Ugnius Radvila: kaip Klaipėdai išplaukti į platesnius vandenis

Politinė reklama

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai
2023-02-25

Komentarų: 17

Hamburgas, Rio de Žaneiras, Sidnėjus, Singapūras – tai keletas garsių uostamiesčių, į kuriuos plaukia ne tik krovininiai laivai, bet ir milijonai turistų iš viso pasaulio. Klaipėda taip pat galėtų pretenduoti tapti vienu patraukliausiu Baltijos atostogų ir verslo turizmo uostu, įsitikinęs šiemet į Klaipėdos tarybą kandidatuojantis klaipėdietis Ugnius Radvila, prisijungęs prie kandidato į merus Audriaus Petrošiaus ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos komandos.

„Tačiau, kaip ir prieš kviečiant svečius į savo namus, juos susitvarkome, taip ir Klaipėdai dar reikėtų šioje srityje padirbėti“, – sako Ugnius Radvila, kuris beveik 30 metų dirba turizmo srityje ir yra vienas iš turizmo paslaugų įmonių grupės „Novaturas“ įkūrėjų.

Drąsūs sprendimai, padėję uostamiesčiams suklestėti

Išskirtinė Klaipėdos miesto geografinė padėtis ir vartai į Baltijos jūrą suteikia miestui daug pranašumų ir galimybių tapti tarptautiniu traukos centru.

„Klaipėda turi didžiulį turizmo potencialą, tačiau jį išnaudoti galima tik turint aiškią miesto plėtros strategiją ir darant ambicingus pokyčius, kaip tai padarė Sidnėjus, Singapūras, Hamburgas ar kiti turistus traukiantys pasaulio uostamiesčiai. Visi šie miestai per pastaruosius 20 metų sparčiai transformavosi ir kiekvienas jų rado laiką pralenkusių sprendimų, padėjusių miestams suklestėti“, – tvirtina beveik visą pasaulį apkeliavęs U. Radvila.

Kaip vieną sėkmingiausią uostamiesčio, virtusio pasauliniu traukos centru, pavyzdį Ugnius įvardija Australijos uostamiestį Sidnėjų, kuris prieš penkiasdešimt metų įgyvendino ambicingą daugiafunkcio operos ir kultūros renginių centro projektą, tapusio miesto ikona ir vizitine kortele.

Bures primenantis operos pastatas ant vandens tapo ne tik miesto, bet ir viso kontinento simboliu. Kasmet čia surengiama apie 3000 renginių, kuriuose apsilanko beveik 11 mln. svečių – maždaug tiek turistų iš užsienio aplanko Lietuvą per penkerius metus.

Sidnėjaus operos teatras. Pexels nuotr.

Panašų kelią prieš 5 metus pasirinko ir Hamburgas. Kaip pasakoja Ugnius Radvila, šis Vokietijos uostas dabar žinomas kaip muzikos miestas, pramoninį rajoną ant Elbės upės kranto pavertęs moderniu architektūros šedevru.

„Ant buvusių raudonų plytų pramoninių sandėlių iškilo naujas miesto simbolis – krištolinę karūną primenanti filharmonija su viešbučiu, restoranais, gyvenamaisiais apartamentais ir apžvalgos aikštele, iš kurios atsiveria miesto panorama. Nors dėl šio 120 tūkst. kv. m. pastato statybų buvo kilę abejonių, naujoji Hamburgo filharmonija jau per pirmuosius kelerius metus padėjo padidinti turistų srautus per 15 proc.,o vien tik šio pastato apžvalgos aikštelėje apsilankė daugiau kaip 15 mln. lankytojų“, – sako U. Radvila.

Hamburgo Elbės filharmonija. Pexels nuotr.

Drąsūs sprendimai investuojant į unikalius architektūros, kultūros ir pramogų objektus, pasak Ugniaus, pasitvirtino ir Singapūre, kuris net iš vandenyno sugebėjo atsikovoti daugiau žemės, kad turėtų naujos erdvės miesto plėtrai.

„Ant dirbtinai sukurtų salų iškilo nauji dangoraižiai, viešbučiai, o įlankoje sukurtas įspūdingas botanikos sodas. Turizmas šiame mieste–valstybėje yra viena pagrindinių ekonomikos varomųjų jėgų. Iki pandemijos saloje kasmet apsilankydavo apie 20 mln., o pernai apie 6 mln. užsienio svečių – tiek, kiek gyventojų turi pati sala, tapusi svajonių kryptimi turistams iš viso pasaulio“, – teigia U. Radvila ir priduria, kad tokių drąsių sprendimų reikėtų ir Lietuvos uostamiesčiui.

