Teismas nepalengvino Irenos Šakalienės dalios

Miestas, Svarbu

Ir Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad buvusi uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė yra verta didesnės baudos už tai, kad aktyviai nesistengė įvykdyti įsigaliojusio teismo sprendimo, kuriuo ji kartu su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) buvo įpareigotos nugriauti K. Donelaičio gatvėje pastatytą priestatą.

Šis teismas tik pakeitė pirmos instancijos sprendimo formuluotes, bet pačią baudą paliko tokią pačią.

Priestatas, kuris turi būti nugriautas, iškilo toliau nuo gatvės. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau ne kartą rašė, kad teismus ši istorija pasiekė po to, kai Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl istoriniame K. Donelaičio g. 12 name visas patalpas įsigijusios I. Šakalienės šeimos ir NŽT sudarytų sandorių su žemės sklypais bei pradėtų statybų. Įsiteisėjusiu Apeliacinio teismo sprendimu buvo panaikinti trys NŽT įsakymai dėl sklypų pardavimo, o leidimas rekonstruoti statinį pripažintas negaliojančiu visa apimtimi. Teismas nurodė, kad priestato griovimo darbus lygiomis dalimis turi finansuoti I. Šakalienė ir NŽT.

Kadangi suėjus terminui priestatas vis nebuvo pradėtas griauti, 2021 m. spalio 15 d. buvo išduotas vykdomasis raštas, o antstolė Asta Rimaitė-Žičkuvienė kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teimą, kad šis skirtų baudą I. Šakalienei. Pastarosios advokatas teisme tada aiškino, jog pavyko rasti tik rangovą UAB Gerbūvio sprendimų centras, kuris sutiko baigti darbus iki 2022 m. rugpjūčio 31-osios, tačiau tai nebuvo padaryta, nes bendrovė artėjant minėtajam terminui nutraukė sutartį. Pernai vasarį šis teismas paskyrė I. Šakalienei 3 eurų dydžio baudą už kiekvieną uždelstą sprendimo įvykdymo dieną. Valstybinė teritorijų planavo ir statybos inspekcija (VTPSI) tokio Klaipėdos apylinkės teismo sprendimo tada neskundė.

Galiausiai Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmams antstolė vėl padavė pareiškimą, kuriuo prašė padidinti baudą I. Šakalienei dėl sprendimo neįvykdymo. Pernai lapkritį šią bylą išnagrinėjusi teisėja Diana Bučienė nusprendė, kad bauda I. Šakalienei turi būti padidinta nuo 3 iki 10 eurų per dieną.

Šis verdiktas galėjo būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui ir tokia teise pasinaudojo tiek I. Šakalienė, prašiusi panaikinti nutartį, nes skirta bauda jai, šiuo metu esančiai pensinio amžiaus ir nedirbančiai, esą yra sunki finansinė našta, tiek ir VTSPI. Pastaroji prašė skirti skolininkei „daug didesnę periodinę baudą”.

Bylą išnagrinėjusi apygardos teismo teisėja Aušra Maškevičienė konstatavo, kad sutinka su pirmosios instancijos teismo išvadomis, jog I. Šakalienė nesiėmė jokių aktyvių veiksmų įvykdyti teismo įpareigojimus ir yra pagrindas daryti išvadą, kad paskirta bauda yra neefektyvi.

Šis teismas pritarė pirmosios instancijos išvadai, kad papildoma periodinė 7 Eur per dieną siekianti bauda atitinka teisingumo ir ekonomiškumo principus ir jos pasekmės būtų šiuo metu proporcingos bei adekvačios susiklosčiusiai faktinei situacijai.

„Atsižvelgiant į tai, kad skolininkė yra senatvės pensininkė, įpareigojimo vykdymas pareikalaus didelių lėšų, yra pagrindas konstatuoti, kad dar didesnio dydžio periodinės baudos paskyrimas šios bylos kontekste šiuo metu būtų perteklinė prevencijos priemonė, neatitiktų pažeidimo pobūdžio ir paneigtų CPK 771 straipsnio 6 dalyje įtvirtintos baudos tikslus ir funkcijas. Dėl to inspekcijos skundas dėl baudos dydžio padidinimo netenkinamas”, – rašoma nutartyje.

Ja pirmos instancijos sprendimas pakeistas tik tiek, kad I. Šakalienė turi mokėti ne iki 10 eurų padidintą kasdienę baudą, o paskiriama dar viena nauja 7 eurų bauda, kurią skolininkė turi pradėti mokėti skaičiuojant nuo 2022-ųjų lapkričio 23 d. iki įvykdys teismo sprendimą ir nugriaus priestatą.

19 Comments

  1. Irute

    Nekliedėkite, aiškiai žinote, kad rašinėjate netiesą, jei ne įtakingo kaimyno pinigaikuris vengia bet kokios kaiminystes ir , nesąžiningi politikai , užsakomieji straipsniai ir kt. jau seniai viskas būtų sutvarkyta.Kūrybinės dirbtuves gavo teisėtai.

