Dar vienas teismas nepatikėjo „Klasco” versija, kad palapinės nėra statiniai

Svarbu, Uostas ir jūra

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai per pusantrų metų paskelbė jau antrą sprendimą dėl vadinamųjų Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco”) palapinių.

„Atvira Klaipėda” jau ne kartą rašė, kad aiškintis, ar legaliai ši uosto kompanija dar 2016-2017 metais pastatė tokius laikinus sandėlius Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPSI) ėmėsi 2019-ųjų pavasarį. Ji po tyrimo konstatavo, jog  darbai buvo atlikti neturinti privalomo statinio statybos projekto ir statybą leidžiančio dokumento. Taip, anot inspekcijos, buvo pažeistos Statybų įstatymo nuostatos.

VTPSI tada surašė privalomąjį nurodymą iki 2020 metų sausio 25 d. nugriauti palapines ir sutvarkyti statybvietę. Tačiau „Klasco” su juo nesutiko ir užsuko teismų karuselę.

Iš pradžių vyko iki pat Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nukeliavęs bylinėjimasis dėl to, kuriame teisme turi būti nagrinėjama byla. Pagaliau prasidėjus bylinėjimuisi dėl esmės 2021 m. rugpjūtį Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Kristina Sušinskaitė paskelbė, kad įmonės skundas atmetamas kaip nepagrįstas – anot teismo, tokie sandėliai yra nekilnojamojo turto objektas. Tačiau apeliacinį „Klasco” skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas 2021 m. gruodį konstatavo, kad nėra pagrindo daryti vienareikšmiškos išvados, ar palapinės yra nekilnojamieji daiktai, taip pat buvo įžvelgtas pagrindas skirti pakartotinę ekspertizę ir byla perduota pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

Jau pirmo į Klaipėdos apylinkės teismą sugrįžusios bylos posėdžio metu pernai balandį šalys pasisakė dėl pakartotinės ekspertizės ir bylą nagrinėjanti teisėja Audra Hadrovska priėmė sprendimą ją paskirti bei sustabdyti bylą iki ji bus atlikta ir pateiktos išvados. Ekspertizė ir jos išvadų rašymas bei naujo posėdžio paskyrimas užtruko apie devynis mėnesius.

Galiausiai išnagrinėjus bylą teismas paskelbė, jog „Klasco” skundas ir vėl yra atmetamas.

Sprendimo rezoliucinę dalį paskelbusi teisėja A. Hadrovska viešai pagarsino ir kai kuriuos jo motyvus. Anot teismo, byloje buvo nustatyta, kad minėtajame leidime rekonstruoti sandėlį palapinių statybos sprendiniai nenumatyti, pateikta tik bendra pastatymo vietos ir palapinių matmenų informacija.

Projektą rengusios bendrovės „Studija 33″ teismui paaiškino, jog projektavo tik sandėlio rekonstrukciją, o ne palapinių statybas.

Taip pat teismas konstatavo, jog byloje esantys duomenys paneigia „Klasco” versiją, kad kompanija turi Klaipėdos savivaldybės pritarimą palapines laikyti iki 2025 metų bei tada spręsti dėl tolesnio jų stovėjimo.

Teismas atmetė ir „Klasco” teiginį, jog privaloma vadovautis teismo eksperto Dariaus Kalibato išvada, kad palapinės yra kilnojamasis turtas. Sprendime primenama, kad tokių ekspertų išvados teismui nėra privalomos ir yra tik vienas iš įrodymų. Sprendime pabrėžiama, jog yra pagrindas abejoti šio eksperto kvalifikacija, nes jis savo išvadas parengė vadovaudamasi ne visais tuo metu kai buvo statomos palapinės galiojusiais teisės aktais. Taip pat šis ekspertas neanalizavo palapinių techninių pasų ir instrukcijų.

Teismas priminė, kad kitas teismo ekspertas prof. Sigitas Mitkus šioje byloje buvo konstatavęs, jog teismo ekspertas negali atsakyti į klausimą, ar šie trys objektai yra statiniai pagal Statybos įstatymo normas, nes tai esąs teisinis klausimas.

Teismo sprendime taip pat pabrėžiama, kad dar vienas iš esminių požymių, liudijančių, jog palapinės yra nekilnojamasis turtas – jų negalima perkelti į kitą vietą neišardžius, o tai padarius liktų tik pavieniai statybos produktai. Sprendime priminta dar 2012 m. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo suformuota praktika, kad montuojami ypač didelio ploto sandėliai, angarai ar garažai turi būti laikomi statiniais, nes jų laikančiosios konstrukcijos montuojamos statybvietėje, ir, norint perkelti į kitą vietą, juos būtina išardyti.