Klaipėdai reikia spartinti pokyčių tempą

Kaip pastebi Ugnius, jo gimtojoje Klaipėdoje jau vyksta atsinaujinimas, tačiau jo tempas turėtų būti spartesnis. Norint, kad uostamiestis galėtų drąsiai pretenduoti į patraukliausių turizmui uostamiesčių prie Baltijos dešimtuką, pasak jo, reikėtų atlikti visą kompleksą pokyčių.

„Jei artimiausioje ateityje norime sulaukti didesnio tarptautinio susidomėjimo Klaipėda, daugiau užsienio lankytojų ir verslo turistų, pirmiausia turėtume pradėti nuo infrastruktūros gerinimo. Nereikia daug investicijų sutvarkyti informacines nuorodas ir padaryti, kad turistams reikalinga miesto informacija būtų lengvai prieinama, kad mieste būtų lengviau judėti pėsčiomis, dviračiais ar visuomeniniu transportu pasiekti miestą iš Palangos oro uosto“, – pažymi U. Radvila.

Vandens transportas – neišnaudota Klaipėdos galimybė

Nors Klaipėda įsikūrusi ant Baltijos jūros kranto, vandens ir jūros turizmas – menkai teplėtojama sritis. Pasak U. Radvilos, būtent vandens turizmas Klaipėdos verslui gali padėti augti ir pritraukti į miestą didesnį turistų srautą iš šalių aplink visą Baltijos jūrą.

„Vandens ir jūros turizmas turėtų tapti strategine Klaipėdos miesto plėtros ašimi. Klaipėda neturi oro uosto, o skrydžių pasirinkimas iš Palangos nėra itin didelis. Dabar skrydžiai iš Palangos labiau pritaikyti emigracijoje dirbantiems regiono gyventojams, bet ne turistams. Klaipėdai strategiškai svarbios susisiekimo kryptys su Vokietija, Prancūzija, kitomis Baltijos jūros valstybėmis – tai leistų padidinti atvykstamojo turizmo srautus“, – teigia U. Radvila.

Klaipėda dažnai tampa tik kryžkele, kurioje lankytojai stabteli tik trumpam ar net pravažiuoja pro šalį keliaudami į greta esančius kurortus.

„Manau, kad jūros turizmas – unikali Klaipėdos galimybė. Į miestą galime pritraukti daugiau svečių, pasiūlę daugiau maršrutų laivais ir sukūrę tam reikalingą infrastruktūrą“, – pažymi U. Radvila.

Pasak jo, Klaipėdai reikalingas naujas keleivinis jūrų terminalas, kokius turi kiti didieji Europos ar pasaulio uostamiesčiai. Toks terminalas Klaipėdos uoste galėtų atlikti ne tik keleivių aptarnavimo funkciją, bet ir tapti viso miesto traukos centru: čia galėtų veikti kavinės, restoranai, parduotuvės ir teikiamos įvairios laisvalaikio paslaugos.

„Geriau sutvarkę susisiekimo su Klaipėda infrastruktūrą ir pasiruošę priimti didesnį svečių srautą, galėsime pritraukti daugiau laivų, keltų ir lėktuvų maršrutų“, – įsitikinęs kandidatas į miesto Tarybą.

Klaipėdai reikėtų daugiau renginių

Renginiai, verslo konferencijos, seminarai – tai dar viena sritis, kuri Klaipėdai galėtų padėti pritraukti daugiau lankytojų, atvertų platesnes galimybes vietos verslui ir leistų padidinti pajamas į miesto biudžetą.

„Klaipėdai neužtenka vienos Jūrų šventės. Mokslo, kultūros, meno ir laisvalaikio renginiai uostamiestyje turėtų vykti visus metus, 24 valandas per parą. Šioje srityje reikėtų didesnės miesto iniciatyvos, o taip pat ir parodyti didesnį išradingumą. Kol kas miesto kultūros gyvenimas išgyvena sąstingį ir lėšų trūkumą, todėl meno ir kultūros ištroškusiems miestiečiams bei svečiams neturi itin daug ko pasiūlyti. Be to, uostamiestyje neturime vietos, kur galėtume organizuoti didesnius kultūrinius ar tarptautinius renginius, todėl manau, kad Klaipėdoje būtina įkurti kongresų ir parodų centrą“, – įsitikinęs U. Radvila.

Pasak jo, nauji kongresų rūmai galėtų tapti Klaipėdos miesto simboliu ir vizitine kortele. Juose galėtų vykti įvairūs kultūros, mokslo, verslo ir pramoginiai renginiai ištisus metus. Tai padėtų uostamiesčiui ne tik patekti į tarptautinių renginių žemėlapį, pritraukti į miestą svečių, bet taip pat ir spręsti verslo skatinimo problemą.

