Konkursas Smiltynės gatvei tvarkyti paskelbtas iš naujo

Miestas

Klaipėdos savivaldybė iš naujo paskelbė pernai rudenį dėl architektų protestų nutrauktą viešąjį pirkimą dėl Smiltynės gatvės nuo Jūrų muziejaus iki Senosios Smiltynės perkėlos ir kranto tvirtinimo kapitalinio remonto projektavimo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tuomet paskelbus konkursą Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos (LASKAO) raštu kreipėsi į savivaldybę, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkciją, Valstybinę saugomų teritorijų bei Viešųjų pirkimų tarnybas. Savo rašte architektai dėstė, kad tokių darbų projektas turi būti išrinktas architektūrinio konkurso tvarka, nes numatoma projektuoti būsimo Smiltynės parko dalis – Kuršių marių krantinė su rekreaciniu pamario taku ir gatve.

Paskelbto naujo konkurso medžiagoje iš pirmo žvilgsnio pokyčių, lyginant su pirmuoju pirkimu, nematyti. Valdas Švedas, savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas patikino, kad jų, išties yra nedaug. 

Atsižvelgus į LASKAO raštą, viešojo pirkimo konkurso sąlygos papildytos reikalavimu būsimam rangovui teikti ir ne tik inžinerijos bei planavimo, bet ir architektūros paslaugas – būtų rengiama ir architektūrinė dalis. Nepaisant to, maksimali tiekėjų pasiūlymų kaina šiam pirkimui negali viršyti 245 tūkstančius eurų – tiek pat, kiek ir be architekto paslaugų.

Paklaustas, ar mano, kad tik tokie pokyčiai patenkins vietos architektų bendruomenės lūkesčius, V. Švedas sako, kad čia planuojama ne gatvės ir krantinių rekonstrukcija rekonstrukcija, o kapitalinis remontas. Tai yra ne iš naujo pertvarkoma, kaip, pasak jo, buvo elgiamasi Dangės skvero atveju, o tiesiog atnaujinimas esamas turtas.

Taip pat po pernai nutraukto konkurso sakė ir savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis: „Savivaldybės tikslas yra tiesiog suremontuoti gatvę, o Uosto direkcijos – paplautas kranto vietas, kad ties jomis nebūtų ardomas kelias. Jokių naujų erdvių, kaip kad apžvalgos aikštelės ar panašiai, nebuvo numatyta projektuoti. Tad konkurso sąlygose buvo klaidingai nurodytas darbų tipas. Turėjo būti ne rekonstrukcija, o kapitalinis remontas. Kadangi tai jau būtų esminės sąlygos pakeitimas ir teko nutraukti konkursą”.

„O kad sutvarkyti reikia – niekas nesiginčija”, – sako Valdas Švedas, tačiau nedrįsta prognozuoti, kiek tokia tvarkyba gali kainuoti.

Kartu su kapitalinio remonto techninio projekto parengimu perkamos ir  ir projekto vykdymo priežiūros paslaugos. Paslaugos apima geodezinius ir geologinius tyrinėjimus.  

Smiltynės gatvė, nuo Senosios perkėlos vedanti iki Jūrų muziejaus, buvo nutiesta dar 1970 metais. O Kuršių marių kranto sutvirtinimas šiame ruože buvo pastatytas 1861 metais. Tiesa,  prieš keletą metų jis dalinai rekonstruotas.

Visam rekonstrukcijos procesui yra numatyti daugiau nei treji metai. Projektuotojų paieška užsiima savivaldybė, tačiau ji bus tik Smiltynės gatvės atnaujinimo užsakovė ir finansuotoja. Marių kranto įtvirtinimų atnaujinimas – Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos rūpestis. Šie darbai bus atliekami jos lėšomis, nes tos krantinės – uosto turtas. 

Per turistinį sezoną ankšta Smiltynės gatve plūsta minios žmonių, rieda dviračiai, karietos, automobiliai, autobusai, aptarnaujantis transportas. Nors automobilių statymo kaštai čia tikrai yra ne maži, rasti vietą vairuotojams nėra paprasta. Šiais metais čia radosi kelio ženklas, suteikianti eismo pirmenybę dviračiams.

1 Comment

  1. Architektas

    Visa kurortinė Smiltynės krantinė – gatvė galėtų tapti nauja kokybiška istoriniais akcentais pripildyta rekreacine erdve su pėstiesiems draugiška gatve; su senosios perkėlos bei autobusų stotelės į Neringą kompleksu; su į krantinės ir gatvės erdves integruotu Senosios smulkės kalnu; su iš anksto apgalvota aplinka palei ateityje atkuriamą buvusios istorinės perkėlos paviljoną netoli kurhauzo; su priėjimu prie Smiltynės jachtklubo; su naujomis erdvėmis prie Jūrų muziejaus ir žvejo sodybos; su įvairiomis rekreacinėmis salelėmis pačioje krantinėje, palei gatvę, pamiškėje, pamaryje; su vieninga meninių akcentų idėja (pavyzdžiui gilinant uostą ištraukiamų akmenų kompozicijos tiek stebėjimui, tiek aktyviam naudojimui nuo pat pietinio molo iki antrosios perkėlos); su į bendrą sistemą integruotais kuriamo Smiltynės miško parko takais … galėtų.

    Visa tai jungia Smiltynės krantinė ir gatvė. To neįvertinus ir vien tik padarius atsitiktinę gatvę ir krantinę ateityje visus aukščiau išvardintus objektus reikės prijunginėti prie jau suprojektuotos ir už didelius pinigus sutvarkytos gatvės ir krantinės. Vietoje to, kad būtų sukurta nauja kokybė, bus eilinis per skubėjimą ir pigumą sukurtas objektas (tiesa, gali ir pasisekti aklo viešojo pirkimo metu). Gaila, kad miesto administracija neturi ambicijos tokiose svarbiose vietose parengti į ilgalaikę perspektyvą orientuotų kokybiškų teritorijos tvarkymo užduočių, išgvildentų tariantis su įvairių sričių profesionalais, vietos bendruomenėmis, teritorijų naudotojais. Eilinįsyk pasirenkamas pigiausias, greičiausias ir mažiausią vertę kuriantis kelias vietoje to, kad būtų kuriama nauja į ateitį orientuota kokybė.

    Sėkmės, tau, mano mieste.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Vicemerė apdovanota „už asmeninį išskirtinį indėlį”?*

Net 171 Klaipėdos savivaldybės klerkas buvo paskatintas ir apdovanotas, įvertinus jų veiklą per pirmąjį šių metų ketvirtį „kaip viršijančią lūkesčius”. Ir net 49 ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos savivaldybė perka paslaugas ir iš neviešinamų asmenų (atnaujinta)

Nors Klaipėdos meras anksčiau piktinosi, kad saugomas kultūros projektus vertinusių ekspertų anonimiškumas ir dėl to bei noro sutaupyti jų paslaugų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This