Laisvė rinktis iššūkius mokantis ne tik literatūros

Mums rašo

Lilija Bručkienė, Laima Kaupienė
2023-02-24

Komentarų: 0

Trečiadienį, vasario 22 d., Prano Domšaičio galerijoje rinkosi ,,Aukuro“ ir Vydūno gimnazijų dešimtokai. Jie turėjo bendrą integruotą 2 val. pamoką netradicinėse erdvėse ,,I. Meras ,,Lygiosios trunka akimirką”. Ką apie homo sapiens mums pasakoja įvairi žmonijos patirtis? Laivė rinktis, kai nėra laisvės.‘‘ 

Organizatorių nuotr.

Reaguodamos į ateinančių atnaujinamų programų iššūkius ir kompetencijų ugdymo galimybes, šią veiklą inicijavo ir vykdė lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos, šio rašinio autorės Lilija Bručkienė ir Laima Kaupienė iš Vydūno ir ,,Aukuro“ gimnazijų kartu su edukatore, Imanuelio Kanto bibliotekos kultūrinės veiklos koordinatore V. Narveišyte.

Mokinių laukė nemenki iššūkiai: grupėse su nepažįstamais bendraamžiais per labai ribotą laiką sukurti minčių žemėlapius, dvigubo burbulo žemėlapius, pasiruošti pristatymams dirbant sūkurio metodu, į savo menines interpretacijas integruoti Prano Domšaičio ekspozicijos elementus, reflektuoti naudojantis menininkų kūriniais. Mokytojų didžiausias iššūkis – suplanuoti veiklas ir judėjimą erdvėse taip, kad beveik 40 mokinių galėtų grupėse produktyviai, kūrybiškai dirbti ir mokydamiesi vieni iš kitų, bendradarbiaudami sugebėtų įveikti pateiktų aplinkybių sunkumus. Pabaigos didžiausias iššūkis – patiems vaikams suteikta reali galimybė rinktis ir prisiimti atsakomybę už su jų kasdienybe susijusius veiksmus.

Taip literatūroje aprašomos situacijos, meno kūriniai Prano Domšaičio galerijoje, šių dienų aktualijos, asmeninės patirtys ir net ateities įsipareigojimai tapo vienu bendru patyrimu, ypač intensyviai išgyventu per kelias valandas.

Ar mums pavyko?

Pasibaigus pamokai vaikų šypsenos, atsisveikinimai apsikabinant su komandos draugais iš kitos gimnazijos, refleksijos metu aptariamos pamokančios situacijos rodė, kad taip.

Ar prasminga tokia veikla?

Bendravimas su žmonėmis, kuriuos menkai pažįstame – tai tos realios situacijos, į kurias pakliūname beveik kiekvieną dieną. Gana dažnai tenka siekti bendrų rezultatų su asmenimis, kurių panašios arba visai kitokios patirtys ir žinios, kurių nepažįstame arba pažįstame tik labai paviršutiniškai.

Tuos susitikimus lemia ne tik kryptinga veikla, bet ir atsitiktinumai. Panašios aplinkybės buvo ir Prano Domšaičio galerijoje. Mokėmės bendradarbiauti ir siekti rezultatų nežinomoje aplinkoje su nepažįstamais žmonėmis. Tam reikėjo naudotis turimomis žiniomis ir anksčiau įgytais įgūdžiais. Tai buvo nauja ir tikrai prasminga veikla.

Dėkojame mokiniams, kurie priėmė iššūkius ir veikė duotomis aplinkybėmis, jų tėveliams, kurie pasitikėjo ir tikėjo mokytojų veiklos prasmingumu, kolegoms, kurie sudarė sąlygas mums išvykti į galeriją, adminstracijos atstovams, kurie rūpinosi, domėjosi, skatino eksperimentuoti.

Labai dėkojame Prano Domšaičio galerijai, sutikusiai į savo erdves įsileisti gimnazistus bei jų mokytojus, ir edukatorei, I. Kanto bibliotekos kultūrinės veiklos koordinatorei V. Narveišytei, kuri visada mielai prisideda prie įvairiausių iššūkių ir padeda mokytojams realizuoti pačius keisčiausius sumanymus.

Mūsų laisvė rinktis iššūkius, rizikuoti, eiti dar nepramintais takais ir takeliais, ieškoti įdomių, netikėtų sąlyčio taškų tiek tarp skirtingų gimnazijų, tiek ir pasitelkiant kultūros įstaigų galimybes buvo realizuota. Drąsa veikti kitaip, tikimės, bus geras impulsas jaunajai kartai suvokiant mokymosi procesų ir kasdienybės ryšius, nebijant rizikos ir atsakomybės dėl prasmingų idėjų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Pristato Algirdo Boso retrospektyvinę darbų parodą

Klaipėdos Prano Domšaičio galerija balandžio 19 d., penktadienį, 18 val., kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius į Algirdo Boso parodos „Pusiaukelė“ ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Sportas

Pateikta sporto aikštyno prie „Aukuro” gimnazijos atnaujinimo vizija

Visuomenei susipažinti pateiktas sporto paskirties inžinerinių statinių, Statybininkų pr. 7, Klaipėdoje, atnaujinimo supaprastintas statybos projektas. Atnaujinti aikštyną Klaipėdos miesto savivaldybė ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This