Prasidėjo išankstinis balsavimas

Fotoreportažai, Politika

Antradienio rytą, nuo 7 val., visoje Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose. Uostamiestyje jis tradiciškai vyksta savivaldybės pastate Liepų g. 11 esančioje Tarybos posėdžių salėje.

Išankstinio balsavimo metu rinkėjai gali balsuoti bet kurioje savivaldybėje – jų užpildyti ir į vokus sudėti biuleteniai bus nugabenti į atitinkamą rinkimų apylinkę.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak Klaipėdos rinkimų komisijos pirmininko Adolfo Gritėno, iki 9.30 val. rinkėjų aktyvumas buvo dar gana mažas.

Tarp tuo metu balsavusiųjų „Atviros Klaipėdos” žurnalistas užfiksavo vieną iš kandidatų į uostamiesčio metus Remigijų Žemaitaitį, dabartinės miesto Tarybos narį Romaldą Idzelevičių, balsavusį kartu su žmona. Kaip ir per praėjusius rinkimus savo valią iš anksto pareiškė vyriausiasis Klaipėdos miesto savivaldybės patarėjas Kastytis Macijauskas.

„Už geriausią”, – šypsojosi jis prieš įmesdamas voką su biuleteniais į urną.

Išankstinis balsavimas dar vyks ir trečiadienį bei ketvirtadienį – rinkėjai kasdien laukiami iki 20 val.

Kovo 1-3 dienomis bus organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose, bausmių atlikimo vietose. Kovo 3-4 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose.

Svarbiausias rinkėjo dokumentas einant balsuoti yra asmens dokumentas: Lietuvos Respublikos pasas, asmens tapatybės kortelė. Taip pat tinka ir kiti Lietuvos Respublikoje išduoti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, pensininko pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan.

Teisę balsuoti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose turintys Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai kartu su savo asmens dokumentu turėtų atsinešti ir laikiną leidimą gyventi Lietuvoje. Kitų (ne ES) valstybių piliečiams kartu su savo asmens dokumentu reikės pateikti dokumentą, patvirtinantį teisę nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį savo ruožtu išplatino pranešimą spaudai, kuriame prašo rinkėjų nefotografuoti balsavimo biuletenių ir nepublikuoti nuotraukų socialiniuose tinkluose.

„Rinkimų kodeksas draudžia fotografuoti ar filmuoti balsavimo kabinose. Šis draudimas atsirado siekiant pažaboti balsų pirkėjus, kurie mainais už piniginį ar kitokį atlygį prašydavo parodyti pardavusio savo balsą rinkėjo pažymėto biuletenio fotografiją. VRK primena, kad Administracinių nusižengimų kodeksas numato teisinę atsakomybę už rinkėjų balsavimo slaptumo ir balsavimo tvarkos pažeidimus, tačiau VRK yra labiau linkusi apeliuoti į pačių rinkėjų sąmoningumą. Rekomenduojama stengtis išlaikyti balsavimo paslaptį, kadangi pasidalijimas pažymėto arba sugadinto balsavimo biuletenio nuotrauka socialiniame tinkle gali daryti įtaką kitų rinkėjų apsisprendimui”, – rašoma pranešime.

Klaipėdoje dėl patekimo į miesto Tarybą kovoja 11 sąrašų, tiek pat kandidatų registruota ir į merus.

Klaipėdos mero postą bandys iškovoti Birutė Adruškaitė (Laisvės partija),  Giedrius Bindza (Darbo partija), Artūras Bogdanovas (Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“), Saulius Budinas (Liberalų sąjūdis), Arvydas Ektis (Lietuvos žaliųjų partija), Ligita Girskienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Vytautas Grubliauskas (Lietuvos socialdemokratų partija), Audrius Petrošius (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Naglis Puteikis (Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Arvydas Vaitkus (Politinis komitetas „Ištikimi Klaipėdai”) ir Remigijus Žemaitaitis (Partija „Laisvė ir teisingumas“).

Kandidatų sąrašams į 31 vietą turinčią Klaipėdos miesto tarybą reikiamą kiekį parašų surinko Lietuvos žaliųjų partija, Lietuvos socialdemokratų partija, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Darbo partija, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Laisvės partija, Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Politinis komitetas „Ištikimi Klaipėdai” ir partija „Laisvė ir teisingumas“.

INFORMACIJA

VRK ragina rinkėjus, turinčius informacijos apie galimus papirkimus ar kitus įstatymų pažeidimus, susijusius su rinkimais, pranešti apie turimą informaciją. Informuoti apie galimus pažeidimus galima ir trumpuoju VRK informacijos apie rinkimus teikimo numeriu 1855. Taip pat – per Lietuvos policijos elektroninių paslaugų portalą www.epolicija.lt, arba skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112.

1 Comment

  1. 100%

    Karo fone reiketu balsuoti atsakingai.Apie 20% kandidatu potencialus rusu šnipai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This