finansininkus, 287 jūrų transporto logistus ir 82 laivų
elektromechanikus.

LAJM nuotr.

Dabartiniu metu LAJM vykdomos 6 koleginių studijų programos, studijuoja daugiau nei 800 studentų, dirba daugiau nei 70 dėstytojų, įskaitant tarptautiniu mastu pripažintus mokslininkus ir praktikus iš įvairių laivybos, laivų statybos, uosto ir jūrų verslo kompanijų.

Kasmet LAJM išleidžia apie 200 absolventų, kurie sėkmingai įsitvirtina globalioje jūrų transporto sektoriaus – laivybos, uosto, logistikos – darbo rinkoje. Absolventai jūrininkai dirba šalies ir užsienio kompanijų laivuose ir siekia aukščiausios jūrininko karjeros – kapitono ir vyriausiojo laivų mechaniko laipsnio. Baigusieji vadybos, finansų ir logistikos technologijų studijas ypač laukiami uosto krovos terminaluose, laivų ir jūrininkų įdarbinimo agentūrose, logistikos kompanijose. Logistikos ir laivybos informacijos sistemų studentai – tai ateities uostų ir laivybos kompanijų analitikai, darbuotojai, kuriems paklūsta didieji duomenys ir debesų technologijos.

LAJM nuo 1994 m. bendradarbiauja su Lietuvos kariuomenės karinėmis jūrų pajėgomis ir kartu rengia personalą tarnybai karinėse jūrų pajėgose. Nuo 2012 m. Lietuvos karo akademijos kariūnai renkasi studijas LAJM ir siekia karinės jūrinės karjeros. Per visą jaunesniųjų karo vadų mokymo programos vykdymo laikotarpį mokymus baigė daugiau nei 350 klausytojų, LAJM studentų.

LAJM pripažinta tarptautiniu lygmeniu. Studijas LAJM kasmet pasirenka vis daugiau studentų iš užsienio šalių. Jubiliejiniais metais LAJM studijuoja ir Ukrainos, Latvijos, Estijos, Sakartvelo, Baltarusijos, Alžyro, Egipto, Kamerūno, Maroko, Indijos, Pakistano ir kt. LAJM, glaudžiai bendradarbiaudama su tarptautiniais partneriais ir valstybės institucijomis, sudarė sąlygas studijuoti ir įgyti aukštojo mokslo diplomą bei profesinę kvalifikaciją 163 Ukrainos Chersono valstybinės jūrų akademijos studentų.

Jūrininkų mokymo centras yra puikiai žinoma kvalifikacijos tobulinimo vieta jūrininkams. Čia organizuojamuose mokymuose kasmet kvalifikaciją kelia apie 3 000 jūrininkų, buriuotojų, jūrų keltų personalo ir kt.

Ir tai tik maža dalis statistikos apie visa tai, kas išties nuveikta per pastaruosius 75 metus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Veidai

Palangiškė atlikėja Justė pataria jaunimui nebijoti rizikuoti

Kai baigus dvyliktą klasę palangiškei Justei teko rinktis savo ateities kelią, sudėtinga nebuvo. Vidinė nuojauta pakuždėjo, kur save realizuoti, tad ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This