Pilies bokšto ekspozicijai tikisi europinių pinigų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto savivaldybė parengė projektą „Klaipėdos pilies didžiojo bokšto aktualizavimas ir įveiklinimas“ bei siekia gauti  Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansinę paramą jam įgyvendinti. Mėmelio pilies bokštą savivaldybės užsakymu UAB „Pamario restauratorius“ turi atkuri iki kitų metų liepos.

Projektuotojų vizualizacija

Jau parengtas atitinkamas miesto Tarybos sprendimo projektas dėl pritarimo parengtam dokumentui ir jo teikimui finansavimui gauti pagal Kultūros ministerijos paskelbtą kvietimą.

Tikimasi, kad pilnai sutvarkyta piliavietės teritorija su bokštu taps lankytina tarptautinio Baltijos regiono pilių maršruto dalimi ir tai padės skatinti tiek atvykstamąjį, tiek vietinį turizmą Lietuvoje.

„Atkūrus bokštą ir jame įrengus patrauklią ekspoziciją, centrinėje miesto dalyje atsiras gerai matomas istorinio tūrio siluetas, kviečiantis ne tik įvertinti realų buvusios pilies aukštį, bet ir užeiti, pakilti į bokšto viršų, susipažinti su miesto istorija”, – rašoma projektą lydinčiuose dokumentuose. 

Projektą planuojama įgyvendinti kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi. Šiuo metu piliavietėje jau veikiančių muziejų pastatai nuosavybės teise priklauso Klaipėdos miesto savivaldybei, o patikėjimo teise juos valdo minėtas muziejaus. Numatoma, kad ta pati schema bus pritaikyta ir atkūrus bei įrengus pilies bokštą. 

Kultūros ministerija parama skirstys konkurso būdu. Paramos dydis gali siekti 85 proc. Didžiausia galima skirti finansavimo ES lėšų suma projektui įgyvendinti – 750 tūkst. Eur. 

Klaipėdos savivaldybės parengto projekto bendra preliminari vertė – 882,35 tūkst. Eur, tad tikimasi gauti maksimalią paramos sumą.

Šio projekto biudžetas apskaičiuotas atsižvelgiant į anksčiau piliavietės muziejuose įrengtų ekspozicijų projektavimo ir įrengimo vertes. Klaipėdos piliavietės šiaurinės kurtinos muziejinės ekspozicijos įrengimo darbai Mažosios Lietuvos istorijos muziejui kainavo 829 659,49 Eur su PVM. Ekspozicijos projektavimo paslaugos – 49 800 Eur su PVM. Šiaurinės kurtinos ekspozicijos tūris – 9836 kub. m, o pilies bokšto tūris pagal techniniame projekte nurodytus bendruosius statinio rodiklius sieks 8300 kub. m Ekspozicijai įrengti panaudojant šiuolaikines informacines technologijas gali būti išnaudotas visa bokšto vidinio tūrio erdvė.

ISTORIJA

Šešiaaukštis pilies bokštas buvo pastatytas apie 1546 m. ir laikomas vienu seniausių renesanso mūro pavyzdžių Lietuvoje. Tai tuo metu buvo aukščiausias statinys Klaipėdoje. 15 m skersmens bokštas turėjo rūsį. Jis atliko ir kalėjimo funkciją.

Per 1756–1763 m. Septynerių metų karą Klaipėdą užėmus Rusijos imperijos kariuomenei, pilis 1763 m. buvo apleista ir pamažu nyko.

1812 m. per prancūzmetį pilyje buvo įrengtos kareivinės, arsenalas, sandėliai, ligoninė. 1821 m. iš penkių bokštų dar stovėjo du. 1840 m. pradėjo griūti pilies įėjimo skliautai, 1843 m. buvo pašalintos Didžiojo parako bokšto liekanos, apie 1865 m. nuvirto Kunigaikščio bokštas. Po 1888 m. buvo parduoti nugriauti svarbiausi pilies mūro pastatai.

Miesto Tarybos kolegija rinkosi iš trijų jai pateiktų variantų  – palikti esamą padėtį, atkurti autentišką mūrą, kai sienų storis siektų iki 3 metrų ir statyti bokštą iš vidaus panaudojant metalines konstrukcijas.

Konkursą laimėjusi UAB „Pamario restauratorius” visus bokšto statybos darbus numatomo baigti kitais metais, nors 3,4 mln. eurų vertė sutartis su savivaldybe dėl šio objekto baigs galioti 2025 metų pavasarį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Valdžia atsitraukė: į Teatro gatvę grįžo senoji tvarka

Po kilusio pasipiktinimo dėl to, kad Teatro gatvėje leista statyti automobilius kitaip nei numatyta teritorijų planavimo dokumentuose, Klaipėdos savivaldybė grąžino ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Spyglys

Savivaldybė engia moteris*

Nors Klaipėdos miesto savivaldybėje moterų dirba kelis kartus daugiau nei vyrų, jos yra engiamos: statistika skelbia, kad jos vidutiniškai uždirba ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This