Politinė reklama apmokėta iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Klaipėdos miesto rinkimų kampanijos sąskaitos. Užs. Nr. 2023/02/22

17 Comments

  1. Fkngkvgjk

    As vis dar prisimenu kaip jis elgesi su neskiepitais nebalsuociau uz sita niekada

    Reply
  2. Taršiausio Lietuvos didmiesčio ateities vizija

    Palei taršaus (taršiausio) uosto tvorą begyvenantiems pasirodo betrūksta tik informacinių nuorodų, renginių visus metus ir kongreso rūmų. Ir bus mums Sidnėjus su Singapūru. Jooo…
    Architektas

    Reply
  3. Bambekliams komentatoriams

    Balsuokit už komunistus,a.a.Brazausko mafija.Tie tai buvo vogimo čempionai.

    Reply
  4. Klp

    Pirma savais zmonemis pradekite rupintis, o ne turistais…

    Reply
    • Apie savus ,,pasirupino"

      Išvogė miesto medžius, išplovė babkės per ,,trinkelizacija ” naikina kvartalus per alia ,,projektus”.

  5. Ele

    Su visa pagarba Radvilai, kažkokius vėjus vėjuotus svaigsta. Nu bet nebūtų prie konservų, daug kalbėjimo ir nulis darbų.

    Reply
  6. Joris

    Nenenene, tik uz partijos narius.

    Reply
  7. Kas tas Radvila?

    Kas tas Radvila, kad „Naujuosius Vasiukus” žada?

    Reply
  8. klaipėdietis

    Kur Ugnius buvo tuos 30 metų ? Novaturo produktus kūrė? Aišku gerai. Tačiau savo žmogiškuoju potencialu galėjo prisidėti prie turizmo plėtros Klaipėdoje. Pastačius išskirtinės architektūros objektą Klaipėdoje turistų nepritrauksi. Jį dar reikia užpildyti patraukliu turiniu. Juokinga lyginti Singapūrą su Klaipėda, kai tie patys konservatoriai kažin ar sugeba tris vasaros dienas praleisti Palangoje.

    Reply
  9. Už Atlantą

    Kaip sako koncervatorių vadų vadas ir valdovas – : Nes, kas meluoja, tas ir vagia ????

    Reply
  10. Jo reikia paskaityti ką daro

    Konservatoriai Pertaičiai. Kaip te su 15 man ar gražinsit ir sumokėsite mokesčius? Aaa….prokuratūra savi????

    Reply
    • 15milionu

      Kaip ten su sklypais kur iškirto visus ąžuolus? Ar gražinsite 15mln??Ar sklypas pionierių lagerije teisėjui padės?

  11. Konservų turistai

    gal jūs pradžiai, konservatoriai, baikite vogti mieste nors jau suformuotus sklypus mokykloms, darželiams juos versdami į daugiabučius, padarykite pietinį aplinkkelį, išvykite iš centro Klasco, nederinkite dabar projektuojamų naujų bačkų Begai, Klaipėdos naftai, o po to svaikite apie Sidnėjų ar Hamburgą. Šiandien Labranciškėse vagiate mokyklai skirtą sklypą keisdami paskirtį, tam kad į kišenę įsidėti milijoną, o tauzijate apie Singapūrą. Dar jokia vagių partija nepastatė ir nestatys nieko. Miesto pirma reikia čia gyvenantiems, o ne gal kada atvyksiantiems turistams. Keleivių terminalus jau kūrėme ir statėme. Tris. Kur jie? Į ką čia žiūrėti jiems? Ekonominės klasės daugiabučius? Idiotai. Vagys. Užbaikite statyti nors mokyklą. Kur buvot ir ką veikėte iki šiol, turistai.

    Reply
    • Klaipedos gyventojas

      Greičiausiai tu ir esi tas vagis,nupušęs.

    • Taigi

      Kažka vata maišote,miesta 30 metu valde busimasis soocialdemokratas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Bėgdamas nuo kontrolierių Andrius Žukas peržengė kritinę ribą*

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas dreba iš baimės ir kviečiamas vengia ateiti į Kontrolės komitetą pasiaiškinti apie mobinguojamiems savivaldybės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Spyglys

Ugnius Radvila - nebe opozicijos lyderis*

Mes „visi valdantieji norim”, – tokia fraze ketvirtadienį prieš Klaipėdos miesto tarybos posėdį savo pasisakymą iš tribūnos užviršavo opozicijos lyderis ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This