Dėl sumažėjusio ozono nerimauti nereikėtų

Orai

Nors gruodžio – sausio mėnesiais plonesnis ozono sluoksnis (kitaip nei pavasarį) yra įprastas reiškinys, tačiau tik paskutinį kalendorinės žiemos mėnesį buvo fiksuojamas neigiamas nuokrypis nuo daugiamečio vidurkio ir pavojingai sumažėjusio bendrojo ozono kiekio (BOK) sąlygos buvo stebimos net 5 kartus, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Remiantis Kauno meteorologijos stoties duomenimis, paskutinę kalendorinės žiemos dieną, vasario 28 d., BOK virš Lietuvos buvo sumažėjęs iki 284 Dobsono vienetų (DU), tai yra 26 % mažiau, lyginant su šios dienos vidutiniu daugiamečiu dydžiu – 382 DU. Jei BOK sumažėtų iki 220 DU, tai būtų laikoma ozono skyle.

Šiam metų laikui būdingas nors ir mažas, tačiau didėjantis Saulės aukštis ir ilgėjanti dienos trukmė. Asociatyvi Palmiros Mart nuotr.

Toks BOK sumažėjimas šiais metais fiksuojamas net šeštą kartą, tačiau daugiametę vasario mėnesio žemiausią reikšmę viršija 35 %, o už Lietuvos visų laikų žemiausią reikšmę (202 DU, fiksuotą 2007–12–21 d.) buvo didesnis 41 %.

Atkreipiamas dėmesys, jog šiam metų laikui būdingas nors ir mažas, tačiau didėjantis Saulės aukštis ir ilgėjanti dienos trukmė, tačiau į Žemę patenkantis ultravioletinių spindulių srautas vis dar yra mažiau intensyvus nei šiltuoju laikotarpiu, tad dėl sumažėjusio BOK esą nerimauti nevertėtų, nes šios sąlygos nekelia pavojaus žmonių sveikatai.

BOK sumažėjimas yra fiksuojamas ne tik Lietuvoje, bet ir didžiojoje rytinės Europos dalyje, o didžiausi nuokrypiai registruojami virš Baltijos šalių, Baltarusijos ir Lenkijos. Numatoma, jog ateinančiomis dienomis BOK gerokai išaugs ir atitiks vidutinį daugiametį kiekį.

Artimiausių dienų orų prognozė

Artimiausios dienos bus gana sausos, tačiau pamažu stiprės vakarų, šiaurės vakarų vėjas.  

Ketvirtadienį be žymesnių kritulių. Naktį vietomis rūkas, plikledis. Vėjas naktį silpnas, dieną vakarų, šiaurės vakarų, 6–11 m/s. Temperatūra naktį 1–5 laipsniai šalčio, pajūryje 0–2 laipsniai šilumos, dieną 3–8 laipsniai šilumos.

Penktadienį šiaurės rytiniuose rajonuose nedideli krituliai. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, naktį 5–10 m/s, dieną 8–13 m/s. Temperatūra naktį nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos, dieną 2–7 laipsniai šilumos.

Šeštadienį daug kur krituliai, vyraus sniegas. Vėjas naktį vakarinių krypčių, dieną šiaurės vakarų, 9–14 m/s, naktį vietomis, dieną daug kur gūsiai 15–20 m/s. Temperatūra naktį nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos, dieną 0–4 laipsniai šilumos.

Snigti gali ir sekmadienį, ir pirmadienį. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 8–13 m/s, naktį pajūryje gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra naktį 2–7 laipsniai šalčio, dieną nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 laipsnių šilumos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Orai

Pirmoji balandžio dekada - šilčiausia per visą stebėjimų istoriją

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, balandžio pirmasis dešimtadienis buvo rekordiškai šiltas. Dekados vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 10,4 °C (teigiama 5,6° ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Orai

Užfiksuotas jau 10-tas šilumos rekordas šalyje

Nors trečiadienį Vakarų Lietuvoje pastebimai atvėso, rytinėje šalies dalyje toliau fiksuojami karščio rekordai. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, jog, remiantis preliminariais ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This