Teismas atmetė ir „Klasco” teiginius, kad šios palapinės esą niekaip nepažeidžia viešojo intereso. Sprendime akcentuojama, kad inspekcija tyrimą pradėjo gavusi Klaipėdos bendruomenių asociacijos skundą. Tai, kad palapinės iškilo uždaroje teritorijoje, anot teismo, nepaneigia fakto, kad ji yra Klaipėdos mieste bei nesuteikia teisės įmonei nevykdyti visiems statytojams privalomų statybos procesui keliamų reikalavimų, nesilaikyti statybą reglamentuojančių norminių aktų.

Sprendime paminėta ir aplinkybė, jog išvažiuojamojo teismo posėdžio metu tuometinis įmonės vadovas Vytautas Štumbergas pripažino, jog šiuo metu jokie sandėlio remonto darbai, dėl kurių iškilo šios palapinės, nevyksta.

Konstatavęs, kad palapinės visgi yra nekilnojamasis turtas teismas sutiko ir su VTPSI išvada, jog jos pastatytos neturinti reikiamo leidimo ir inspekcijos reikalavimas yra teisėtas.

Šis teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

INFORMACIJA

Pastatytų palapinių ilgis siekia nuo 85 iki 100 m, plotis – po 48 m, aukštis – 15 m. Mažiausios plotas siekia 4 080 kv. m, kitų dviejų – 4 320 ir 4 800 kv. m.  

12 Comments

  1. Rimas

    Greičiau nugriautų tas baisias palapines, kurios taip šlykščiai darko miesto veidą.

    Reply
  2. As

    Siulau apmokestinti visus, turincius plapines. Ir nubausti. Yz nelegalu nekilnojama turta.

    Reply
  3. L

    Klasco nekenčia Klaipėdos ir klaipėdiečiu bei daro viskã, kad čia būtü bjauriau, tamsiau, šlykščiau.

    Reply
  4. Kazys

    Jei kartais mazai dar palapiniu,balsuokite už budina

    Reply
    • Gyventoja

      Tikra tiesa

  5. Man rūpi

    Reikia keisti valdžią ir baigsis visi patepimai. Tik nelabai yra iš ko rinktis ?

    Reply
  6. Gera naujiena

    Iš viso KLASCO lauk reikia varyti su jų krova ir šlykšiomis palapinėmis iš miesto centro. Kokia gėda miestui jie daro su visa savo nusenusia krovos įrengimais ir krovos darbais.

    Reply
    • Lyda

      Pritariu!

  7. Dar grubesnis

    statybos teisės aktų pažeidimas, kad vienas iš tų „laikinų” privačios kompanijos Klasco sandėlių dalis stovi jo privačiame sklype, o dalis sandėlio valstybinio uosto sklype( Valstybės strateginės reikšmės ir svarbos objektas). Niekur niekam taip negalima nieko statyti neapjungus ir teisiškai neįregistravus sklypų į vieną. Tačiau Klaipėdoje susitarti galima. Kai kam. Net su Valstybės reikšmės strateginio objekto patikėtiniu valdyti uostą – KVJUD. Tiesiog neįtikėtina kuo tiek metų užsiiminėja VTPSI teisininkai nagrinėdami kažkokią laikinumo problemą ir ekspertus samdydami vėjams ir miglai skleisti. Tikėkimės, kad Teismo neužlauž Vilniaus dėdės ir seneliai.

    Reply
  8. Dar svarbesnė

    aplinkybė yra ta, kad minimos palapinės stovi miesto žemėje. Privačios bendrovės sklypuose. NE uosto teritorijoje, o už uosto tvoros kurią nusigriovė. Ir dar istorinio miesto vietoje, senamiesčio teritorijoje. Dėl N.Uosto 5 dešimtmečiai kovojama „saugant”, o čia verslui leidžiama bet kas bet kaip. Studija 33 meluoja. Jie tuos sandėlius projektavo.

    Reply
    • Klaipėdietė

      Dėkui už patikslinimą. Ir kas sako, kad Lietuvoje mažėja korupcijos?

  9. Iš tiesų

    Kaip įdomu- kiti uosto terminalai tokius sandėlius stato gavę statybą leidžiantį dokumentą, su projektu, o KLASCO sandėliai, pasorpdp, yra palapinės.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdos teismas neįžvelgė „Tele2“ vadovo kaltės

Klaipėdos apylinkės teismas nusprendė, kad telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ vadovas Petras Masiulis nėra vertas baudos už tai, kad ši kompanija kaip ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This