    Reply
  2. Reikia išsiaiškinti

    Šakalienė baigia sunaikinti nuostabų senosios Klaipėdos architektūros pastatą Donelaičio g. Įdomiausia, kad šį nemažą paveldosauginį namą ji GAVO už dyką kaip KŪRYBINES DIRBTUVES! Kūrybinės
    dirbtuvės pagal įstatymą priklauso menininkams, kūrėjams. Klausiu: kokios meno srities menininkė yra Šakalienė?

    Reply
    • Jonas D.

      Tas kaimynas neaiškios tautybės yra piktas oligarchas . Jis nemėgsta kaiminystės… Netgi jo kiemą, teritoriją saugo ginkluota sargyba. Netolimoje praeity šiame senamiestyje pasistatė ką norėjo ir kaip norėjo. O merija, pasirodo, tada buvo palanki… O kažkokiai biednai buvusiai tarnautojai Irenai, senatvės pensininkei, trukdoma, priekabiaujama tvarkyti įsigytą visiškai avarinį, suskeldėjusį, gaisrų suniokotą prieškarinį pastatą ir priklausantį kiemą… Tai yra tiesiog baisus persekiojimas ponios Irenos šeimai !

  3. Klaipėdietė

    Nei 7, nei 10 eurų per dieną nėra tokio dydžio bauda, kuri priverstų nugriauti statinį, jei tikimasi, kad pagaliau pavyks jį įteisinti.
    Be to, teko girdėti, kad bandoma parduoti ne tik senąjį apgriuvusį pastatą, bet ir tą naują, kurį teismas nurodė griauti.
    Taip kad galiu lažintis, kad Šakaliai tikrai nieko negriaus.

    Reply
  4. Irute

    Panašu, kad komentuoja suinteresuotos gaujos atstovai.Berniukai jums ko gero neblogai nubyra nuo trąšų vagonų?

    Reply
    • Iš tiesų

      O ta Irutė, tai, turbūt, pati Šakalienė Irena?
      Nes visą laiką ji rašo Šakalienę ginančius ir visus aplink puolančius komentarus.

    • Pritariu, ne Irutė

      Pritariu, trąšų pinigai daug ką lemia. Ir komentatoriams, ir Savivaldybės klerkams, ir rinkimams, ir manoma, prokurorams atseikėta. Tai tokie komentarai ir sprendimai.

  5. Algis

    Sodinti sita veikeja .Tegu pasako del ko is tu pareigu atleista.Gal tiksliai kas pasakysite

    Reply
  6. Kasparas

    Įstatymai veikia,tik gaila ne visiems vienodai

    Reply
  7. Klaipėdietis

    Kiaulė buvo,kiaulė bus. Kiaulė varo į kapus. O kapuose negerai, graužia kaulus kirminai. Irute, nebūk kiaule, atiduok kas netavo.

    Reply
  8. Tik nuomonė

    Tikra bėda turėti kaimyną oligarchą, pinigai kaimyno viską lemia, kiek žinau, prie jo sklypo gadinamas vaizdas, jis nori vietoje nugriauto pastato, nupirkti sklypą ir savo pasatyti. Manau, jog link to ir einama…Jo „kišenėje sėdi” nemaža dalis norinčių būti Klaipėdos merais. Ypač viena iš jų…

    Reply
  9. V ir Gis

    O kodėl ne valdiškam vaikų darželiui?

    Reply
    • Tadas Blinda

      Valdiški,tik mes avių banda kurie soc.tinkluose rašinėja ir bėdavojasi,vietoj tautos susivienijimo ir išėjimo į gatves su aiškiu parodymus,kad tauta reikia gerbti,nes ji išlaiko tuos valdžios protus,kurie arčiau savo užpakalio nemato.O jei taip ir toliau klūposime verkšlenti,tai pasiūlykite Landzbergienei,ji padarys darželi ir Klaipėdoje,tik mirtingųjų vaikai neišgelbės jose mokytis.

  10. Irute

    Kokia bėda toks pinigingas kaimynas ir dar taip aršiai vengiantis kaiminystės.Norai neadekvatūs, bet va turi stiprų užnugarį.Jei manote, kad taip siekiama teisybės, tai smarkiai klystate.Tai marazmas, nes nugriovus pastatą, lygiai toks pat vėl bus statomas lygiai toje pačioje vietoje.Tik daroma žala tiek investuotojui, tiek valstybei ir bandoma priversti atsisakyti šio objekto

    Reply
    • Algis

      Irute gal jinai jums giminaite

  11. Anonimas

    Tai parduoda jei neapžioja

    Reply
  12. Hasts

    Nevykdantiems įsipareigojimų dėl tokių griuvėsių turėtų būti didesnės baudos

    Reply
  13. .

    Matau labai gerą vietą privačiam vaikų darželiui, kurių centrinėje miesto dalyje taip trūksta. Ir kaimynas skundikas būtų patenkintas vaikučių klegesiu ir ta Šakalienė nebesivaidentų .

    Reply
    • Stasys

      Neveikia įstatymai Lietuvoje

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teisme – Rimanto Cibausko šou

Apie 19 metų nelegaliai pastatyta tvora valstybinį žemės sklypą užtvėręs Klaipėdos verslininkas Rimantas Cibauskas, įpareigotas pats pasirodyti teisme, čia surengė ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This