Diena, kai pasaulis pritrūko oro

Mums rašo, Svarbu

Vaida Zubrauskaitė Jutkonė
2023-02-24

Komentarų: 1

Tai prasidėjo paryčiais. Rytas, kai pasauliui pritrūko oro. Rytas, sviedęs į tokią realybę, kurią mūsų 40-50-mečių karta matė tik kino filmuose.

To siaubo, sukausčiusio nuo galvos iki kojų, nepamiršiu niekada. Ir tų pirmųjų karo Ukrainoje naktų, kuomet kas dvi valandas kėliausi skaityti, ar Kijevas dar neužimtas. Paskui sužinojau, kad taip darė beveik visi mano draugai ir pažįstami.

Pamenu ir dieną, kai lėkiau į vaistinę jodo tablečių, nes pirmosiomis karo dienomis kaip niekada arti buvo branduolinė grėsmė (ir dabar ji išlieka tokia pat reali, tik mes jau priimame visa tai kitaip). Vasario pabaiga ir kovo pradžia prabėgo lyg baltam rūke.

O vėliau atslinko baimė, lydima išdarkytų laukuose lavonų vaizdų ir to lakuoto nužudytos Bučoje moters nago ant jau pajuodusios rankos foto…

Lygiai metai. Beprasmiškų žudynių, padiktuotų išsigimusių ambicijų. Viena pūliuojanti votis kaip maras, paleidęs savo užkratą ant sveikos žemės.

Praėjus 12 mėnesių jaučiamės išvarginti tos beprasmybės, o kaip šiandien jaučiasi tie, kasdien ginantys savo namus? Kaip jie atlaiko tokį stresą ir nuolatinį laviravimą tarp čia ir anapus? Kaip į gyvenimą kabinasi savo kūdikius, brolius, seses, vyrus, tėvus, namus praradę žmonės? Ar jiems liko koks nors, kad ir ploniausias vilties šiaudas, į kurį kabinasi, kai, regis, jau nebėra dėl ko gyventi? Tūkstančiai sugriautų, atimtų, išprievartautų gyvenimų, sudaužytų, suspardytų, subombarduotų likimų…

Kažkada jis baigsis. Karas, kurio niekas nelaukė ir patikėti juo negalėjo. O tada prasidės gyvenimas. Kažin ar bent šį kartą būsime išmokę svarbiausias jo pamokas? Nes 80 metų sotaus ir ramaus gyvenimo, panašu, mūsų taip ir neišmokė gyventi taikoje su savimi ir su visu pasauliu. Palikim tai ateičiai.

Šiandien visa širdimi linkėdama Ukrainai pergalės, jaučiu pagarbią padėką jos gynėjams už skydą, kurio dėka mūsų jau greit pavasarėjančiuose laukuose tykiai ganysis žalmargės, soduose pumpurus ramiai ims krauti obelys. Vakarus mes ir toliau pasitiksime jaukiuose namuose, o ne bunkeriuose. Visas šis buvimas yra pats nuostabiausias gyvenimas. Kurio neteko tūkstančiai lygiai taip pat gyvenimą mylinčių taikių ukrainiečių prieš metus tą ankstyvą vasario 24-osios rytą.

1 Comment

  1. Labai jautru

    Labai jautriai parašyta. Aš ir mano artimieji jaučiamės taip pat . Nuostabią akimirką, kurią suteikia saulėta diena, susėdusi prie vieno stalo šeima, labai dažnai suspaudžia širdį, pagalvojus apie Ukrainos žmones, taip beprasmiškai kenčiančius. Stiprybės Ukrainai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Kitokie karai

Daugelis žmonių gyvena istorija, senais prisiminimais. Todėl kai kalbame apie dabarties karus nepagydoma liga yra du dalykai: matytų filmų ir ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

Spyglys

Vyriausybė nepatikėjo Klaipėdos valdžios beširdiškumu*

Lietuvos Respublikos Vyriausybės oficialiame interneto portale skelbiama, kad nuo karo bėgantys ukrainiečiai Klaipėdoje vis dar gali nemokamai važiuoti viešuoju transportu, ...
2024-01-09
Skaityti daugiau

Be kategorijos, Svarbu, Veidai

Ukrainietė: „Niekas nėra garantuotas, kad karas neateis į jūsų namus"

24 metų Margarita Abdolimova iš okupuoto Chersono į Klaipėdą atvyko prieš metus, jau laukdamasi naujagimio. Kartu su ja atvyko vyras ...
2023-12-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This